www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо, по дяволите, БНТ не дава мачовете от Европейското?

 

10 Юни 2008

 

Феновете в половин България са бесни. Не могат да гледат мачовете на Европейското, защото те вървят само по кабелната телевизия “Диема”.
Нито една национална телевизия - БНТ, Нова ТВ, или бТВ – не е купила правата за излъчването им.
На частни телевизии като Нова и бТВ не можеш да им се сърдиш – те си броят парите, собствениците им не са извадили достатъчно за правата за това първенство. Дали са прави – тяхна си работа, те губят. Зрителят не може да им брои парите и да им иска сметка.
Но за какво е обществената БНТ? Данъкоплатецът е изсипал в джобовете й миналата година 63 милиона лв. бюджет. Това са пари, на които могат да завидят другите телевизии. За какво отиват обаче? За тъпи шоупрограми, скучни коментарни предавания и добре избрани новини, сресани по волята на управляващите.
Но Европейско по футбол няма. Правата за това първенство бяха около 4 млн. лв. БНТ не ги е платила, за да може да харчи пари за някакви важни работи, да урежда с предавания разни изкопаеми от миналото на БНТ, заради които зрителят превключва на други канали.
А приходът от реклама на БНТ за миналата година е 5 млн. лева. Това е по-малко, отколкото прибират годишно от реклама няколко от месечните списания в България. Трябва да си много голям некадърник, за да имаш в ръцете си национална телевизия и да имаш толкова малко приходи от реклама.
На всичкото отгоре правата за това Европейско са купени още преди да стане ясно дали България ще участва в него. Тоест – нещо от национален интерес не вълнува БНТ.
Рекламата по време на мачовете сигурно щеше да покрие разходите за купуването им. Дори да не ги покрие, в БНТ трябва да са наясно, че едно Европейско е от по-важен обществен интерес, отколкото тъпите им предавания, за които са платени 63 млн. лв.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Що пък да го дават?
  Да не държиш да слушаш "коментарите" на Пешо Вица по Канал 1 и на оня Ивайло Ангелов, който се държи като леке? Диема се справят по-добре
 2. 2) Рапона
  Да си бяха поискали пари от Ицата,който щеше да ни заведе на Европейското.Той обаче позорно избяга и БНТ остана с пръст в г..за!
 3. 3) Anonymous
  по диема поне коментират адекватно...а не ония.....
 4. 4) гаранция
  Ако пак гласуваме за БСП със сигурност нещата ще се оправят, просто трябва малко време.
 5. 5) Anonymous
  Господата от e-vestnik явно са компетентни и в правенето на телевизия (във всичко са компетентни)! Откъде им хрумна, че правата струват 4 млн? Може да струват толкова за Диема, която е кабелна телевизия с ограничен зрителски потенциал. За ефирната Канал 1 със 100% покритие цената би била драстично по-висока - около 20 млн. Коя телевизия може да си позволи да даде 1/3 от годишния си бюджет за едно единствено събитие? И изобщо: защо се силите да кометирате, без да сте информирани?
 6. 6) Гаранцийка
  Така е, ако пак гласуваме за БСП, нещата ще се оправят - постепенно ще останат пак две (държавни) ТВ-та, в петък - руска ТВ, събота - Панорама (ще върнат Гарелчето), по новините - само за нашите икономически успехи и за още по-големите руски, магазините - пак празни с изключение на софийските, ще ни върнат пак в нищо-не-произвеждащите заводи, пак че си краднем сезал от текезето... Назад към соцлагеризЪма! ...още

 7. 7) Дo №5
  Алооо, компетентния. Днес в интервю в Стандарт Уляна Пръмова казва, че БНТ е давала през 2006 г. 2 млн. лева за правата за мачовете от европейското. А Диема е дала 2 млн. евро. Та затова не гледаме мачове в половин България. А и за предишните европейски цената се въртеше около 2 млн. - за национална телевизия. А ти, умнико, какви бакалски сметки правиш, че за национална телевизия цената била повече - продавачът продава на този, който даде най-много. Не пита за покритие.
 8. 8) Д.П.
  Все пак БНТ дават доста други спортни прояви... Волейбол, Баскетбол, Биатлон... не че ги защитавам, тъпо е... но все пак са една от телевизиите които предават най-много Спорт...
 9. 9) Шшшът
  Хайде, стига с тия мачове! Не е здрввословно да кютиш пред телевизора, да се наливаш с бира и кряскаш уж си Боримечката. Пусни си предаването на БНТ на баба Васа Ганчева, избери си заспалото предаване на пенсионера за кино и халтура Атанас Свиленов, постият чай на Дражко Драгов. Е, не си ли доволен? Мачове ще ми гледа той!
 10. 10) Anonymous
  Хора,имате Интернет!
 11. 11) Anonymous
  В БНТ са едни хрантутници, които храним с парите си. Долу и вън!
 12. 12) Те ги те от БНТ:
  Вяра Анкова: Откраднаха ни Европейското с таен търг 10 06 2008 “Таен търг без никакви правила и начални суми е причината Евро 2008 да се излъчва по Диема, а не по БНТ”, заяви шефката на новините в телевизията Вяра Анкова. Търгът се е провел без никакви правила, без начална цена и без никакви преговори. “Ако зрителите са недоволни, то БНТ три пъти повече съжалява за изгубените права над Евро 2008. Ние винаги сме били традиционни патньори на подобни футболни събития, но този път дори не разбрахме дали сме предложили по-добри условия от конкурентите, защото липсваше осветеност в “играта” за Европейското”, каза Анкова в ...още

