www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Google Maps срещу изборните измами

Зимбабвийското движение за граждански права "Sokwanele" използва Google Maps, за да наблюдава демократичния ход на изборите в страната
Зимбабвийското движение за граждански права "Sokwanele" използва Google Maps, за да наблюдава демократичния ход на изборите в страната

3 Април 2008

 

Движението за граждански права “Sokwanele” в Зимбабве наблюдава хода на изборите в страната като използва Google Maps и нанася върху виртуалната карта нарушенията. Снимка: Sokwanele.com

Дори само името на зимбабвийското движение за граждански права” Sokwanele” говори достатъчно за себе си: преведено на български, то означава „стига толкова”. От години организацията, възникнала от народните маси, се ангажира с действия срещу режима на президента Робърт Мугабе, наблюдава изборите и съобщава за нарушения на човешките права. Интересното е, че в дейността си “Sokwanele” използва Интернет, който намира все повече потребители и в южноафриканските държави.

“Sokwanele” започна работата си с обикновен електронен бюлетин, но разшири присъствието си в мрежата с уебстраница и добре поддържан блог, наречен „Това е Зимбабве”. Ядрото на изявите му в мрежата е рубриката “Zimbabwe Election Watch“, където на една карта се нанасят всички налични данни за нередности по време на изборите. Сред тях са убийства, отвличания или незаконни задържания, както и опити за сплашване на наблюдателите на изборите, купуването на гласове или заплахи към избирателите.

“Sokwanele” има сподвижници в много части на страната, които предоставят информация за уебстраницата. Нарушенията се описват по забележителен начин, създаден по подобие на Google Maps – информацията се свързва с географски данни в реално време.

В район Умгуза например един наблюдател съобщава, че изборите са пред провал. „Двете ми по-малки сестри са в основното училище. Пред сградата те били посрещнати от банда мъже, въоръжени с брадви и колове.” “Sokwanele” обаче използва не само вербални описания. Когато има възможност, слага в мрежата и клипове.

През 2007 година Google Earth предостави триизмерния си атлас, за да разбере светът за издевателствата в Дарфур. Снимка: Гугъл

Порталът на “Гугъл” за карти Google Maps се използва не за първи път за визуализиране на експлозивни събития на черния континент. От 2007 година проектът „Кризата в Дарфур” на американския музей за Холокоста представя огромното нещастие от гражданската война в африканската страна със сателитни снимки и актуални данни в рамките на триизмерния атлас на Google Earth (подробности за инициативата виж тук). Голяма част от тези информации са известни отдавна и може да бъдат намерени поотделно в мрежата. Истинският им мащаб обаче става ясен едва след представянето им в интерактивната карта. По този начин те могат да достигнат и до по-широка публика. Снимки с висока резолюция на бежански лагери и на разрушени села разясняват на потребители размерите на изселванията и страданието. И тъй като всеки ден в модела се нанасят актуални данни, той помага и за координацията на хуманитарните организации. За това е достатъчно само да погледнат в Google Earth.

Интернет-концернът насърчава подобни проекти – в крайна сметка той печели от многото данни и може да ги доставя с платени реклами. Следващата стъпка трябва да помогне на организации и на управляващи да използват по-добре Google Maps и Google Earth и да ги допълват с възможно най-много собствена информация. Началото ще сложи World Wildlife Fund, която ще позволи на дарителите си да посадят виртуално дърво в джунглата на Борнео. Инициативата ще засегне, но съвсем няма да приключи там, и 80-те хиляди жители на градчето Нанаймо в канадската провинция Британска Колумбия, където почти всяка информация за определен план се вкарва в модел на Google Earth и така гражданите постоянно са наясно какво се случва в региона. Описанието чрез карти позволява на потребителите в мрежата да изградят визуална връзка по определена тематика и да дадат своя принос към изградената картина.

Представянето на изборите от “Sokwanele” работи отлично: лесно разбираемата карта показва на потребителите в цял свят съвсем ясно къде точно има проблеми. И заради еднозначните образи това влияе на читателите много по-силно, отколкото е възможно за една статия, дори и в “Тагесцайтунг”.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com