www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Днес е Спасовден. Те ти, булка… Имало и срамен фолклор

5 Юни 2008

 

Еротична сцена - старобългарска рисунка - графит от Преслав. Илюстрация от сборника “Фолклорен еротикон”.

Изразът „Те ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо се е случило внезапно, изненадващо и е сварило човек неподготвен. Но кой знае за каква булка става въпрос?
„Те ти, булка, Спасовден“ е краят на българска еротична народна приказка, която днес сигурно знаят само шепа много възрастни български баби, пръснати по селата. И рядко я разказват, защото е срамотна.

„Блажното“ народно творчество дълги години бе пренебрегвано от изследователите на фолклора, вероятно поради „срамния“ си и непрестижен характер. В последните години група антрополози и фолклористи изследваха част от този фолклор, разпитаха бабите и публикуваха автентични народни приказки, поговорки, песни и обичаи с еротично съдържание.
В сборника „Фолклорен еротикон“, съставен от Флорентина Бадаланова, са публикувани няколко варианта на приказката „Те ти, булка, Спасовден“, разказани от различни хора. Ето интерпретацията на Господина Митрикова от гр. Лом, обл. Монтана (запазен е автентичният диалект на разказвача):

„Имало едно време една мома с голема кукувица (кукувица – диал. - вагина). Толко й била голема кукувицата, че одила да пика на Шърбановата воденица и млела брашно за цел Лом. Докъде била по-мънинка, добре… Ама като поотрасла, се молила на баща си да оди да й дири мъж да се жени. Рекла му:
- Ако да ми не намериш мъж да се оженим, че да си откинем едно влакно от кукувицата и че се обесим на ньего!
И бащата й, като всеки баща, се много наскърбил и тръгнал по света да дири за дъщерата си курец. Тръгнал е от Сирната неделя и е одил през целите пости. Навръх Великден стигнал до един мост нади Дунава. Ама не било мост, ами било на един овчар кураца. Като пасъл овците, пущил си го напреко Дунава – да се не издават като одат да пасат трева у Влашко. И млого му се молил бащата и му казал:

Жена блудница. Стенопис от селска църква до Сандански. Илюстрация от сборника “Фолклорен еротикон”.

- Ей, момче, така и така, - ела да ми отървеш чедото, що инак че си откине едно влакно от кукувицата и че се обеси.
Оня, овчара, се съгласил и рекъл:
- Щом е такава работата, нема к’во!
Отишли они и на третия ден на Великден почнала сватбата. У четвъртък правили Замески (обред, при който се замесва тестото за сватбения хляб), като кво си му е адета, месили леб и готвили гозби за сватбарете. У петък почнали да викат: „Их-ху-ху-ууу!“ - из цел Лом и най-много у Боруна, що момата била борунчанка. У събота почнали да играят ръченица у момчето и „на ситно“ (местен танц, известен с името „ситната“) стигнали у неделя у момата, та посленке ги водили у черква да ги венчаат. Венчали ги и седнали на момчето у двора сватбарете да се веселат. Ама момчето било сиромах и немало маса и си пущило кураца като трапеза, да турат отозгоре гозбите и лебовете. Нали требвало сватбарите да гулеят и да ядят. Седнали они като кво си требва, а на челото на трапезата - на главата на куреца демек, седнал попа.

Докъде момата с големата кукуля си седела скришно – сичко било без никакъв проблем. Обаче като довели булката и младоженека като погледнал и като му рипнал куреца – и трапезата се дигнала у небесата. А на върха бил попа и се молел: „Господи, спаси ме!“ И се носил у небеси и се кръстел, и се реял, и све се на Бога молел да го отърве. Четиресе дена! На четиресетия ден Господ дал благослов момчето да си узапти силата и попа се спасил. В памет на това, че Господ му дал спасение, попът кръстил тоя ден „Спасовден“ и оттогава у Лом си е останало адет тоя ден много да се тачи. И понеже попът като паднал бил казал на момата с големата кукуля: “Те ти булка, Спасовден!“ - оттогава останало да се вика тая дума кога некой се отърве от големо премеждие, кое Господ му дава изневиделица. Оттогава е останало като памет и закон хората да се не женат по Велики пости, що тогава бил одил бащата на момата с големата кукуля да си дири зет. Великден е останало да бъде дена велик, кога тъстът си е намерил зет. Апа Спасовден се тачи, за да се помни кога четиресе дена попът се е носил у небесата нади Лом и кога с Божия сила се е спасил. Големи празници, памет голема“.