 13. 13) На горното текстченцеце -
  туй му е адресО:
 14. 14) Хммм, сиакх да бьда коректен, ма
  в бързината нещо сбръчках нещата... http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=6936&Itemid=1 По най-простия начин го давам, че не'ам време и нерви
 15. 15) Anonymous
  Абе измъкнали им европейското без търг. Ай сиктир - шефката на БНТ каза - давахме 2 млн. лв., а те избраха Диема без ни потърсят повече. Ами Диема дала 4 млн. Кво да ги търсят? Бездарни лапачи.
 16. 16) Anonymous
  Абе измъкнали им европейското без търг. Ай сиктир - шефката на БНТ каза - давахме 2 млн. лв., а те избраха Диема без ни потърсят повече. Ами Диема дала 4 млн. Кво да ги търсят? Бездарни лапачи.
 17. 17) Бре-Бре
  Уляна Пръмова трябва да бъде пенсионирана. Останалите баби и дядовци да бъдат заменени с внучета. Внучета ама не като оня смотаняк от предаването за книги "Библиотеката" - егати скучното предаване. Има и една Искра там от пияния бар - и тя е направо за бракуване. Въобще лапат пари, шофьори ги разказват тия баби и старци на наша сметка. Срамота!
 18. 18) Yesss
  One more chans for БСП и всичко ще си дойде по местата, ще видите!
 19. 19) Мдаааааааааааааааа
  Така е, ако пак гласуваме за БСП, нещата ще се оправят - постепенно ще останат пак две (държавни) ТВ-та, в петък - руска ТВ, събота - Панорама (ще върнат Гарелчето), по новините - само за нашите икономически успехи и за още по-големите руски, магазините - пак празни с изключение на софийските, ще ни върнат пак в нищо-не-произвеждащите заводи, пак че си краднем сезал от текезето... Назад към соцлагеризЪма! Само не знам дъл' ша могат Тошко да възкресят, щот' как че се снишаваме пак, докле бурята отмине... Хубавото, е че ако могат да дигнат Тошо-Галошо, ще могат същото и с Рейгън, ...още

 20. 20) До N7
  Някой пак се изказа неподготвен. Но това е нормално: у нас е пълно с некомпетентен народ. Има минимално определена сума, която се изисква от организатора. И тази сума зависи точно от типа телевизия - покритие, дали е ефирна и т.н. За една ефирна телевизия с около 4 млн. потенциални зрители се изискват минимум 9 млн. евро. Пример: в Германия Евро 2008 се излъчват от държавните ефирни телевизии (които - о, срамота - не успяха да си платят за световното в собствената им държава през 2006, и даваха само шепа мачове) и от кабелния канал Eurosport Germany. Едните плащат около 92 ...още

 21. 21) До горния
  Умнико, много си подготвен, ама провери цифрите. За излъчването на Световното през 2006-а БНТ плати 2,5 млн. долара. За Европейското преди това плати около 2 млн. лева. А за това Европейско от БНТ скромно предложили пак 2 млн. лева. Ами, разбира се, че ще продадат правата на Диема, която дала 2 милиона евро. Ти да не си един от умниците от БНТ, които се чудят как да забършат омазаните си задници.
 22. 22) 100jan
  БНТ е една инститтуция от миналото, свикнала да работи без конкуренция и безконтролно да харчи държавни средства за странни приумици (спомнете си скорошния скандал около напускането на Геронтиев). И впрочем нищо ново не се е случило - конкуренцията пак изпревари оядените шопари. Припомням - шампионската лига се излъчваше именно по БНТ (гогава все още единствена национална телевизия), но сега нали знаете къде да гледате този турнир? Новото в случая с неизлъчването на европейското е, че този път конкуренция беше една кабелна телевизия. И веднага си спомням твърденията на Петър Василев, отпечатани в един вестник (вече не помня кой), където той ...още

