Как Банско направи заявка за кръг от Световната купа по спускане

Австриецът Кристоф Алстер, който се класира втори на 7 март. Снимка: Иван Обрейков

По-малко от три месеца след като София прие кръг от Световната купа по сноуборд Биг еър (фотогалерия от състезанието от 22 декември виж тук), ски център Банско направи сериозна заявка за домакинство на Световната купа в най-скоростната дисциплина в алпийските ски – спускането. Двата старта от Европейската купа на 7 и 8 март в Банско доказаха, че организаторите са готови да приемат не само най-добрите в Европа, но и най-бързите алпийци от целия свят.

Въпреки променливото време и натрупалия 15 см пресен сняг през нощта срещу втория старт, организаторите успяха да осигурят безупречни състезателни условия. След финала на писта „Томба“ състезатели, треньори и специалисти бяха категорични, че пистата е отлична, трасето – много трудно, технически сложно и предизвикателно, а организацията – на световно ниво. Така най-вероятно през 2009-а година Банско ще приеме най-добрите спускачки от целия свят. Двата старта в Банско за СК при жените в най-скоростната дисциплина вече са включени в календара за следващия сезон за 28 февруари и 1 март. Ако кандидатурата на курорта бъде одобрена, това ще бъдат и първите състезания на такова високо ниво у нас по спускане. През 70-те и 80-те години при далеч по-непретенциозни изисквания бяха проведени по две спускания на Зимни универсиади и Зимни спартакиади.

Финалът на трасето за спускане. Снимка: Светла Стойкова

„Ски център Банско е на световно ниво и е напълно готов да домакинства най-добрите в най-скоростната дисциплина в ските”, каза Маркус Валднес, координатор за Европейската купа към ФИС и директор на състезанието в Банско. „Стартовете в Банско в началото на март следващата година са заложени в календара, но окончателното решение ще бъде взето през май на конгреса на ФИС в Кейптаун. Двата старта от Европейската купа обаче имаха изключително значение. Когато вчера се чух с директора на женските стартове за Световната купа Атле Скаардал, му казах: „Стягай се за Световната купа, защото тук са напълно готови.“ Включвам всичко – и перфектната работа на доброволците, и невероятната атмосфера сред публиката и домакините, която е от голямо значение за нашия спорт. Това, което ме изненада приятно, е отлично организираният превоз. Пътят от Алпите на практика не се усети заради чартърите Мюнхен – София, а до Банско също стигнахме бързо. Това е много важно за скиорите, които непрекъснато са на път.” Отличната оценка на Валднес беше подкрепена и от консултанта на българския национален отбор по ски и носител на пет Световни купи Марк Жирардели.

3-километровото трасе в Банско, комбинацията от пистите „Бъндерица“, „Тодорка“ и „Томба“, е с денивелация 800 м. Скокът преди финала е висок 1,20 м, а летежната фаза след него достигаше до 50 м. Средната скорост на състезателите беше 110 км в час. И въпреки че трасето беше късо за мъжките стартове – обикновено скиорите се спускат за 2 минути, а тук финишираха за 1:30 минути – за състезанията при жените то е отлично. За тях то ще бъде своеобразен Кицбюел, тъй като във финалната секция скоростта достига 130 км в час.

За подготовка на старта организаторите похарчиха 1 млн. лв. Предпазните мрежи бяха осигурени от фирма „Алпина”, която е спонсор на Българската федерация по ски и доставя предпазните мрежи за повечето стартове на СК. За безопасността на състезателите се грижеха 30 планински спасители и лекари, а два хеликоптера бяха в готовност да излетят при по-сериозни контузии. Единственият инцидент в двете състезания беше падането на французина Жереми Дюран, който след финала не успя да спре и се оплете в предпазните мрежи, но не се контузи сериозно.

Близо 3000 души подкрепяха състезателите и се веселиха на трибуните на финала на писта „Томба“. Снимка: Светла Стойкова

Съпътстващата програма на двата старта в спускането също беше впечатляваща. Тя започна с кукерско шествие на 6 март и концерт на Аксиния. На 7 март на Бъндеришка поляна имаше DJ парти и шоу ледени фигури, а на 8 март български и чужди туристи се забавляваха с концерта на Румънеца и Енчев в ледения бар на „Карлсберг“ на Бъндеришка поляна и имаха възможност да тестват новите колекции ски на марките „Фьолкл“, „Близар“ и „Атомик“.

В старта на 7 март първи завърши италианецът Стефан Таней, а на 8 март – австриецът – Флориан Шайбер. От българите най-добре се представи капитанът на националния отбор Стефан Георгиев. Във втория ден той зае 23-то място и спечели 8 точки за Европейската купа, и въпреки че е специалист в слалома, подобри с три позиции най-доброто си класиране в ЕК. 20-годишният Георги Георгиев пък влезе в историята на българските ски като първият национал, спечелил точки от Европейската купа по спускане. Останалите българи, които се пуснаха в Банско, бяха Михаил Седянков, Стефан Присадов, Светослав Георгиев и Никола Чонгаров.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.