www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Културисти се израждат от стероиди. Как се правят мускули и без химия?

30 Август 2008

 

Йото Йотов, председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг. Снимка: авторката

Може ли употребата на анаболни стероиди и друга химия от спортисти и културисти да бъде безвредна, както твърдят нейните привърженици? Повечето стероиди са стимуланти - деривати на тестостерона, които са създадени като лекарства. Когато се използват в 5 пъти по-големи дози от здрави хора, трудно е да си представим, че може да са безобидни. „Преди 2 години имаше смъртен случай на български бодибилдър – шампион по фитнес. Момчето почина на 36-37-годишна възраст. На мой приятел, 32-годишен, бивш вицерепубликански шампион по културизъм, му правиха операция от рак на тестисите заради стероидите. Друг приятел, 34-годишен, двукратен републикански шампион, в момента е толкова зле с бъбреците и кръста, че повече от половин час не може да седи спокойно – получава остри болки. Те в момента подкрепят натуралния бодибилдинг, участват по състезания или са ми съдии“, казва Йото Йотов, председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг.

На Запад повечето хора взимат стероиди под лекарски контрол и наблюдение. В България всеки се чувства компетентен да „зоби“ без медицинска консултация. Има хора, които дават по 700-800 долара месечно за химия. „На един от най-известните културисти в света (в момента се води най-добрият), химията му струва около 1100 долара месечно. Излиза, че едно 20-годишно българско момче, което изобщо няма физика на спортист и най-добрият културист в света взимат почти една и съща химия. Или той взима много малко, или ние тук взимаме много. Тук всеки е самоук. Взима едно списание, прочита 4 глупави статии и вече става компетентен“, коментира Йото Йотов.

Според биолози от банка за сперма към Майчин дом, злоупотребата с анаболи, хранителни добавки, допинг и др. често води до пълна загуба на оплодителната способност при мъжа (виж тук). Йото Йотов разказва как известен български културист веднъж го попитал: „Бате, ти като свършваш, има ли нещо? Защото при мен вече няма нищо“. Тези аномалии се дължат на един от страничните ефекти на тестостерона в анаболите – той спира производството на собствен тестостерон, което може да доведе до необратимо увреждане на тестисите. Други странични ефекти, които почитателите на химията приемат като по-незначителни, са акнето, косопадът, гинекомастията (женски гърди при мъжете) и др.

Културисти с женски гърди и шкембета

Прекаленото количество тестостерон в мъжкия организъм се превръща в женски полов хормон естроген (двата хормона са близки по структура) и се развива гинекомастия, тоест – образуват се мастни натрупвания около зърната на гърдите и мъжът се сдобива с женски гърди. „Републиканският шампион по културизъм в момента има такива гърди - на снимките се вижда. Това не се получава при всички. И тук има предразположени хора, при които се проявява от много малко – дето се казва, от едно хапче. Други с години ползват и нямат този страничен ефект“, коментира Йото Йотов.

Rodney Helaire - мистър “Олимпия” по натурален фитнес за 2003 година. Снимка: Йото Йотов (личен архив)

Повечето от стероидите се водят анаболни стероиди. Съдържат тестостерон (който има анаболни и андрогенни свойства) и хормон на растежа. Андрогенните свойства стимулират проявата на вторичните полови белези – окосмяване, мутация на гласа, оплешивяване, акне и т.н. Това значи, че колкото повече мускулна маса иска да качи човек чрез дадения стероид, толкова по-изразени са тези ефекти при него. При жените тестостеронът води до окосмяване по лицето, мутация на гласа, мъжка физика, нарастване на половите органи и др.

Хормонът на растежа води до мутации. Започва удебеляване на костите (особено на лицево-челюстните кости). Органите нарастват ненормално много, а около тях се натрупва мазнина, която не се чисти с тренировки. Ето защо съвременните културисти са релефни, имат плочки по корема, но са с издути кореми. Ако човек е предразположен към ракови заболявания, хормонът на растежа съдейства за по-бързото размножаване на раковите клетки.

Други добавки като креатина съсипват бъбреците и черния дроб. Креатинът е разрешен в повечето държави, но във Франция (където е открит) и в Белгия вече е забранен. Използва се за повишаване на силата.

