www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Отопление на газ вместо парно? Как става и колко струва?

9 Април 2008

 

Ако се отоплявате с газ, нямате нужда от топлинен счетоводител. Снимка: e-vestnik

35-годишният софиянец З. И. скоро ще влезе в нов апартамент в квартал “Манастирски ливади” в София. Вместо парно в новия апартамент ще се топли на газ. Досега за газифицирането е платил 425 лева такса за присъединяване и малко над 1800 лева за газово котле и за монтажа му. З. И. ще ползва газ само за отопление и топла вода. Предпочита печката за готвене да бъде електрическа за по-сигурно. Радиаторите в трите стаи са свързани с газово котле. По проект апартаментните котлета трябвало да бъдат вътре в жилището, но той пожелал неговото да бъде монтирано извън апартамента.
К. С. е газифицирал къщата си в Банкя преди 3-4 години. Не искал да се занимава с взимане на строителни и други разрешителни от общината за газовата инсталация. Затова предпочел да сключи договор с оторизираната от “София газ” фирма-подизпълнител, която свършила всичко – от проектирането до изпробването, пускането и поддръжката на газовата инстлация. К. С. имал котел с 24 киловата мощност, а радиаторите му били общо 9 киловата и се наложило да го пренастройват за по-малка мощност. Иначе се получава, че слагам на “Трабант” мотор от “Мерцедес”, се смее К. С.

Двамата се присъединяват към близо 6-те хиляди битови потребители на природен газ в София.
Столичната “Топлофикация” и дружеството “София газ” (дъщерна фирма на “Овергаз инк”, която пък е 50% собственост на руската “Газпром”), започнаха едновременно да навлизат с топлопроводи и газопроводи в кварталите на София и да зарибяват потребителите с различни ползи, характерни за единия или другия вид отопление.
”Овергаз инк” освен това стартира проект за изграждане на мрежа от станции за компресиран природен газ на територията на осем общински центрове – София, Пазарджик, Разград, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Ловеч, за да снабдява с втечнено синьо гориво клиенти, които са далеч от газопроводите.
Сега отоплението със синьо гориво излиза с около 50% по-евтино, отколкото с ток и три пъти по-евтино отколкото с нафта, твърдят експертите от газовата фирма.
Всеки да има право на избор – тоест до вратата му да стигне освен топлоенергия от ТЕЦ и електроенергия, също природен газ, а защо не и слънчева енергия от лична инсталация. Българинът е силно зависим от цената на енергийните услуги. За някои домакинства през зимата те заемат почти и даже повече от половината от месечните им доходи.
Жители на сгради с централно топлоснабдяване, за което се смята, че е най-комфортно, са обречени да бъдат абонати на Топлофикация, докато всички в сградата не решат да се откажат от нея. Дори в някои апартаменти да си спрат напълно радиаторите, те пак трябва да плащат за енергията, която се излъчва от сградната инсталация. Същевременно се увеличават сметките на другите обитатели на сградата, които ползват парно.

По 146 лева на месец от сметките си за отопление са спестили битовите абонати през декември, януари и февруари от замяната на електрическата енергия с природен газ, казват от “Овергаз инк”, която държи 34% от пазара на синьо гориво в страната.
По техни сметки средната сума, която са платили домакинствата, отоплявани с природен газ, за декември е 217 лева, за януари - 218 лева, а за февруари - 174 лева.
Ако бяха на ток, същите клиенти биха заплатили средно за декември - 373 лева, за януари - 374 лева и за февруари - 299 лева.
Изчисленията са направени за усреднена жилищна площ от 95 квадратни метра и обхващат всичките около 30 хиляди битови абонати на „Овергаз” в цялата страна.
Още по-голяма е разликата при домакинствата, които са заменили нафтата и пропан-бутана със синьото гориво.
Ето сравнителната таблица за отопление с различни видове енергия за жилище от 95 квадратни метра:

Отопление декември януари февруари
Нафта 630 лв. 631 лв. 515 лв.
Пропан-бутан 481 лв. 482 лв. 381 лв.
Ел.енергия 373 лв. 374 лв. 299 лв.
Природен газ 217 лв. 218 лв. 174 лв.

