www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Седем мита за порнографията

23 Юни 2008

 

Еротично шоу, зала Универсиада. Снимки: Валентина Петрова

Когато в последните години на социализма се появиха видеомагнетофоните - главно в домовете на номенклатурата и на пътуващите в чужбина като моряци и шофьори на тирове - те се приемаха преди всичко като приспособления за гледане на порнофилми. Е, и кунгфу екшъни с Брус Ли. “Имат видео, значи гледат порно!”
После и в първите видеотеки имаше цели редове касети с надпис “Порно с превод”. Цялото световно кино минаваше под знака на легендарното възклицание: “Я, я, дас ист фантастиш!”  Къде е сега това порно от домашните и кварталните видеотеки? Според данните, някъде извън първата десетка на най-гледаните жанрове.
Порнографията и нейните любители почти изцяло са се пренесли в интернет. Нейните противници също. Преди сто години застъпниците за нравственото здраве на обществото съчиняваха страшни приказки за мастурбацията - тя водела до умствена непълноценност, а по дланите пониквали косми. Впрочем, гледането на порно е твърде сходно с мастурбацията. Не само защото от първото като правило следва второто. А и защото всички се занимават и с двете от време на време, но кой знае защо не си го признават. Може би затова днешните моралисти се нахвърлят със същия плам върху порнографията и насаждат с нелепо усърдие поне 7 мита за нея.

Мит 1. Порнография гледат само маргиналите и перверзниците

Всъщност годишният оборот на порнопродукцията в света е над 60 милиарда долара. Само американците всяка година купуват или наемат 800 милиона екземпляра порнофилми. С порнографията са свързани 12% от всички интернет-сайтове и една четвърт от запитванията в търсачките. Наистина, основната част от тези търсения се генерира от най-активните потребители, но все пак 70% от мъжете на възраст от 18 до 24 години посещават порносайтове като минимум веднъж на месец. Тогава трябва да е вярно едно от двете:  или обществото е  съставено изцяло от маргинали и перверзници, или мнението за ненормалността на любителите на порно е меко казано, леко преувеличено.

Мит 2. Порнографията е престъпен бизнес

Ако се гледа Наказателният кодекс, това е така: разпространението на порнография действително е извън закона, следователно, целият порнобизнес е криминален. Но съвсем доскоро у нас за престъпление се смятаха и хомосексуализмът, и частното предприемачество. Ако се легализира порнографията като жанр, което е направено в много страни по света – ще остане ли в нея нещо криминално?
Твърди се, че производството на порнография е неразривно свързано с насилие над моделите, сексуална експлоатация на деца и други ужаси. Всъщност със снимане и разпространение на детска порнография и “снъф” (документални снимки на реално насилие и сексуални извращения, дори убийства) се занимават криминални групировки, към които производителите на “обикновено” порно нямат никакво отношение. Нещо повече, професионалната етика на порнографа (а тя съществува) задължава всекиго, който се сблъска с детска порнография или снъф, незабавно да съобщи на съответните органи.

Мит 3. Порнографията представя жената като сексуален предмет

Еротично шоу, зала Универсиада. Снимки: Валентина Петрова

Вероятно авторите на подобни мнения са жестоко измамени от някого, който им е дал да гледат не порнография, а сцени от филм за зверствата на окупатори. Или пък всички жени, посещаващи порносайтове - а жените са една трета от аудиторията им - са до една мазохистки. В действителност героинята на стандартния порнофилм по всякакъв начин подчертава удоволствието, което й доставя сексът, тя демонстративно се наслаждава на ставащото. Култовият филм “Дълбокото гърло” (1973) дори е основан изцяло на това, че именно жената изпитва неземно удоволствие от този вид секс. Така че, ако някой разглежда порнографията като образец или учебно пособие – ще научи на първо място, че сексът подарява на жената не по-малко радост, отколкото на мъжа, и че няма “мръсни” начини да се прави секс.