Преди години повечето Fat burners (субстанции за по-бързо изгаряне на мазнините) са били на базата на ефедрин. Той учестява пулса, увеличава телесната температура и води до изгаряне на повече мазнини. В момента ефедринът е забранен в цял свят, а в България се числи към наркотиците.

Много добавки и субстанции са забранени от Международния олимпийски комитет, но по принцип не са забранени за употреба. Такъв е прохормонът „DHEA“, който се води „майка на всички хормони“. Допинг тестовете го засичат и, при наличието му, дисквалифицират спортиста, а в Щатите се продава свободно по супермаркетите.

Главната причина в България хората да подценяват рисковете от употребата на стероиди, е липсата на информация, смята Йото Йотов. „Да започнем със списанията за фитнес и културизъм. Повечето от издателите им са производители и вносители на хранителни добавки. Списанието е каталог на техните продукти. Това е истината. Информацията вътре е… да се хванеш за главата. В България от 4 години насам републикански шампион по фитнес е Митко Димитров. Много свястно момче е, няма спор. Във всеки брой на списанието трябва да има статия от шампиона… Обаче колко статии може да напише той за храненето, за тренировките и т. н.?! Освен неговите материали, другото са пълни глупости. Някакви хора направо се чудят какво да напишат. Момчето или момичето, което иска да тренира, отваря, чете и си казва: „Ето тук така препоръчват и аз така ще правя“. Първо, дори да е вярно, човекът тренира от 10 години, употребява химия, добавки, спазва диети и т.н. Условно казано, приемаме, че знае какво прави. Влиза аматьорът и започва да прави същото, което прави човек с 10-годишен опит. Нормално е, ако ти започнеш да тренираш, колкото тренира един маратонец, да ти се пръсне сърцето - сигурен съм“.

Йото Йотов със състезатели по натурален бодибилдинг в САЩ. Снимка: личен архив

Другият голям проблем е предразсъдъкът на българина, че не може само с тренировки, по естествен начин да се постигнат хубави мускули и тяло. Заблудата е насадена от фирмите за анаболи, стероиди и хранителни добавки, които наемат за свои рекламни лица известни културисти. Така в съзнанието на хората се насажда представата, че тези културисти непременно взимат химия. „Но българинът си мисли така – щом някой изглежда добре, не може да е натурално, значи той е назобен“, казва Йото Йотов.

В днешно време посланията на търговците лесно промиват съзнанието на потребителите, защото още от дете човек е научен като кихне, да му дадат хапче, като се закашля – да вземе лекарство, като му излезе пъпка – да пие нещо друго, като започне да тренира – пак да ползва химия. „Такова е обществото ни, че хората нямат съпротива срещу това да се назобят - преходът е много лесен. Лошото е, че много от стероидите са на базата на амфетамини. В Щатите това е голям проблем и дори дилърите на амфетамини и на стероиди са едни и същи. В някакъв смисъл обаче амфетамините са по-безвредни, защото при тях имаш „ups and downs“ - повишено настроение, последвано от депресия. Със стероидите си „на черешата“ нон стоп. Крал на света си“, казва Йото Йотов.

Това форсиране на организма довежда до износване на всички органи и системи, и е причина за смъртта на много млади хора. През 2005 година почитателите на кеча се простиха завинаги с един от най-големите си идоли – кеч-звездата Еди Гегеро. Той почина на 38 години от инфаркт заради злоупотреба със стероиди. В IFBB - най-голяма международна федерация по културизъм, също има смъртни случаи на известни културисти.

Най-коварното при злоупотребата с анаболи, стероиди и други добавки е, че здравословните проблеми не се проявяват веднага.

Напоследък в България е много модерно за намаляване на подкожните мазнини да се взима елкарнитин. Според Йото Йотов, това е поредната измама. „Елкарнитинът е аминокиселина, която в лабораторни условия работи, но човешкият организъм не е лаборатория. Идеята на елкарнитина е да помага за транспортирането на мастните клетки към черния дроб, където те се изгарят. Повече елкарнитин би трябвало да ти помага да изгаряш повече мазнини. Е, това не се случва - реално няма ефект или той е минимален. Една от причините е, че аминокиселините се отмиват от червата, няма време да се усвоят, така че просто минават през тялото и заминават“.

