Европа се захласва по изборите в САЩ

Кандидат-президентката на Демократическата партия Хилари Клинтън на предизборен митинг в Ню Хемпшир. Европа има какво да научи от предизборната надпревара в САЩ, а европейците се интересуват все повече от изборите отвъд океана. Снимка: Ройтерс

Дори и в най-добрите семейства най-голямото дете има естествена склонност да покровителства своя по-малък брат или по-малката си сестра. Отношенията между „стара Европа“ и нейната бивша колония, Съединените щати, също са като между роднини – обичайната смес от любов и недоразумения. Проучване на общественото мнение в главните столици в Европа обаче показва невиждан досега интерес към широко отразявания изборен процес в САЩ, както и изненадваща смес от възторг и желание да се извлекат поуки. Както каза един опитен дипломат в Брюксел: „Демокрацията е като виното: някога я изнасяхме, сега я внасяме.“

Надпреварата за номинацията между Хилари Клинтън и Барак Обама и между Джон Маккейн и неговите републикански съперници е основна тема на медиите, в разговорите на вечери и други празненства от Лондон до Рим и от Берлин до Лисабон. Томас Валашек, експерт по външна политика и отбрана в базирания в Лондон Център за европейска реформа, казва, че изборите в САЩ са важни за Европа, защото останалият свят обикновено е склонен да свързва двата континента. „Ако САЩ вършат лоши неща, ние сме виновни по презумпция“, казва Валашек, като обяснява защо не може да си спомни „американски избори, които да са били по-важни от сегашните“.

Интересът към кампанията е висок дори във Франция, въпреки местните избори и развлекателните новини, породени от грешките в политиката и в личния живот на собствения й президент Никола Саркози. Там съдбата на Обама и Клинтън се следи отблизо особено от онези французи, които се оплакват, че политическата им върхушка продължава да бъде доминирана от бели.

Един коментатор отбелязва, че смесената кръв на Обама „изважда на преден план идеята за помирение“, а Жералдин Ридел, пенсионирана бизнесдама, иска Клинтън да победи. „Тя е жена и има опит във властта,“ казва Ридел.
Във Великобритания коментаторите са на мнение, че манипулираната местна политика може да извлече поука от начина, по който се провеждат първичните избори в САЩ. Те отбелязват, че макар в първичните избори кандидатите да се стремят да се изявяват като звезди, в решителните етапи на кампанията те показват впечатляващо ниво на автентичност.

„В навечерието на Айова Обама не беше кандидатът-рокзвезда, а един изтощен идеалист със спаднал глас, който призоваваше гласоподавателите да изберат промяната. Хилари се съвзе, като свали гарда, показа емоционалната си страна и даде воля на вътрешната си неувереност“, писа в статия неотдавна консервативното списание „Спектейтър“. „Нуждата от автентичност отразява факта, че сега гласоподавателите могат да разпознаят рекламните трикове по-бързо от всякога“, завършва изданието.

Карстен Фойгт, координатор на германското правителство за германско-американските отношения, е впечатлен от броя на редовите избиратели, които участват в първичните избори. Те се занимават с агитация, изпращат имейли, събират дарения. Освен това, макар парите да играят съществена роля в процеса на селекция, „кандидатът, който има най-много пари, не печели задължително в последния рунд“, каза Фойгт.

Лидерът на Демократическата партия в Италия Валтер Велтрони по време на кампанията си в Пескара. Велтрони е най-големият почитател на американския стил политика в Европа. Той призова за онлайн дарения и за помощта на доброволци. Снимка: Ройтерс

Ако подражанието наистина е най-искрената форма на ласкателство, то италианецът Валтер Велтрони е най-големият поклонник на американския стил на политика в Европа. Бившият кмет на Рим, който ще се съревновава с милиардера Силвио Берлускони за министър-председателския пост на общите избори на 13-14 април, не само призова за онлайн дарения и за помощта на доброволци, но дори възприе лозунга на Обама „Да, ние можем!“

И така, кого искат европейците за президент на САЩ и ще промени ли той или тя трансатлантическите отношения? Неотдавнашна анкета на лондонския „Файненшъл таймс“ показа, че докато повечето британци предпочитат Клинтън, Обама е изборът на хората във Франция, Италия, Германия и Испания. Според дипломат в Брюксел предпочитанието на европейците към кандидата на демократите е продиктувано „по-скоро от емоции, отколкото от рационални преценки“. Макар отношенията със САЩ при президента Джордж Буш да не са особено гладки, дипломатът отбелязва, че президентите демократи обикновено са по-протекционистично настроени, отколкото президентите републиканци.

Франко Павончело, професор по политология в римския университет „Джон Кабот“, казва, че „независимо кой ще спечели изборите в САЩ, отношенията между САЩ и Италия са предопределени да останат добри“.

За хора като Гордън Браун обаче, британския премиер, който положи неимоверни усилия да се разграничи от Ирак и от други политически наследства от епохата на Блеър, един демократ в Белия дом естествено е за предпочитане.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.