www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

9 начина за отказване на цигарите

Ако не можете да се справите сами с тютюна, вижте какво предлага пазарът
Ако не можете да се справите сами с тютюна, вижте какво предлага пазарът

26 Март 2007

 

cigarite-026.jpg60% от пушачите по света два-три пъти годишно се опитват да скъсат с тютюна. Опитите завършват успешно само за 1 до 3% от тях.
Общият брой на пушачите е над един милиард души, а по данни на Световната здравна организация един от всеки десет смъртни случая се дължи на тютюнопушене. Тютюневите компании обаче продължават да работят на пълна пара, а единствената държава, забранила напълно цигарите, е Бутан. По данни от различни проучвания и статистики в България пушачите са между 36% и 50% от населението.

Виновен за пристрастяването е никотинът, който може да причини лека физическа и силна психологическа зависимост. Отказването е свързано със симптоми като безсъние, раздразнителност, тревожност, понижен сърдечен ритъм, натрупване на килограми, депресия. Борбата с цигарите е безмилостно жестока и малцина успяват да ги спрат само чрез силата на волята си. Останалите прибягват до фармацевтични продукти или специализирана помощ, разчитайки на по-сигурен ефект. Българските пушачи, които искат да оставят цигарите, могат да избират меджу различни медикаменти и процедури – от никотин заместителна терапия до хипноза. Положителният им ефект обаче зависи най-вече от желанието на пушача наистина да приключи с тютюна.

1. Таблетки “Табекс”
Хапчетата Табекс са произведени на растителна основа и съдържат цитизин, чието действие наподобява действието на никотина. Вземат се по строга схема – първите три дни се пие по една таблетка на всеки два часа. Дозата намалява с течение на времето и между 20-ия и 25-ия ден се взима по една таблетка на шест часа. Желанието за пушене би трябвало да намалее още през първите три дни. Ако това не стане, се препоръчва опитите да се подновят чак след няколко месеца. Продава се в аптеките на цена от 7-8 лева за 100 таблтеки.

2. Лепенки
В българските аптеки в момента се продават пластирите “Никотинел ТТС”. Представляват лепенки, които се поставят върху кожата и чрез нея доставят на организма дозата никотин, която е свикнал да приема чрез цигарите. В зависимост от количеството изпушени цигари дневно и нивото на пристрастеност, човек може да избира между три размера лепенки с различно съдържание на никотин. Различните опаковки струват между 26 и 36 лв. Всяка кутия съдържа по 7 пластира, а лечението трябва да продължи 3 месеца.

3. Никотинова дъвка
Дъвките доставят на организма никотин и подтискат никотиновия глад. У нас най-популярни са дъвките “Никорет”. Предлагат се по 30 в опаковка. Съдържат по 2 mg или 4 mg никотин. Опаковките струват съответно около 11-12 лева (2 mg) и 14-15 лева (4 mg). Докато се приемат, не трябва да се пуши. Вкусът им е особен и може да не се понрави на всеки.

4. Инхалатори, спрейове за нос, никотинови бонбони и микротаблети
Те също са част от никотино-заместителната терапия, но се намират по-рядко и цените им варират.

5. Електронни пурети
Електронната пурета е китайско изобретение и представлява тръба от огнеупорна пластмаса, която прилича на пурета. В единия й край свети червена лампичка, която наподобява запалена цигара. От едната страна се слага батерия, а от другата - никотинов пълнител. Всмуква се като от истинска цигара. Така човек не губи удоволствието от пушенето, но приема само никотин, без останалите вредни вещества, които съдържат цигарите. Един комплект с два пълнителя струва от 20 до около 180 лева. Добре е пушачът първо да провери от познати какво представлява един или друг модел, да провери и за консумативите - капсулите, с които се образува заместителят на пушек.
6. IQS - терапия с електроимпулси
Методът се нарича “I Quit Smoking” – IQS и се прилага у нас отскоро. Стимулират се определени точки от ушната мида с електроимпулси от апарат за рефлекторен анализ и би трябвало да прекратява зависимостта на никотина. Времетраенето на процедурата е около час, в зависимост от нивото на пристрастеност. Препоръчва се в следващите 2 седмици пациентът да не се среща с пушачи, да не пие кафе и алкохол, да не яде шоколад. Процедурата струва около 500 лева.

7. Хипноза
Хипнотерапията все още не е особено популярна у нас, но има доказан ефект като метод за решаване на различни психологически проблеми, разстройства и зависимости.
В тази категория влиза и пристрастеността към цигарите. Заклетият пушач обаче трябва да се подложи поне на няколко сеанса, за да постигне реални резултати. Цената на терапията зависи от избора на специалист и неговите тарифи.

8. Акупунктура (Иглотерапия)
Методът включва поставянето на игли на определени биоактивни точки на различни части на тялото. След няколко сеанса пациентът трябва да развие чувство на отвращение към цигарите. Процедурата е безболезнена и много бивши пушачи твърдят, че са скъсали с цигарите именно чрез нея.

9. Лазер терапия
При този метод нискоенергиен лазер стимулира определени енергийни точки по тялото. Целта е да се увеличи производството на ендорфини и да се намали силният никотинов глад.

Най-успешната терапия е пушачът да вземе решение и да не го отлага във времето. Личната мотивация помага много повече от всякакви методи. Физическата зависимост към пушенето не е непреодолима.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) ALI
  КАКВО ПЕЧЕЛИМ АКО ОТКАЖЕМ ЦИГАРИТЕ След 20 минути кръвното налягане и пулсовата честота се връща към нормалното. След 8 часа, тялото ви започва да се възстановява, нивата на кислорода се понижават до нормалните нива на въглероден оксид се покачва. След 24 часа тялото ви е напълно въглероден окиса cе изхвърли. Слуз в белите дробове, причинени от тютюнопушене започва почистване. Шанс за намаление сърдечен удар. Cлед 48 часаУвеличаване на вашето чувство за вкус и мирис се записват След 72часа - 1 Седмица Никотинът в тялото ви е напълно изчистена. ® увеличава капацитета на белите дробове и ...още

 2. 52) пропушила
  Да кажа и моята история, не пуших 6месеца, дори не се сещах за цигари и се чувствах страхотно и дойдоха новогодишните празници, едни компании едни маси, едни водки, ракии и уискита. и сега вече трети месец пуша по 2 до 5 цигари на ден. Лошото е, че се притеснявам, че пак ще стигна до кутия. Незнам защо но нямам мотивацията /или волята/ да го направя пак, тогава просто казах и спрях. Чудя се дали да не си купя Табекс. Ако някой го е ползвал нека сподели.
 3. 53) Алекс
  Здравейте, Аз продължавам да пуша.Разочарована съм от себе си и затова искрено Ви моля ,ако някой от вас е отказал успешно цигарите,нека да сподели своя опит.
 4. 54) Ванката
  Пушех от 15 години по 1 и половина кутия на ден. На 6.3 тази година, без специален повод или категорично решение да откажа цигарите реших просто един ден да не запалвам цигара, за да видя какво ще стане. Оказа се че нищо не става, затова реших и на другия ден да не пуша. Вече на третия ден ме удари никотиновата цриза, но я преодолях като изпих бавно една чаа вода. Междувременно изрових нета за всякаква информация за вредите от цигарите, свалих КАК ДА ОТКАЖА ЦИГАРИТЕ от Джилиан Райли, регистрирах се в един форум за отказващи...и ето- вече почти месец не пуша, ...още

 5. 55) vanio
  Добра статия. Някой от нещата наистина помагат. Пуших 7 години и ги орказах. Пожелавам успех на всички. Тук има още по темата цигари отказване

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com