От фирмата обаче не дават сравнение с абонати на парно, защото цените са много близки. Дори в някои блокове може да се окаже, че парното е по-евтино. Въпреки всичко отоплението на газ е конкурентно на Топлофикация.
С увеличението на цената на природния газ от 1 април битовите потребители ще плащат по 8,4 ст. за киловачас вместо досегашните 7,8 ст., обясни Нери Терзиева, пресдиректор на “Овергаз инк”.
За отоплението на еднофамилна къща с площ от 120 кв. м. и за топла вода К. С. от Банкя е плащал средно по 220 лв. на месец за газ през този зимен сезон. Потреблението на синьо гориво се е движило между 350 куб. м през трите най-студени месеци и 200 куб. м през другите три. За януари сметката е била най-висока - 259 лева, за март - 202 лв. През лятото и пролетта за подгряване на вода отиват по около 30-40 лева, каза К.С. Отоплението на два етажа от съседна къща, която не е изолирана, обаче, излиза средно по 500 лв. на месец.
Големи или малки са сметките за газ, зависи от начина на потребление, но и от това какъв вариант за снабдяване на сградата с газ е избран и доколко точно са оразмерен котелът за подгряване на водата. Ако котелът е много голям, а се отоплява малко жилище, той не работи ефективно, предупреди Стефан Рангелов, зам.-изпълнителен директор на газоразпределителната компания “Софиягаз” АД, която снабдява със синьо гориво столицата и съседните селища. Според него фирмите-търговци на уредите се стремят да продадат по-скъпия уред, а не най-подходящия. Затова газовата компания обръщала голямо внимание на търговските консултанти, които водят разговорите с клиентите
Как да газифицираме жилището си разказва за е-вестник Стефан Рангелов, зам.-изпълнителен директор на “София Газ” АД.

Стефан Рангелов: Има конфликти между живеещите – едни искат ТЕЦ, други газ, трети друго

- Г-н Рангелов, има ли вече газифицирани многоетажни жилищни сгради?

- Да. Все повече нараства интересът на самите строителни предприемачи, защото те разбраха, че сгради, които са газифицирани, са по-атрактивни за продаване. Причината е, че спрямо тока и парното, отоплението с газ е много изгодно като цена за краен потребител.

Стефан Рангелов. Снимки: авторката

Друго предимство е, че ползването на синьо гориво като индивидуален потребител в една жилищна кооперация, дава свобода на клиента да се отоплява, когато има нужда и за колкото пари има, иска да похарчи. Не както при централното топлоснабдяване, където се определят едни “общи части” и енергия за сградна инсталация, които са задължителни и не са предмет на дискусия. Така че ние даваме както алтернатива, която е по-изгодна икономически, така и свобода на избор. Заплаща се само потребения природен газ.

- А някакви такси?

- Потребителят заплаща само една единствена такса за присъединяване към газоразпределителната мрежа на София газ. Тя е 423 лева. Има една интересна особеност при строителните предприемачи. Те имат възможност да избират между няколко варианта. Едната възможност е да предложат на клиента да ползва индивидуално газ. Тогава се изгражда освен външната и вътрешна за всеки апартамент газова инсталация. Всеки апартамент има свое газово котле, което подгрява вода за отопление и за битово горещо водоснабдяване. Пред всеки апартамент има разходомер за газ и той има собствено устройство за използване на горивото - котел, бойлер, готварска печка. Другият вариант е когато предприемачът предпочете да изгради отоплителна инсталация на сградата от класически тип - с вода, с радиатори и с общо котелно, което се захранва с газ.
За целта Овергаз е създал едно дружество “Енергоконсулт”, което може да изпълнява ролята на разпределител на топлинната енергия от общото котелно.

- Как се приема възможността за избор между парно и газ от потребителите?

- За тях е перфектно да имат избор. Но за съжаление тази възможност се реализира трудно.

- Защо?