Леа Нюман - мис “Олимпия” по натурален фитнес за 2005 година. Снимка: Йото Йотов (личен архив)

Същото се случва и с протеиновите добавки, за които хората дават грешни пари. „Стероидите увеличават приема на белтъци, от които се изграждат мускулите. Ако на едно хранене нормален човек усвоява 20 грама белтък максимум, със стероидите може да стигне до 60-70 грама, което значи повече мускули. Хората, които не употребяват стероиди, мислят, че шампионът използва хикс количество протеини и решават да направят същото. Да, но той е на химия и злоупотребява. Ако нормален човек приема същото количество протеини, в резултат той просто ще има най-скъпата урина в България (защото там се изхвърлят различните протеини). Това е цялата работа, но някой печели“, казва Йото Йотов.

Сред причините младите хора в България да зобят безразборно, са също мързелът и комплексите за малоценност. „Спортистите, които ползват стероиди и отиват на олимпиада, са се прежалили и рискуват за слава и пари. В бодибилдинга няма такива пари. 95% от хората никога не излизат на сцена. Те го правят просто, за да избиват комплекси – той се чувства голям и силен, мускулът му расте (и то не толкова мускулът, а водата). Стероидите задържат много вода и преди състезание започва едно лудо обезводняване, калиево-натриеви бомби. Играят си – спират солта, увеличават калия. На Данаил Драганички (мисля, че беше шампион на България по културизъм в някаква категория), сърцето му спря на състезание. А в почти всички списания за фитнес и бодибилдинг има негови статии – този човек обяснява какво трябва да правят хората. Калиевият хлорид е една от субстанциите на смъртоносната инжекция, която се използва при екзекуции. Инжектира се последна, точно за спиране на сърцето (преди нея се слагат натриев тиопентал като упойка и панкурониум бромид за отпускане на мускулите). А те си играят с тези неща. Спират натрия, за да не задържат вода, увеличават калия, и предполагат, че няма да се обезводнят чак толкова много, но всъщност не става нищо и започват с диуретици, което много товари бъбреците преди състезанията. Хубава картинка са.

Опасното е, че страничните ефекти не са на момента. Те настъпват след като човек мине 30-40 години. А сега състезателите са между 18 и 30-годишни и криво-ляво се държат. След това започват проблемите – сухожилията и мускулите стават много чувствителни, разкъсват се. Почти няма професионален културист на стероиди, който да няма скъсвания. Дориан Йейтс, който беше „Мистър Олимпия“ 6-7 години поред, досега е късал гърда, бицепс и крак – трите мускула по различно време. Имаше едни „хубави“ снимки на увисналите му черни мускули. Ръката му беше снимана отблизо и нямаше нито форма, нито нищо, мускулът му виси откъснат - грозна работа“.

Натурални мускули срещу химия

Употребата на стероиди води до задържане на вода в мускула. Назобеното тяло обаче много бързо губи мускулната си маса, когато не е под влияние на химията. Водата се изхвърля от организма и човек, образно казано, си „изпикава мускулите“. Йото Йотов дава пример със свой приятел: „Той направи цикъл от 3-4 седмици химия и качи 14 килограма. После, за 4 дни отслабна толкова, че от тези 14 кг. му останаха 6. Другите килограми изчезнаха с изхвърлянето на водата“.

Силата идва от мускулите и сухожилията. Ако човек е на цикъл химия, моментната му сила е много по-голяма. Издръжливост обаче няма, защото химията му товари сърцето. „По тази причина хората, които взимат стероиди и вдигат тежести, правят кратки тренировки, а дишането им е все едно са обиколили с тичане три пъти София по околовръстното“, казва Йото Йотов. Натуралните мускули се запазват по-дълго, след като човек спре да тренира. Като всеки мускул, постепенно и те атрофират, ако не се натоварват продължително, но имат памет и много по-лесно са възстановяват впоследствие. Мускулите, постигнати без химия, са по-еластични.

