За какво пръска милионите си Роман Абрамович?

Къщи, самолети, яхти, коли – а сега и изобразително изкуство. Последната придобивка на руския олигарх е изкуство за над сто млн долара.

Роман Абрамович обича скъпите неща. Той инвестира в къщи, имоти, коли и яхти, а се прочу в цял свят като купи „Челси” за 150 млн паунда и се зарече до 2014 година да го направи клуб №1 в света. Снимка: блогфутболеро.ком

Изкуството

Art Newspaper разкри, че Роман Абрамович е мистериозният купувач, който купи „Триптих 1976“ на Франсис Бейкън за 86,281 млн. долара на разпродажбата на Сотбис в Ню Йорк през миналата седмица, както и че също той е извадил 33,6 млн долара за „Спящият финансов ревизор“ на Люсиен Фройд от „Кристис“. И двете творби се превърнаха в историческо събитие в разпродажбите: работата на Бейкън беше продадена на най-високата цена за следвоенна картина, а Фройд стана най-скъпоплатеният жив художник, като надмина досегашния първенец Джеф Кунс. Смята се, че руският магнат е купил двете творби, за да ги постави в лондонския си дом. Но като че ли новооткритият му интерес е вдъхновен основно от приятелката му Дария Жукова, която отваря галерия в Москва. Centre for Contemporary Culture Moscow ще посрещне първите си посетители през септември в гараж за автобуси, преустроен от Константин Мелников, с ретроспективна изложба на Иля и Емилия Кабаков. На партито е поканена да пее Ейми Уайнхаус срещу хонорар от един милион лири.

Недвижима собственост

Когато става дума за къщи, според Абрамович, независимо дали това е градски имот, къща за уединение в провинцията или убежище на брега на морето, те никога не може да са прекалено много. Магнатът притежава имот във Файнинг хил в Западен Съсекс, който купи за 12 млн паунда през 1999 г. от австралийския медиен магнат Кери Пакър. 420-акровото имение включва къща със седем спални, две игрища за поло, конюшня за сто коня, тенискорт, стрелбище, езеро с пъстърви, писта за картинг, закрит басейн, джакузи и басейн за скокове във вода. Твърди се, че пуснал там 20 000 яребици и фазани, за да задоволи страстта си към стрелбата.

През 2004 г. беше съобщено, че е прибавил към портфолиото си Chateau de la Croë на френската Ривиера, срещу 15 млн паунда. Вилата с 12 спални се намира между Ница и Кан и някога е била резиденция на херцога и херцогинята на Уиндзор, които организирали тук пищни купони. Построена за английските аристократи във викториански стил през 1927 г., вилата се намира непосредствено до Villa Eilenroc, построена през 1867 г. от Чарлз Гарние, архитектът на парижката опера. Сред предишните собственици са белгийският крал Леополд ІІ, Аристотел Онасис и Грета Гарбо.

Роман Абрамович с приятелката си Дария Жукова на финала на Шампионската лига в Москва. Новата страст на Абрамович по изкуството се дължи на желанието на Дария да стане галеристка. Снимка: Ройтерс

През миналия месец Абрамович купи от Леон Хирш (бивш управител на медицинската компания US Surgical) Wildcat Ridge, жилище близо до Аспен, Колорадо. Цената на имота е 36 млн долара, а площта на къщата – 4360 кв м. Разположена е на 200 акра земя, която се издига на 300 м над Snowmass Village.

Неотдавна медиите писаха, че Абрамович възнамерява да построи най-скъпата частна резиденция във Великобритания – имот за 150 млн паунда в Найтсбридж.

Футболът

През 2003 година Абрамович купи футболен клуб „Челси“ за 150 млн паунда и за един ден се превърна от относително неизвестен в един от най-внимателно следените мъже във Великобритания. Смята се, че е инвестирал в клуба окло 500 млн паунда, като целта му е до 2014 г. да го направи клуб №1 в света, включително и да изгради нов свръхмодерен тренировъчен център в Съри. Той подписа няколко спорни договора, като този с украинския нападател Андрий Шевченко, закупен от „Милан“ през 2006 г. за сумата от 30 млн паунда (рекорд във Великобритания) или с Джо Коул, измъкнат от „Уест Хям“ за 6,6 млн паунда. През септември 2007 г. мениджърът на „Челси“ Жозе Моуриньо, назначен от Абрамович, беше заменен от бившия треньор на Израел Аврам Грант. А след като не успя да спечели нищо през този сезон, Грант беше уволнен.