Мит 4. Порнографията е причина да расте броят на изнасилванията и на другите престъпления на сексуална основа

Този мит дължи раждането си на големите колекции от порнография, които често се откриват при обиски у сексуалните маниаци. Но такава причинно-следствена връзка не е доказана от никого - много повече хора също притежават такива колекции, но не извършват престъпления. Наскоро беше публикувано изследване въз основа на статистическите данни за влиянието на порнографията върху динамиката на изнасилванията. Професорът по икономика Тод Кендъл от Университета “Клемсън” (Южна Каролина) стига до извода, че гледането на порно води до намаляване на броя на изнасилванията. С други думи, някои гледат порно, вместо да извършват сексуални престъпления. Жалко е само, че това “лечение” не действа на всички насилници.

Мит 5. Порнографията е еднообразна

Ако вие също мислите така, значи просто знаете малко за порнографията. Матюр, дрънк, бизар, аматьор, ебони, фемдом, bbw, хейри, ъпскърт, хентай – са само малка част от названията на “нишите” или жанровете на порноиндустрията. А изобретателността на европейските или американските порнографи бледнее в сравнение с това, което се произвежда и продава като порнография в Японии. Например, във филмите “ха даисуки” (”любов към зъбите”) не показват нито голи тела, нито полови актове – само едри планове на миене на зъби, дъвчене и стоматологически прегледи. А в “китанаи куцушита” (”кално-под-обувките”) – момичетата се събуват и шляпат в калта по бели чорапки. Но щом някой мастурбира докато го гледа – значи това също е порно.

Мит 6. Порнографията предизвиква болестна зависимост

Еротично шоу, зала Универсиада. Снимки: Валентина Петрова

Огледайте се наоколо: сред вашите познати със сигурност има пушачи, алкохолици или дами, които не могат да живеят без нещо сладко. А колко “зависими” от порното познавате?

Мит 7. Порнографията е аморална

Ако е така, ще трябва да признаем, че аморален е сексът – всъщност, порнографията не съдържа нищо друго освен изображения на секс.

Ползата от порното
Ако докато се занимавате със секс, пуснете порнофилм – той ще стане пикантна подправка към креватните забави.
Порното прави секса в самота по-малко самотен.
От порнофилмите може да се научат нови неща за техниките в секса, за да се изпробват при случай.
Порнографията разширява кръгозора и повишава общата култура – от къде другаде може да се научи какви невероятни неща правят хората в леглото?
Порнографията е много смешна. Актьорите правят такива физиономии и дрънкат такива глупости, докато  изобразяват горещи страсти, че надминават всеки комик.

Вредите от порното
Онези, които много искат да открият в порнографията поне нещо вредно, не трябва да се отчайват. Може би ще ги утеши, например, че:

Порнографията наистина може да доведе до развитие на комплекси на сексуална основа. Малко мъже могат да се похвалят с габарити на интимните части, сравними с 25-те сантиметра на Роко Сифреди, и далеч не всички жени могат да повторят изпълненията от “Дълбокото гърло”. Но ако се говори за сантиметри, стандартът 90-60-90, който няма никакво отношение към порнографията, е довел до много повече нещастия.

Прекаленото увлечение по порнографията за стимулиране на угасващия сексуален интерес към партньора няма да помогне да се решат проблемите в отношенията. Много скоро и с това се свиква и то престава да действа – а проблемите не изчезват.

