www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Шалварите на алианите. Садула: Изключиха ме от БКП и ме вкараха в затвора

27 Септември 2008

 

Жени алианки на курбан. Снимки: авторката

Каква е разликата между алианите и сунитите, питам един български турчин, принадлежащ към сунитите. Ние, казва той, сме много ревниви. Жената убиваме, ако кривне от правия път. Докато при алианите не е така. На алианина не му пука, че жена му спала със съседа например. Той е демократично настроен човек.

Обяснението не е изчерпателно, но пък може да послужи за начало на това малко странно пътешествие, което предприемам към алианите от Източните Родопи.
Алианите още алевии, бекташи или казълбаши (идва от “червени глави”, тъй като са носили червени ленти на чалмите) почитат Али ибн Аби Талиб, първи братовчед и зет на пророка Мохамед, женен за дъщеря му Фатима. За тях Али е човешкото въплъщение на Аллах. Науката счита определението “алиани” за неточно и предпочита алевии, но пък в тези краища самите хора се наричат алиани. (Б. р. - алианите са мюсюлмани, различни от сунитите, имат заемки от християнството в ритуалите, смятат ги за шиитска секта, отделно религиозно течение в исляма). За появата им по тия земи има две версии – според едната са от тюркменски произход и са пристигнали през XVI век, според другата те са приели исляма местни жители, затова и в религиозните им обреди има смесване между мюсюлманство и християнство. Също както помаците, и алианите по-често от останалите обитатели на Родопите си задават въпросите кои сме ние и откъде идваме. Предполага се, че и сред помаците има алиани и сунитите или поне алианите вярват така. Малцинство в малцинството, за тях въпросът за произхода е особено важен. Някои наблягат, че имат връзка с прабългари мюсюлмани, други – че са чистокръвни турци. Всички заедно се отнасят с презрение към арабското, арабските елементи в религията, намират ги за “замърсяващи”.

Плакат с проекта за реставрацията на текето Ермалъ баба. Теке е комплекс от тюрбе (алиански храм) и джамия, както при сунитите. Снимки: авторката

Когато пристигам на текето на Емалъ баба, животните вече са заклани. Идвам в навечерието на есенния им празник, който се провежда всяка година в първата събота на септември. Нарича се мае, прави се курбан. 50 животни са минали под ножа – 3 телета, останалото овце и агнета. Мъжете седят до малка къщичка, режат месото на ситни хапки, хвърлят ги в големи кошове. Отделно телешкото, отделно овнешкото. После ще го сварят. Пак отделно. Само със сол. Подправки не се слагат. Сваряват и ориз – в случая 400 килограма. Отново само със сол. На другия ден съединяват месото и ориза и се получава пилаф. Празникът започва от село Биволяне, до средата на октомври ще продължи и по други села – всяка събота има курбан.
На 5 срещу 6 септември мъжете седяха сред тази огромна касапница, кълцаха съсредоточено месото и се шегува. Утре ще е “голямата работа”.

Текето Елмалъ баба се възстановява със средствата на български турчин, който държи на анонимността си. Знае се само, че е един от изселниците в Турция от 70-те години, в момента в първата десетка на богаташите в Истанбул. Курбанът също се подпомага от него, но пък съвпада с рамазана, така че се получава разрив в религиозните възгледи. Затова спонсорът е ограден с мълчание.

Тук е Аднан Демир – турски архитект, алианин, натоварен с реставрацията на алевитския храм. Демир разказва, че някога на това място е имало духовно училище, в което са изучавали математика, астрология, философия, медицина и религия.

Турският архитект Адман Демир също е алианин, натоварен с реставрацията на храма. Снимки: авторката

Просветените лица при алианите се наричат дервиши. Текето, за което се смята, че е строено преди 400 години, се състояло от две части – вътрешна, където е било светилището, и място за обучение на бъдещите духовници. За “учредител” на текето е нарочен някой си Хаджи Бекташ Вели. Елмалъ баба, чието име днес носи мястото, вероятно е негов ученик. За него се разказва следната легенда: застанал под едно безплодно дърво, разтресъл го и от дървото опадали ябълки.

