www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Аборт на 16 г. - криминален или легален. Как става?

8 Юли 2008

 

Д-р Христо Василев.

„Моля ви кажете някоя клиника, за да направя аборт. Трябва да отида утре спешно, защото стана късно! Кажете адрес и цена, ако имате представа!“, пише девойка в тийнейджърския форум http://www.teenproblem.net. Още първият компетентен отговор по темата гласи: „На гинеколог, разбира се - цената зависи от годините и от това, дали искаш вашите да знаят за аборта!“
В България по закон непълнолетните нямат право да правят аборт без писменото съгласие на поне един от родителите си. Въпреки това, срещу по-висока цена, някои практикуващи частно лекари в България са готови да си затворят очите за възрастта на бременната и да й направят аборт, без да уведомят родителите.

„Непълнолетните търсят частни кабинети, където да направят нелегално прекъсване на бременността си. Съответно и цената на тази „услуга“ е много по-висока“, казва д-р Даниела Дикова, здравен мениджър и консултант в един от медицинските центрове на Асоциацията по семейно планиране.
Няма статистика колко криминални аборти се правят в България годишно. На базата на косвени данни – че официално регистрираните аборти намаляват, а продажбите на контрацептиви не се увеличават, се предполага, че броят на криминалните нараства, особено сред непълнолетните.

„Наскоро в здравния център дойдоха 3 приятелки (непълнолетни) и поискаха да разберат колко е срокът на бременността на едната от тях, защото се притесняваха да не е над 3 месеца“, казва д-р Дикова. Девойките споделили, че са намерили частен кабинет в провинцията, в който приятелката им да направи аборт, без знанието на родителите си, но още не били събрали необходимата сума.
„За жалост се оказа, че бременността на момичето е над третия месец. При това лутане да съберат пари, бяха изпуснали срока и нямам информация какво се е случило по-нататък, защото след третия месец едно прекъсване на бременността вече е много рисково”, казва д-р Дикова. Тя предупреждава, че рискът при подрастващите от увреждане на здравето и на репродуктивните способности в бъдеще, не само при аборт, но и при бременност, е много по-голям, отколкото при жени над 20-годишна възраст. По тази причина прекъсването на бременност до 16-годишна възраст е безплатно - води се „по медицински показания“. При жени над 36-годишна възраст абортът също не се заплаща.

Ценоразпис на прегледите и абортите в “Шейново”. Снимки: авторката

„Статистиката за абортите в България към момента не е много точна, защото частните кабинети и частните медицински центрове също имат право да извършват аборти, а там не се знае дали изобщо се води някаква статистика”, казва д-р Христо Василев, началник-отделение „Патологична бременност“ във II САГБАЛ „Шейново“. По негови наблюдения, криминални аборти винаги е имало, като напоследък са започнали да ги правят по-добре. „В последните години не сме имали основания да заподозрем, че е имало криминална намеса, когато някоя жена дойде в болницата и каже, че е направила спонтанен аборт. Което говори, че ако се правят криминални аборти някъде, поне се правят добре“, казва д-р Василев.
Преди години се е случвало жени да постъпват в болницата в много тежко състояние след несполучлив криминален аборт. „Тогава абортите бяха строго наблюдавани. Сега законът е малко по-либерален с частните центрове и това позволява все пак да не се стига до тежки случаи“, казва д-р Василев. Според него, криминалните аборти са свързани с ниската степен на образованост на населението: „Колкото са по-нискообразовани хората, толкова търсят някаква дискретност. С оглед на тази дискретност търсят и криминален начин за разрешение на проблема“, казва специалистът.

По закон в България всяка жена има право да направи аборт по желание до 12-ата седмица на бременността, тоест - до третия месец. След това аборти е забранено да се правят, освен по медицински показания.
Изпитвани са различни начини за прекъсване на бременността, но в България по болниците се практикува стандартната методика - прекъсване с кюретаж, което се извършва с вакуум. „Много опити са правени – с дразнене, с билки, с медикаменти, с какво ли не. С таблетки също може да се направи, но много често таблетките имат странични ефекти и не винаги водят до тотално изхвърляне на плодното яйце, ето защо пак може да се наложи кюретаж. Най-сигурно е с вакуум аспирация – аспирира се плодното яйце и се кюретира маточната кухина. Това, направено при стерилни условия, намалява риска от усложнения“, казва д-р Василев.

Рисковете от усложнения при аборт са много. Прекъсването на бременността се извършва чрез оперативна интервенция в кухината на матката. Може да има следоперативни възпалителни усложнения и те да доведат до стерилитет или да се получи перфорация – тоест, да се пробие матката. Това налага да се отваря и коремът на жената по оперативен път. Усложнения са възможни дори и в хода на самата анестезия - докато пациентката е в упойка. Проблеми възникват и от съпътстващи заболявания, които дори пациентът не знае, че има, а и лекарят няма как да диагностицира.