Тъкмо порнографията е виновна за разпространената употреба на втръсналата думичка “коте” (когато се използва не за пухкавото и палаво домашно животинче).
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ehe!!!
  Обичам порното!!!То ме събужда за живот!!!
 2. 2) Anonymous
  Митовете, които оборвате са много пенсионерски, също като горния радетел на ссср. за някой, порното е просто една чикиджийска тъпня.
 3. 3) Пешо
  Порното, както и чекията, оформят характера!!! Шибам като изоглавен от мноого години вече, но много неща съм научил от порното! Който не иска, да не гледа, стига ривали!
 4. 4) Ева
  Освен шестият и седмият, всички други "митове" са самата истина!!!
 5. 5) Хю Хефнер
  По-точно - порнофилмите са като MTV-нека зрителите им дълго да живеят и купуват Плейбой!
 6. 6) Лари Флинт
  Съдиха ме и пак не успяха да осъдят свободата на избор!
 7. 7) Джо Банана
  САМО С РЕДОВЕН ОНАНИЗЪМ ЩЕ ИМАШ ЗДРАВ ОРГАНИЗЪМ.За по задръстените мъже и жени препоръчвам да прочетат апокрифния роман в стихове на поета с ватенка Пеньо Пенев "Кънчо пукодеров".
 8. 8) Vankata
  "Порнографските филми са наистина ужасно явление , а и много лошо са осветени..." - Уди Алън
 9. 9) do Vankata
  За филмите на уди алан важи същото, порното обаче е малко по-интересно.
 10. 10) гггггггг
  гггггггггггггггггггг
 11. 11) дддддд
  дддддддддд
 12. 12) Д-р Драгомир Белев
  Много важни статии за вредите от порното!!! http://orlin.bravehost.com/sexaddiction.html http://c-dikovski.blogspot.com/2007/07/blog-post_4674.html
 13. 13) ааааа
  аааааа
 14. 14) DoctorBelev
  Статията е пълна с лъжи ! Мога да опровергая почти всичко в нея !
 15. 15) DoctorBelev
  Коментари по статията "Седем мита за порнографията" : "Мит 1. Порнография гледат само маргиналите и перверзниците" Доктор Белев : Това наистина е мит. Много хора гледат порно. Не само перверзниците и маргиналите.
 16. 16) DoctorBelev
  "Мит 2. Порнографията е престъпен бизнес" Доктор Белев : Това дали е престъпен бизнес зависи от държавата и вида порно.
 17. 17) DoctorBelev
  "Мит 3. Порнографията представя жената като сексуален предмет." Доктор Белев : Това е вярно. Дори на жената във филма да и е приятно, тя е представена просто като жива секс кукла. В порното липсва любов или някакво друго чувство, което да облагороди обикновената похот. Освен това, това че жените в порното демонстрират удоволствие от работата си, не означава че наистина им е приятно. Може да се преструват, та това им е работата. Все пак им плащат !
 18. 18) DoctorBelev
  Коментари по статията "Седем мита за порнографията" : "Мит 1. Порнография гледат само маргиналите и перверзниците" Доктор Белев : Това наистина е мит. Много хора гледат порно. Не само перверзниците и маргиналите. "Мит 2. Порнографията е престъпен бизнес" Доктор Белев : Това дали е престъпен бизнес зависи от държавата и вида порно. "Мит 3. Порнографията представя жената като сексуален предмет." Доктор Белев : Това е вярно. Дори на жената във филма да и е приятно, тя е представена просто като жива секс кукла. В порното липсва любов или някакво друго чувство, което да облагороди обикновената похот. Освен това, това че ...още

 19. 19) DoctorBelev
  " СЕКСУАЛНОТО ДЕЯНИЕ Това е повратният момент, в който (зависимият от порното) мъж прави последната крачка и започва да се идентифицира с видяните образи. Някои пренасят действията от книжните и синтетичните образи на порнографията в реалния свят с живи хора. Обикновено действията им са свързани с разрушение."
 20. 20) Ученик на Д-р Белев
  Секса ни е дар от бога, а порното е божествено изкуство.
 21. 21) Белев
  "Пагубното порно, пагубният секс" : http://c-dikovski.blogspot.com/2007/07/blog-post_4674.html Някои от порнозависимите пристъпват към извършване на гледаните от тях перверзии !
 22. 22) жжжжжжжж
  жжжжжжж
 23. 23) За седмия "мит"
  Доктор Белев : Сексът не е аморален, но порното Е ! Порното създава внушението, че е нормално да се прави секс Навсякъде с Всеки ! В порното липсват чувства, порното е животински секс, порното е разврат, сексът в порното е обездушен, безрабзорен, механичен. Има порнофилми, в които актрисите се правят на момиченца, по този начин все едно се казва, че сексът с непълнолетни е нормален и косвено се подтикват възрастните мъже към педофилия ! Изредените по - горе неща не са морални, как тогава порнографията ще ...още