Местността е безводна, има само едно кладенче с ледена вода. За него пък се знае друга приказка. На това място седели и работели булка и свекърва. Минал непознат старец и помолил за глътка вода. “Стомните са празни”, рекла по-възрастната. Старецът си тръгнал, по-младата обаче го догонила и му дала да отпие от нейната стомна. Тогава старецът ударил с крак по земята и на това място бликнал извор. Сега кладенец има, но земята продължава да е безводна. Комшиите в околните села често се карат кой да полива доматите. Но в момента сякаш не обръщат внимание на всекидневното. Празник е и като че всичко намира обяснение чрез приказките. Алианите са обвити в легенди и митове.

Джамията в Ермалъ баба теке край село Биволяне. Снимки: авторката

Тежко време настъпило за алианите, когато към 1514-1517 г. султан Селим наредил до текетата да се строят джамии, което означава, че мюсюлманството предприело решителни стъпки срещу алевитството, продължава разказа си Аднан Демир и определя това време като “настъпление на арабската култура”. Алианите обаче не се давали на външното влияние, продължили да се събират помежду си, кръгът им все повече се затварял. Главните поводи били курбаните – за здраве, за успех, против бездетие. Заедно в общността те се чувствали по-силни и защитени от набезите на сунитите. Качили се нагоре в планината, затова и днес алианските села в Родопите обикновено са на най-високото. Три са моралните постулати, на които се крепи алианството, обяснява Демир: елине, делине и белине. Което ще рече: не кради, не прави секс с насилие, не говори зад гърба на другия. Който не спазва правилата, бива отлъчен от групата. Стига се дори до напускане на селото заедно със семейството.
Алианите в Южна България са около 10 000 души. Имат стройна организация, на върха на йерархията са вождовете. В хасковския и в кърджалийския край те са 15. Избират се - това са мъже над 30 години, поста запазват до края на живота си. Разликата със Северна България, където около Разград, Исперих и Варна също има алиани, е, че там вожд се става по наследство. Казват, че вождовете диктували много от живота на тия хора, напоследък например народните представители от тези краища били определяни именно от вождовете.

На сутринта към поляната на Елмалъ баба теке заприиждат много хора. Разполагат се под сенките на дъбовете, разтварят сергии, изваждат за продан всичко, което обикновено се предлага по панаирите. Казват, че се събирали всякакви – и алиани, и сунити. Възможно е. Питам дали има и християни. Имало. В това обаче се съмнявам. Говори се само на турски и ако не знаеш езика, всеки път ти се струва, че изпускаш най-важното. Хубавото е, че като питам, никой не отказва да обясни какво се случва.

Празникът се превръща в панаир, където всеки продава всичко. Върви всякаква валута. Снимки: авторката

На малка сценичка се намества оркестър. Засвирва. Мъж запява. Към него се присъединява човек от тълпата. Пеят заедно и изглеждат щастливи.

За децата има въртележка, карамелизирани ябълки, захарен памук, петле на клечка…
Към обяд под най-дебелото дърво върху проснати черги сядат старейшините. Към тях идват хора и даряват пари. Приема се всякаква валута – най-вече левове и турски лири. Като дадеш пара, трябвало да си намислиш желание. Малко по-късно започва търгът на сурово месо. Води се строга отчетност, всичко се записва в тефтер – кой какво е взел и какво е дал. След като се приспаднат разноските и се дръпне чертата, оставали към 2000-3000 лева за маето следващата година.

В ранния следобед се раздава от курбана. Примъквам се към една група тийнейджъри и ги питам какво знаят за алианите, какво са им разказвали у дома. Нищо, отвръщат ми те с такава категоричност, че няма как да продължа разговора. После отивам при по-възрастните и се интересувам дали алинската традиция изчезва. В никакъв случай, казват те. Просто на децата им било наредено да не признават, че са алиани. Все още ли? Да, за съжаление, все още било така.

На празника има въртележка за децата. Снимки: авторката

В по-голямата си част алианите отричат да са такива. Защо? Навсякъде получавам един и същи отговор: “Защото през 1650 г. в земите на днешен Иран…” Добре, но вас някой гонил ли ви е? Преследвал ли ви е? Не. И въпреки това алианите живеят с чувството, че ако си признаят, ще повлекат презрението и обидите на сунитите.

