www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Костите на цар Самуил все пак идват в Търново – до гроба на Калоян

В църквата
В църквата

29 Март 2007

 

Църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново

В църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново очакват тази пролет от Солун да пристигнат костите на българския цар Самуил, които ще бъдат погребани там. Въпреки че първоначално обявената размяна на костите между България и Гърция срещу византийски ръкописи беше отречена, от управата на църквата „Св. 40 мъченици“ казват, че всичко е уговорено и костите ще пристигнат през април, без да са сигурни за датата.

Край стените на църквата останките на Самуил ще се наредят до гроба на друг български цар – Калоян, за чиито кости в момента се подготвя специален бронзов саркофаг. Това ще сложи край на разразилата се наскоро полемика около равностойността на замяната на костите на Самуил срещу гръцки ръкописи. Проф. Казимир Попконстантинов, декан на Богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” преди време заяви, че размяната би била обидна за нас и, че ръкописите имат твърде голяма научна стойност. Сегашното положение обаче, при което те се съхраняват “заключени в един полицейски сейф много години”, според професора е “светотатство”.

Гробът на цар Калоян във Велико Търново

Подобно мнение изрази пред „Стандарт“ и проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет. Според него костите на Самуил нямат “номинална” стойност, като тези на един светец, но имат огромна историческа и морална стойност. Също така е трудно да се оцени срещу колко и какви ръкописи те трябва да се разменят. Проф. Бакалов смята също, че гробът на Самуил в Гърция бележи границите на бългаската държавност и е по -правилно да си остане там. За професора подобни неща трябва да се решават от една голяма експертна комисия, а не на политическо равнище.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, обаче е на мнение, че идеята за обмен на костите на цар Самуил за гръцки ръкописи не е лоша, стига да се осъществи именно като обмен, а не като връщане или подаряване или нещо друго.

Вероятно най-накрая тихомълком е било постигнато българо-гръцко споразумение и костите на Самуил се очакват в Търново. Пристигането им у нас, а не в съседна Македония, ще бъде сериозен удар срещу защитниците на доктрината на „македонизма“. Според тях Самуил е македонски, а не български цар, което обаче противоречи на историческите извори.

Колоната с прочутия надпис на хан Омуртаг: “Човек дори добре да живее умира. И друг се ражда…”

Професор Николаос Муцопулос, който през 1965 г. откри костите на българския владетел на остров св. Ахил в Преспанското езеро преди време заяви пред агенция „Фокус“ : Лично аз не смятам, че мястото на костите е в БЮРМ (Бивша Югославска република Македония – бел. ред.). Макар че те биха искали това изключително много, защото нямат нищо друго, което да доказва съществуването им, освен нещо подобно“. Той обаче отказа да назове мястото, където се намират костите в момента, но увери, че са в Гърция и се съхраняват добре.

Очаква се в църквата „Св. 40 мъченици“ да бъдат донесени и костите на правнука на Иван Асен II – Михаил Шишман, които в момента са в църквата “Старо Нагоричин” в Сърбия. Има планове в наскоро реставрираната църква в Търново да се положат костите на всички царе от Първото и Второ българско царство.

„Св. 40 мъченици“ повторно отвори врати миналата година на Кръстовден – 14 септември.

Колоната на цар Иван Асен II

Построена от Иван Асен II след победата при Клокотница от 1230 г., през годините църквата добива славата на духовен център за българския народ. Там се пазят оригинални колони и стенописи още от Първото българско царство, включително колоната с известния надпис на Омуртаг :”Човек дори и добре да живее ­ умира. И друг се ражда. И нека роденият по-късно, като види тези писмена, да си спомни за онзи, който ги е направил.” Традицията „Св. 40 мъченици“ да е най-важната църква в България продължава и след Освобождението - през 1908 г. в нея е обявена независимостта на България.

След като цели 30 години светинята беше оставена да се руши, все пак се намериха средства за нейното възстановяване и повторно отваряне за посетители. Вложени са около 3 млн. лв. от държавния бюджет и от програмата ФАР. Но все още „Св. 40 мъченици“ не е напълно завършена. Повечето автентични стенописи не са пренесени обратно в църквата, а стоят в Археологическия музей във Велико Търново. Все още там са и костите на цар Калоян. В църквата има нов олтар, но не и други икони и като цяло се създава усещане по-скоро за музей, отколкото за свято място. Също така няма място за палене на свещи, а свещеници идват само за големите празници. От управата на църквата очакват инвестиция на още 300 хил. лв. за допълнителни подобрения, които да спомогнат тя да добие заслужения величествен вид.

