www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как във Варна изкопаха най-най-старото злато, излязло от човешка ръка

2 Август 2008

 

Изображения на животни, изработени от чисто злато преди около 7000 години. Във Варна са открити и още по-стари златни украшения. До неотдавна историците смятаха, че тогава единственият метал, който се е обработвал, е бил мед. Снимка: авторът

Златно украшение на 7000-8000 години? Възможно ли е?
Откога всъщност жълтият метал е символ на престиж и власт?
Откога хората са започнали да използват злато за украса?
Обикновено се смята, че това е станало някъде в древен Шумер или Египет, където гробниците на фараоните са били пълни със златни пластики и украшения.
Но не е така.
Най-древните златни украшения, около 10 века по-стари от египетските, са открити във Варна през 70-те години на миналия век.
Варненският археологически музей се слави с това, че има в експозицията си най-старото злато на планетата.

Багерист намерил жълти тенекийки

Уредничката Олга Пелевина пред част от експозицията. Най-старото злато е разположено в отделна зала на Варненския музей. Снимка: авторът

През 1972 г., в епохата на т. нар. развит социализъм, както го наричат на поредния тогавашен конгрес на БКП, в промишлената зона на Варна, недалеч от Варненското езеро започва прокопаването на най-обикновен канал за кабел между две предприятия. Багеристът Райчо П., 21-годишен мъж от варненското село Аспарухово (днес квартал на Варна), копае с досада и изсипва пръстта встрани от канала. Внезапно кофата на багера пропада леко, под нея в канала се отваря дупка. Багеристът слиза и започва с любопитство да разглежда дупката. Бърка, разравя с пръсти и в пръстта се виждат мръсножълти парченца метал със странни форми. Събрал няколко и се зачудил. Дотогава Райчо е виждал достатъчно злато - пръстени, коронки - но това не му приличало на злато. Все пак разровил, събрал всичките жълти парченца, които могъл да намери, и ги пъхнал в джоба на дочения панталон.

Така за пръв път златото от епохата на халколита (каменно-медната епоха) излязло на бял свят в епохата на развития социализъм.

Част от украсата на Пешо от гроб №43. Сника: авторът

Багеристът отначало не разбрал, че това е злато. Както показали по-късно изследванията, златото било много чисто - 24 карата - но цветът му е прекалено жълт, блед, разминава се с представите за съвременно златно украшение, което има по-топъл или по-червеникав цвят (нерядко заради медни примеси).

Старото злато винаги е особено на цвят. “Никой не може да имитира цвета на античното злато”, казваше, смеейки се, покойният днес колекционер и търговец на антики бай Желязко Императора и показваше едни особени светложълти златни украшения.
Багеристът Н. предполагал, че жълтите парченца метал може да са златни, и ги носил в джоба си дни наред. Показвал ги на приятели, разпитвал. Досетил се, разбира се, че може да са някакви антики, и един ден му хрумнало да ги покаже на археолози, които работели в Дългопол, Варненско.

Златни фигури с неизяснено предназначение. Снимки: авторът

Там му казали, че предметите са ценни, да не ги поврежда. Веднага разбрали, че това вероятно е рядка находка, но не се издали, а в стила на епохата се обадили във Варненския музей и в милицията. Багеристът Райчо бил прибран най-безцеремонно да дава обяснения откъде има тези неща. Той бързо признал всичко и завел археолози от Варненския музей на мястото. В сегашната мътна епоха на посткомунизма багеристът Райчо вероятно никога нямаше да стигне до полицията и находката щеше да замине контрабандно на Запад или да попадне в колекцията на виден бизнесмен.

Но не златото е най-ценно във Варненския некропол, а информацията, събрана от археолозите в следващите години. Отделено от мястото си, златото е просто един античен предмет, който се търгува, загубил безценната си стойност на историческо свидетелство и източник на информация.

Иван Златния и археологическата сензация

Така през 1972 г. археологът Иван Иванов, вече покойник, започва да разкрива Варненския некропол. Той работи върху този обект 20 години и още в първите от тях си спечелва прякора Иван Златния, заради огромното количество златни украшения, които са намерени там.
Оказало се, че багеристът Н. е копнал с багера точно в средата на некропола, където са били най-богатите погребения. Ако е попаднал с багера на периферията му, едва ли въобще е щял да забележи нещо.