Д-р Христо Василев, началник-отделение „Патологична бременност“ в „Шейново“. Снимки: авторката

„Когато жената идва да прави аборт по желание, презумпцията е, че е млада, здрава и идва само за интерупцио (б.а. - аборт). На моя колежка се случи, нейна пациентка да почине от инфаркт. Два часа, след като е преминал абортът, прилошава й и се оказва инфаркт. Възможно е съвпадение, но ето на – една оперативна интервенция може да провокира отключване на друго заболяване, което пациентът си е имал отпреди. Ние не правим пълни и обстойни изследвания и кардиограми на пациента преди аборт - изискванията са за друг пакет от изследвания. Така че, като всяка оперативна интервенция, абортът крие познати и непознати рискове“, казва д-р Василев.

Най-младото момиче, правило аборт в „Шейново“ през миналата година, е било на 13 години. Спазени са всички правила и операцията е извършена с подписа на родителите. Наблюденията на специалистите от „Шейново“ са, че при някои по-ниски социални слоеве една жена прави средно по 7, 8 и повече аборти в живота си.

Цената за прекъсване на бременност е различна в различните държавни болници, но най-често се движи между 150 и 200 лева. В „Шейново“ струва 150 лева, което включва анестезията, операцията и 24 часово “пролежаване” в болницата. Жената постъпва сутринта в 7.30 часа. Самата манипулация се прави до 10-10.30 и на другия ден в 10 часа пациентката си тръгва. Тези часове, през които лежи, се наблюдава за постоперативни усложнения. Цената на криминалния аборт е по споразумение, но се движи между 800 и 2 000 лева.

„Най-подходящото време за прекъсване на бременността е между 6-а и 9-а седмица, казва д-р Василев. Има методики, които в здравните заведения не се използват и чрез които се отстранява бременност в много ранни срокове. Ефективно е, но понякога, за съжаление, не е много добре това да се прави, защото може да бъде изпусната и някоя извънматочна бременност. Когато бременността още не е диагностицирана в матката, предполага се, че е в матката, прави се аспирация, но може да се окаже всъщност, че е в тръбата. Тук има един риск – пациентът да си тръгне спокоен, че всичко е извършено, както трябва, а реално проблемът му да остане и чак по-късно да се разбере, че има извънматочна бременност. Така че, не е вярно това, което казват хората – колкото по-рано, толкова по-добре. Има си правила. Специално за вакуум аспирацията добре е бременността да бъде след 5-ата до 9-ата седмица. Това е най-подходящия и медицински издържан момент“, казва д-р Василев.


Виж тук за нови методи за предпазване от бременност
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Нели
  Аборта е вид убийство! Аборта е грях! Защо е нуждо да се отнеме нечий живот на едно дете, което не е виновно за появата си? Каква вина има самото бебе, че тези които са се забавлявали не са мислили за последствията? А за всяко нещо си има предпазни мерки.
 2. 2) майка
  За аборта има религиозни забрани. Вярва се, че дори ембрионът има душа. Друго вярване е, че душата сама избира къде да проведе поредния си земен живот. При всички случаи става дума за лишаване от правото на земен живот.
 3. 3) Anonymous
  Абортът е велико откритие на човечеството. Той дава право да се премахва нежелана бременност. Нежеланото дете е нещастно дете. Обикновено е без баща, най-често израства като поредния лумпен в обществото. Или зарид нежелано дете се женят хора, които иначе не биха се оженили и създават нещастно семейство. Хвала на докторите, които правят аборти. По-добре по-малко населяващи и унищожаващи тая Земя.
 4. 4) Д-р
  По-добре аборт навреме, отколкото поредният нещастник в домонеге без майка.
 5. 5) Людмил
  Кой дава право някой друг да определя дали един зародиш ще бъде щастлив или не, когато се появи на бял свят? Човек сам избира дали да е щастлив или не независимо от обстоятелствата. Човек има право сам да избира съдбата си. Що за арогантност? Абортът е отнемане на живот. Никой няма право да отнема човешки живот, още повече на собственото си дете, както и на най-беззащитните създания, а именно, когато са в своя процес на развитие. Както се вижда и от медицинските наблюдения, абортът е вреден и за жената и я излага на тежки рискове и последствия. Да не прибавяме ...още

