www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Заради бълхата Васил Божков да не изгорим юргана?

 

29 Август 2008

 

Нов закон за паметниците на културата мина на първо четене в парламента. Против него се обявиха представители на разни едри колекционери като Васил Божков и др.
Но, оказва се, че законът засяга и поставя в смешно положение много повече хора от Васил Божков, за чиято колекция няма съмнение, че е придобита чрез покупки от изкопаното от иманяри. Самият той го призна в интервю пред в. “Труд” преди 3 години – “Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Божков си регистрира колекцията в Националния исторически музей (каква част от нея, не е ясно), като според музейните работници е представил документи за покупка от търгове в чужбина.

Както и да е. Какво предвижда законът?

В него се поставя срок от 3 месеца, в който собствениците на всякаква антична вещ, паметник на културата (а за такива се смятат кажи-речи всякакви неща отпреди Освобождението на България), трябва да я декларират пред музеите и да представят документ за собственост, за покупка или за наследство. Ако не се декларират и представят, предметът става собственост на държавата, а собственикът го заплашва глоба до 6000 лв.

Какво е опасното? Дори една проста монета тетрадрахма е движим паметник на културата. Такива монети, които струват по 150-200 лв., има кажи речи във всяка къща. България е място, където бабите по селата, докато копаят на нивата, изкопават по някоя сребърна или бронзова монета. Бронзовите монети на Филип и Александър Македонски например (те са отпреди 2400 години) са в изобилие. Десетки хиляди. Струват 5-10 лв., а някои по-редки запазени екземпляри и по 50 лв. Но се водят движим паметник на културата. Новият закон ще ги национализира и ще превърне собствениците им в престъпници. Защото те нямат документ, че баба им ги е изкопала на нивата. Могат да докажат правата си върху тях, само ако представят завещание от бабата или дядото, в което монетите са описани и посочени конкретно. Това се отнася не само за монети, ами стари икони, вещи и т. н.

Със сигурност Васил Божков ще представи документи за своите мраморни глави и златни венци - че ги е купил в чужбина. Но всяко българско семейство ще бъде ударено от този закон, без да подозира.

Законът се прави от Комисията по култура с шеф Нина Чилова, основен член на групата, работила по закона, е д-р Михайлов от ДСБ. В присъщия си елегантен стил Божков каза в интервю преди 3 години: “Чилова е много тъпа”. Д-р Михайлов е от партия, която не изпитва симпатии към Васил Божков и иска да национализира колекцията му.

Вярно, Васил Божков е тлъста бълха. Много тлъста. Но заради нея да не изгорим юргана на дребните нумизмати и на всеки, който има нещо старо в къщата си? И без това досега полицията само тях преследва, а една проверка не е направила на Васил Божков. То оттам трябва да се почне, а не от закона. Той и сега предвижда затвор за иманярство и изисква колекциите да се декларират.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Чеканщик
  Решението е просто - презумпция за невиновност до определена граница на оценка - с две думи - баба ми никога не е изкопавала гърне с жълтици а само 10 монети от зор. Ако изкопае гърне - то си е вече национална собственост. Второ - баба ми никога няма да даде пари за да колекционира. Колекционерите трябва да доказват.
 2. 2) Ха-ха
  Всяко чудо за три дни. Ще хванат Божков за, сети се къде.
 3. 3) Anonymous
  Не съм фенка на Божков, ама Чилова е наистина тъпа. А и д-р Михайлов му хлопа дъската, да не говорим, че не е ясно доколко разбира от национално ценности и безценности.За това и този закон, както и много други са така прекрасни.
 4. 4) Хари Белафонте
  Чилова наистина е посредствена!От култура разбира,колкото и от иврид и право!От офиса ,където преди време работеше,като секретарка,твърдят, че и в другите изкуства не е майстор!Не ми е обясним критерия на дъртите пергиши юристи за министри и деПУТАТКИ.
 5. 5) Lemmy
  Бахти ревльовците, бахти гражданското общество, бахти държавата. Ми размажете я най-после тая тлъста бълха Божков бе, че да мирясаме най-подир. Народът срещу Черепа. Гротеска.
 6. 6) нормален гражданин
  Закона е безобразен , абсолютно неморален . Изкривяващ обществените отношения , проповядващ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ , зачеркващ правото на наследство , унищожаващ колекционерското движение и хобито нумизматика завинаги и НАЙ-СТРАШНОТО , колекции подбирани по 20-30 години , ще захранят чуждите аукциони . Това е целта на Михайлов и Чилова .
 7. 7) ИлияПавлов
  Запазил съм място на Черепа до дясното коляно на ...познайте кого
 8. 8) Спиноза
  Току що се върнах от 4 дневно пътуване из провинцията. Не бях пътувал от десетина години. В българския речников фонд няма думи, за да изкажа ужасяващото си впечатление от това което видях в някои градове и села на северозападна България. Вида на хората, на къщите, на мисленето, на абсолютната мизерия, на икономиите които правят хората. Във всеки двор две - три кокошки, една коза, една овца, един стар западен автомобил. В двора сглобени барачки от каквото ти падне - стар талашитен шкаф, дъсчици от щайги, стар хладилник, тенекии, картон, сковани с ръждясали пирони и задължително с тесла. Чукът е непознат. ...още

 9. 9) чичата
  Спиноза, точно тия са хората гордеещи се че са българи. Избягалите им в Дървеница деца, се лутат между идиотизмите на Божидар Димитров и налудничеството на Расате
 10. 10) ЧИЛОВА ЛЪЖЕ
  Имат право неправителствените организации и колекционерите и специалистите които са против закона на Чилова. На кръглата маса в СУ Чилова бе уличена в лъжа, понеже опита отново със същите думички (явно само тях знае горката), както в парламента да излъже и научната общност. Добре, че беше Герджиков да я измъкне от ситуацията с жалкия аргумент, че представителя на Археа не бил юрист и няма какво повече да говорят по юридическите въпроси с него. Археа безспорно имат добри юристи и са направили много добре предварително раздадените там анализи и не им пука нито от професорите нито от Чилова. Прочетете за какво става въпрос - http://archaeology.zonebg.com/law.htm В анализа ...още

 11. 11) Anonymous
  Не понасям Черепа, който за мен и много други българи е един от най-големите мошеници. Той е готов за пари да предаде всяка кауза. Просто ценностната му система са пячки. Ама и Чилова е световно тъпа!!!!Боже помогни на тази нещастна страна веднъж за бинаги да изритат тия боклуци-олигарсите и политиците.
 12. 12) Христо Ботев
  Боже, боже, мили боже!!!
 13. 13) Христо Ботев
  Боже, боже, мили боже!!! Нещастна страна.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com