www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Георги Китов - българският Индиана Джоунс + фотогалерия

15 Септември 2008

 

Георги Китов показва златен венец на тракийски вожд, след проникването в камерата на могилата Голяма Косматка през 2006 г. Снимка: архив e-vestnik

Често вестниците наричаха археолога Георги Китов, който почина от инфаркт вчера по време на разкопки, българският Индиана Джоунс. Същия прякор лепяха и на по-младия археолог Николай Овчаров. Китов не ревнуваше, не се ласкаеше, но и не странеше от медиите. Оценяваше, че трябва да има публичност на това, което прави.

Обичан от мнозина и недолюбван от много свои колеги, Георги Китов остана в историята на българската археология поне с няколко забележителни находки. Златната маска от погребението на неизвестен тракийски владетел вероятно е най-известната от тях. Мнозина го смятаха за авантюрист, за човек, който прави разкопки със земекопни машини - нещо недопустимо за сериозната наука. Но страстта на археолога и желанието му да изпревари иманярите заслужаваха уважение.

Списание “Нешънъл джиографик” публикува репортаж за българската археология, в който го представи с противоречива светлина. Някак дискретно беше изразено съмнението на колегите му дали не преследва бърза слава и не използва не съвсем научни методи. Но победителите ни ги съдят. Намереното от него сигурно щеше да лежи дълго в земята или щеше да е изкопано от археолози и влязло в колекцията на някой като Васил Божков, и описано с неизвестно местонахождение.

В Казанлъшкия край трябва да му издигнат паметник. Той направи толкова за него - тълпи от туристи и инвеститори се насочиха натам. Могилата в Старосел, разкрита от Китов, вече е един от големите туристически обекти на България. Археологът издъхна от инфаркт именно край Старосел, на разкопки на малка могила наблизо. Там е смятал да закрие археологическия сезон.

Георги Китов показва находки, след проникването в камерата на могилата Голяма Косматка през 2006 г. Снимка: архив e-vestnik

Георги Павлов Китов е Роден е на 1 март 1943 в Дупница. Основно се занимава с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия. Сред откритията, свързани с културата на траките, които е направил са: гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс - хероон край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр., и др.

Китов завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1966 година. След това специализира история на изкуството в Ленинград от 1974 до 1975 година. Oт 1971 година работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН. През 1977 година той става доктор на историческите науки, а през 1990 година – старши научен сътрудник. От 1992 година е председател на Общото Събрание на Археологическия институт с музей при БАН. Основател е и ръководител от на археологическата експедиция ТЕМП, която създава през 1972 година.
Автор е на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките. Някои от най – популярните му книги са Тракийското съкровище от Вълчитрън, издадена през 1978 година; Богатствата на тракийските владетели, издадена през 1992 година; Долината на тракийските царе, издадена през 2002 година; Гробницата на Севт ІІІ, издадена през 2004 година; Въведение в тракийската археология, със съавтор Даниела Агре, издадена през 2002 година.

“Археологията се превърна от една суха, теоретична дисциплина, в обществена практика. Археологическите обекти и находки вече стават достояние на широката публика, превръщат се в икономически примамки. На тях се продават билети, сувенири, отваря се работа за много хора. А и за България се говори по света, имиджът на страната ни, придобит в продължение на десетки години, лека-полека се „избелва” благодарение и на археологията”, казва в свое интервю Китов.

“Хората се радват на нашите открития, а аз се радвам повече от всички, защото се сбъдват някои мои мечти. Тъй като сме открили много неща, аз често казвам, че повече няма какво да открием, но моите сътрудници ме убеждават, че не е така. Слава Богу, те се оказват прави и почти всяка година има на какво да се радваме като находки при проучванията, които правим”, казва в друго свое интервю археологът.