 6. 6) Д-р
  Човек не избира родителите си, затова при някои бременности веднага може да се прецени каква ще бъде съдбата на новороденото. Да бяхме цивилизована страна би било другояче. Но сега децата на малцинствата ронякога по-добре да не се раждат, за да не попадат в домовете за деца без майка. Ужасно звучи, но е логично.
 7. 7) Anonymous
  Понякога са на лице толкова абсурдни обстоятелства,че за нищо на света не би искал да оставиш бремеността.Така,че не сьдете никого,всеки си преценя и си знае най-добре кое и защо.
 8. 8) Anonymous
  Добре че не са премхнали моцарт на времето. Таланта сам ли избира при кое дете да иде и в какво семейство?
 9. 9) Anonymous
  В България, поне възрастта за аборт е определена за до 16 години. В ЮАР, в краят на миналата госина, парламента гласува закон според, който: 1)Всички деца, навршили 12години (не, не е печатна грешка 12 години) имат право да подпишат документ за съгласие, за да им се направи тест за СПИН, без знанието/съгласието на родителите. Всяко момиче, навършило 12 години има право да получи противозачатъчни стрдства, без знанието/съгласието на родителите. 3) Всяко момиче, навършило 12 години, има право да подпише документ за съгласие и да му бъде направен аборт, без знанието/съгласието на родителите. И това е в една ...още

 10. 10) Common sense
  Разбира се, че до аборт не бива да се стига при наличието на толкова контрацептиви. Абортът трябва да е изключение, но не съм съгласна, че на жената трябва да се вменява вина, че взела такова решение. Всеки решава за себе си и никой не знае какви са обстоятелствата за да се стигне до аборт. Има случаи, в които абортът е необходим и дори най-големите противници на абортите нямат аргументи. Например, при изнасилване. Защо жената трябва да роди дете, заченато по такъв начин? Ами ако бащата е психопат с обременена наследственост? Също и когато детето е с увреждания, това дете би било ...още

 11. 11) лекар
  Като студент през 60те на миналото столетие нашият асистент по акушерство и гинекология в "Майчин дом"(тогава до гарата) каза,че една дама,преподавател, е направила до този момент 27 аборта.И това не е рекорд.Но тогава студентите бяхме впечатлени.Още по-вече,че абортите не бяха разрешени.
 12. 12) кики
  без да свдя никои,за мен аборта си е убииство,независимо от обстоятелствата.
 13. 13) Лала до Кики
  Кики, твоето изявлвние звучи най-малкото стрнно, за да не употребя по-силна дума. За да ме разбереш правилно, ще те помоля да си помислиш върху следната ситуация и последствията от нея. Младото момиче е изнасилено от непознат и като резултат е забременяло. Ето и моите въпроси: * колко спокойно ще протече тази бременност и какви ще са последиците от това за детето? * колко ще е желана тази бременност? * колко ще е желано това бебе? * ако майката реши да се грижи за детето, колко обичано ще бъде това дете? Как това ще рефлектира върху целият живот ...още

 14. 14) ANELIQ
  Аз се появих съвсем скоро. Засега седя в коремчето на мама, но след 9месеца ще се появя на бял свят. Тук ми е толкова хубаво и удобно! Мама се грижи за мен, често ми пуска спокойна музика и аз и се наслаждавам заедно с нея и понякога дори се унасям. Всяка вечер от работа си идва тате. Той прергръща мама и гали коремчето, където живея аз. Когато се появя на бял свят, ние ще бъдем най-щастливото семейство, аз толкова ги обичам! През повечето време мама си е у дома. Татко ми се старае във всичко да угоди на мама. Само ...още