 23. 23) 100jan
  И да не пропусна - бай Колю от село Лютиче няма интернет. А БНТ е създадена и в негов интерес, затова държавния бюджет щедро налива парички...
 24. 24) "Горния"
  Какъв смисъл от измислици? Много ви се иска да имаме хубава телевизия, ама само плюете. А като се наложи да се дават пари за телевизията, никакви ви няма. Провери точно какви бяха таксите за предаване на световното 2006. Или си мислиш наистина, че тези права са безплатни???
 25. 25) Anonymous
  Какво наливат на държавната телевизия? 30 млн евро годишен бюджет е смешна сума за национална телевизия. За кое да се дават по-напред пари? Много говорите, ама да ви видя вас каква телевизия ще направите с 30 млн евро на година...
 26. 26) 100jan
  Анонимни телевизионни работнико, от 2000 души персонал се създава продукт, който други телевизии, без стотинка от бюджета, правят с 200 души. В националната телевизия има цели звена и отдели, които не са работили от години, но получават заплати. Пак ще повторя - БНТ е остатък от времето на развития социализъм. Държавата налива пари (взети от моите и на всички други данъци, не е нужно да плращам специална такса, каквато впрочем имаше преди 1989 година), дейността е мърлява, качеството - ниско. Само че държавните предприятия вече ги няма. Остана само БНТ (да не забравим и БНР, където нещата са същите).
 27. 27) До 26
  Интересно ми е, колко данъци си платил ти предната година? И дали сумата е съвместима с голямата ти уста? Откъде знаеш колко е бюджета на частните телевизии (държавната е ДЛЪЖНА да го обявява)? И откъде знаеш, дали има неработещи отдели или не в БНТ? Като те слушам и най-малко понятие си нямаш от телевизия....
 28. 28) 100jan
  Само днес, купувайки си три пакета "Мелник" и две бири, аз платих като ДДС 2 лева. Акцизите не ги броя. Бюджетите на частните телевизии не ги знам, а и не е нужно - те не харчат обществени средства. За това колко души работят и как в БНТ - чета много, интересувам се и имам някои контакти. Достатъчно ли е като отговор?
 29. 29) Питам
  А дали някой не е отклонил средства и към Уляна Пръмова?
 30. 30) Шшшът
  Не закачайте др. Уляна Пръмова, след нея ще сложат някой по-гладен кумунист.
 31. 31) Вицове.ком » 162-ри ден на годината
  [...] Защо, по дяволите, БНТ не дава мачовете от Европейското? [...]
 32. 32) Драго
  Ние пак сме добре, ами питаш ли ги македонците, като трябва да гледат европейското в съпровода на албански коментар. Македонският СЕМ е надминал и българският... Е-вестник по принцип е прав в коментара, само не ми харесва, че зрителите не можели да държат сметка на ефирните ьТВ и Нова, понеже били частни оператори. Дълбоко погрешно разбиране! Частни може да са им камерите или червилото на Ани Салич, но ако искат зрителят да не им държи сметка, нека да предават по кабел. Тези оператори са преди всичко КОНЦЕСИОНЕРИ на национален ефир и, ако бяхме общество, а не сган, отдавна и тези чалгаджийници, ...още

 33. 33) *
  Не мога да разбера - едновременно се жалвате, че БНТ харчи пари за глупости, пък и искате 4 милиона левчета да се потрошат за нещо, което може да се гледа по чужди телевизии, кабел и интернет. Аз от доста време не пускам телевизор, всичко си върша в нета и съм много добре. Крайно време е да спрем да се правим на разсеяни. На село нямало кабелна, нямало лекар, нямало училища и това било дискриминация. Ми и в Америка из земеделските райони с километри няма нито населено място, нито лекар, нито училище, едва ли има и точно качествена ефирна телевизия, която да може ...още

 34. 34) Зрител
  Ако бяхме бяла държава, Уляна Пръмова вече трябваше да е забравила, че е била шеф на БНТ. Ама никой не пуска кокала. както говорят, госпожата сега вдига палат край Ботевград. А и нали знаете топлата връзка. Уляна Пръмова - съпруга на Климент Пръмов - брат на Андрей Пръмов - съпруг на Меглена Кунева. Е, какво да говорим повече?
 35. 35) Гошо Фибата
  Нима има нужда от коментар? Нима това не е достатъчно? И кому е нужно и на кого?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com