 24. 24) Порното е като алкохола
  Доктор Белев : Наистина може да разнообрази сексуалния живот, но не бива да се прекалява с него. По - добър начин за научаване на нови пози в секса е четенето на книги ( "Кама сутра" например). Относно комичността . Написаното е голяма простотия ! Дори не струва да се коментира ! Истинските комедии са със сигурност по - смешни от порнофилмите, те затова са комедии, такъв им е жанра - смешен, а не сексуален ! Това че може да доведе до развитие на комплекси е факт - но този факт, както и други ...още

 25. 25) Орлин Баев за порнозависимостта
  http://orlin.bravehost.com/sexaddiction.html
 26. 26) За петия мит
  "Мит 5. Порнографията е еднообразна" Доктор Белев: Това че съществуват различни видове порно, не означава че всички които гледат порно искат да гледат един или друг вид порно ! Много от хората може да харесват даден вид/видове порно и да не искат да гледат други жанрове, просто защото не им харесват или им се струват Извратени ! Тогава какво ги грее тези хора че има порно с еди какви си извращения като те не искат да го гледат ?! Доктор Белев : " хентай " - ...още

 27. 27) Опровержение на шестия "мит"
  "Мит 6. Порнографията предизвиква болестна зависимост" Огледайте се наоколо: сред вашите познати със сигурност има пушачи, алкохолици или дами, които не могат да живеят без нещо сладко. А колко “зависими” от порното познавате?" __________________________________________________ Доктор Белев :Порното наистина може да доведе до болестна зависимост, такава зависимост е доказана в западната медицина ! Тя нараства главоломно с разпространението на интернет ! Има материали в нета за тази зависимост, повечето са на английски, но има и на български ! В тези материали е обяснено какво представлява зависимостта и колко сериозни може да са последсвията от нея. ...още

 28. 28) Морално ли е порното ?
  Доктор Белев : Сексът не е аморален, но порното Е ! Порното създава внушението, че е нормално да се прави секс Навсякъде с Всеки ! Това ако е морално ... В порното липсват чувства, порното е животински секс, порното е разврат, сексът в порното е обездушен, безрабзорен, механичен. Има порнофилми, в които актрисите се правят на момиченца, по този начин все едно се казва, че сексът с непълнолетни е нормален и косвено се подтикват възрастните мъже към педофилия ! Изредените по - горе неща не са ...още

 29. 29) Връзка между порното и насилието ?
  "Мит 4. Порнографията е причина да расте броят на изнасилванията и на другите престъпления на сексуална основа." ------------------------------------------- Доктор Белев : Такава Връзка е Доказана !! Прочетете по - долу: "СЕКСУАЛНОТО ДЕЯНИЕ Това е повратният момент, в който (зависимият от порното) мъж прави последната крачка и започва да се идентифицира с видяните образи. Някои пренасят действията от книжните и синтетичните образи на порнографията в реалния свят с живи хора. Обикновено действията им са свързани с разрушение." Някои от порнозависимите пристъпват към извършване на гледаните от тях перверзии !
 30. 30) Девет Лъжи на порнографията !!!
  Лъжа 1-ва: жената е само човекоподобно същество На страниците на списание “Плейбой” наричат жените “зайчета”, тоест представят ги като екзотични животинки или “средство за забавление”. Така се създава усещането, че жената не е нещо повече от една играчка. Лъжа 2-ра: интимното отношение към жената е своеобразен вид “спорт” Лъжа 3-та: жените са собственост или стока Порнографията вменява на мъжете убеждението, че могат да купят жените. Лъжа 4-та: Ценността на жената зависи от нейната телесна красота Порнографията осмива по-малко привлекателните жени. Те биват наричани кучки, китчета, прасенца, измислят и още по-осърбителни прозвища... Лъжа 5-та: Жените обичат насилието. Порнографията учи мъжа да се наслаждава като причинява болка на жените ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com