-Защото, когато в една сграда се предложат двете възможности – парно и газ - клиентите се разделят. Едните искат да ползват услугата на топлофикация, другите настояват да получат газ. А трети казват: не искаме нито едното, нито другото, ще се отопляваме с твърдо гориво, с климатик и т. н. Тогава възникват неблагоприятни конфликти между живеещите в сградата. Според нашата наредба, за да влезем в една сграда и да изградим сградна инсталация, която да ползва целия вход, трябва да имаме на първата си среща със съсобствениците 50 плюс 1 процента кворум и 75 от тях да са съгласни да се прокара газова инстлация в блока. На мен лично ми се е налагало да ходя в жилищни сгради да успокоявам и да убеждавам недоверчивите. Тях просто ги е страх Такъв случай имахме в един висок блок до спирка Павлово на трамваната линия на трамвай номер 5. Голяма част от собствениците бяха избрали да се отопляват с газ, а други техни съседи, които не искаха да се възползват, пречеха. Те казваха: не сме съгласни да се изгражда такава тръбопроводна мрежа в нашия вход.

- Откъде идва този страх? Научи ли се българинът да ползва в домакинството си газ?

- Аз бих казал, че се научи след като имаме толкова хиляди клиенти. В интерес на истината сегашното поколение, което е на възраст да взима решение, не се е родило с газ в къщи. Едно е да си се родил в бившия Съветски съюз, в Чехия, Унгария и Германия, които от десетилетия ползват синьо гориво в домакинствата. Съвсем друго да имаш различни битови навици. Хората малко се стряскат отначало. Но както се свиква с тока, така се свиква и с газа. Всеки знае, че няма нужда да бърка в контакта, за да провери дали има ток и ще го ударят 220 волта. По същия начин няма нужда да се пали газът. Има две-три много прости правила за безопасно ползване на природния газ. Човек като свикне с тях от дете, знае, че нищо страшно няма, само трябва да е дисциплиниран.

Стефан Рангелов. Снимки: авторката


- С поскъпването на природния газ имате ли проблеми с вашите абонати? Спирате ли газа на тези, които не плащат?

- В момента нямаме проблем и смятам, че и в бъдеще няма да имаме. По отношение на сметките за газ, ние сме от най-облагодетелстваните енергийни доставчици, защото можем да спрем подаването на горивото. Но гледаме да сме по-внимателни, предупреждаваме хората. Пращаме им фактура, в която пише, че са длъжни да платят до еди коя дата и че след това следва спиране. Дори сега сме решили да предупредим потребителите, които не са се издължили, с още едно писмо с обратна разписка. Отоплителният сезон още не е изтекъл и не искаме да създаваме напрежение в домакинствата, тъй като има малки деца, възрастни и болни хора. Не е най-приятното да останеш на студено. Но разбира се винаги има клиенти, които не са достатъчно организирани и не си планират финансите добре или просто забравят…Затова даваме възможност освен плащане на каси да се използва и електронно разплащане.

- Средно колко лева на месец излиза отоплението и ползването на газ в домакинството?

- Това е въпрос, на който отговарям най-резервирано. Защото ако разгледаме сметките на два еднакви апартамента на четвъртия и на петия етаж в 7 етажен блок, които са поставени при едни и същи строителни условия и имат един и същ тип котли, ще видим, че те имат различни сметки. Причината е , че потреблението е различно. Едните клиенти излизат рано сутрин и се прибират късно вечер, и цял ден отоплението е спряно или е оставено на 12 градуса например. Можеш да си сложиш автоматика и да си зададеш режим за ползване. Например да ти включва отоплението един час преди ставане сутрин и да го изключва час след като си си легнал да спиш вечер.
Хора, които ходят в къщи по-облечени, могат да поддържат 19-20 градуса. Друг, който иска да ходи по къс ръкав и боксерки, трябва да поддържа 24 градуса.
По тази причина сме обучавали нашите търговски консултанти много внимателно да провеждат първоначалните разговори с клиентите, за да индентифицират какво точно ще се отоплява като обем и да се подбира правилен по мощност котел.

- Ако котелът е по-мощен?

- Ако котелът е много голям, а топли малко помещения, той не работи ефективно. Тръгва, спира… пак тръгва. За фирмите е по-изгодно да продадат по-скъпия котел. А ние знаем какви неприятности има клиентът, ако не му е подбран правилно уредът.

- Какви?

