www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Цига… ромска му работа с тоя “Черноризец Храбър”

 

17 Септември 2008

 

Т. нар. Академия “Черноризец Храбър” си взе обратно наградата за млад журналист, която даде на Калин Руменов през пролетта. Откъдето и да го погледнеш, това е голям цирк.
Същите хора, които са я дали, сега я взимат. Абе, ние се понаакахме, дай сега да забършем.

В какво са се наакали? Журналистът наричал ромите цигани и пишел расистки коментари. Ами що го наградихте тогава? Наградата не била за циганските му коментари, ами за други. Ами защо тогава му я отнематe?
Значи трябва официално да признаят, че са конюнктурни.

Те и досега наградите “Черноризец Храбър” нямаха никакъв авторитет, сега - хептен. Лъсна бутафорията, наречена Съюз на издателите – в който се споразумяват помежду си как да си разделят наградите. Ти - на мене, аз – на тебе. Така е награден и Калин Руменов. Журналист на единия издател трябва да вземе “Черноризец” за туй, а на другия – за онуй.

Самият Руменов в интервю за e-vestnik каза, когато го наградиха, че за него тази награда е като “Добре дошъл в конюнктурата”.

Разни правозащитници написаха обръщения да се отнеме наградата на Руменов. Писаха до международни организации и в резултат ВАЦ – немският издател на “Труд” и “24 часа” - изрази становище, че било срамно. Издателите написаха сервилно оправдателно писмо до председателя на Международната федерация по журналистика - било лято, отпуски и затова реагирали късно. И т. нар. Академия веднага си взе наградата. Тоест – академията е марионетка. Като марионетка е раздавала наградите, сега като марионетка си ги прибира.

Когато въпросните “Труд” и “24 часа” раздухаха до национален скандал (включително с дезинформации) случая “Батак” – обсъждането на някаква научна дисертация как Баташкото клане е интерпретирано и хиперболизирано в изкуството и националната памет – издателят ВАЦ бра голям срам. Целият немски печат нарече “булевардни” вестниците “Труд” и “24 часа”, които насаждат омраза и национализъм. Тогава нямаше подписки на правозащитници и интелектуалци да се отнеме наградата “Черноризец Храбър” на Валерия Велева, примерно, която най-истерично разви темата за Батак. Сигурно тогава им се е видяло прекалено да се изправят срещу в. “Труд” - все пак най-големият вестник, дай да не се караме с него. Но срещу едно начинаещо авторче от един по-малък вестник като “Новинар” – може.

За отбелязване е, че текстовете на Руменов, които често шокират със своята вулгарност, не са такива расистки, каквито ги представят. Който го е чел внимателно, ще види, че когато той пише за циганите, се подиграва с държавата, с нравите, с псевдоинтеграцията им, а не със самите тях. Своеобразен сарказъм. Дали го харесваш или не, можеш да го разбереш, а не да търсиш някоя запетайка или цитат, изваден от контекста, за да обесиш автора. Но има бдителни правозащитници, които обичат да се показват загрижени, да правят подписки и да пишат писма до Брюксел и ООН. Има и конюнктурни издатели и журналисти, които ще си обърнат 10 пъти позицията – дали ще е към едни или други политици, дали ще е за една или друга награда…

След шумотевицата Руменов се радикализира и почна да пише съвсем едно към кесим - и за евреи, за Гьобелс (виж тук коментара му по случая в “Новинар”).
Циганска работа се получи. С немски привкус. Пардон – вече трябва да се казва ромска.

Положението може да се опише с едно хайку от неизвестен автор от форум в Интернет:
Цигойнер влачи кашони, на двора сере котка, да е.а нейната мама.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ЯХ
  След като прочетох условията за писането във форума, няма да мога да изразя мнението си за опонентката на Любен Дилов и Калин Руменов в предаването по TV. Но ще си позволя една забележка към Л.Дилов и К.Руменов. Трябваше да благодарят на опонентката за прекрасната реклама, но сигурно се гнусуваха от нея и не го направиха. Благодарение на предаването се заинтересувах от статиите на К.Руменов. Браво! Продължавай да пишеш така. Господин Дилов, моля публикувайте всичко, което пише Руменов. Ще си купувам редовно"Новинар" дори на другата страница да публикувате и мнението на ОФ "ромсомолката".
 2. 2) 4i4olina
  И в последната статия на Калин ,аз не намирам нищо расистко(а аз съм едно застаряващо еврейско момиче)Намирам само перфектно написана гавра с лайняните български институции,които само симулират че защитават нечии права...но за да защитаваш Човешките Правата права на някой-трябва да зачиташ и уважаваш свойте собствени-тук това е непознато!Серем без мяра и със страст вурху правата си ,и задълженията и избора и достойнството си...
 3. 3) мен
  При тези условия мога само да въздъхна: колко правилно и далновидно демократично са постъпили от брилянтната Академия, като са изискали по обратен ред дадената по-преди награда за млад автор, който в последствие се оказал калпазанин. Колко справедливо е всичко. Трябва всички да приветстват това патриотично действие на заслужиблите деятели на журналистиката от Съюза на издателите в България, които за пореден път доказаха своя професионализъм, неподкупност и творчески потенциял. Да се множи техният пример, а хора като въпросния журналист - неудобно ми е до спомена името му, - да си вземе бележка и да се поправи. Другарите да му помогнат, защото ...още

 4. 4) Парадокс
  Сега Калин Руменов ще го превърнат в герой и ще му направят чудесна реклама точно тези,които са му взели наградата.
 5. 5) хамалин
  след време,когато тук ще има българе само в софия,ще се сетят същите да му я върнат на к р,само че пластмасова,за да не я сдъвчат съ слюнка гладните хлебарки ... тези брюкселски правозащитници не са ги чукали цигани,за да помиришат цената на оргазмите
 6. 6) Добромир Добрев
  Аз пък смятам, че правилно са му отнели наградата. Текстовете на Руменов са подходящи за стените на градска тоалетна. Всеки може да пише вулгарно и просташки, но не всеки може да си позволи лукса да тиражират нелепостите му. Подкрепям решението, защото материалите са расистки, хомофобски и неетични.
 7. 7) Патиланско царство
  Ами то е ясно защо си дръпнаха наградата. Щото трябваше да я вземе друг автор на художествената измислица за циганите, проститутките, наглите ченгета, ъндърграунда и прочие - смелият поет, изпълнения с нравствена чистота млад гений, който се сравнява единствено и само с Бога - другарят Мартин Карбовски. Очаквайте продължение.... Карбовски ще взема наградата, но без паричния й еквивалент. И пак ще има "Война на световете".... Такива ми ти работи, драги ми Смехурко
 8. 8) 4etez
  КАЛИН СИ ОСТАВА НАЙ-ДОБРЕ ПИШЕЩИ9 ЖУРНАЛИСТ!ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН ИНТЕРВЮТО В НОВИНАР!!!
 9. 9) lili
  Направихте идеална реклама на журналиста, какво от това, че взехте наградата му.По силно нещо от това, няма!
 10. 10) До Добромир Добрев
  Вие сте прав,че всеки може да пише вулгарно и просташки.Щом материалите му,по вашите думи,са нелепи,расистки,хомофобски и неетични,защо изобщо са го наградили?
 11. 11) Жоре гъзо-поет
  Значи той е мой клозетен колега!?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com