Корицата на книгата “Фолклорен еротикон” от Флорентина Бадаланова.

Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и е с подвижна дата, както е Великден. Според християнската (а не фолклорната, езическа) традиция Спасовден е празник на славното Възнесение Господне (Спасовден, Денят на Спасителя ). Според Новия завет, 40 дни след възкръсването си Христос останал на Земята да проповядва своето учение и да беседва с апостолите си. На Спасовден се въздигнал в небесата.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Яловата жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват под росена и започват да се „борят“ срещу безплодието. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) пак аз
  Не, отрицателните коментари не са лицемерни ... те просто показват че коментиращите не са имали нормално детство и са отгледани и възпитани от прости родители и лицемерни баби, които са им казвали - "Не се пипай там, това е мръсно" ... оттам и хигиената им... Когато бях малък имах следния случай: Брат ми /малко по-голям/ се натискаха с едно момиче на една пейка близо до нас, а точно до нашата къща се бяха сбрали баби да си плетат и да си приказват ... и една от бабите все да се възмущава колко долно и невъзпитано било да се целуват тия келеша ... ...още

 2. 52) Калин
  Не ми хареса!
 3. 53) Тодор Тодоров
  Приятна история подхожда и фолклорния диалет,който почти не се знае от някой хора а е приятен за ушите и прям
 4. 54) цветелина
  ние всяка година го четем на работа на спасов ден и се заливаме от смях много ни харесва
 5. 55) а3
  Навсякъде еротиката е със сексуален подтекст, само при нас - с аграрен :) .
 6. 56) Хера
  Хахахааааа! Браво! А някои хора тук имат криворазбран морал май, а В един от първите варианти на "Червената шапчица", въпросната дама е била брутално изнасилвана от вълка. Чак доста години след това приказката е адаптирана за деца. Да не говорим пък за 1001 нощ - 7 огромни тома, в които подробно се описва кой с кого, къде, по какъв начин и т.н. :)))) Еййй, много се развеселих днес! Отделете страница за такива приказки. На хората ще им е интересно да научават непопулярни факти за фолклора.
 7. 57) az sum si az
  не ме впечатли нито с хъс сюжет, нито с хумор
 8. 58) Спас
  Тази приказка не е за тъпанари и ограничени люде! ;)
 9. 59) Anonymous
  "Те ти булка, Спасовден"- паднах от смях
 10. 60) Anonymous
  не сам чела по-голяма простащина
 11. 61) sim-card
  Като не ти харесва, не го яж ;)
 12. 62) Anonymous
  БОЖЕ,БОЖЕ. ДА ВИ ЧУЯТ БАИТЕ ВИ!ХАХАХА. ВЯРАТА СИ Е ВЯРА ? АМА ОТ НЕЯ НЕ СЕ РАЖДА ЖИТО НИТО ПЪК ДЕЦА.АКО НЯКОЙ ,СМЕЙ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТАЗИ ИСТИНА- ЩЕ ЧАКА СПАСОВ ДЕН НА КУКУВО.ИМАЛО ....СРАМЕН ФОКЛОР.А КАКВО Е ФОКЛОР? АНА,БОРИСЛАВА ,ВИМЕ ИЛИ АЗИС?
 13. 63) Anonymous
  ТОВА МНОГО "ВЪЗПИТАНОТО" КОЕТО МОЖЕТЕ ДА ДА НАУЧИТЕ ОТ МЕН. АКО НЕ БЕШЕ ТОЗИ "ДРАМЕН ФОЛКРОР" НЯМАШЕ ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ . ПУ,ПУ,ПУ.
 14. 64) Онова черното дето се белее
  Може да е малко неуместно но ето какво ще се опитам да раскажа: Аз съм на половина украинец и майка (украинка) ми често ми говори за родата ми. За всичко за братята на прабабите и прадядовците какви са били как са умрали от къде са дошли защо са били такива... Пра пра баба ми е била сираче от някаво село в карпатите, била много красива и прадядо ми я харесал още щом попа я карал в селото с каруцата... Пра дядо ми е бил застрелян от бандеровците в гората... Сестра му е била политически затворник за дълго време... И ...още