Йото Йотов: Държавата финансира помпане със стероиди

Йото Йотов. Снимка: авторката

Йото Йотов е 29 годишен, основател и председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг и фитнес. През 2009 година България ще бъде домакин на Световното първенство по натурален бодибилдинг, което федерацията ще организира и в момента изтичат последните дни за записване на участниците (срокът е края на август). Известно време Йото Йотов е бил състезател по айкидо (тренирал е в Дубай), след което е специализирал в Канада за личен треньор по фитнес, специалист по спортно хранене и биомеханичен анализ. Има квалификация за учител по тези три дисциплини. Завършил е средното си образование в Техникума по микропроцесорна техника в Правец и Техническия университет в София, специалност „автоматика на задвижванията“. Издал е 2 стихосбирки и 2 сборника с разкази.

- Какво е натурален бодибилдинг и какво не е? Кои вещества са забранени при вас и кои са позволени?

- Натуралният бодибилдинг е истинският бодибилдинг, така, както е започнал да се практикува преди 100 години. Опитваме се, поне доколкото можем, да спрем употребата на стероиди и грубо казано, на забранените субстанции в спорта. Има разлика обаче между хранителни добавки и стероиди. Хранителната добавка протеин например е разрешена и при нас. В началото на август бях в Холандия на световно първенство по натурален бодибилдинг и отидохме да видим една от най-големите фирми в Европа за производство на суров протеин. Оказа се, че това е завод за сирене. Остава им суроватката като страничен продукт, сушат я на ниска температура в три сушилни, добавят подсладител и аромат, и това всъщност е протеинът. Не знам какъв идиот трябва да си, за да си купиш за 60 лева 1 килограм протеин, при положение, че това реално е сушена суроватка, но като цяло хранителните добавки не са вредни. Дали са полезни, дали са необходими, дали са излишни, или са просто бизнес към този спорт, е друг въпрос. Но за сушена суроватка да даваш толкова пари е лудост. Аминокиселините също не са забранени – ние не забраняваме нищо натурално при нас. Тестваме спортистите чрез WADA (World Anti-Doping Agency) – организацията, която тества за Олимпийския комитет. Те си имат списък със забранените продукти. Разбира се, непрекъснато излизат нови, а има и продукти, които скриват употребата на стероиди. Те се наричат маскиращи агенти. Агенцията тества и за такива агенти – при условие, че го имаш в тялото си, явно криеш нещо. В Щатите има много агенции по натурален бодибилдинг и аз съм представител на най-голямата от тях.

- Как се издържа федерацията по натурален бодибилдинг?

- Засега от страна на държавата – нула подкрепа. Държавната агенция за младежта и спорта (ДАНС) финансира една единствена федерация от всеки един спорт. Това значи, че една федерация по тенис взима пари от държавата, една – по културизъм, една – по борба, една – по щанги и т.н.

Снимка: авторката

- Коя федерация се финансира от държавата – тази на назобените ли?

- Първата, да. Тя е учредена през 70-те години на миналия век. Оттогава досега за състезатели на тази федерация е проведен един единствен допинг тест и то, с цел да се уязви конкурента. Случаят е от 90-те години. Янислав Тачев и Стоил Стоилов се борят за президентско място на тази федерация. Стоил е състезател междувременно. Янислав е бивш състезател. Като текущ председател, Янислав прави една единствена проба извън състезанието – на Стоил. За над 30-годишната история на тази федерация, това е единствената допинг-проба. Нямаме златен медалист, който да е тестван някога някъде. Това е федерацията, на която се отпускат пари.

- Значи държавата поощрява съсипването на здравето на хората?

- Да, при това на млади момчета, защото там само младежи участват в състезанията. В натуралната федерация 70% от хората по състезания в света са над 50 годишна възраст. Сега на световното първенство имахме 78-годишен участник, който се състезава от 50-те години на 20-и век. Те са ветерани, но изглеждат страхотно. Преди 3-4 години в Турция държавата реши да направи изненадваща проверка на състезатели от IFBB (това е, грубо казано, федерацията на назобените, която не прави тестове на хората си) и от 100 състезатели, 96 имаха положителна проба. Оттогава културизмът е забранен в Турция. Щангите също ги забраниха, като ги хванаха. А тук между 3 и 6 милиона лева са отпуснати за подготовка на щангистите ни за олимпиадата (б. р. - както е известно националният отбор по щанги целият даде положителни допинг проби и беше отстранен от участие в олимпиадата)

- Как ще убедите хората, че без химия и добавки може да се постигне красиво тяло и мускули?