Златни предмети с неясно предназначение, вероятно украса на дрехи. Снимка: авторът

Намереното е археологическа сензация - златни украшения и предмети с общо тегло около 6,5 кг. Обработеното злато е отпреди около 7000 години. Както уточнява уредничката във Варненския музей Олга Пелевина - от края на петото и началото на четвъртото хилядолетие пр. Хр. - късен халколит (късна каменно-медна епоха, нарича се още енеолит). “Дотогава се е смятало, че първият метал, обработен от човек, е мед”, казва Пелевина. Оказва се, че златото започва да се използва наравно с медта във времето. И още оттогава жълтият метал започва да служи за украса и става символ на престиж и власт.

“До онзи момент в България са откривани малки некрополи с единични златни украшения, подобни на откритите във Варна”, казва Пелевина. Например в с. Хотница до Търново са открити златни амулети в селищна могила от същата епоха. Никой не им е обърнал внимание, защото са отделни находки. Когато във Варна откриват наведнъж толкова много украшения - гривни, огърлици, мъниста - става сензация.

Златни гривни от същия некропол. Може би най-старите в света. Снимка: авторът

“Единственият подобен некропол у нас от същата епоха е в Дуранкулак. Там са намерени около 1000 гроба, но само около 50 грама златни украшения из целия некропол, обяснява уредничката. Златото е от същия период, украшенията са със сходна форма, но много по-малко на брой.”

Според Олга Пелевина обществото, оставило Варненския некропол, е било на прага на създаването на цивилизация. По гробовете може да се съди за характера на тази предцивилизация. Намерени са гробове на богати и бедни, което показва, че вече има социално разслоение.
Мъжките погребения във Варненския некропол са много по-богати от женските. И в тях има злато, но много по-малко, отколкото в мъжките гробове. По това археолозите съдят, че тогавашното общество вече е навлязло в епохата на патриархата. Мъжете вече са с по-висок социален статус, отделя се прослойка на управляващи.

Златни гривни и украшения. Снимки: авторът

Някои историци твърдят, че Варненският некропол дава първите доказателства за създаването на държава - йерархия, разделение на социални групи.
“Засега Варненският некропол е уникално явление, казва Пелевина. Вероятно ще се намерят и други подобни находки от това време. Чуваме, че контрабандно се изнасят златни предмети, подобни на тези от Варненския некропол.”

Пешо от гроб №43 и златният напишник

Един от най-богатите гробове е номериран от археолозите с №43. Те го кръщават с името Пешо и проучвайки гробницата, години наред го наричат така.

Златният напишник (в средата горе) на скелета от гроб №43, наречен Пешо. На коленете има други златни украшения. Снимка: авторът

Днес Пешо лежи в музея, специално подреден така, както е намерен на място, а макетът е изработен от японци. Гроб №43 е особен. По Пешо има около 1 кг златни украшения - колкото са намерени в богатите мистериозни гробове без скелети в същия некропол. Пешо вероятно е бил вожд или жрец. Има каменен жезъл със златна дръжка, който е символ на власт. Ръцете му, дрехите му - навсякъде има златни украшения. Забележителното е, че е погребан със златен накит на половия член - нещо като по-къс презерватив (виж снимките). Това едва ли е презерватив, както предполагат някои, а по-скоро украса на погребания. По размера на украшението може да се съди, че покойният е бил надарен откъм мъжественост. Няма обяснение за това златно украшение на пениса му. Но погребението на Пешо изпреварва това на фараоните с 1000-2000 години. Той е представител на нещо, което може да се нарече предцивилизация - епоха, когато племенните връзки започват да се замеят от друг тип взаимоотношения и друг тип властови и йерархични структури на човешката общност.

Сред украсата на скелета от гроб №43 има и платинена гривна. Снимка: авторът

Някои историци смятат, че Варненският некропол доказва наличието на първата държава в човешката цивилизация.
За съжаление ограбването на гробници в последните години заличава възможността да се извлече именно такава информация за различните исторически епохи по нашите земи.

Най-най-старото златно украшение – на 7500-8000 години

Украшението на снимката е намерено в т. нар. Варненски енеолитен некропол II. Той е малък, в промишлената зона на Варна, недалеч от първия Варненски енеолитен некропол, който е по-известен. Малкото украшение също е разкрито при строителни работи, както големия некропол (виж по-долу екшъна за неговото разкриване).

Най-най-старото златно украшение, открито във Варненски некропол 2. Възрастта му е между 7500 и 8000 години - далеч по-старо (над 1000 години) от шумерските и египетските златни украшения. Снимка: авторът

Вторият некропол е поне с около 500 години по-стар от първия - археолозите го причисляват към средния халколит (нарича се още енеолит), тоест средната каменно-бронзова епоха - около 5500 до 6000 г. пр. Хр. Тоест златното украшение на снимката е на възраст около 7500-8000 години - най-старото обработвано злато, намерено някъде по света. Там са разкопани само 3 гроба. В единия е открита огърлицата от малки златни мъниста на снимката.