Вожд на алианите: Бях член на БКП, вярвах в Маркс и Ленин, вкараха ме в затвора

Садула Хайрула Емурла, на 77 г., вожд на алианите, живее в Кърджали, заместник-председател на културно-просветната организация “Джем”, разказва:

“Досега всичко е било скрито, от XIII – XIV вeк до преди 5 – 6 години. Алианството е било оставено под игото на арабските вярвания. А пък арабите са неграмотни, алианите измъкват мюсюлманството напред. Разликата със сунитите е, че при тях жените са по-назад. Докато при алианите мъжете и жените са равни. Че мъжът е нищо без жената!

Алианският вожд Садула Емурла, на 77 г., е бил член на БКП и убеден комунист. При преименуването се обявява против, пише писма и го вкарват в затвора. Снимки: авторката

В миналото сунитите са преследвали алианите. Има над 30 000 заклани, избягали в планините и никой не може да каже, че са алиани, защото са го криели. Ние обаче решихме да се сложи край на това положение. Изпратихме писма до всички алевийски дедета (мъжете, които водят религиозните служби) – отсега нататък да бъдем по-близо, сплотени, като тесто, да не си казваме – ти си алевит, ти си сунит. Ако християнин иска да влезе при нас, да заповяда, добре дошъл ще е. Нашето събиране се нарича “джем” – всички сме заедно, и мъже, и жени: ама едната била красива, другата била бедна… Няма такива разлики. Всички сме заедно.
Защо сме се крили ли? Ами баща ми се е крил, дядо ми се е крил и аз така съм научен. И в затвора като бях, пак на никого не казах какъв съм. Ако и да бяхме политически съмишленици, моите приятелите, сунитите, не знаеха, че съм алианин.

В затвора попаднах заради “възродителния процес”. Член бях на БКП, а преди това съм бил член на РМС. Вярвах в Маркс, Енгелс и Ленин. И като взеха да сменят имената на турците, казах: “Хора, недейте така! Това е голяма грешка. Ще се насочи срещу комунистическата партия!” По това време работех в оловно-цинковия заповед и по събрания го казвах, къде ли не… Но никой не ме чу, почнаха вътре в партията да ме изолират.

Разкопаваха гробове и уж в тях намирали кръстчета. Казваха, че сме били българи и християни. А то едни и същи хора първо заравяха кръстчета в гробовете, после ги разравяха и ги “откриваха”. Тогава написах писмо до прокурора в Кърджали, до секретаря на Окръжния комитет на БКП, до Народното събрание и до Тодор Живков. Написах ги ръкописно с индиго. “Унищожават един народ – писах. – Това противоречи на марксизма-ленинизма.” Анонимно ги пуснах, не ги подписах. Никакъв отговор. Продължих да пиша писма и да казвам, че светът е един, но хората са най-различни. И че на тая земя заедно живеят и българи, и турци. Затова взаимно трябва да си уважаваме и вярванията, и обичаите. За алианите не съм писал. Най-общо наричах турците мюсюлмани. Писмата пусках около джамиите и по селата. След няколко месеца ме арестуваха.

Жени алианки мият съдове и прибори за курбана. Снимки: авторката

Разпознали ме по почерка. Тогава бях домоуправител и от МВР-то видели домовата книга, така ме хванали. Един месец ме държаха в милицията в Кърджали, после ме осъдиха за противодържавна дейност. Агитатор съм бил. Ами аз ли съм виновен, че никой нищо не ми отговори? Обаче и агитатор не съм. Опитах се да събера други хора около себе си, заедно да протестираме, не стана. Страх ги беше. Затова сам писах всичко. Като ме хванаха, всичко признах, нищо не съм отричал. Осъдиха ме на 5 години и 3 години след това изселване. 3 години и нещо бях в Старозагорския затвор, после в Бобовдол и накрая ме изселиха в Брусарци, Михайловградско. Там само българи имаше, но добри хора. Повечето бай Садула ми викаха, с турското име. И те бяха разбрали, че държавата бърка.