- На българина му е набито в съзнанието, че без химия и хранителни добавки не може. Много често получаваме въпроси на сайта от читатели. Наскоро един тийнейджър ни пита следното: „Аз вече съм достигнал генетичния си потенциал. Как да продължа нататък без химия?“ Той е на 16-годишна възраст, още е в пубертета, пълен е с хормони и тестостерон, да се побърка в залата, ако иска, но той не гледа как да тренира, а какво ще взима. Трудно може да се промени това мислене. Българинът, освен това е мързелив, трудно може да го убедиш, че трябва да се малтретира. Аз правя моята тренировка за 15 минути и в нея правя 40 серии. За същото време виждам как едно дете прави 2 серии и казва: „Ами аз не се развивам добре, такава ми е генетиката“. Дали е до генетиката, или е до волята да се малтретираш в залата. Отделно, българинът не иска да си плаща, особено пък за акъл. Няма да отиде да си наеме треньор. Фитнес инструктор става всеки, който назоби един цикъл химия, качи 3-4 килограма мускули и вече влиза, започва да работи като персонален треньор, много да разбира, да прави диети, програми, нищо да не работи и това е. Българинът няма да изкара курс или да си купи учебник и да прочете.

- Колко пъти трябва да се ходи на фитнес в месеца, за да има ефект?

- Индивидуално е и много зависи какво правиш в залата. 2 пъти седмично е добре, ако тренираш правилно. Не виждам смисъл да идваш в залата 5-6 пъти на седмица, да се малтретираш и да издевателстваш върху себе си, да се храниш по часовник, по режим и по таблица, и да изглеждаш катастрофално. Никой не може да издържи на това нещо.

- Всички казват: „Спортувай, но трябва да го съчетаеш с правилно хранене“. Какво значи правилно хранене?

- Никой не може да ти каже и точно това е идеята – знаеш ли колко хора изкарват пари от това нещо? Една приятелка ме попита наскоро какво мисля за някаква диета – била страшен хит в момента - яде се кисело мляко и месо. Казвам й: „Ами супер, много хубаво – яжте си“.

- Как трябва да се храни човек според теб?

- Моето виждане за храненето може да се разбере само от хора с много отворено съзнание. Човек трябва да си изчисти всички предразсъдъци, които са му набити в главата от детска възраст - „Маме, трябва да се храниш, стана обяд, стана вечеря“ и т.н. Децата действат инстинктивно, те знаят кога им се яде. Цялото натискане на хората да се хранят, когато не са гладни, е безсмислено. Съвременното хранене в момента е бум на диети. Никога преди не е имало толкова много диетолози (убеден съм), толкова много спортуващи и толкова много хора с наднормено тегло.

- Как се правят натурални мускули – с много упоритост и много повторения ли?

- Правят се с малтретиране. Няма такова нещо – много серии, много повторения. Елементарен пример за нетрениращ човек – изпускаш си очилата на земята и слагаш до тях един чувал с брашно. От кое ще те заболи кръстът – ако си вдигнеш 40 пъти очилата от земята, или ако вдигнеш два пъти чувала? - Тежко трябва. Колкото по-тежко, толкова по-силен става човек. Това е истината.

- Ако някой изобщо не е тренирал, трябва да започне с малки тежести, които постепенно да увеличава, така ли?

- Не, тежко трябва да се тренира. За мен някоя тежест може да е малка, но за него трябва да е голяма. Трябва да му е тежко. Лекото може цял ден да си го вдигаш от земята (както дадох пример с очилата) и пак няма да има ефект.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) agent x
  абе стига глупости тъпата му федерация няма състезания от 2 години - за каква федерация става дума???????????/
 2. 52) сянката
  Онзи негър от снимката, ако е натурален културист с тези ароматизирали зърна на гърдите, то Рони Колман значи ползва само протеини!!! Много,ама наистина, много ми е интересно как пък белия атлет от другата снимка е станал толкова венозен и чист по натурален начин?!?
 3. 53) Anonymous
  По-голямата част от информацията в статията е силно преувеличена, а останалата няма нищо общо с реалността! Спор няма, че 99% от употребяващите стероиди в България са профани и не знаят какво правят и защо го правят. Това обаче не е аргумент с който да се твърди, че при правилната употреба на анаболно-андрогенни стероиди, няма дългосрочна полза! Ако човек който прочете статията и е поне малко наясно с информацията по темата, не е трудно да си направи извода, че въпросния господин си рекламира федерацията. Няма нищо лошо в това да се развива натуралния бодибилдинг, но не е правилно да се говорят ...още

