www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Колко струва от София до морето с влак, автобус, самолет, кола?

6 Август 2008

 

Задръстване край Карнобат по пътя към Бургас. Все още прословутата магистрала “Тракия” не е довършена. Снимка: Булфото

Пътуването от София до морето и обратно може да се окаже изпитание, ако тръгнеш в последния момент и се втурнеш да търсиш цени на билети и резервации. Август става лудница. Билети свършват, цените са надути заради горивата…

Кое колко струва - с автобус, с влак, със самолет? С кола?

Как се намират билети?

Проверка на e-vestnik хвърля малко светлина върху пътуванията през отпускарския месец.

С автобус

Автобуси от София до Варна и Бургас има през половин час, като разликата в цената на билетите на различните фирми е няколко лева.

София - Варна

“Юнион Ивкони”
28 лв., 30 лв. и 32 лв. еднопосочен, в зависимост от автобуса и броя на спирките по пътя.
Двупосочен - 50, 52 и 54 лв.

“Комета”
29 лв. еднопосочен, 54 лв. - двупосочен.
27 лв. и 50 лв. за учащи, а 15 и 29 лв. - за деца.

София до Бургас

“Юнион Ивкони”
26 лв., а заедно с обратния курс - 47 лева.

Автобусът до морето е предпочитан, но през август пътува почти колкото влака. Снимка: Булфото

“Бодивали”
26 лв. еднопосочен, 48 лв. двупосочен.

Същата фирма превозва до Синеморец и обратно до София за 63 лева, а от София до Ахтопол и обратно за 59 лева.

“Метро”
25 лв. еднопосочен за възрастен, двоен - 45 лева.

18 лв. за дете до 6-годишна възраст

24 лв. еднопосочен и 45 лв. двупосочен за студенти.
“Калея”
26 лв. в една посока и 46 лв. – в двете.

За деца цената е съответно 19 лева и 32 лева.

Автобусите пътуват почти за същото време като влака до морето, като се сметнат задръстванията през август. Отделно, заради катастрофите с жертви министерството на транспорта увеличи времетраенето в транспортните им схеми.
Те са удобни за пушачите, защото правят по-дълги почивки, отколкото е престоят на влаковете на гарите. В българските влакове, самолети и автобуси пушенето е абсолютно забранено.

Справките по телефона на централната столична автогара се таксуват по-скъпо от мобилен телефон, затова най-добре проверявай в Интернет или на директни телефони на фирмите.

Със самолет

Слуховете, че ще се пътува евтино със самолет до Варна с ниско тарифната авиокомпания “Уиз Еър” се оказаха леко преувеличени. Поне за август, шансовете да се сдобиеш с евтин билет за унгарския нискобюджетен превозвач са нищожни. Обяснимо е, защото по принцип, за да се хване най-ниската обявена цена от 19,19 евро, трябва резервацията да се направи най-малко 2-3 месеца преди полета.

Самолетът каца на аерогара София от Варна. Пътуване до морето с него е лукс. Новият нискотарифен превозвач даде добри цени, но трябва резервация от рано. Снимка: Булфото

На 4 август билетът на “Уиз Еър” от София до Варна за средата на месеца струваше около 37 евро в едната посока, с всички такси, показа проверката на e-vestnik. Отделно се плаща по 10-20 лв. за парче багаж, според обема, казаха от билетните агенции.
“България Еър” има четири полета на ден до Варна и всеки ден полет до Бургас. Нейният еднопосочен билет до Варна е 96 евро, а до Бургас - 74 евро. Двупосочният до Варна в рамките до 5 дни струва 158,50 евро, а за неопределено време – 168,50 евро. До Бургас и обратно самолетът с българския превозвач струва 129,50 евро.


Уиз Еър

София - Варна

72 лв. еднопосочен + 10-20 лв. такса за багаж

39 лв. с предварителна резервация 2 месеца преди полета


България Еър


София - Варна

188 лв. еднопосочен;

310 лв. двупосочен, в рамките на 5 дни;

330 лв. двупосочен за неопределено време

София - Бургас

253 лв. двупосочен

С влак

Както се очаква влакът си остава най-евтиният начин да се стигне до морето, но не трябва да се разчита, че в последния момент може да се намери билет със спално място за нощния влак. Проверката показа, че в понеделник, 4 юли вече нямаше никакви спални места във влака за Бургас за края на седмицата.
БДЖ предлага за лятото 20-дневна предварителна продажба на билети и резервация на места за 6 ускорени бързи влакове (преди експресни) и за 17 бързи влакове. Те трябва да се заверят в деня на пътуването.