- Котелът работи неефективно и потребява повече гориво. А клиентът започва да смята, че му подаваме много газ. Мисли, че са нашите консултанти са го подвели при търговските разговори и че не е толкова евтино отоплението с газ, колкото са му обещали. Има и друг интересен психологически ефект - ефекта на евтиния газ. На едно домакинство, което се е отоплявало до този момент с ток, разходите му падат средно с около 50%. Хората се отпускат и до вчера топлили по 2-3 стаи и то икономично, започват да отопляват всички помещения целодневно. После казват: вие нещо ме излъгахте, аз харча много повече, отколкото ми казахте или отоплението ми струва колкото преди три месеца. Но той не прави анализ, че е променил поведението си, приема за даденост, че с газ ще му бъде по-евтино.
Или клиентът идва и ни обвинява, че уредът, който мери разхода на газ, не работи точно. Тогава ние отиваме, проверяваме уреда и най-често се оказва, че показанията са коректни. Просто потребителят е сменил поведението си на ползване. И това е проверено многократно. Идва той при нас и подава молба за контролно измерване. Отива техник демонтира уреда, за да го изпробва в лаборатория, а на негово място слага друг. И се оказва, че за този месец, докато му е бил с нашия уред, показанията му дори са по-високи, отколкото с неговия.

Предпазните мерки при употреба на природен газ

За да бъде причинено избухване, трябва да има изтичане на газ в затворено помещение в големи количества, който да се смеси с кислород в определена пропорция. След това тази концентрирана смес трябва да бъде запалена от искра. Такава ситуация е по-скоро хипотетична, защото природният газ е два пъти по-лек от въздуха, издига се максимално нагоре в помещението и “търси” и най-малката пролука, за да излезе навън. Газът в малки количества в затворено помещение не е опасен.

Собственикът или живеещият в газифицирано жилище е длъжен:

- да спира подаването на газ от главния спирателен кран до входа, когато ще отсъства повече от три дни и при пожар и природни бедствия.
- да проветрява редовно помещенията, в които се работи с газови уреди.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) запознат
  От данните ,които са публикуване не са дадени сумите ,които се плащат за отопление с парно.Вече съм убедена ,че по-евтино е парното отопление.През отоплителния период за 90 кв.м. тази сравнително студена зима съм заплащала от 90-139лв./вкл и т. вода/. Убедете ме ,че не е евтино.Сама ,че във входа няма изключен абонат.
 2. 2) Михол
  А пък аз да ви кажа, на лъчисти радиатори е най-евтино. нищо, че са на ток...
 3. 3) запознат 2
  овергазци атакуват брояча на битовият разходомер с коефициенти за летен или зимен разход... тези коефициенти са фирменни.... няма такова понятие в закона за измерванията и наредбата за метрологичен контрол...това си чиста проба търговска измама...ОВЕРГАЗЦИ не сте лоши момчета а пък обирате клиентите си по разбойнически начин...засрамете се...
 4. 4) Ptrifonov
  На мен ми е интересно, какво се плаща за поддръжката на това съоръжение (котел, бойлер, вентили и т.н.)? Има ли процедури по пускане, заземяване и пр.?
 5. 5) Антонов
  Коментарът на "запознат" е съвсем верен. Парното отопление (не поставено в таблицата)остава най-икономичния начин да се огопляваш, ако не броим класическата печка с въглища или дърва. След него идва модерното отопление с печка или камина на дървесни пелети и чак след това начините. посочени в таблицата. Аз имам испанска пелетна печка от Екофорест - пълен и програмируем автомат и съм много доволен.Консумира една торба (15 кг. за 5.50 лв на два дни и отоплява апартамент 82 кв. м.
 6. 6) valdino
  Никой ли не е чувал за термопомпи?
 7. 7) Петров
  ето това ме интересува бурно- ПЕЛЕТНИ ПЕЧКИ.... (разход инсталация...) все повече се замислям за пелетна камина с водна риза.... но искам да събера повече инфо от повече потребители!
 8. 8) Балтонов
  Парното отопление на централизираната Топлофикация, предимно в София е субсидирано, по тази причина е "евтино". Т.е. за уюта на някои, доплащат всички, волю-неволю. В тази връзка переструвката от последните 20 г. бе напълно излишна, нещата само се влошиха. А набутването с газ, което си е прогресивна технология е много рискован вълчи капан, докато има такива като Р.Овч., да подписват договори със сънародниците на жена си в ущърб на всички български граждани. А такива Морозовци и овчари ще има винаги.
 9. 9) Теодора
  Не се подлъгвайте да се отоплявате на газ. Сега ми дойде сметката за декември - за една отоплявана стая от 16 кв.м. - и за топла вода - 170,00 лв. Това е вече трета зима под ред, казват ни че така отчитал уреда, той бил изправен и -можеш да се оплачеш на арменския поп. При което имаме внъшна изолация. Хайде сега преценете колко е евтино. Този, който праща за 120 кв.м. 220лв. да ми се обади искам и за да знам как става номера.
 10. 10) az-към горния!!!
  За 114 кв.м.134 лв.на ток !Като през лятото тази сметка пада на 70 лв.Всички около нас са на газ и излиза с около една трета по-евтино!Нещо ви мамят-извикайте някой който разбира -да прегледа уреда ви!хубава 2009 година ви желая!
 11. 11) Теодора
  Ами те идваха миналата зима и казаха, че е наред, но не разбирам как така идват такива суми. Понякога на една и съща позиция на термостата - 3, водата е 40, а друг път 60 градуса. мисля, че вероятно се подава газ с различна калоричност. Което как да се докаже? Много ясно, че от Софиягаз ще отрекат...
 12. 12) Anonymous
  имам запитване:кой замерва уредите и от къде потребителя е сигурен че е изправен ? И как е възможно за 24 часа да са изразходени 25 кубика при температура +5градуса а вечер -5.Това не е ли ограбване на Българена .Кам кого да се обърна
 13. 13) Anonymous
  АНОНИМЕН:Как е възможно да се провери дали отчита правелно уреда и да бъдем сигурни в това.И друго за 24 часа изгарям 25 куб. при температура +4 през деня и -5 вечер .Това е просто невъзможно изатова се интересувам към кого да се обърна.Обирджии..............
 14. 14) Пазарджик
  Не зная каква е цената при вас, но тук в Пз е адски скъпо. Следващият месец /за поне трети път тази зима/ вдигат цената на газта и става около 900лв. за 1000кубика!!!! Аз съм един от първите абонати в града и в началото беше добре. Но сега е нещо непоносимо. Не зная какви схеми използват за да тормозят клиентите, но определено има такива. На запад хората със стотина лева на месец се оправят, а тук не ти стигат и 400 в по-студени дни!!!!! Това е поредното безумие!
 15. 15) чичата
  пазарджик, идвай в дървеница,прави се на студент и нямада плащаш нищо/ ако измислите и някой митинг, ще ти остаат пари и за цигари
 16. 16) Anonymous
  Омръзна ми да нося въглища до третия етаж,а и мърсотията е невероятна.Независимо от цената искам да премина на газ,но квартала още не е газифициран има ли алтернатива.
 17. 17) panaceqta
  И аз мислех да се отоплявам с газ, но овреме се спрях. Приятели ми казаха за инфрачервеното отопление - до 4 пъти по-евтино. За 90 квадрата жилище тази зима плащам 148 лв ток, като освен за отопление, ток използвам и за сушилня, бойлер, готварска печка, пералня... Горещо ви препоръчвам тези уреди. Инвестицията се изплаща за по-малко от 3 сезона. Спасете се на infraswiss.bg!
 18. 18) чичата
  панацея я дай някякви данни за туй инфрачервено чудо
 19. 19) Разумен
  РЕШЕНИЕТО е много просто. Монтирайте се на мястото на газовия котел ТЕРМОПОМПА въздух-вода и няма да имате проблеми. Ще плащате за отопление 50% по-малко и няма да бъдете зависими. Лятото ще си пуснете ТЕРМОПОМПАТА на охлаждане и няма да си купувате климатици! СУПЕР Е!
 20. 20) Anonymous
  Тук при нас цената на газта е 0,90ст на куб.и приразход 25куб. за 24часа при температура +5 смятай, какво става за месец нямам думи.Миналата година се топлих на ток и има по 600лв ,а сега какво да правя ,уж било по евтино с газ.Аз сам вложил 10000хил за инсталация и сега да давам по 700 лв на месец просто кожудери.А незнам ако е -10градуса сигурно и 1000 лв.няма да стиигнат.ХУБАВА РАБОТА АМА БЪЛГАРСКА САМО ДА ОБИРАТ НАРОДА НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 21. 21) tough
  А тя тая термопомпа хубаво, ама струва към 6 бона само техниката без тръбите за инсталация на парното. И плащаш някъде към 40-60 лв. на месец за ток. Интересно е, но много скъпо и като направиш сметка, инвестицията се изплаща дълго.
 22. 22) Борман
  За пореден път българина измамен и ограбен с цените които трябва да плаща за отопление на газ.За сравнение в град Единбург /Шотландия/ доста на север,за отопление на къща 85 кв.м. домакините плащат 35-40 паунда или 75-85 лева.
 23. 23) НИКИ
  РЕШИЛА СЪМ ДА ПОСТАВЯМ ГАЗОВО КОТЛЕ В КЪЩИ,НО СЕГА КАТО ЧЕТА ВСИЧКИ ТЕЗИ МНЕНИЯ СЕРИОЗНО СЕ ЗАМИСЛЯМ
 24. 24) Гражданин
  Отоплението на природен газ е пръчка. Поне в България. Преди няколко години бях на гости в Германия на мой приятел, който живее в къща на 3 етажа и я топлеше денонощно цялата. Струваше му по 280 евро на месец - от 1 октомври до 1 април. И това е цената за цялото жилище, огромно по нашите разбирания. А тук цените са безумни. Мисля, че най-доброто отопление е камина с водна риза, към инсталацията се свързва и бойлер със серпентина. Навсякъде в жилището е топло, не правиш икономии, имате изобилие от гореща вода, не си зависим от доставки на газ ...още

