www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как Путин, Ахмадинеджад и Чавес колят златната кокошка - петрола

12 Септември 2008

 

Президентът Путин и президентът на Венецуела Уго Чавес на среща в Москва миналата година. Двамата президенти на две от най-големите износителки на петрол, заедно с президента на Иран - Ахмадинеджад - с агресивната си политика създават нестабилност на петролните пазари и засилват търсенето на алтернатива на петрола. Снимка: Ройтерс

Владимир Путин, Махмуд Ахмадинеджад и Уго Чавес са описвани по много начини, но никога като горещи  поддръжници на борбата срещу глобалното затопляне. Изненадващото е, че без да го правят нарочно, точно в това се превръщат. Техните агресивни международни действия работят повече от всякога за усиленото търсене на алтернатива на петрола. А един свят, който зависи по-малко от петролните продукти, е един много по-чист свят.

Всичко това, разбира се, нито ще се случи скоро, нито ще бъде лесно. Но благодарение на амбициите на Путин, Ахмадинеджад и Чавес ще стане доста по-бързо. Да използваш петрола, за да печелиш влияние е нещо нормално и всички страни с петролни залежи са го правили. Но прекаляването с този инструмент от страна на тези три опасни личности неизбежно влече след себе си логичната реакция да им се попречи да трупат все повече влияние.

Най-голяма тревожност будят действията на Путин, тъй като реалната власт на Ахмадинеджад в Иран е ограничена, а що се отнася до Чавес вече знаем, че неговата уста и неговите джобове са доста по-големи от способността му да свърши всичко онова, което казва. Но Путин е обратното на Чавес: говори малко и върши много. И, за разлика от Ахмадинеджад, който  е президент, но управлява  малко, Путин вече не е президент, но продължава да управлява Русия.

В последно време поведението на Русия задейства алармите на Вашингтон и на някои други европейски и азиатски столици. Не става дума просто за руската склоност да реши еднолично да спре подаването на газ към Европа или към съседните й държави, с които има някакви различия в позициите. Тревожна е също усилената продажба на оръжие на Иран, Сирия и Венецуела, както и ветото наложено в ООН на санкциите срещу Зимбабве, декларациите на един руски генерал, че Полша отново ще бъде включена в листата на мишените на руските ядрени ракети, насилственото превземане на чужди фирми като TNK-BP и още премахването на врагове на чужда, а и на собствена територия, агресивното поведение спрямо страни като Украйна, Естония и Литва и, разбира се, военната реакция срещу Грузия. Всички тези действия са симптоми на отрицателни тенденции, които стават все по-интензивни и като последствие ще ускорят търсенето на стратегии, които да им се противопоставят. И една от тях очевидно ще бъде намаляването на потреблението и цените на единствената важна ескпортна суровина на Русия, Иран и Венецуела – петрола.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад Ахмадинеджад на пресконференция в Багдад. Неговата риторика срещу Запада е силно агресивна. Путин обаче е по-опасен, защото по-малко приказва, но певече върши. Снимка: Ройтерс

Благодарение на прекаленото търсене на международен протагонизъм, Путин, Ахмадинеджад и Чавес рискуват да заколят кокошката, която им носи златните яйца: гладният петролен пазар, който гарантира приходната сметка на страните, които имат късмета да имат петрол в изобилие. Богатите на петрол арабски страни например проумяха важността на това да се грижиш за здравето на златната си кокошка след политическото ембарго от 1973 година, което наложиха на САЩ и Европа. Тази мярка стимулира страните-потребителки да изработят какви ли не политики като тези на складирането, бонуси за производителите, увеличаването на енергийната ефективност, търсенето на алтернативни източници и пр. Всичко това доведе до бързото вдигане на ембаргото от страна на големите износители на петрол от Близкия Изток. И като последица тези страни не само станаха по-внимателни към цените, които предлагат, но и преразгледаха своите интервенции в световната политика. Вярно е, че някои страни като Иран и Либия от време на време се отклоняваха от тази внимателно поддържана позиция, но като цяло стратегията работеше добре в продължение на десетилетия и в края на краищата постигна целта си – страните-потребителки на петрол престанаха да обръщат толкова внимание на своята зависимост от решенията на една малка група държави с автократично и нестабилно управление.

Настоящата комбинация от болезнено увеличение на цените и демонстрациите на сила от страна на Путин, Ахмадинеджад и Чавес отключиха мощни политически, икономически и технологически сили в страните-потребителки, и особено в САЩ, които се борят да намалят своята енергийна уязвимост. Просто е невъзможно да не се реагира при положение, че при скока на цената на петрола от 23 долара за барел през 2002 година на повече от 100 долара тази година започна и продължава да се извършва най-голямото преливане на богатство в човешката история. И това богатство попада в ръцете на хора като Путин, Чавес и Ахмадинеджад, които подпомагат финансово исмяския фундаменталистки тероризъм.

Саудитският петролен експерт Ахмед Заки Ямани веднъж се изказа, че каменната епоха не е отминала просто понеже са се свършили  камъните. Така петролната ера може да свърши и преди да свърши самият петрол. И това го дължим до някаква степен на действията на петролните автократи, които помагат за събуждането на света от неговата дълга и опасна енергийна летаргия.

По в. “Ел Паис”, превод: Биляна Иванова
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) иванов
    Глупости на търкалета. Засега и близките 50 год- тази зависимост ще остане. И какво. Петрола става за какво ли не. Най добрите пластмаси са на петролна основа. Дано науката реши тази зависимост, дай боже. Ноза съжаление за сега положението си остава същото.
  2. 2) антикомунист
    Този матерял е 100% глупости.
  3. 3) Anonymous
    Какво друго да кажат евреите в "ел паис" (страната),, когато е ясно, че Ахмадинеджат ще ги издуха от региона и на фона на засилването на енергоимащите държави?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com