Празните гробове - символични погребения

Варненският некропол е поставил една загадка, която още не може да намери обяснение от учените. Това са т. нар. символични гробове - празни гробове, в които няма скелети, но в тях са разположени предмети като за погребение. “В тях има най-много злато, те са най-богатите погребения, а погребани няма”, обяснява Пелевина.

Каменно сечиво от същия некропол. Снимка: авторът

Има няколко хипотези за тези гробове. “В гръцката култура е имало обичай да се прави празен гроб на човек, който е загинал надалеч и не е било възможно да донесат тялото му, казва уредничката. Но защо във Варненския некропол всички символични гробове са толкова богати и има толкова много злато, не е ясно.” Другата хипотеза е свързана с обичаи в древен Египет. Там са правили гробове за богове. Всяка есен погребвали Озирис и Изида, а те възкръсвали напролет. Предполага се, че и у нас може да е било нещо подобно, макар и далеч преди египтяните.
Досега изложбата с намереното във Варненския некропол е обиколила света - посетила е Япония, два пъти Франция, показвана е в три града в Германия, в Англия, САЩ, Канада, Йерусалим, Санкт Петербург и др.
Около некропола има още много неизяснени неща, 20-30 години са твърде кратък период, за да се изучи такъв обект.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Много ме съмнява да не са сменили и тия злата с ментета, както по другите музеи.
 2. 2) Богдан
  Благодаря на автора и на "Свежо", че по този приятен, непретенциозен начин, отново ни обърнаха внимание към Варненския некропол.
 3. 3) zaheto
  Още едно нещо с което да се гордея че съм Българин!!!
 4. 4) Голяма грешка да се гордееш, че си българин
  Голяма грешка е да се гордееш ,че си българин заради златото от Варненския некропол. Населението там преди 7-8 хил. години няма връзка с българите. От генофонда на траките е останало нещо в българската кръв, но те са живели в периода между 3000 и 2000 години назад, а не преди 7000. Така че може да се гордеем само с това, че в рамките на нашата държава има такива интересни находки. А всички умници, които се гордеят, че "българите" още преди 7000 години използвали "златни презервативи" (виж снимката на гроб №43), са си просто умници.
 5. 5) Богдан
  да, сигурно няма връзка с българите - нищо лично - само съвпадение. оттук само са минавали и заминавали нали някакви хора? а това което се открива не е доказателство за нищо нали - типичните доктринални доводи на русо-немската историческа "школа", които имат силата на Теория на Еволюцията - т.е. колкото едното е история, толкова и другото е теория. някои хора са просто смешни с рефлективното повръщане на назубреното от учебниците.
 6. 6) Anonymous
  То е ясно че не са били българи но какво от това!?!?! Нали са намерени в България. Трябва да се гордеем с това което имаме!
 7. 7) zaheto
  То е ясно че не са били българи но какво от това!?!?! Нали са намерени в България. Трябва да се гордеем с това което имаме!
 8. 8) Ашко
  Ехо,"изкопаха" означава,че се е случило непосредствено преди написването!Вие не знаете граматика или сте евтини манипулатори на редки читатели?Разказът на събития от 1972 г. се води в минало в миналото време.Абе,накратко,няма да ви отварям повече страницата,и на всички ще казвам,че сте ......... ......... ........ .......А имам на кого да казвам. Админ: Спазвайте правилата форума
 9. 9) Индиана Джоунс
  Като се има предвид, че от над 10000 могили са разкопани едва 1000, може само да се предпалага какво крие земята под нас.А за това трябват много пари.Даржавата ги няма, но иманярите ги имат.
 10. 10) патриот не от отвореното общество
  така наречените археолози от Дългопол са Димитър Златарски и професор Анчо Калоянов, а иначе жалко, че сега безцеремонно прибират само млекари и опозиционери от полицията за обяснения.
 11. 11) Египтолог
  Защо да не се гордеем като българи с Варненското злато? Нима настоящите египтяни и гърци имат нещо общо генно с фараоните и елините навремето. Може да се смята за доказано че ние българите имаме повече генна приемственост с автохтонното население на Балкански полуостров.
 12. 12) Пешо (без роднинска връзка с Пешо от гроб 43)
  Защо да се гордеем? Гордостта е глупост, обсебваща комплексарите. По-скоро трябва да се радваме, че по нашите земи има такива неща, такава богата история, която можем ако имаме поне малко акъл да използваме в наша полза - за туризъм, популярност на България и прочее. Никога не ни е бивало в рекламата на собствената ни страна. Едно от лошите ни качества е самоунищожителната ни информативна критика пред чужденци. Тя се дължи и избива от липсата на обществено съгласие с историята ни и със живота ни въобще. Никога нашият народ не осъди тия 45 години комунизъм, половината от нас съжалявам по тези ...още