 25. 25) пенсионер
  Какво е това термопомпа бе другари?Да не е нещо като помпата на моя "Москвич".Ама аз с нея и хиляда помпи да ураря пак не мога да напомпам и една гума.Да не е нещо такова дето трябва много пари ,пък нощо да не грее.Питам щот не зная.Термо значи топло,а помпа значи да напомпаш нещо.Аз моята баба отдавна не мога да я помпам,защото у мойта помпа няма никакво налягане.Айде споляй ви.
 26. 26) хитрец
  Нащата са прости.Четири стаи - четри климатика.Инверторни.Зимата денонощно - общо 150 лева за ток.Лятото общо 50 лева за ток.Защото лятото се включват само като е много горещо.Пълен комфорт.
 27. 27) питащ
  как е най-добре да се направи да сенастрои котлето на 90 градуса и да се намалят радиаторите или да се настрои на 50 и да се пуснат докрай радиаторите
 28. 28) nikito
  Мога да ви препоръчам за компетентно мнение ад се обърнете към фирма "МИК-Инженеринг". Може да ги посетите на www.mik-engineering.com. Миналата година ни изградиха отоплителна инсталация на тръдго гориво и останахме много доволни. Отоплението ни е много евтино и е топло навсякъде!
 29. 29) пич от Бургас
  ЖАЛКО -ВСИЧКО Е ИЗОПАЧЕНО И НЕРЕАЛНО СКЪПО ЗА НАШИЯ СТАНДАРТ !
 30. 30) Бора Бора
  газификацията е благодат за Европа вече 70-80 години.В БГ очевидно процеса е не само назад, но и встрани на 70-80 години. Номер 24 е много прав.Отоплението с газ е почти безплатно, като се има предвид средния доход на европееца.
 31. 31) Саморасляк Коприваров до 26
  Хитрецо,аз съм направил точно като тебе.Четири стаи,четири климатика на 22 градуса и 150 лева зиме,а 50 лете.Само че тия от топлофикацията ми взимат и по 80 лава зимата и по 40 лятото заради тръбите минаващи през моя апартамент.Радиаторите на топлофикацията съм ги демонтирал и изхвърлил още преди 6 години.Но това не е достатъчно изглежда.Ще трябва май да ги отрежа тия тръби дето ме набутват залудо,заради някакъв шибан и несправедлив закон.Защото парната инсталацията "подгрявала" и моя апартамент,въпреки че радиаторите са изключени и изхвърлени.А моите климатици,питам аз не подгряват ли сградата?.Отопляват я и още как.Даже лятото в горещините я охлаждат.Не знам ...още

