Еко-терористи всяват страх в Америка

За да разясни явлението, сп. „Нюзуик“ говори с Гари Парлстин, професор по криминология в Портландския университет

Пожарникари гасят една от запалените сгради в Малтби, предградие на Сиатъл. Полицията смята, че ELF са отговорни за палежите. Снимка : earthliberationfront.com

Нелегалната еко-терористична група Фронт за освобождение на Земята (Eearth Liberation Front – ELF) се появи отново с гръм и трясък тази седмица, като подпали три луксозни строежа в Малтби, богаташко предградие на Сиатъл. Пожарите причиниха щети за седем милиона долара и повредиха други две съседни къщи. Трябва да се отбележи също, че в разрушените строежи се използваха възможно най-безвредните за околната среда материали и строителни методи.

Полицията свързва случая с ELF, защото на ограда близо до една от изгорелите къщи е бил поставен чаршаф с надпис: „Строите зелено? Не, ЧЕРНО!“ и подпис „ELF“. Имало е и друг надпис: „RCD не е ЗЕЛЕН.“ RCD е квартал в бързо развиващите се предградия на Сиатъл, където къщите са скупчени една до друга, за да има повече отворени пространства.

ELF, които се появиха за пръв път в САЩ през 1996 г., са група еко-радикали, смятащи, че защитават околната среда чрез вандализъм и палежи. През 1998 г. групата причини пожар със щети от над 12 милиона долара в ски курорта Вейл, Колорадо. Организацията е съставена от малки и много потайни клетки и е поемала отговорност за подпалването на строежи от Лонг Айлънд до Сан Диего. Въпреки всичко, от ФБР успяха да засекат някои от ключовите фигури в групата. Десетина членове на ELF вече са арестувани и по случаите им се водят дела. Обвинени са за пожара във Вейл, както и за подпалването на една лаборатория в Олимпия през 1998 г. и друга в Университета във Вашингтон през 2001 г.

Във Вашингтон съдът вече призна за виновна Браяна Уотърс по обвинения за участие в два палежа, което ще й донесе присъда от минимум 30 години. Властите не са убедени, че палежите в Сиатъл са знак за възобновяване на дейността на ELF. За да разясни случая, сп. „Нюзуик“ говори с Гари Парлстин, професор по криминология в Портландския университет.

„Нюзуик: Как дейността на ELF и скорошните палежи се вписват в общата представа за еко-тероризъм?

Гари Парлстин: Еко-тероризмът има дълга история – още откакто въвеждат първите машини в употреба и хората във Великобритания са протестирали, някой път доста грубо. Те не са били съгласни да загубят работата си заради машините. Но днес наричаме това технология. Трябва ни дървен материал: за хартия, за къщи.Това ни кара да разработваме все по-добри машини. В този смисъл ELF са просто модерно подобие на по-ранните еко-терористични движения.

– Кога се появява за пръв път ELF?

– ELF е основан във Великобритания в началото на 90-те. За пръв път те предприеха акция в САЩ през 1996 г., когато изгориха хижа на горските служби. Те са международна ъндърграунд организация, което използва терористични методи, за да постига целите си.

– Как ще характеризирате целите им?

– Те искат да спасят околната среда. Това значи различни неща за различните хора. Специално ELF са възприели тактиката да извършват сериозни престъпни действия и дори да извършват насилие над хора, въпреки че казват, че не това е целта им.

– Как избират целите си?

– Както всички терористични групи, те атакуват обекти, които имат някакво символично значение. Избират неща, които ще привлекат вниманието – както в случая със скъпите къщи в Сиатъл. По този начин не могат да постигнат нещо голямо, но вдигат достатъчно шум. Надяват се да разбунят достатъчно духове в обществото и да променят някои от законите за опазване на околната среда.

– Щом като искат да спасят околната среда, защо тогава горят къщи и по този начин замърсяват атмосферата с въглерод и токсини?

– Това е толкова логично, колкото действията на противниците на аборта, които убиват лекари, въпреки че са против убийствата. Не става въпрос за логика, а за чувства.

– Колко дълбоки са тези чувства?

– За тези хора въпросите за околната среда са се превърнали в религия. Това е нещо отвъд разума. Дори отвъд емоциите. Както един вярващ християнин би предпочел да умре, вместо да смени религията си, така и те стоят твърдо зад убежденията си. Става въпрос за такава сляпа вяра.

– Казвате, че ELF са ъндърграунд организация. Какво точно имате предвид?

– Те копират клетъчната структура, използвана и от Мао Дзе Дун при създаването на китайската комунистическа партия. В книгите си Мао обяснява как е правил групи (клетки) от по три до пет души, които нямат връзка с другите членове на организацията. По този начин, ако някой е заловен, не може да издаде твърде много информация. ELF е такъв тип организация – всъщност, защото нямат строга организация. Дори в момента смятам, че говорителите на ELF наблюдават какво ще се случи в Сиатъл, за да решат дали да поемат отговорност.

Kaрта от 2004 г. показва ударите на ELF, причинили щети от над 80 мил. долара в САЩ. Най-скъпи разрушения са причинили петте пожара в Калифорния. Снимка: Уикипедия



– Щом нямат ясно изградена организация, сигурно е доста трудно членовете да бъдат заловени и обвинени за престъпленията на ELF?

– Да, изключително трудно е. Ключовото при ELF и това, което ги прави изключително трудни за хващане е, че те реално не съществуват. Ако аз реша да унищожа някой строеж да кажем, и те приемат моето действие като съвпадащо с техните принципи, то аз може да стана член на ELF. Няма официално да се присъединя към организацията, от действията ми зависи дали те ще ме приемат, или не.

– Доколко полицията може да се справи с дейността на ELF?

– Трудно е да се контролира дейността на ELF, защото те не следват някакви повтарящи се модели. Ето, днес имат акция в Сиатъл, но после може да не се появяват тук с месеци или години, и това ще е нормално, защото те са съвкупност от много групи, всяка вършеща различни неща из страната. Няма общ център, който да раздава заповеди.

– ELF беше много по-активен преди пет години, като само през 2003 г. името му беше свързвано с четири палежа. Защо сега изведнъж се появяват отново?

– Вижте, те все още не са поели отговорност за палежите в Сиатъл, но аз ще изразя едно предположение. В момента в съда във Вашингтон е еко-терористката Браяна Уотърс, наскоро започна и делото на Три Ароу, който беше екстрадиран от Канада. Може би затова ELF организира нови палежи, за да покаже, че все още е на сцената, че арестите не могат да спрат организацията да изпълнява задачите си. Не съм сигурен дали съм прав, но съвпаденията едва ли са случайни.

– Смятате ли, че това може да е старт на нова вълна еко-тероризъм?

– Не знам дали може да става дума за нова вълна. Може би повечето хора от ELF са младежи, които през последната година са били твърде заети с кандидатстване за университет, за да извършват някаква дейност. Днес по някаква причина отново са на сцената, може би заради съдебните процеси.

– Кой според вас е най-големият „успех“ на ELF?

– Не са имали особени успехи. Според мен те разстройват и разколебават много хора, които иначе биха били много загрижени за околната среда.

– Как могат да бъдат спрени групи като ELF ?

– Няма да е лесно, защото полицията трябва да започне да мисли по съвсем нов начин. По същия начин, по който ще е много трудно да се справим и с Ал Кайда.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.