От БКП ме изключиха веднага след ареста. Днес вече не съм ленинист. Но от Маркс и Енгелс не се отказвам. Сега, като сме в демокрацията, свобода на религиите имаме, но икономически сме зле. И ако трябва днес да пиша писма, ще им кажа на ония горе, че икономически много сме го закъсали. Народните представители не знаят зора на хората. Народът е оставен сам на себе си. Не мразя България, мразя властта, която върви срещу хората. А алианството казва – първо си човек, след това нещо друго.”


Следва: Празникът “Джем”; Ахмед: Свикнали сме да се крием, все от сунитите се пазехме
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Голям сладур този старец! А алианите шиити ли са, не разбрах?
 2. 2) Boatswain Spyder
  Да.
 3. 3) пич
  Горкият човек
 4. 4) Умерен
  Браво на Жанина Драгостинова за прекрасно разказаните човешки истории! Това е начинът да се преодолее дивашката омраза между етносите в нашето общество!
 5. 5) още 1 умерен
  Браво на Жанина Драгостинова за прекрасно разказаните човешки истории!Интересна бе и историята на Фердие от страницата истории.Лично аз с удоволствие бих прочел неин материал от съседна Турция са живота на местните християни,арменци,християни сирийци и разбира се ако е смела нещо за кюрдите например.Всъщност там има още много народности положително много материал,но иска здраво...!!
 6. 6) шемит
  Тези хора живеят в каменнта ера. Семитските религии са подчовешки култове. Яденето на месо възбужда ниски животински страсти, тези хора не познават Бога!
 7. 7) шемит
  ДО 4) Умерен 27 Септември, 2008 в 8:37 pm Браво на Жанина Драгостинова за прекрасно разказаните човешки истории! Това е начинът да се преодолее дивашката омраза между етносите в нашето общество! Въобще не съм убеден, че "ще го преоодолеят"... Това става, като познаваш Бога. А, алла не Бога, той е семитски дух, доста често агресивен..
 8. 8) 4udesna mlada jena
  Жанина има благородната мисия с текстовете си да ни запознае отблизо с турците!Благодаря!Искам още по отблизо!Израснала съм сред турци-чудни хора бяха,работливи и състрадателни,добре възпитаваха децата си-имам прекрасни спомени!А и единствения майстор ,който си свърши ремонта в къщата ми ,в срок ,качествено и за нормално заплащане е турчин....Така че тези срещи отблизо,специално за мен са много приятни!
 9. 9) Anonymous
  По горе се казва че дядото е български турчин.Българските турци, турци ли са или българи ? Все едно картонен камък...
 10. 10) Destino
  9) Anonymous 29 Септември, 2008 в 10:20 am По горе се казва че дядото е български турчин.Българските турци, турци ли са или българи ? Все едно картонен камък...
  Всеки пише както си иска, макар правилно е да се пише "етническите турци в България". Няма таково нещо като българските турци, турските българи и т.н. Като малък също са ми разказвали всякакви догми за "къзълбашите", но не мога да кажа, че в България има някаква вражда между нас. По-рано, за нас беше осъдително ако някой се женеше за тях, но мисля времената вече са други. Имам много приятели "алеви" в Турция, нямаме
  ...още

