www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 20 февруари 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кристалният череп, който не трябваше да съществува

Езотериците приписват на черепа на Мичъл-Хеджис мистериозни качества и вярват, че идва от Атлантида. Но какво всъщност представлява загадъчният кристален обект?
Езотериците приписват на черепа на Мичъл-Хеджис мистериозни качества и вярват, че идва от Атлантида. Но какво всъщност представлява загадъчният кристален обект?

30 Май 2008

 

Кристалният череп, който се намира в Британския музей. Възрастта на кристалните артефакти не е известна, както и не е ясно как точно са обработвани. Снимка: бибисипрограмс.ком

Езотериците разказват една легенда, според която на Земята има 12 говорещи кристални черепа, които - събрани около 13-ия - ще разкрият тайната си. По въпроса какво точно ще е посланието на развитата цивилизация обаче има противоречиви виждания. Твърденията варират от историята на Атлантида през предсказания за бъдещето до представянето на всеобхватна история на света.

В новия филм от поредицата Индиана Джоунс е по следите на кристалния череп. В предишните филми авантюристът спасяваше реликви от различни краища на света. Сега обаче езотериците биха аларма заради ключовата дума “кристален череп”.

Необикновена находка сред руините

В центъра на цялата шумотевица е т.нар. череп на Мичъл-Хеджис, чиято история започва при откриването му през 1924 година. Тогава англичанката Ана Мичъл-Хеджис се отправила на експедиция в Централна Америка към древния индиански град Лубаантум, намиращ се в Белиз. На 17-я си рожден ден осиновената дъщеря на изследователя Фредерик Мичъл-Хеджис тръгнала с един от работниците и видяла нещо да блести между високите колкото къщи скали на изоставен храм. Когато отишла там, тя намерила перфектно изработен, анатомически правилен череп в реални размери, направен от кристал.

Три месеца по-късно Ана и баща й открили наблизо и долна челюст, която явно била част от черепа. Убеден, че е намерил свещен предмет, ученият подарил артефакта на местните маи-свещеници. Когато отпътувал за вкъщи обаче той го получил като подарък за сбогом. И това е цялата история около намирането на кристалния череп.

Почти като Индиана Джоунс

Твърди се, че Ана намерила в една пещера и кристална статуя. Подът на пещерата изглеждал като мърдащ черен килим живи паяци. Лошото било, че над мястото тегнело проклятие, според което статуетката трябвало да си остане там. До смъртта си Ана не казала на никого къде се намира тази пещера. Но и в историята около намирането на кристалния череп има доста въпросителни.

Ана Мичъл-Хеджис през 2005 г. Ана почина на 11 април 2007 г. на сто години и през целия си живот не спря да настоява кристалните черепи да бъдат извадени от музеите. Снимка: кристалинкс.ком

Спорно е например, че Ана изобщо е участвала във въпросната експедиция. Тя не може да бъде открита на нито една от многото снимки от пътуването. Намирането на черепа също не е документирано. Сигурно е обаче, че баща й Фредерик Мичъл-Хеджис купил кристалния череп на разпродажба на Сотбис през 1943 година и чак след това го споменал за първи път. По-късно Ана обяснила, че по сложни пътища черепът попаднал за кратко в чужди ръце, затова трябвало да бъде купен обратно.

Лъже ли Мичъл-Хеджис?

Семейство Мичъл-Хеджис било прочуто със слабостта си към приключенски истории. Така бащата “открил” индиански племена и градове-руини, които били известни от повече от сто години. Затова едва ли е много изненадващо, че информацията за кристалния череп се променяла през годините. В автобиографията си “Опасността е мой съюзник” Фредерик Мичъл-Хеджис пише, че находката е най-малко на 3600 години, а по-късно Ана говори за възраст между

Любителите на езотериката твърдят, че на земята има 12 кристални черепа, които – ако се съберат с 13-ия – ще разкрият тайната си. Снимка: кристалинкс.ком

12 000 и 16 000 години. Двамата имат противоречиви виждания и за функциите му. Бащата пише за обект, с чиято помощ свещениците можели да убиват със силата на волята си, а Ана твърди, че той е пророчески инструмент. Малко преди убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 година черепът започнал да се поти.

Какво показват научните изследвания?