Влак на Централна гара. Такива поостарели мотриси возят до Бургас и Варна. Снимка: Булфото

София - Бургас

17,20 лв. втора класа, 21,50 лв. първа класа (бърз влак през Карлово)
18,30 лв. втора класа, 22,90 лв. първа класа (бърз влак през Пловдив)

19,40 лв. втора класа, 24,30 лв. първа класа (ускорен бърз влак през Карлово)
21 лв. втора класа, 26,30 лв. първа класа (ускорен бърз влак през Пловдив)

Вариантът с пътнически влак е по-евтин с лев до два – три лева, но се спира на всяка керемида и се пътува много часове.

София -Варна

21,90 лв. втора класа, 27,40 лв. първа класа (бърз влак през Горна Оряховица)
24,70 лв. втора класа, 30,90 лв. първа класа (ускорен бърз влак през Горна Оряховица)

Малко по-евтин е билетът до Варна през Карнобат, но по този маршрут не се движи експрес.

За част от влаковете до морето се предлагат така наречените релационни цени, тоест за билети в двете посоки, които са с 20% по-евтини от редовната тарифа.

София - Бургас- София (двупосочен)

27,60 лв. втора класа, 34,40 лв. първа класа (бърз влак през Карлово)
31,10 лв. втора класа, 38,90 лв. първа класа (ускорен бърз влак през Карлово)
За всички останали влакове може да се получи 10% отстъпка ако се купи билет за двете посоки.

София-Варна-София (двупосочен)

32,80 лв. втора класа, 41,00 лв. първа класа (бърз влак през Горна Оряховица)
37,30 лв. втора класа, 46,60 лв. първа класа (ускорен бърз влак през Горна Оряховица)

Запазеното място както в бързия, така и в ускорено бързия влак без значение от класата струва 50 стотинки. Към цената на билета се прибавят още 4 лева ако се ползва кушет, 8 лева за спално място, втора класа , 10 лева за спално място – първа класа и 15 лева за спално място в бизнес класа. При последното клиентът пътува сам в спалното купе и се изисква да има закупен билет за първа класа.

Новите мотриси “Дезире” не са за дългите пътувания до Варна и Бургас. Те бяха разпределени по малките жп дестинации, по които няма много пътници и са губещи. Поради икономията на гориво това ги прави по-ефективни. Снимка: Булфото

Ако пътуват в петък след обяд, събота, неделя и понеделник сутринта пътниците трябва да се осведомят за кои влакове се заплащат така наречените календарни цени, които са с 20% по-високи отколкото в редовната тарифа. Това са 5 ускорени бързи влакове от София до и от Варна и Бургас и 11 бързи.
Пътник със спално или кушет място може да превози безплатно максимум три багажа, като максималните им размери са 55 на 45 на 80 см. Ако има по-голям куфар или чанта, той трябва да ги предаде в багажната магазия на гарата – по 2 лв. на парче до 2 бр., по 1,5 лв. – за 3-4 броя.

Децата 7 до 10 години пътуват с 50% намаление, но трябва да имат карта”дете”, която струва 1 лев и се продава в ж.п. гарите. С 50% намаление пътуват също възрастните хора и учащите се.
Безплатно веднъж в годината БДЖ вози майките с над 3 деца, като те трябва да имат съответно удостоверение от общината.
Билетите за удобни влакове са кът в летните месеци и особено през август.

С автомобил

Между Сливен и Карнобат се е пътувало по 2 часа в първия уикенд на август, заради колоните леки коли към морето. Подобни задръствания е имало и по пътя за Варна. Пътуването с личен автомобил е най-предпочитано, но точно през август стават най-големи задръствания и рискове на пътя.

Задръстване по пътя към Бургас, преди магистралата. Снимка: Булфото

Каква е цената все пак? Който няма годишна или месечна винетка, първо трябва да я сложи в сметката седмична - за 10 лв. (вероятно две - една на отиване, една на връщане). Месечната е 25 лв., а годишната - 67 лв. Разходът по-долу в таблицата, като се раздели на броя на пътниците - 2,3 или 4 - се оказва най-евтин, в сравнение с автобуси и влакове. Разбира се, по една кола има и други разходи, не само бензин, но това е грубата сметка.
От София до Бургас разстоянието е 400 км., но разходът зависи от задръстванията. Когато попаднеш в колона и се влачиш, разходът става като на градско каране - с 30-40% по-висок.