Георги Китов открива началото на археологическите разкопки - експедиция “Темп” през лятото на 2008-а година. Снимка: Булфото

В може би последното си интервюта (29.08.2008 година) проф. Китов казва: “След 10 години археологията ще бъде закрита. Ако иманярите продължават да действат със същите темпове, ще съсипят всичко. Те безнаказано обикалят тракийски, римски, византийски селища с металотърсачите си и събират всички монети. А чрез тях установяваме какви търговски връзки са имали хората. Ако няма монети, излиза, че там са живели идиоти, които не са познавали парите. Известни са ми две хубави гробници, на които са пробили покривите и са проникнали вътре.”
“Който не познава миналото, не е господар на настоящето, а който не е господар на настоящето – няма бъдеще”, това повтаря археологът в много свои изказвания пред медиите.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  имаше една песен на мишо белчев, подходяща за скръбния повод на туй съчинение: ...един подир друг си отиват от нас иманярите...
 2. 2) хидко
  не знам дали е подходяща тая песе за иманярите.не съм я чувал,но съм виждал какъв огън гори в очите на тоя човек.за съжаление си отиде още някой на който му пукаше за българия.лека му пръст и дано има повече такива като него
 3. 3) Anonymous
  Бог да прости великия българин и учен!
 4. 4) българин
  Китов щеше да направи още много за археологията. Да реализира проекта си за долината на царете. Дано довършат делото му достойните.
 5. 5) Anonymous
  не знам дали е подходяща тая песе за иманярите.не съм я чувал,но съм виждал какъв огън гори в очите на тоя човек.
  Този огън го има в очите на всеки иманяр! Както и в очите на споменатия Божков когато добавя нова придобивка към колекцията си. Но тъй като е покойник да кажем нещо добро - дано огъня под казана му му на оня свят да не е силен като иманярския пламък в очите му на този.
 6. 6) Anonymous
  Големите Българи винаги умират млади поклон
 7. 7) Anonymous
  Лека му пръст на
 8. 8) angel
  Имах честа да го познавам лично. Скромен и достоен човек, отдаден на работата си. Нека го помним!
 9. 9) f
  Бог да го прости! И нека замълчат завистниците, в науката и в проучването трябва и малко късмет - до вчера явно той го имаше, за разлика от други ...!
 10. 10) дмк
  Лека му пръст на Китов. Той направи много по-известна България и то със хубаво, за разлика от много други, които само мърсят името й (но пък живеят значително по-дълго; ама така е на този свят - най-достойните си отиват първи).
 11. 11) Иван С.
  Лека му пръст
 12. 12) М.КИ4УКОВА
  "КИТОВЕТЕ"СА ВЕЛИКИ ХОРА !!!ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА Д. КИТОВ И ИСКРЕННИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА ДИЯНА И ИРИНА!!!
 13. 13) Anonymous
  Жалко за Професора. Мисля си, че просто го убиха. От неговата смърт печели иманярската мафия. Перфекто убийство, неразкриваемо от сегашната бездарна полиция.
 14. 14) Асен
  Дълбок поклон пред този велик българин
 15. 15) Чан
  Китов почина от естествена смърт. Аз съм му много близък приятел още от ученическите години. Той като дете прекара ревматизъм в тежка форма и получи ревматичен порок на сърцето. Когато се яви на наборна комисия той не изкръшка, скри заболяването си и постъпи наравно с всички войник. На третия месец получи жестока сърдечна криза и беше освободен от военна сружба Никой не очакваше, че ще дожиевее до тези години. Вероятно шивота му бе продължен с помоща на изкуствена клапа. Според най близките му приятели Той черпеше сили от древността.
 16. 16) валери
  ееееееееее тоя па ЧИЧАТА ти в ред ли си ве г-н Георги Павлов Китов не е иманяр смотльоооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо а е ареолог доктор заслужил да го наричаме ългарският индиана джоунс
 17. 17) Anonymous
  Това нещо действително прилича на заговор.Помогнали са му ДА ПРЕДАДЕ БОГУ ДУХ.Но има господ и тий всичко вижда.
 18. 18) Anonymous
  Китов классный археолог
 19. 19) kitov
  да живеят иманярите и те трябва да се хранят.неможе едни да строят палати.за това бедните хора се пренуждават да разкопават могили
 20. 20) AMONQKA
  Админ: Кирилица! Четете! И спазвайте изискванията на форума
 21. 21) amonqka
  Админ: Кирилица! Четете! И спазвайте изискванията на форума


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com