 4. 54) Кали
  аз мисля че има много красиви момчета сред тях макар че са с много мусколи да же познавам един от ...още

 5. 55) Един от тях...
  Тоз Йотко е голям образ цял ден да четеш и да падаш от смях с тоя учебник дет е писал ;dd За някой неща съм съгласен с него за други няма и да бъда ! Щом е треньор..защо няма тяло ? Сега е модата да си голям да си с големи ръце да имаш тяло. След 30 години когато си ненадминат,обаче знаеш,че си естествен модата на това да си здрав ще е минала и никой няма да обръща внимание какво ти е тялото,въпреки че знаеш колко трудно си го изградил.Сега можеш да впечатлиш всеки срещнат на улицата с назобено тяло.Живота ...още

 6. 56) niko
  ПРОФЕСОРИ МНОГО АМА ТОЗИ НЕМА РАВЕН,КОМПЛЕСАР И НИшТО НЕ РАЗБИРА И ПРОТЕИНА ГО ИЗКАРА ВРЕДЕН АБЕ ЛУД ЛУД
 7. 57) Anonymous
  този иото имали си на идеиа каде е забранен креатина и каде на хахахх вав франциа до колкото знам защото живеиа тук не е забранен моито момче мойеш да си го купи без никви проблеми
 8. 58) ...
  ----------- тоя ебати тренировката прави 40 серии за 10 мин.- е тва ако --------- ...С тая "страхотна" тренировка направо изглежда като "арнолд".И тоя ----------- седнал да ми разправя че креатина бил вреден и увреждал черния дроб...лично с лекари съм говорил който са ми казвали че няма проблеми да вземам креатин... а колкото до химията съм на мнение че няма никакъв смисъл да се зобиш като идиот и пишката да ти е като вратовръзка имам доста познати от залата който отдавна са спрели с жени да се занимават така че за химията съм съгласен но протеин трябва да се взема неможе ...още

 9. 59) Anonymous
 10. 60) Иван
  Хора,Йото наистина е прав,аз тренирам от 83 година на миналия век.Трябва да се внимава с химията,едно време нямаше какво да се взема,но сега всеки препоръчва нещо на останалите без да знае,дали е добро или лошо,затова,че умната и от много блъскане няма полза,затова сега ме боли кръста и краката
 11. 61) papi
  Йото приятелю имам само един въпрос към теб-Ти нормален ли си бе?Искара протеина и креатина вредни и безсмислени...като не си компетентен в дадена тема,защо изобщо пишеш и бъркаш хората...спри да пишеш такива глупости,че някои ще вземе да ти повярва!
 12. 62) Consa
  Абе човек ти като си толкоз остроумен как да се свалчт мазнини ако не тренираш всеки ден тялото трчбва винаги да е загрято а ти какво викаш само един два пати седмично
 13. 63) Anonymous
  Не мога да разбера защо е толкова важно за мъжете да имат мускули.Мъж който уважава себе си ,знае какво иска и как да го постигне няма нужда да се тъпче с анаболи.Всичко което се казва за страничните ефекти е вярно.Има ли значение,че на 20-30 години си изглеждал като плейбой,ако на 40 не можеш да станеш от леглото и всичко те боли? В крайна сметка животът не свършва на 30 години-помислете какво ще се случи после.
 14. 64) Ник
  Хулиганче май незнаеш да пишеш! Цитирам: Гачев блажен си мамкаму завийдам тии....чесно! Всички или поне по голямата част от хората които са писали в коментарите нз. нищо или просто знаят но неискат да го проумеят! Не ползвайте химия много е вредно! Не слушайте тези неграмотни дечица. Те са между 14 - 19 години с акъл на 8 годишни или между 20 и 26 с акъл на 14 годишни които са писали че химията не е вредна. Аз да ви кажа един пример ползвате някаква химия която не е много безвредна (в което се съмнявам) но! Ползвате я около месец смятате че вече ...още