София - Бургас

С бензинов автомобил 1,2-1,6 л двигател
50-60 лв. според разхода и стила на каране

С автомобил с газова уредба 1,2-1,6 л двигател
30-40 лв. според разхода и стила на каране

С автомобил с дизелов двигател 1,4-1,8 л
40-50 лв. според разхода и стила на каране

Пътуването с автомобил в отпускарския месец август носи някои рискове. Снимка: Булфото

София- Варна

С бензинов автомобил 1,2-1,6 л двигател
60-70 лв. според разхода и стила на каране

С автомобил с газова уредба 1,2-1,6 л двигател
40-50 лв. според разхода и стила на каране

С автомобил с дизелов двигател 1,4-1,8 л
45-55 лв. според разхода и стила на каране

(цените за разхода на гориво са закръглени)
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  а бе хора къде сте видя ли от тия старите ел мотрисни влакове да пътуват от София зя Бургас и обратно те се използват само за къси разстояния до 150 км
 2. 2) Пeшо
  Ако имахме нормална магистрала до морето, права, без да се вие като змиорка, можеше да се пътува за 2,5 часа максимум. Това което тук имаме за магистрала, е просто двупосочно шосе - платната са три, но в аварийното не е разрешено по закон да се кара при никакви обстоятелства. В нормалните държави, нормалните магистрали са с по три-четири платна, освен аварийното. При това нашата не е завършена - само до преди Бургас е, до Варна пътят е просто трагичен. Непрекъснато има ситуации в които се изисква задминаване - най-опасната маневра при каране. 90% от тежките произшествия стават именно при задминаване ...още

 3. 3) Anonymous
  Магистрала не се строи заради задръстения завистлив ум на българина. Какъв рев беше, че португалски консорциум ще строи Тракия и ще я експлоатира 30 години. Далавера. Някой щял да вземе. Ами то се видя колко е щял да вземе, щом концесионерът се отказа. И сега тъпия министър Гагаузов построи ли магистрала? Построи трънки. Сега ще бутнат магистралата на фирмите на Божков - то затова май беше целия шум да провалят концесията. И магистралата се отложи с 5-6 години. Още толкова ще гледаме задръстванията при Сливен и Карнобат. Не знам кое беше по-добро - дали за тия 5-6 години закъснение да загинат там ...още

 4. 4) Ботев Пловдив!!!
  Само в Чалгария няма магистрала от край до край построена. За сравнение Хърватско за 10 години са направили 1000 км асфалт като за бяла държава!!
 5. 5) mehudi
  аз купих за около 1 (едно) евро билет варна -> софия с wizz air за 10 авг с 2 седм предварение. с лет такси стана 57 лв или около
 6. 6) Аквапарк
  Че кой ходи вече на българското черноморие, на скъпотия, простотия, панаир и безбожна мръсотия?!?!!
 7. 7) Anonymous
  Това е Бьлгария
 8. 8) cool
  Българското черноморие за мен си остава най-хубавото! Посещавала съм някои морски курорти в европа, но нашето си е най-хубаво!Топла, чиста вода, цени сравнително ,понякога и доста по-ниски, хубаво време, забавления, и все по-развиващ се туризъм! Хиляди туристи ежегодно предпочитат нашите курорти, както ще направя и аз за поредна година...
 9. 9) Anonymous
  поздрави от Испания за полезната страница особено за българите в чужбина.Живея на средиземноморието, но ще летувам тази година в Созопол след 20 години.Дано не се разочаровам иначе цените са добри,а и наистина нашата природа не може да се сравни с никоя-живея 10 години навън и го заявявам честно и ако и дъежавата се промени си стягам куфарите окончателно.
 10. 10) чичата
  ела, разочаровай се, да ти мине носталгията
 11. 11) Димитров
  За нас извън страната е добра цена като си дойдем... И вие бъб чуждбина , Не забравяйте да се борите против Америка това е славнa мисия , Проклетата зла Америка иска да ни пребие и да умрем , още от унищожението на нашата промишленост...
 12. 12) БДЖ е №1
  Какво ви/Ви пречи да пътувате с валкове? Много по-приятно е, отколкото с автобус или кола!
 13. 13) Иван Пътеписа
  Със самолет може да излезе много по евтино,но трябва да си купите билет много по рано. Самолетни билети цени


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com