Бил Клинтън ли е виновен за провала на Хилари?

Хилари Клинтън се опитва да вземе микрофона от съпруга си на предизборен митинг в Питсбърг. Специалистите обвиниха Бил Клинтън за провала на Хилари и препоръчаха ако тя бъде номинирана за вицепрезидент, той да е строго контролиран какво говори и къде ходи. Снимка: Ройтерс

За наблюдателите на американската политика съществува загадката „Бил Клинтън“. Как човекът, който преуспя във всичко, „златното момче“, способно да преодолее расовото разделение и да оцелее след сексуален скандал, успя да отрови до такава степен предизборната кампания на съпругата си?

След като надпреварата за президентския пост приключи, а Хилари Клинтън беше победена на финалната права в първичните избори от съперника си Барак Обама, отвсякъде се чуват критики към бившия президент. Едни го обвиняват, че твърде много е засенчил Хилари, други – че е разиграл картата на шуробаджанащината или че е паднал дотам, да наблегне на расовите разделения. Някои просто се учудват от словесните му гафове и гневните му изблици, които помрачиха едновременно кампанията на жена му и облика му на държавник.

Ако Хилари бъде включена, както се надяват мнозина от поддръжниците й, като вицепрезидент на Обама в демократическата бюлетина, „кампанията на Обама би трябвало да наложи строги правила какво ще може и какво няма да може да прави президентът Клинтън по време на кандидат-президентската кампания“, заяви вчера по телевизия Ен Уай Уан губернаторът на Пенсилвания Ед Рендъл. „Например, предизборният екип на Обама би трябвало да контролира дневния му ред – къде отива, в кои щати“, каза представителят на Демократическата партия, който е пламенен поддръжник на Хилари и приятел на семейство Клинтън.

В унищожителна статия, публикувана неотдавна в сп. „Ванити феър“, журналистът Тод Пърдъм смята, че Бил Клинтън е „омърсил кампанията на жена си под претекст да я спаси“. Той бичува „недоверчивия му нарцисизъм“ и свързва холеричния му темперамент със сърдечната операция преди няколко години. Пърдъм прави саркастични подмятания за поведението му на женкар спрямо сътрудничките му. Статията му донесе квалификации като „мазник“, „боклук“ и „непочтен“ от страна на обекта й. След това представители на предизборния щаб на Хилари Клинтън поднесоха извинения за „неуместния“ език на бившия президент, но същевременно определиха текста като „крещящо несправедлив“.

Сред основните провали на кампанията на Клинтън политическият блогър на в. „Вашингтон пост“ Крис Чилидза посочва „контролирането на Бил“.

Доскоро Бил Клинтън беше изключително популярен сред афроамериканската общност. Дотолкова, че си спечели прозвището „първият чернокож президент“ на САЩ. Аурата му обаче помръкна безвъзвратно след негови забележки по адрес на Барак Обама, изтълкувани като расистки или поне снизходителни.

Бил Клинтън се счепка и с пресата, като я обвини, че е застанала на страната на Обама и се опитва да „прикове Хилари на позорния стълб“. А в последния ден на първичните избори във вторник, когато жена му отказваше да се признае за победена, той пак не беше в час, като сподели пред привърженици в Южна Дакота: „Днес може да е последният ден, когато съм ангажиран в такава кампания.“

„Мислехме, че да ги покажем заедно като двойка – Бил и Хилари – ще е позитивно, но някои хора видяха само „Клинтънови“, вместо да приемат Хилари сама по себе си“, съжалява член на предизборния й щаб.

Според писателката феминистка Камил Палиа, Бил Клинтън е бил в тежест и е „присвоил предизборните речи, за да дърдори за себе си или да вкарва намеци на расова основа в дебатите“. „Следващата сериозна кандидатка за президент ще направи добре, ако напъха евентуалния си хойкащ съпруг в раница и я метне в пералнята. Ако наистина искат да са равни (на мъжете), жените трябва да водят своята борба, без да разчитат друг да застане до тях в светлината на прожекторите“, писа тя неотдавна в лондонския в.“Дейли телеграф“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.