www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Орешарски що се прави на ударен за дизела? И що пускат Лукойл да ни дере кожата?

 

19 Май 2008

 

Дизеловото гориво стигна 2,50 лв. за литър. На дизел върви транспортът на цялата търговия и производство в България, вървят влакове, градски автобуси…

И никой не ще да обясни защо дизелът в България е по-скъп от бензина с 20-30 ст. на литър. След като в България акцизът за дизел е по-нисък от акциза за бензин, макар и с малко (100 лв. на 1000 л).

Министър Орешарски се направи на оригинален, като в отговор на обявения протест за цените на дизела, каза, че цените на петрола нямало как да се решат в неговия кабинет.

Само че може ли да обясни Орешарски, като е толкова отворен за цените на петрола, защо дизелът е по-евтин в съседна Гърция - не само от бензина там, ами и от дизела у нас. Като там акцизите за двата вида горива са с почти същата разлика, както у нас?

И може ли да обясни защо, примерно в Холандия, Португалия, Белгия, Испания, Ирландия цените на дизела са по-ниски или най-много равни на бензина?

И още – в някои от тези страни разликата в акциза за бензин и дизел е още по-голяма, тоест за бензина е повече. Въпрос на държавна политика. Правителството трябва да определи кое гориво е приоритетно. А знае се, че дизелът е по-екологично гориво, защото дизеловите двигатели горят по-малко.

Но ако един министър е сериозен, няма да се прави на оригинален и да се измъква с цените на петрола, а ще попита официално Лукойл – защо надувате цената на дизела? Защо той е по-скъп, след като акцизът за него е по-нисък?
Защо на бензиностанциите цената на скъпия дизел (който е внос от Европа) е с такава малка разлика от евтиния, произведен в Лукойл? Все едно вино от 5 лв. и вино от 3 лв. да ги продаваш с разлика от 20 ст. на литър.
Отговорите на Орешарски на протестите за цената на дизела са демагогски или издават невежество. И в двата случая този министър мирише лошо.

А мълчанието от страна на правителството за спекулата на монополиста Лукойл също е много съмнително.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) 1chovek
  Съгласен съм напълно, само с 1 изключение - дизела НЕ Е екологично чисто гориво, замърсява в пъти повече от бензина.
 2. 2) vorbis
  1chovek, много точна забележка! В допълнение ще кажа, че има много изследвания, които казват, че остатъците от горенето на дизела (онези черни сажди) били силно канцерогенни.
 3. 3) До горния
  Не си прав, дизелът е по-екологично гориво. Всички дизелови коли имат катализатори, подобно на бензиновите. Но горят 6 л на градско, вместо 10-12 л или 4 л на извънградско, вместо 6.
 4. 4) Опа
  Ето тук са обяснили добре защо дизелът е по-скъп от бензина и кое гориво е по-екологично. http://e-vestnik.bg/2879
 5. 5) Anonymous
  Акциза е за тон гориво, а тон дизел е около 1300 л. А никакви икономически причини не са валидни, освен тази, че е сметнато на каквото и гориво да караш, 100 км. да ти струват 10-12 лв. И от там е изведено според разхода за среден клас автомобили. Няма начин да не ти направят сметката, оди си купи дизел, щото харчел малко. на бензин - 100 км. 8 л., около 11 лв. на дизел - 100 км. 6 л., около 10 лв. на газ - 100 км. 10 л., около 11 лв.
 6. 6) Anonymous
  Държава Бензин А-95 Дизел България 2.33 лв. 2.56 лв. Австрия 2.50 лв. 2.53 лв. Германия 2.84 лв. 2.70 лв. Чехия 2.40 лв. 2.42 лв. Унгария 2.34 лв. 2.47 лв. Испания 2.28 лв. 2.44 лв. Словения 2.17 лв. 2.33 лв. Швейцария 2.25 лв. 2.48 лв. Люксембург 2.40 лв. 2.23 лв. Полша 2.50 лв. 2.45 лв. Норвегия 3.20 лв. 3.24 лв. Швеция 2.80 лв. 3.02 лв. Белгия 3.00 лв. 2.60 лв. САЩ ...още

 7. 7) Ехорог
  Това с горивата е много ясно.Е-вестник задава въпрос ,но има ли кой да му отговори?Затова качвайте се на велосипеди,хем е по-здравословно,хем петролните компании ще увиснат като не потребяваме продуктите им като прани гащи.
 8. 8) енев
  Ехорог, а с велосипед ли ще се пренасят товари, снабдяват магазини, превозват пътници и пратки между градове и т.н.? Това влакове, камиони, тирове, автобуси нещо си ги позабравил май.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com