www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кой приписа бирата „Ариана” на братя Прошек?

20 Май 2008

 

Рекламата на бира “Ариана” я приписва на братя Прошек, но бирата е създадена през 1995 г. и няма нищо общо със старата пивоварна на чехите.

През 1995 година пивоварният завод “Софийско пиво” предлага на пазара новата марка пиво “Ариана”. Христо Антонов, директор на пивоварната, лично е участвал в изготвянето на рецептата за новата марка пиво. Рецептата е оригинална, създадена в България.
Днес една телевизионна реклама за бирата “Ариана” фриволно ни разказва как в далечната 1884 година от града Прага идват братя Прошек, настаняват се в града София, близо до “Орлов мост”, и започват да произвеждат бира, която бира малко по-късно – по изключително оригинална чешка рецепта – се преименува на “Ариана”. И така, ден след ден, десетилетия и векове – и рецепта, и марката “Ариана” – та до днес…
Чуден е светът на телевизионните реклами – едно искаш, друго не ти дават. Говорят ти за Прошек, а ти препоръчват “Ариана”. Сервират ти “Ариана” с нова история, а самата история – обръщат на екс.

Но какво е направил Иржи Прошек? Учил в Прага два семестъра в Императорското техническо училище, а после три години машиностроене в чешкото Висше техническо училище, през 1870 г. по неведоми пътища 23-годишният младеж се озовал в България и започнал работа като инженер в Дружеството за строителство и експлоатация на железопътните линии в Европейска Турция на барон Морис Хирш.
По време на Освободителната руско-турска война Иржи станал кореспондент на чешки вестници и отразявал хода на военните действия. Прошек е един от инициаторите на идеята за издигане на паметник на Васил Левски по проект на чешкия архитект Антони Колар.
Заедно с брат си Теодор Прошек в далечната 1881 година в покрайнините на град София започват строежа на най-модерната бирена фабрика на Балканите. И най-официално променят имената си – Иржи става Георги, Теодор – Богдан (1879 г.).

Иржи Прошек.

По-късно към братята Георги и Богдан Прошек се присъединява и техният братовчед Йозеф. Всички те са родени в бедното чешкото градче Бероун. И, както в американската легенда, с търпение, упоритост и постоянство, достигнали до върха.
Георги и Богдан са проектирали Варненското пристанище, правят проект и за казино-ресторант във Варна. Той предвижда полукръг с арки, изложбени зали, два салона за танци и бирария, аркади. Аркадата от този проект още стои на входа на Морската градина във Варна.

В София Прошекови са участвали в строителството на Централна гара и Народното събрание, създават дружество “Славянска беседа” и Българското инженерно-строително дружество. Тяхна собственост е била и първата столична печатница, печатала всички вестници, списанието на книжовното дружество (сега БАН), “Държавен вестник” още от първия му брой, бланки и формуляри за двореца, министерствата и всички държавни учреждения.
През 1879 г. първият кмет на София Стойко Салабашев кани чешкия архитектурен техник Лубор Байер за архитект и той прави първия план за развитието на София. Негови асистенти стават Георги Прошек и Вацлав Раубал. На 3 януари 1880 г. планът бил предоставен на одобрението на министрите и княз Батенберг. Той утвърждава сегашната кръгова система на днешните булеварди “В. Левски” , “П. Евтимий”, “Хр. Ботев”, “Сливница” и “Константин Стоилов”. Останалият в историята като “Батенбергов план на София” бил типично американски - столицата е разделена на квадрати, между които се промушват малки и тихи улици, а във всеки парцел – максимум до 10 къщи с дворчета.

Пивоварната на братя Прошек в края на 19 век.

Георги, Йозеф и Богдан Прошекови строят Орлов и Лъвов мост. Строителството на Лъвов мост започва през 1888 г. Дотогава на това място е имало каменен мост, известен в стара София като “Шарения мост”. На следващата година започват и Орлов мост. Строителството и на двата моста завършва през 1891 г. Металните парапети и орлите са поръчани във Виена. Те са поставени от братята Прошек в памет на българските заточеници по време на турското робство в Диарбекир. Самият мост се намира на мястото, на което те са били посрещнати при завръщането си от плен през 1878 г.
Но първото голямо дело на семейната фирма “Братя Георги и Богдан Прошек” е бирената фабрика. Те започват строежа й през 1881 г. накрай София. Фабриката е открита през 1884 година и с течение на времето се наложила като легенда и извор на вълшебно пиво. Веднага след откриването си Прошековата пивоварна става придворен доставчик – най-високото признание за качество и акуратност.

През 1888-1892 година те монтират нова парнодвигателна централа и нова инсталация за варене на пиво. За първи път в София се монтира и електрическа централа, която задоволява двигателните и осветителни нужди на фабриката. Заедно с това се правят и редица технически и технологични подобрения. През 1902 година се изкопава артезиански кладенец на 100 м дълбочина. (Старите софиянци помнят годините на Втората световна война – по време на бомбандировките над София Прошековата фабрика е била отворена – всеки да точи вода за своите нужди.) Пивото на Прошековата пивоварна получава и първата награда на изложба в Анверс, Белгия, през 1891 г. – почетен диплом и златен медал, а на следващата година – похвална оценка от чехословашките специалисти пивовари на изложбата в Прага.

