Германско цунами за присвояване на пари заплашва Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отговаря на въпроси на журналисти след срещата си с грузинския президент Михаил Саакашвили в Тбилиси. Снимка: Ройтерс

Във вихъра на циклона на един финансов скандал е на път да се окаже турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е подложен на остра критика от опозицията и медиите.
Скандалът е свързан с организацията за хуманитарна помощ Денис Фенери, числяща се към проправителствения лагер.
Наскоро започна съдебен процес в Германия, на който обвиняеми са представители на въпросната организация, събирали пари от турци в Германия. В обвинителния акт се казва, че се оказва натиск от страна на турското правителство, за да може процесът да приключи. На делото се обсъжда и въпросът за парите, събрани от организацията за жертвите от земетресението и от цунамито в Индонезия. Съдбата на тези пари обаче е неясна.
Един от високопоставените представители на организацията  даде показания  по време на процеса, че е дал парите в канцеларията на турския премиер.

Самият Ердоган заяви, че не познава този човек, но след това два турски вестника публикуваха по-стара снимка, на която Ердоган  е с един от подсъдимите и с шефа на турския Съвет за радио и телевизия. За последния в обвинителния акт се твърди, че е пренасял пари на организацията.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Денис Байкал на пресконференция критикува премиера както заради този процес, така и заради отношението му към вестниците, съобщили за скандала.
През последните дни турският министър-председател отправи остри нападки срещу собственика на медийния консорциум Доган Айдън Доган, който държи контрола върху някои вестници, като „Хюриет“ и „Миллиет“, заявявайки, че ще направи разкрития за компанията, ако неговите вестници не докажат твърденията си за скандала.

Въпросният консорциум обаче оповести, че твърденията не идват от неговите среди, а от прокуратурата.
Преди няколко дни Шабан Дишли напусна редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а също и се оттегли от депутатското си място.

Дишли е от близкото обкръжение на Ердоган, но оттеглянето му се свърза с обвиненията, че е взел пари от възложителна дейност.
По всичко личи, че след съдебната битка в Конституционния съд, който преди време постанови, че няма основания правителствената партия да бъде поставен извън закона, сега Ердоган е изправен пред скандал.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.