Артефактът бил и научно изследван, но само от независимия реставратор Франк Дорланд. Във вътрешността на черепа Дорланд намерил идеална призма и установил, че очите образуват перфектни вдлъбнати лещи. Той открил, че в кристалната структура има тунели, които карали черепа да изглежда обхванат от пламъци, когато върху него падала светлина.

Малкото присъстващи на изследването експерти установили, че двете части на черепа били изработени от един и същ материал, а на повърхността им нямало следи от обработка. Това било доста изненадващо. Или, както казал един от присъстващите учени: “Това чудо просто не трябва да съществува.” Заради липсата на следи от обработка специалистите предположили, че е обработван с пясък и с вода в продължение на 300 години.

Следите водят към Германия

Междувременно били проведени модерни изследвания на подобни обекти, като например намиращия се в Британския музей кристален череп с подобни размери. Под електронен микроскоп били открити паралелни следи от шлифоване с полиращи колела, каквито се използвали в Германия в средата на 19 век. Така времето на възникване на черепа трябвало да бъде преосмислено.

За Ана Мичъл-Хеджис подобни изследвания нямали значение. До края на живота си тя настоявала другите черепи да бъдат извадени от музеите, защото иначе щели да умрат във витрините им.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Пламен Иванов (3.14)
  Започва PR-кампанията за новия филм от поредицата Индиана Джоунс! Сега ще има да се говорят и пишат разни небивалици за тези кристални черепи: 12, 13... Атлантида... извънземни...! Първо, Никакви датировки не са възможни при този вид артефакти. Второ, всички разкази за намирането му в Юкатан са ненаучни и противоречиви. Трето, има повече от 13 подобни черепа, открити в Южна Америка. Те явно са свързани с култа към смъртта у народите в Южна Америка - маи, ацтеки и др. Този е просто най-съвършено изработения череп. За религията не са се жалели сили и средства - кристал има, хора без работа ...още

 2. 2) Пламен Иванов (3.14)
  Забравих да кажа, че всички странни ефекти, които се наблюдават в този артефакт, не се дължат на нещо извънземно или мистично, а на материала, от който е направен. Планинският кристал всъщност е силициев диоксид (SiO2). Той се използва в оптиката и електрониката именно защото може да съхранява, усилва и трансформира енергията благодарение на кристалната си структура.
 3. 3) Индиана Джоунс
  На всичкото отгоре изобщо не е сигурно колко са автентични някои от черепите. И защо пък точно заради Кенеди се поти?
 4. 4) Anonymous
  остават още няколко :)
 5. 5) Дарт Вейдър
  Това са черепите на джедаите а черепът намерен от Mичел-Хеджес е на учителят Йода
 6. 6) Горският дух Курупури
  Тайнствен шепот от мазето, е информирал портиера в централата на БСП, че кристални черепи са се използвали за буркани със зимнина още на Бузлуджа навремето! Мистиката придобива друго значение - с високите технологии, към развит бурканен социализъм за сигурност в бъдъщето.
 7. 7) Anonymous
  АБЕ ХОРА ТОВА НЕ Е ПИ-АР ИСТИНА Е МНОГО НЕЩА СЪМ ГЛЕДАЛА И СЛУШАЛА ЗА ТЯХ!!!
 8. 8) Ev1L1c0
  Никой неможе да каже дали е истина или нем дали е от извън земен происход или нещо наистина доста древно но скоро и то скор ще разберем през идващата 2012 "денят на стршният съд" Защтот доколкото ми е известно се споменава и за това събитие 4е 4ерепът е свързан но да не гадаем ще разберем дата:21 декември 2012 година до тогава не си блъскайте главиците !!!!
 9. 9) Anonymous
  Прочетете малко и няма да сте толкова сигурни за несъществуването на Атлантида. А мислите ли, че сме единствените разумни организми в цялата вселена, която е толкова необятна, че примитивните ви мозъчета не могат да възприемат? Незнайковци
 10. 10) sheytanov585
  Никой неможе да каже дали е истина или нем дали е от извън земен происход или нещо наистина доста древно но скоро и то скор ще разберем през идващата 2012 "денят на стршният съд" Защтот доколкото ми е известно се споменава и за това събитие 4е 4ерепът е свързан но да не гадаем ще разберем дата:21 декември 2012 година до тогава не си блъскайте главиците !!!! като гледаш горния текст,как мислиш anonimus,дали може да чете?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com