 13. 13) Българин
  Изглежда някои хора дават със знанията си от преди 30 години... вече се смята, че точно тази първична цивилизация, отпреди 7000 години, откъдето бяха открити и плочици със писменост, която д-р Стефан Гайд разчете, и където пише за траките, че те са се считали като такива още тогава. След това и останалите бг учени малко по малко почнаха да признават, че тази цивилизация е била "прото-траки", след което си го казаха ясно, че става дума за траките, за които и Херодот пише, че са втория по брой след индийците. Които просто няма как да изчезнат, да не говорим, че има изследвания ...още

 14. 14) Anonymous
  Това на мен ми трябваше за даскало и ми свърши много добра работа!!!!!!!!!!!!!!!
 15. 15) Господин"Зироу"
  Преди около 30 години разкопаха цялата цялата централна улица на Габрово - после прокопаха тунел които е бесполезен пак центъра - явно търсеха нещо много старо и много ценно дали го намериха....(намерени са само останки от църковен храм Света Петка).
 16. 16) супер си е
  И на мен ми свърши работа за даскало , но и находищата са си супер. Мен ме кефят
 17. 17) Anonymous
  дне6ните былгари сме сwмесица от 3 култури поне и в това нqма ни6то ло6о.Вайното е 4е сме наследници на древни цивилизации,в изкуството на прабылгарите има достаты4но свидетелства откаде идват таи 4е специално те не са от тук, но това нqма зна4ение. и да наи-старото злато е тук,да на из4езнала цивилизациq и какво от това то е притейание на БЫЛГАРИQ и ние сме наследниците му и дарйавата ни има принос за световните археологи4ески откритиq.ХАИДЕ ДА ПРЕСТАНЕМ ДА ОПЛИУВАМЕ ВСИ4КИ И ДА ТАРСИМ НQКАКВИ ГЕНЕРАЛНИ ИЗВОДИ,ВСИ4КО КОЕТО Е ТУК Е НА БЫЛГАРИQ,КАКТО 4АСТ ОТ ЕГИПЕТСКИТЕ МУМИИ СА ВАВ АНГЛИQ
 18. 18) Anonymous
  Админ: Кирилица       --------------------- ----------------- ----------------- bravo na tqx no zashto kato sa namirat nogo zlato balgaria e v kriza sega MAFIAA
 19. 19) Адриан
  Смешни момченца, научете се да пишете на БЪЛГАРСКИ, как можете да се наречете ГОРДИ БЪЛГАРИ, а дори да не можете да пишете на собствения си език ? Вие сте жалки имитатори,хора без достойнство, неграмотни мъже ! Сигурно сте на по 20 години, а дори не можете да напишете правилно името на собствената си страна... Срам ме е, че живея с хора като вас.ПОЗОР, засрамете се и поне ПИШЕТЕ правилно ! Така поне ние, които сме пред компютъра, няма да разберем колко сте слабоумни, преди естествено да се изправите срещу нас с неграмотните си мутри и празния поглед... Замислете се накъде ...още

 20. 20) Дуранкулак
  има вероятност преди да направят украшенията да са открили къс от така нареченото императорско злато...
 21. 21) черно море
  Иначе златото е добито в извънземна база и доставено за охрана на повърхността
 22. 22) Сатурн
  Да бе златото е добито е от прадедите ни от Сатурн.
 23. 23) M.
  Не са от Сатурн, а от Нибиру
 24. 24) Anonymous
  Дразни фразата "намереното у нас...".Когато това е създавано ние наи-вероятно сме били примати /с извинение/.Така че намереното е по тези земи,а не "у нас".
 25. 25) Anonymous
  Проблема е точно в такива като българин 13.Прототрак я се събуди и спри да сънуваш.Изкараха българите какви ли не-славяни,монголи, прототраки...И с всяко следващо прозрение става все по-объркано.Ето заради това е престъпление фразата "у нас..."
 26. 26) Anonymous
  Не сте много в час, Ние сме от Първите, Не сме център на Вселенат, тя е огромна, Но все пак това е най-старото злато в света на може би първата цивилизация, оттам са тръгнали :)
 27. 27) Виолета В.
  Димитър Златарски - самоотвержен краевед и самоук археолог и тогава младият писател Анчо Калоянов - и двамата, работещи в музея Дългопол,са личностите, които идентифицират златните артефакти и и ги прибират в мукавена кутия за обувки...Това е началото!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com