 11. 11) Ха-ха
  Боже, нямат ли край тия простотии и това невежество - не сме в Средновековието, а живеем в 21 век! Джамии, курбани, Бекапета, и прочие сенки от миналото!?
 12. 12) Anonymous
  11) Ха-ха 29 Септември, 2008 в 1:03 pm Боже, нямат ли край тия простотии и това невежество - не сме в Средновековието, а живеем в 21 век! Джамии, курбани, Бекапета, и прочие сенки от миналото!?
  Това не е невежество. Това са традиции, нрави, култура... Невежи са тия които не го разбират...
 13. 13) Ха-ха
  Абе Анонимен, самите тия нрави са архаични за новия век. Ами тогава обуй потурите на прадядо си и върви да ухажваш силиконката през плета!? Ха-ха-ха!
 14. 14) Anonymous
  Ако изчезнат религите, по принцип говоря, няма вече да има никакви морални устои и с човечеството е свършено.
 15. 15) Destino
  13) Ха-ха 29 Септември, 2008 в 4:37 pm Абе Анонимен, самите тия нрави са архаични за новия век. Ами тогава обуй потурите на прадядо си и върви да ухажваш силиконката през плета!? Ха-ха-ха!
  По твоята логика, трябва да сринем всичко в Етъра, Велико Търново... Ами, брато, то си е направо архаика. В такива къщи може ли да се живее? Ами, ако много ти харесва, иди да живееш в такива къщи вез ток и вода.
 16. 16) Destino
  13) Ха-ха 29 Септември, 2008 в 4:37 pm Абе Анонимен, самите тия нрави са архаични за новия век. Ами тогава обуй потурите на прадядо си и върви да ухажваш силиконката през плета!? Ха-ха-ха!
  По твоята логика, трябва да сринем всичко в Етъра, Велико Търново... Ами, брато, то си е направо архаика. В такива къщи може ли да се живее? Ами, ако много ти харесва, иди да живееш в такива къщи без ток и вода.
 17. 17) Destino
  14) Anonymous 29 Септември, 2008 в 5:20 pm Ако изчезнат религите, по принцип говоря, няма вече да има никакви морални устои и с човечеството е свършено.
  За съжаление, 45 години комунизъм взеха много от българският народ. (за някои псевдо-патриоти даже ще кажа, че взеха многооо повече отколкото 500 османско иго). Та, религията е един много сплотяващ и даващ духовна сила фактор. Още повече, че българите са православни християни, а както знаем православието е много по-близка до човека, отколкото католицизма. Но, в България само етническите турци успяха (успяхме) да съхранят това.
 18. 18) Anonymous
  Кирилица! Админ.....................mnogo smela pisatelka ,truda i nyama da otide na prazno . dnesno vreme malkosa pisatelite koito sa obektivni,A VSICKI OSTANALI PISAT,LASKAYAT TAKA NARECENITE BAROVSI,ZA DA SA NA PO VISOKI DILIJNOSTI ZA PO VECE PARI.moite pozdravleniye na janina. ATILA.
 19. 19) един
  Господ е един пътищата до него са различни. Господ е един дороги разние.
 20. 20) Hz.Ali...
  Аз съм първо човек,после муслуманин,после алеви или къзълба6.Само алианин не съм,тази глупост е някакво българско,кумунистическо творение.А какво е алеви знам със сигурност по добре от всички дърдорковси по форумите.Произхода ни е туркменски,пове4ето турки в този регион са повлиани от Иран и са 6ии.Около 16 век султан Селим ре6ава че алеви вълната в Османската държава е много силна и продължава да расте.Съ6то под влияние на вън6ни сили се ре6ава че е запла6ена селоста на империята.Предприемат се мерки,всичко освен сунни исляма се забранява.Алевите са подложени на частичен геносид и разселване по различни краи6та на империята като големи групи са заселени и на ...още