През 2004 г. се оказа, че Абрамович има връзки с руския ЦСКА Москва чрез петролната компания Сибнефт, от която държи 73% от акциите и която подписа тригодишен договор за спонсорство на клуба.

Играчките

Руският милиардер притежава цяла флотилия яхти, кръстена „Флотът на Абрамович”. Най-голямата е 115-метровата „Пелорус“, която има екипаж от 40 души, хеликоптер, площадка за кацане на хеликоптери и кино. Струва 100 млн паунда и обикновено е закотвена в Малта. Абрамович предпочита да държи яхтите си в Средиземно море, въпреки че от време на време може да бъде забелязан на Карибите. Другите му яхти са Sassurro и Ecstasea, след като през 2006 г. даде Le Grand Bleu на свой съдружник. Според медиите скоро той ще включи във флотилията си най-голямата частна яхта в света – 150-метровата Eclipse, която ще струва 200 млн паунда и която трябва да има две площадки за кацане на хеликоптери, шест апартамента за гости, пет ВИП-апартамента. На борда ще има също аквариум, дискотека, спа и басейн, който в едната си половина ще е закрит, а в другата – открит.

Твърди се също така, че Абрамович притежава не една, а две подводници. Първата му – „Сиатъл 1000“ –

Seattle 1000 – една от двете подводници на Абрамович. Годишната й поддръжка е около едини милион паунда. Снимка: луксурисъбс.орг

поръчана на водещия производител US Submarines – струва 13 млн паунда, а годишната й поддръжка е в размер на един милион паунда. Тя е с две палуби, отделни зони за гостите и за екипажа, ресторанти и приемни, и може да се потапя на дълбочина от триста метра без да излиза на повърхността за две седмици. Твърди се, че олигархът е поръчал на US Submarines още една подводница – по-малката „Номад 1000“, която струва 3 млн паунда и ще пътува заедно с Eclipse.

За да се придвижва по сушата Абрамович, притежава състезателно „Ферари FXX“ за един милион паунда, а лети с „Боинг 767“, известен заради дизайна на кокпита си като „Бандитът”. Произведен първоначално с 360 места, самолетът беше преоборудван с луксозен интериор, в който влизат спалня на две нива, всекидневна, офиси, кухня и отделна зона за екипажа. Има и противоракетна система.

Бизнесът

Според сп. „Форбс” богатството на 41-годишния Абрамович е 23,5 млрд долара. През 2005 година той продаде дела си акции в руската петролна компания Сибнефт на притежавания от държавата енергиен гигант Газпром за 13 млрд долара и стана основен собственик на частната инвестиционна компания Millhouse Capital, която има различни интереси, включително 41,4 процента от акциите на най-големия производител на стомана в Русия Evraz Group, и 40 процента от британската минна компания Highland Gold, която държи златните находища в Чукотка – автономната област, на която Абрамович е губернатор от 2000 година (въпреки че връчи писмо с оставка на Путин, което беше отхвърлено). Компанията инвестира също в недвижима собственост, фармацевтични и потребителски продукти. Съобщенията, че напоследък Абрамович е инвестирал в „Нео Вита“, първата руска клиника за супербогаташи в Москва, бяха опровергани.

Други

През март беше съобщено, че Абрамович е купил най-голямата сонда в света за 174 млн долара. Машината е с диаметър 19 метра, което е с 25 процента повече, отколкото най-широката в света. Покупката веднага породи спекулации, че милиардерът иска да построи тунел между Русия и Америка пред 88-километровия Берингов проток, който да свързва Чукотка, замръзналия руски регион, на който е губернатор, с Аляска и така да осъществи мечтата на Владимир Путин за „световен тунел”.

Според непотвърдена информация Абрамович е похарчил повече от 200 000 паунда за 16-ия рожден ден на дъщеря си Ана, която празнува в лондонския клуб Пейпър. На партито свириха The Klaxons и бразилската банда за електронна музика CSS начело с Lovefoxx. 500-те гости танцуваха на блестящия дансинг, разхлаждани от машина за вятър и от безалкохолни коктейли.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.