 15. 65) Anonymous
  Няма безвредна химия.Не може да нарушаваш хормоналния баланс в организма и да очакваш,че после всичко ще си дойде на мястото.Защо е толкова важно да имате мускули?Защо сте готови да рискувате толкова много ,за да го постигнете?Не мислите ли,че резултатът е временен и не си заслужава усилията?Не искам да обидя никой,но според мен използването на анаболни стероиди и желанието да имаш мускули на всяка цена е избиване на комплекси.Ако се харесвате такива каквито сте и останалите ще ви харесват.
 16. 66) orhan
  А бе 4овек какви натурални мускули wе без химиq ни6то не става това е истината.Тринирам близо 3г натурално както казва ётов и не мога да видq резултати.Ште ми обqсни6ли ётов=аз правq 1 см 2г а хората 2см само за 6м .ТО4НО ТАКА . БЕЗ ХИМИQ ВСИ4КО Е ИЛУЗИQ.
 17. 67) bez himiq
  Браво на ЙОТО само верни и полезни неща говори....аз съм на 35, висок съм 176см.тежа 89кг.ръката ми е 43см.-релефна талията ми е 75см. тренирам редовно от 15години без грам химия само чисто и напълно подкрепям Йотко за нещата които говори а към химията посягат само мързеливите и глупаците които нямат тарпение да станат яки...разберете това не става за една година...
 18. 68) Б>Т>Б
  Браво!Браво и пак Браво!Човече ти направо им го каза в очите на зобльовците.Всичко което каза е живата истина и най вече това с храненето.
 19. 69) коко
  Тука се сте много професори ама ния българите сме си такива само говорим и нищо не вършим много химия зимат нашите момчета и кво ........... що няма българин на мистър олинпия бре нали сме много отворени и яки деба и културисчетата смещни сравнение с големите наще са като ........
 20. 70) коко
  Които иска мускули да доиде при мен да работи със строителни материали 5 години тва правя и мускула си ми е много добре а и със сигорност е много по як от разни зобени лаина които само злобеят ............... браво иотко само така ........зобачи прости такива като вас ми се е случвало да работим ами вие се уморявате за 10 минути бе чикиджиските ви мускули са силни само с химия бре палячовци смешни сте и един с огромна ръка около 50 падна само от един удар така че толко ви е силата ...........
 21. 71) someone
  Според мен няма нищо лошо във това да тренираш и след време да взимаш някакви хранителни добавки като протеин или креатин например но със точно описаният прием и правилните тренировки и програма за по добри резултати не вредят грам. Относно химиите като анаболи и стероиди и темподобни глупости съм твърдо против вредят и то много и са си доста опасни. Но пак казвам лично мнение че хранителните добавки не вредят особено някъв протеин и креатин (натоварват черния дроб само ако увеличиш дозата и приема им) те са полезни и не са никва химия някой хора не различават хранителните добавки от ...още