 32. 32) Потребител
  Колеги по съдба(газова) имам питане През февруари се явили някакви от Софиягаз, сменили измервателния разходомер и пуснали Протокол в пощанската кутия.Сега 10 дни по-късно пристигат 2 ф-ри с обща стойност януарската с-ка х 2. Не беше ли редно да бъда уведомен и да присъствам на смяната и засичането??? а сега ходи гони Михаля и изразявай несъгласие с показанията??? В случай, че някой има опит моля да сподели.
 33. 33) Гражданин
  И аз си го набих с тази газ направо незнам какво да правя.2 радиатора са пускани много малко време при това на половина включени и 350лв. сметка дойде. А нормално ли е когато топлата вода се отоплява от газта едва да църцори , мислех вана да си взимам ама май трябва да я пълня цял месец
 34. 34) Кики
  Живея в Драгалевци и също мислех да си прокарам газ, но като видях документите, които трябва да попълня ми стана лошо. Искат да си впиша освен всички лични данни, да си напиша номера на Нот. акт, партида, том, както и да приложа копие на същият. Питам се откъде на къде едно дружество ще иска такава информация от хората, при положение, че всеки ден разбираме за измами свързани с недвижимите имоти на хората. Това беше причината да се откажа от газта.
 35. 35) di.do
  Zdr,az sam edin ot parvite v Asenovgrad koito minaha na gaz,v na4aloto be6e evtino i ydobno,no posle zapo4naha da slagat taksi i se stigna do paradoksa za 100 lv gaz da se ise vzima 200lv taksa dostavka, i dds ,i podrgane.tova ve4e e okolo 350lv na mesec.az neznam kak rysnacite dobivat gazta ot 5-6 kilometra dalbo4ina i q kompresirat prez 3 dargavi (kato zapla4at saotvetnite taksi)do na6ata kranica na cena 22.5 st za kyb/m,a ot Ryse do Asenovgrad tq ve4e e na 1.16-1.18 lv/m3.
 36. 36) kuzmanov
  Господин Рангелов, смея да твърдя , че от газови котли и отопление разбирате на ниво родопски земеделец.Работя в областта на газовия бизнес от 1985 г.В момента притежавам монтажна и сервизна фирма в центъра на Прага.Монтирал съм и повече от хиляда газови котли с мощност от 11 до 600 киловата поединично и в каскади.Газов комбиниран котел не може да бъде с мощност по малка от 18 kW. Защо ли? Това е мощността, с която можете да загреете водата за санитарни нужди до 60 C° при разход 8 l/min. Необходимата енергия за покриване на топлинните загуби в отоляваните обекти се постига ...още

 37. 37) Стоян Радкоя
  Аз например мисля да се отказвам о отопление на природен газ,защoто от година на година газта поскъпва!Смея да твърдя,че ние в България(нашата мащеха)плащаме най скъпата газ от всички страни в ЕВРОПА!Един кубик със ДДС излиза 1.36,за отопление на двустаен апартамент са необходими около 10-12 кубика газ на ден,което ще рече:12*1.36=16.32лв.на ден умножено по 30=489лв.Това са реалностите към днешна дата!УЖАС!!!Съжалявам,че преминах на прероден газ!
 38. 38) Стоян Радков
  Аз например мисля да се отказвам о отопление на природен газ,защoто от година на година газта поскъпва!Смея да твърдя,че ние в България(нашата мащеха)плащаме най скъпата газ от всички страни в ЕВРОПА!Един кубик със ДДС излиза 1.36,за отопление на двустаен апартамент са необходими около 10-12 кубика газ на ден,което ще рече:12*1.36=16.32лв.на ден умножено по 30=489лв.Това са реалностите към днешна дата!УЖАС!!!Съжалявам,че преминах на прероден газ!
 39. 39) Газпром оция
  Не забравяйте нито за миг , че това са цени на зарибяване . Помнете какво се случи с автомобилите на метан . Първоначално , цената на метана беше драстично по-ниска и мнозина си накупиха автомобили с фабрично инсталирани уредби или пък допълнително си сложиха . Постепено , цената на метана се доближи до тази на останалите горива и сега изгодата е почти никаква .


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com