 21. 21) Тимур
  До номер 20.Може да си всякакъв,но недей да пишеш по форумите - излагаш се,неграмотник такъв!Излагаш и нас - алевиите в България.Това,което знаеш,не е лошо,но вземи прочети новите научни тенденции,търсения,анализи.Пишеш общоизвестни неща.Да оставим настрана,че в североизточна Б-я няма никакви планини,че историко-времевата ти периодика не е точна.И накрая - моля те,не се идентифицирай като Hz.Ali,измисли си друг прякор,тъй,по-човешки,нещо по-обикновено...И,чети,братко!Неуморно чети!
 22. 22) Зулфикяр...
  Братко Тимур...не знам какво разбира6 под неграмотник,не знам за6то си мисля че съм прочел доста повече книжки от теб.Но все пак не съм сигурен в твойата грамотност и затова можем да измислим вариант да си пооб6туваме повече ако не се притеснява6.А не6тата които писах в коментара си са наистина семпли и обикновенни за човек запознат с не6тата...като теб,може би.Но за повечето хора това е не6то което чуват за прав път,и те нямат нужда от сложните научни обяснения които ти си дал...братко Тимур...
 23. 23) cemil
  хайвани не пишете това дето не го знаете,не ни грубете,ако не разбирате просто си стойте и...
 24. 24) cemil
  аз сам от биволяне,който иска да ми се обади на ............чш37 ,ако н9кой иска да спори пак да ми званне.аз сам алеви.а ако иска н9кой и му е хубаво нека си сменим гащите
 25. 25) Шюкрие Дуран
  Време е да спрете да се криете, че сте "Алевии", всички сме Божий чеда. Аз съм от сюнитски произход и живея м/у. българи, помаци и най-вече алевии. Казвам спрете да се криете, защото когато моята племенничка ми зададе въпроса "Какво означава алеви?" аз не знам, какво да и отговоря именно заради това, че и на мен самата никой, никога не е могъл да ми каже нищо за вашия начин на живот, произход и т.н. Но все повече се ровя в интернет архивите и гледам документални филми за произхода ви. Спрямо въпроса на ...още

 26. 26) aaaaaaaa
  Интересува ме ритуала с шалварите. Колкото съм чувал слагали бельото на всички жени участващи в "РИТУАЛА" в едни шалвари и на който касмета с когото се падне.
 27. 27) Anonymous
  защо не ядат заешко ?Чувал съм че заека е бил котката на Хазрет Али и е било грехота да се яде.Аз съм от с.Преславци Силистренско.
 28. 28) Anonymous
  kakva jena si ti i na teb li ti barkat postoyanno v ga6tite znam 4e majati 6te te aplodira za tova nali ima koi da opravya jena mu
 29. 29) Субхи
  Поздрави на Садуллах Деде от Севар! Преживях с тебе незабравими августовски дни миналата година на фестивалите в Чайлъ и Кечиджи! Бъди жив и здрав,разяснявай алевийската култура и доктрина със същата младежка страст,която те държи на крака! Gercek erenlerin demine,huuuuu!
 30. 30) Anonymous
  Субхи, ти освен на турски на български не можеш ли да пишеш?
 31. 31) трезвомислещ
  "Разкопаваха гробове и уж в тях намирали кръстчета" - не е уж - питай археолозите!
 32. 32) трезвомислещ
  Продължениеот 32: Археолози от екипа на проф. Николай Овчаров са открили при проучванията на Скалния град на траките Перперикон край Кърджали мощи на светец и оловен печат, насочващ към основателите на Бачковския манастир, предаде БГНЕС. Учените се натъкнали още на бронзови кръстове. На единия кръст се вижда изображението на Исус Христос, облечен в дълга дреха. Според Овчаров кръстът се датира от X-XI век. От другата страна е Света Богородица в молитвена поза. Другият кръст е по-ранен, може би от периода 5-7 век, смята Овчаров. В него е намерена много важна находка. Бил е херметически затворен, а в него има останки ...още

 33. 33) Anonymous
  Алианите, не са точно шиити.Като шиите, вярват че Али ибн Аби Талиб, първи братовчед и зет на пророка Мохамед е истинският наследник на пророка,но за разлика от тях изповядват неортодоксален ислям(бих казал доста демократичен).Рядко влизат в джамии(а преди въобще не са влизали).Не знам от къде сме произлезли, но повечето от нас са доста бели, и има доста хора, руси със сини и зелени очи(като моите роднини).Дори като се запознават с мен и им кажа че съм такъв, все ми казват "ама ти не приличаш на турчин".
 34. 34) jimmi
  parvo tozi koyto e otvoril stranicata ima li ne6to,koeto znae za alianite ili si pi6e ey taka.moje bi i pari vzema za tova,tapanar ili tapanarka pone ne davay gre6ni danni na hora deto i haber si n9mat,no se podvejdat i si prav9t tapi izvodi kato tebe.az sam ot bivolyane,ela vzemi komentar ot men ta da ti kaja kak jiveem na plemena......ako si jena moje bi n9ma da te e strah,no ako si maj spukana ti e rabotata...........haaaaaaaaaaaaa


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com