 22. 72) ME
  За 15 минути просто не виждам как ще направя такава тежка тренировка както г-н Йотов насърчава,особено,ако е някоя голяма мускулна група.
 23. 73) junior bodybuilder
  Йото Йотов е напълно прав, добавките са много вредни и само си давате парите напразно. По изкуствен начин никога не могат да се получат толкова красиви и трайни мускули. Погледнете Frank Zane и Steve Reeves те изглеждат страхотно без да са взимали химия. Упоритият труд винаги дава резултат!-Dwayne Johnson
 24. 74) big-nik
  ---------- Админ: Кирилица! Четете!
 25. 75) Anonymous
  Какво значение има дали човек ще има мускули или не?Винаги ще казвам,че културизма е избиване на комплекси?Тренировките за здраве и тонус са едно,а вдигането на тежести и вземането на стероиди са съвсем друго.Анаболите са вид наркотици,човек се пристрастява към тях,чувства се силен,здрав,способен да покори света-но това е фалшиво усещане.Хора не може ли да се замислите малко!?И най-прекрасния културист ще изглежда дядка на 55-60 години.Заслужава ли си да си разбиеш здравето ,за да казват случайните минувачи "еха какви мускули".Толкова ли е важно това?Има ли изобщо някакво значение?Много по-важно е да имаш дом,семейство,деца...Всичко останало е само вятър и мъгла.
 26. 76) Anonymous
  Админ: Кирилица! Четете!
 27. 77) Anonymous
  не мога да разбера какво искаш да кажеш с това.Ако обичаш бъди по-конкретен.
 28. 78) junior bodybuilder
  Културизма не е избиване на комплекси, а начин на живот, в който малцина успяват да станат перфектни. Свързан е с болка, тежки тренировки и перфектно хранене! За да успееш трябва да си напълно посветен!
 29. 79) чичата
  култоризмЪт е форма на изкривяване на самопознаването, която свършва с раздвояване на личността(т.н.параноя)
 30. 80) Marto
  А бе вие сте уникални типчета.Човека ви засегна и вие веднага като попарени ''ма не са вредни стероидите ако ги използваш правилно''.След 20 години ше си говорим, като ви се напунли хубавото сурчице с водичка.Аиде много здраве.Ше ви трябва...
 31. 81) Anonymous
  Наистина ще ви трябва много здраве и късмет.Не злоупотребявайте с живота и младостта си.Съпругът ми тренираше усилено и също толкова усилено вземаше химия.В резултат на това си съсипа здравето, а анаболите буквално промиха мозъкът му и го превърнаха в друг,непознат човек.Не успях да помогна на него,но ако поне един от вас чуе и се замисли какво иска от живота си не само за идните 5 години,а за дълго време напред ще бъда много щастлива.ВЕСЕЛА КОЛЕДА и ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ.
 32. 82) Anonymous
  Казва доста верни неща , но немога да се съглася с това 2 пъти в седмицата .Доста малко. Изказвам мнение.:)
 33. 83) от Ямбол
  Тоя Йото споделя доста интересни неща."Хулиган" се проявява като голям селянин и то доста надут.Абе като цяло тренирайте за здраве да изглеждате добре,като се съблечете, да правите впечатление на др. особено на женското съсловие. Изказвам мнение.:)
 34. 84) Anonymous
  Спрете анаболите!Бъдете естествени,искрени и доволни от това,което сте!Само тогава и другите ще ви харесват.Повярвайте ми ,жените не харесват вашите мускули,колкото това повишено самочувствие,което вие излъчвате.Така че ,ако вие се харесвате и другите ще ви харесват-със или без мускули.Не увреждайте здравето си ,просто повярвайте ,че изглеждате прекрасно.Нямате нужда от стимуланти.ЗАРЕЖЕТЕ АНАБОЛИТЕ!ЗАПАЗЕТЕ ЗДРАВЕТО И ПРИХИКАТА СИ!УСПЕХ!
 35. 85) боксбилдер
  алоооооо,братчед,ти дето с един удар сваляш билдер с 50 см. бицепс...аз няма да доида да работя при теб на строежа,щото не съм помияр като теб,но съм убеден,че ако аз те фрасна с моя 47 см. и ще ти събера веждите на едно,и ще заприличаш на маймунски гъз в главата...не се изхвърляй,селяк!!!
 36. 86) StereoTip
  Прочетох статията с голям интерес и с доста неща съм съгласен, аз се занимавам активно с фитнес от 3 години и ако кажа, че няма резултати ще си изкривя душата, качих 35 кг за тези 3 години, само с режим на хранене и сън, взимал съм 2 пъти протеин -гейнер. Тренирам 5-6 пъти седмично и за мене фитнеса не е просто хоби, развлечение или спорт а начин на живот, буквално съм се вманиачил, но ми харесва и ще продължа да го правя. Искало ми се е доста пъти да изпробвам разни продукти от които бързо заякваш, но здравият разум ме ...още

 37. 87) StereoTip
  и само да добавя, относно храненето, за което говори Йото, не съм съгласен, искаш ли да правиш тяло 60 процента тайната е в храната, не може да блъскаш като идиот, после да се тъпчиш с пържени картофи или някви диетични храни и да се чудиш що не растеш...заебете химията, рецептата е една и действа безотказно - 8 часа сън на денонощие, хранене през 2 часа с високо въглехидратни храни и мн белтъци и здрави тренировки и само за няколко месеца няма да се познаете, и естествено никъв алкохол и цигари ;)

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com