Снимки: Авторът 
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Beshe mnogo interesno.
 2. 2) Anonymous
  не ми вар6и работа :
 3. 3) Anonymous
  не ми вар6и работа :
 4. 4) valsiii
  Много интересно беше
 5. 5) БГ-1
  Дайте им ръкописите, те могат да се заснемат, костите на цар Самуил са светиня за българите.
 6. 6) beti
  strahotno e doy i
 7. 7) ivo
  олеееее много е супер
 8. 8) нане стоичко
  мръсните патриоти да заврат костите на цар самуил на майната си у путката
 9. 9) bars_i
  Това с връщането на костите на който и да е владетел е много добре.Аз лично мисля,че би трябвало да си възвърнем светините и най-после и ние да се почувстваме хора на този свят защото има с какво да се гордеем.Хората около нас намерят едно камъче и хоп в музея с надпис,а ние цели гробници затриваме(иманярите)или пък не им отдаваме необходимото значение.Където и да съм бил се вижда едно отношение към тези неща,меко казано ВЯЛО.Няма да изброявам,защото са много местата забравени от нас.Някои с голяма стойност за нашата държава и за хората в нея
 10. 10) Anonymous
  Костите на царя трябва да са в България на всяка цена!Ръкописите са гръцки-даите им ги,те са си техни.Но царят си е български и мястото на костите му е в България.Както останките на Цар Калоян са погребани в Търново- неговия град,който той е построил и направил столица.Нека да приберем и костите на другите си царе/ако знаем къде са/!!!
 11. 11) Крема
  Костите на всеки български цар трябва да бъдат погребани в българия.Не рушете музеите и крепостите те са нашето културно носледство .Нека пребъде във вековете.България има история и нека се гордеем с нея.Много кръв е пролята за да бъде българия,за да я има върху картата на европа.Многократно комондвана и изпадаща в трудности на които е устояля с времето.Ценете всичко свързано със България и българското нека съхраним в себе си.
 12. 12) bars_i
  Виждам,че започнаха да пишат и нормални хора тук,а не само такива от рода на "нане стоичко".Що се отнася до България,колкото и да сме обидини тя не ни е виновна,а някои позабравили се политици.Все пак сме българи и би трябвало да държим на това.Защото ние като не се уважаваме,кой друг ще го направи.Напротив ще ни мачкат още повече.Осъзнайте се бе хора.Вдигнете главите.С нищо не сме по малко от другите.
 13. 13) Anonymous
  12, вече сме смачкани и изцедени. засега.
 14. 14) bars_i
  13 като им се даваме ще е така-винаги поза партер
 15. 15) Anonymous
  Триабва да се гордеем че сме Булгари тази земиа сме йа взели снтиметар по сантиметар и е напоена с кравта на нашите прадеди за да йа имаме сега ние.нека не забравиаме че сме били една от трите велики сили по време на средновековието. Смуил е един от нашите велики заре тои не се корониасва до като има законен наследник имено това го прави велик владетел и ако неговите тлени останки будат пренесени в Велико Турново това ште буде една признателност кум неговото величие. И пак казвам триабва да се гордеем че сме Булгари.
 16. 16) bars_i
  Anonymous,като чета Вашите изказвания нещо се озадачавам-1 Ви харесва-2 не Ви върши работа-3 вече сте в час-4 в последното Ви изказване като,че ли Ви липсват клавиши от клавиатурата или просто са им разменени местата?!
 17. 17) Мокренеца
  Пренасянето на костите на цар Самуил няма да донесе нищо добро за българите. Местото на царя си е там, където е бил погребан. Неговият гроб маркира средата на България. Пренасянето на костите му е преди всичко изчистване на следите на българското в Прародината. Нашият созополски герой или не е на ясно как са го врътнали истинските гърчета, или свири на гръцка зурна. Освен това, може ли някой сериозно да се произнесе за стойността на църквата "Св. Четиридесет мъченици"? Ако я превърнем в сборна гробница, пък нека да бъде и царска, дали няма да нарушим нещо? Чии са двата гроба в ...още

 18. 18) македонски българин
  На всяка цена трябва да приберем костите на цар Самуил в България! Ако трябва и всички гръцки ръкописи и икони да дадем на гърците в замяна!
 19. 19) Маврев
  Две години от пускането на тази статия - а Самуил го няма.
 20. 20) bars_i
  Защото не сме истински българи,затова няма да изброявам защо сме на дъното.Вие си го знаете.И няма и изгледи да тръгнем в обратна посока,защото никой не го е еня ни за костите,нито за живите хора.В момента всеки се старае да се докопа до нещо(най-вече власт)и ела ме виж?!
 21. 21) gabriela_8485
  be6e mimnogo priqtno da go 4eta i mnogo mi xaresa otli4en 6
 22. 22) трезвомислещ
  Защо след толкова много време костите на цар Самуил още ги няма и кой лъже?
 23. 23) Anonymous
  IMA MNOGO
 24. 24) LUSI
  IMA MNOGO
 25. 25) stan4o
 26. 26) тиха
  много е хубаво! браво!!!
 27. 27) Gein
  В църквата Свети четиридесет мъченици не е гроба на Цар Калоян.Българските царе не се погребват в църкви за да няма вандалщина и опустошение по време на война с Византия и Византийско робство което е било близо век. Това е гроб на болярин. Генчо Манолов Пловдив
 28. 28) Gein
  За съжаление официалната политика е съвсем друга и има големи разминавания. Генчо Манолов Пловдив
 29. 29) Gein
  По простата причина че църквата е извън крепостта и при една обсада или нападение на града може да бъде разрушена. Това е гроб на болярин. Генчо Манолов Пловдив


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com