Гръмна склад, телевизиите се насраха, Бареков – най

Който е гледал в четвъртък сутрешните блокове на трите национални телевизии сигурно е останал с впечатление, че има авария по-страшна от “Чернобил”.

Бареков, Коритаров и прилежащите им Ани Цолова и Лора Крумова се надпреварваха кой ще се направи по-загрижен за хората, като с това само създадоха излишна паника.

Най-комедиен обаче безспорно беше Бареков. За негов късмет в този момент той предаваше от Русе и се опита да командва положението в държавата оттам. Първата грижа на двамата водещи беше да обвинят институциите, че нищо не правят. Държавата била неадекватна и т. н. Сипеха се заплахи под формата на въпроси – защо не се съобщава съдържанието на въздуха, кога ще евакуират гражданите и т. н. Започнаха да съобщават дори какъв бил радиационният фон, който, може би за тяхно съжаление, се оказа нормален.

И докато Бареков раздаваше команди от Русе – “Търсете бившия директор на “Пирогов” Спас Спасков, той е специалист по токсикология!” – бавно развиващата се БНТ вече беше пуснала картина на живо, в която скромен репортер беше намерил нужния експерт да обясни, че не е толкова опасно.

Гръмнал склад с класически боеприпаси – снаряди, барут. А в ефира валят въпроси, като че ли гърмят бойноотровни вещества и ядрени ракети. Характерен детайл беше трескавият въпрос на Ани Цолова – ама там имало стар барут, с изминал срок на годност. Демек – нещо страшно, сега ще изтрови хората. Абе, ти кажи колко е опасно, пък после остави специалистите да те опровергават, да видим някой ще им повярва ли.

След като разлаяха кучетата, двете комерсиални телевизии пуснаха сутрешните сапунки, а в това време БНТ даваше репортажи от мястото на събитията.

Наистина ли държавата беше неадекватна? Ако имат малко логическо мислене, обвиняващите ще разберат, че няма кой да даде точна информация половин и дори един час след ставащото. Складът продължаваше да гърми часове след първия взрив. Наоколо хвърчат парчета от снаряди и др., което е станало причина да затворят летището (аууу, колко страшно, затворено е летището). Районът е ограден отдалеч, лабораториите, които изследват въздуха, няма как да идат до там, да изследват и да дадат резултат за 15 минути. Защо тогава трябва да се сипят толкова обвинения? Това по същество е вид популизъм – да заемеш красива поза на загрижен за хората (разбира се, не мина и без изявления по телефона от дежурния говорител в сутрешните блокове – кметът Борисов – който също громеше политиците).

Но дали тия от сутрешните блокове разбират понякога колко са досадни и опъват излишно нервите на същите тези хора?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.