 15. 15) Invisible
  Направих аборт в шейново...Анастезиолога си е за съд...няма толкова некъдърен човек!!!А Д-р Василев в най-добрия!!!
 16. 16) Цвети
  Когато една бременност е нежелана, абортът е по-добрият вариянт от проваления живот и на детето и на майката. Казвате контрацепция - да, така е - обаче когато перзервативът се пръсне??? Пак ли обвинявате в нехайство?! И Дюрекс се къса - не е въпрос на пари. Всеки, който твърди, че е убийство и не трябва да се отнема този "живот", явно много се радва на циганските семейства с по 7-8 деца. Важното е да ги има, а как живеят.... така ли смятате? Който не е изпадал в ситуация да иска да направи аборт, по-добре да не всява излишен морал!
 17. 17) Anonymous
  А. Никога не казвай НИКОГА. Всичко е възможно на този свят. На всеки може да се случи, затова сме хора с разум, за да вземем сами решенията за своя живот. Само Господ може да съди, хората - не!
 18. 18) вера
  призовавам всички жени,които имат някакви колебания дали да направят аборт,да не го правят!гледката е ужасна,боли много и наистина прилича на убийство
 19. 19) Ели
  Някои не са го искали това "убийство". Чували ли сте за късане на презарвативи ?? А и как си мислите че една тинейджърка при такава случка може да продължи бременноста си ? Друго е когато не са използвали предпазни мерки това вече е за тяхна сметка това вече е "убийство" на едно невинно дете !
 20. 20) Alarming report
  Момичета не ги слушайте,ако се случи б е л я т а ,само си намерете по добър специалист и н а п р е д. Живота предстои!
 21. 21) ikiki
  Да чува ли сме за скъсаните презервативи а ти чувала ли си за бърза контрацепция до 72 часа.При на личието на толкова предпазни мерки наистина е прстъпление да се прави аборт.Трябва да будат забранени със закон,и да се разрешават само при изключителни случаи-при енбрион с аномалии,мъртъв плод и пр.
 22. 22) Ели
  Колкото по-рано се прави,толкова по-безобидно е и ВЪОБЩЕ не боли,освен психически след това - но психическите угризения зависят от конкретния случай и конкретната жена, всичко свършва за 5-10 минути. Самият ембрион тогава е няколко милиметра и аз не бих нарекла това "убийство".
 23. 23) Ели
  А за бърза контрацепция сме чували,но понякога условията в момента на зачеването са едни,а впоследствие се променят и ти става ясно,че е по-добре да не раждаш заченатото дете.
 24. 24) притеснената
  Вижте според мен когато момичето е младо и е забременяла без да го иска трябва да се направи аборт.Аз преди си мислех че случи ли ми се такова нещо ще родя детето,но сега след като наистина ми се случи това,въпреки че все още незнам дали съм,смятам да го махна знам че е убийство но аз съм на 18 години и не мога да стана майка.
 25. 25) anonimna
  Админ: Кирилица! Четете!
 26. 26) pritesnena
  здравеите аз слъчи ми се нещо стана гафа презерватива се ск1са и малко еше останало в мене пих Ескапел ама нз дали е подеиствал а вече ч дни не ми идва ... а нито ме болят гардите нито нищо нз какво да правя а слъчлата се сл преди 5 дни :( моля ви пишете ми :(
 27. 27) Anonymous
  моля ви отговорете ми много се притеснявам а с1м на 1ш
 28. 28) свако
  Не изтървай шоуто на Слави и ще ти дойде.
 29. 29) Anonymous
  Админ: Кирилица! ...
 30. 30) ДАНС
  Будалкаш форума а:)))) ...... проследих IP адреса ти и се оказа , че не си "тя " ами си "той" ...... предполага се , че си наблегнал вповече на Биг Брадъра и си заченал дистанционно..... пък и нали знаеш те там много много не подбират ....мъжко , женско все тая........ умната. Админ: Никой не може да проследява ай-пи адрес. За шантаж над участници ...още

 31. 31) sorry
  Това , че съм се пошегувал незначи , че съм го направил .... пък и да искам ,админа знае , че не става от тук.....
 32. 32) Anonymous
  моля ви отговорете ми ?
 33. 33) Anonymous
 34. 34) Anonymous
  на моя въпрос някой ще отговори ли ?
 35. 35) цвети
  ако съм на 15 може ли примерно със сагласието на братовчед ми да направя аборт защото родителите ми са в чужбина
 36. 36) чичата
  ако не си бременна не си прави нищо/ братовчедът да те следи къде си сваляш гащите
 37. 37) cveti
  направих го и на другия ден от влагалището ми изтече бяла течност но приятеля ми казва че не е сваршил в мен има ли как това да е сперма или бяло течение как мислите
 38. 38) Anonymous
  Абортът е убийство. http://www.youtube.com/watch?v=8R17uTUmLqM http://www.youtube.com/watch?v=LVbkgO-GUhY
 39. 39) Jokera
  всеки 4овек служи за не6то на тази земиа без един 4ове4еството не е баш су6тото xaxaxaxa
 40. 40) Герасимов
  Да не съм аз, ако не се разпиша и под тази статия, но каква простотия да измисля, просто вече не знам.
 41. 41) simor
  Симеон Русимов ‎10 СЛОВА ПРОТИВ АБОРТА! автор: ivofranz категория: Тя и той прочетен: 392 коментари: 9 гласове: 1 последна промяна: 24.11.2011 14:14 1. Абортът е демонично, предумишлено, садистично убийство на заченатия в майчината утроба човек, чийто безсмъртен дух е вдъхнат от Пресветата Троица още в мига на неговото зачатие! 2. Абортът е убийство на живия, но все още нероден човек, който стои в майчината утроба между двата свята – небесния и земния! Човек, като всеки един от нас! Човек, чието сърце тупти! Човек, чието тяло расте! Човек, чиято душа - воля, съзнание и чувства - се развиват! Човек, който се храни, диша, чува, ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com