Братя Прошек се изявяват като енциклопедисти, и то не защото имат специалната подготовка за това, а поради нуждите на времето. Довели тука и своите роднини, отгледали семействата си, но турили основите на новия град София, оставили белег в цялата история на новоосвободената България.
Много е сътвореното от фамилията Прошек у нас – но едно е сигурно: бирата “Ариана” не е в дългият списък на прошековите деяния.
Майсторите на бирата, появила се на пазара в средата на 90-те години на миналия век, са живи и здрави и днес. И нямат спомен да са кореспондирали с Прошекови за бирата, която са произвели под името “Ариана”.

Всичко друго, което вечер гледаме на синия екран, е парченце от чудният свят на рекламата. Продава ти настоящето, без да помни, че има бъдеще, с убеденост, че миналото е минало.
Колкото до самата бира “Ариана” – тя няма нужда от патерицата, която ни убеждава, че рецептата й идва от златните Прошекови ръце. Бирата си я бива и без такива фриволности.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) амброаз
  Искрено благодаря за информацията.Трябва да се популязират не само войни и дипломатически срещи от историята,а и тази история на бита и техниката.Това е култура,и то сериозна.
 2. 2) Бендер
  Има ли някъде бюст или паметник на братята?
 3. 3) D-p
  И мен ме подразни въпросната реклама - с тенденциозността и неточността си. Прошековата фабрика допреди година-две съществуваше - срещу БНТ. Даже й правих снимки, когато започнаха да я събарят. Чувам, че там ще се строи някаква грамадна сграда - с подземни гаражи, офиси, въобще всичко, каквото може да измислят селяните новобогаташи, окрали държавата. Паметник на братя Прошек няма в София, но в Борисовата градина се извисява нескопосният бронзов бюст на Николай Хайтов, "великият" писател, а всъщност крадец на чужди ръкописи. Въпросният родопски герой, прочута литературна мутра, драг приятел на Илия Павлов и сие, навремето се опита да окраде и ...още

 4. 4) SK
  Мдааа, Д-ре, комунизъм в действие...министерства на истината и лъжата...
 5. 5) Препоръка
  Който пие бира,ку..ът му бързо умира!!!
 6. 6) БИАД
  ....създават дружество “Славянска беседа” и Българското инженерно-строително дружество..... Много съжалявам но няма Българско инженерно-строително дружество а Българско инженерно-ахитектурно дружество - БИАД - язък че мутрите се изтаковаха над понятието БИАД.
 7. 7) Ариана е бирата
  Много полезна статия.Браво на автора.
 8. 8) Недко
  Тези хора заслужават паметник на пъпа на града!
 9. 9) zax
  хора, това е историята всеки я променя както му е угодно. после това се знае. независимо дали е истина или не е ... аз например идея си нямах за ариана но повече вярвам на тази статия на автора
 10. 10) Ани
  Да свалят Хайтовия паметник и да го заменят с паметник на братя Прошек. Сработа е прочут литературен крадец да е с паметник в Борисовата градина, нсаред с Ботев, Каравелов и Вазов. Срамота, срамота!
 11. 11) Пламен Иванов (3.14)
  Много чехи, словаци, руснаци и италианци активно се включват в изграждането на следосвобожденска България. Прошек не са сами. Но чехите са най-много: Братя Шкорпил, Иречек, Вацлав Дубровски и други.
 12. 12) Ха-ха
  Към № 5. А който не пие бира, спестява за джип.
 13. 13) б
  статията е много хубава, браво.
 14. 14) отворко
  Бирата ариана е разработена от хайнекен. Направени са няколко варианта и избират един с фокус-групи. Това стана, когато загорка наряза на скрап софийската фабрика. Тази ариана всъщност се прави в ст. загора
 15. 15) марто
  в рекламата се казва че: " Ариана е освежаваща висококачествена бира, създадена по стара чешка традиция, която води началото си от една от първите пивоварни фабрики в България, основана от братята Прошек в София през 1884 година." А именно че не марката Ариана води началото си от 1884 година, а че води началото си от фабриката построена през 1884 година. По стара чешка традиция да произведеш една бира , не означава че трябва да е пусната на пазара през 1884, 1948, или 1995 година. Така че на автора - една зле скроена статия. оценка 0
 16. 16) Highspirit
  "По стара чешка традиция да произведеш една бира , не означава че трябва да е пусната на пазара през 1884, 1948, или 1995 година." Напротив - напълно съм съгласен с автора на статията. В случая е важно не какво фактологически казват в рекламата със запетайките, а какво рекламата се опитва да внуши - а именно връзка с някакви чешки традиции, с които точно пък Ариана няма нищо общо. Много ясно, че от Загорка няма да пишат неверни неща (за което могат и да ги осъдят), а шикалкавят с текста, предавайки нужното им внушение, без всъщност юридически да лъжат в рекламата
 17. 17) my
  Рекламата не е убедителна. Автобус, мацки, покриви на блокове и дългогодишна история на бира, предадена чрез най-съвременната и разфасовка-кена! Нещо не се връзва. Освен това бирата е чешка, колкото и компанията-производител. Защо бягаме от себе си? Нима Ариана не е била произвеждана и от българските производители, преди пивоварната да бъде продадена на чужденци?!
 18. 18) Anonymous
 19. 19) бираджия без цигари
  бира без цигари!
 20. 20) аждер
  когато Прошековата фабрика все още произвеждаше бира на какпаяките пишеше "светло пиво"
 21. 21) Anonymous
  porkaite si Arianka i ne se zanimavaite s gluposti
 22. 22) Ariana Hooligans
  Кефете се на Арианката и оставете Братя Прошек...
 23. 23) Тони
  Аз имам бирена бутилка /празна разбира се / от първите на братя Прошек.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com