 15. 65) Петър
  Какъвто народа - такъв му и еротичния фолклор. Нищо чувствено и интимно...вместо това пошло и елементарно за забава на простолюдието. Съжалявам, че така може би засягам тези, на които историята им се е сторила смешна, но или трябва да са тотално изпростяли от чалга-културата, турските сериали и безбройните реалитита...или просто може би са тийнейджъри, на които в тази възраст всичко им е ново, следователно и забавно.
 16. 66) Розета
  Изглежда че някои хора наистина са дошли на този свят, носени от щъркелите. Човечеството се прощава със своето минало, смеейки се. (Маркс)
 17. 67) Силвето
  Браво!!! Браво!!! Браво!!! Приказката е страхотна А за тези, които не могат да я схванат ... ами мноооого жалко
 18. 68) ivnikolaev
  Простотийка, друго не мога да кажа!
 19. 69) Сандо
  65) Петър 4 Юни, 2010 в 9:16 pm "Какъвто народа - такъв му и еротичния фолклор. Нищо чувствено и интимно...вместо това пошло и елементарно за забава на простолюдието..."
  Петре, а дай ми един пример на чувствен и интимен еротичен фолклор. И именно фолклор, а не викториански преводи на Омар Хаям (който и без викторианските преводи няма как да мине за фолклор). Ми нормално е така да си описва онождането селянинът (а българите са били селяни в 99%). 1001 нощ, която беше спомената преди време се занимава с градски истории в голямата си част и не е точно баш съвсем фолклор в същия
  ...още

 20. 70) Anonymous
  Браво на българския фолклор! Ако го няма това народно творчество започваме да се държим като кисели краставички и ставаме много зли. Обичам бабите и дядовците с техните лакардии.
 21. 71) georgi_mi
  Приказката е забавна, закачлива и много смешна. Целият ни офис се забавлява от сърце.
 22. 72) Д.Д.
  Смешно е.А в "Декамерон" не се ли разказват подобни случки?
 23. 73) смешко
  Розета:"Човечеството се прощава с миналото си като се смее."-/Маркс/Затова той е измислил способи да го прави със плач.
 24. 74) Anonymous
 25. 75) Васко
  Хората преди векове много мъдро са решили проблема с безплодието в семейството, когато причината е в съпруга.Самият израз "Те ти булка Спасов ден" идва от следната притча:В едно младо семейство, което още нямало деца не завели булката на ливадата за Спасов ден, макар , че тя много искала.Не я завели, защото било прието това да става след 3-тата година от женитбата, а това още не било настъпило.Както и да е, на Спасов ден всичката фамилия заминала на полето, а младата булка оставили у дома да шета, да приготви обяда и да го занесе на нивата.Съседа забелязал, че невестата е сама ...още

 26. 76) Anonymous
  МНОГО СМЕШНО-ТОВА Е ПОШЛО ,А РАПАРИТЕ КАКВИ СА ?
 27. 77) Koko
  Такава простотия само в северо-западнала България може да се роди. Как ми е писнало от кретени от Враца, Монтана, Лом, Кнежа и подобните им!
 28. 78) peter
  здравейте приятели, пиша ви това с радостта че има хорa които все още мислят за българският фолклор.намерих ви случайно.търсех група акага.преди около 16-17 години имаше една видео-касета която се казваше /ако не се лъжа/първата еротична фолк касета или нещо подобо.там групата бехсе направила нещо наистина добро.без никакви пошлости и изкривявания.пък и еротичното беше едно дупе и голи бедра.но песните си ги биваха. незнам дали някой от вас може да е ггледал това но ми се ще да намеря поне няколко от песните.например-рада коминя чистеше,петко и стълба държеше... или другата труга да се мести село... ако някои може да ми ...още

 29. 79) peter
  браво на КОКО, той мисля носи илето на своята баба КОКО ШАНЕЛ и с право се възмущава от балканската ни простотия. как се е объркало французойчето да дойде на балканите само то си знае.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com