www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Черно Фередже": Ние сме педерасти!

За една истинска група, която е близо до хората и пее за тях
За една истинска група, която е близо до хората и пее за тях

22 Септември 2008

 

Голям Тошо от групата “Черно фередже” прави физиономията “Жена кара колело”, както той сам я нарича. Снимка: авторката
Ния е единственият професионален музикант в групата. Завършила е консерваторията и работи като тонрежисьор. Снимка: авторката

Мастика, таратор, панирано сирене, българска народна музика и силен смях – това ме посреща на масата на група “Черно Фередже” в „Боримечката”, кръчма в Студентски град. Само след час ги чака концерт в клуб „Toucan Bluzz & Rock”. Въпреки това те не изпитват сценична треска. Голям Тошо, Малък Тошо и Ния – естествени, непринудени и искрени. Това са “Черно Фередже” - едни и същи и на сцената, и в живота, и сред феновете. Те нямат отработено медийно поведение, говорят това, което мислят и чувстват без задръжки, без да са други, за пред медиите или за пред хората.

- Ракийчице
- Ние сме овце
- Цариград
- Кой бъзика баба ми по пъпа
- Хасково затвора

get_adobe_flash_player.png

Ако не можете да просвирите песните, моля изтеглете последната версия на Флаш плеър от тук:

“Черно фередже” изнасят концерт в клуб Toucan Bluzz&Rock в Студентски град. Снимка: авторката

„Ние не сме в Космоса”, казва Малък Тошо и действително “Черно Фередже” не се правят на звезди от шоу-бизнеса. Именно това ги кара да изглеждат истински звезди от и за народа. Някои се гнусят от циничните им текстове, други ги обожават и припяват по концертите в захлас, с тяхна помощ се разтоварват от несгодите, които живота им поднася.

„Преди няколко години имах много сериозни бизнес проблеми и ако не бяха “Черно Фередже” като отдушник, щях да превъртя”, казва една тяхна почитателка на около петдесет години, дошла с мъжа си чак от град Белене, специално за концерта на групата в София.
В крайна сметка текстовете им изразяват битовото ежедневие на българина, типично балкански фолклор. Нещо повече, те са и провокация към лицемерието и суетата на обществото, което официално не понася мръсните думи, но в действителност прави нечисти неща.
Рождената дата на група “Черно Фередже” е 1994 г. Преди да се оформят като група са пеели по градинки и паркове.

Малък Тошо - вокал и китара. Снимка: авторката

Голям Тошо е учил във Военното училище в София, от където е дисциплинарно уволнен. Прякорът му там е бил Тошо Белята. „Уволниха ме, защото освен униформата, аз ходех с дълга червена перука, шапка, чадър и слънчеви очила”, казва той. Женен е и има син, втори курс студент. Освен музиката, Голям Тошо има и друго занимание, от което си изкарва парите. Заедно с приятелката си е представител на компания за козметични продукти за коса, „колкото и смешно да звучи”, смее се на голата си глава той.

Малък Тошо, освен с музика, си изкарва парите като майстор, както той самият казва „Аз съм този, дето всеки казва - да не ти влиза в къщата”. „Той е строителен предприемач”, смее му се Голям Тошо.

Ния е единственият професионален музикант в групата. Завършила е Музикалното училище в София, а след това Консерваторията, специалност звукорежисура. В момента работи като звукорежисьор в БНТ.
От малка се движи във веселата компания на Голям и Малък Тошо и един ден става неизменна част от групата. Често може да бъде видяна на препускащ с бясна скорост мотор, заедно с приятеля си Христо Горилата, известен рокер.

Ния: Преди да започнем, искам само да кажа, че аз съм единственият истински педераст в групата, защото само аз наистина си падам по мъже. Другите двама само се правят, за да градят имидж. (смее се)

Ния. Снимка: авторката

- Вече е модерно да си обратен?

Голям Тошо: Не е модерно, а е популярно (смее се). Сещам се, веднъж свирихме в Севлиево и ние зад сцената си говорим на „педераст”. После свирихме малко и в почивката един ми вика „Абе ти вярно, че си педераст, ама си много готин пич, бе.”

- Ния, ти колкото си чаровна и лъчезарна, толкова по-големи простотии пееш на концертите!

Ния: Аз съм нормален човек! На мен също ми прелива чашата и ми избиват чивиите и ми се разместват чакрите, и не мога навсякъде да кажа това, което мога да кажа на сцената. Така че, като изляза на сцената, с такъв кеф си казвам всичко, дето ми се е случило през деня в три изречения – „Оти нема пу…, та ма….”. По принцип съм си пич, нали, жена на место, професионалист в работата си, но като ми прелее чашата и…

- Никога ли не си изпитвала нужда да си жената от рекламите, жената, която не говори мръсни думи?

Ния: Аз съм от старото поколение. Аз съм от 70-те години на миналия век. В мен са заложени старите традиции и не се увличам по новата поп-фолк култура. Това манекенското поведение в поп-фолк културата, както и това за „тука няма никой” (посочва си главата). Чалгата точно това възпитава. Ама аз не съм от тях!

- Според теб чалгата ще остане ли още дълго тук?

Ния: Абе, само ще ти кажа, че рокендролът не е мъртъв! Аз самата слушам хард рок и хеви метъл. Няма място за отчаяние, рокът има бъдеще. Аз имам брат, който в момента е на 17 години. Повечето хлапета на тази възраст са чалгаджийчета, брат ми обаче е ей така (с ръка показва знака на металите).

- Как решихте името на групата да е точно „Черно Фередже”?

Голям Тошо се включва: Може ли тук да сложим червена точка, да не слушат децата под 18? Еми, бали мама му що се казваме така…

Голям Тошо - вокал и китара. Снимка: авторката

- А защо всяка песен завършва с думите „С Черно фередже, оле”?

Голям Тошо: Представи си една песен на Мадона, когато свърши песента, тя не знае какво да каже, седи, хили се и не знае. Пък ние знаем и казваме „С черно фередже, оле!” Нашите песни винаги завършват рязко. Няма такова нещо като затихване към края на песента.

- Кои са групите, които са оказали влияние върху вас?

Малък Тошо: От които сме се учили ли? Ооо, няма да ти стигне времето да ти ги изброим!

Голям Тошо: Е, как бе, Лили Иванова!

- Вие май много се бъзикате с нея?

Ния: Не!

Малък Тошо: Нямаме избор.

Голям Тошо: Тя ни беше подгряваща група.

Малък Тошо: Ние не се бъзикаме с нея, но, както ние подгряхме и събрахме хора за “Д-2″ и после всички си тръгнаха, същото стана с Лили Иванова.

Голям Тошо: Там пък на тоя концерт зад сцената виждаме един и той ни вика: „Аз с вашите песни съм изпил 60 литра ракия”, а Малък му вика: „Само недей да казваш, че сме те изградили като личност.”

- Защо единият е Малък Тошо, а другият е Голям Тошо?

Малък Тошо: Това всеки ни пита.

Голям Тошо: Защото аз съм по-възрастен и интелигентен. Освен възраст, това означава голям интелект, голяма красота…

Малък Тошо. Снимка: авторката

Малък Тошо: Всичко му е голямо на него. Като му видиш косата, се сещай за останалото.

- Как бихте описали България днес с няколко думи?

Голям Тошо: Знаеш ли има една песен…

Малък Тошо: „Срал е Тошо в капини”.

Ния: България е красива. Зависи обаче дали говорим за страната България и държавата България. За държавата не мисля нищо, нямам политически възгледи. Гледай сега, ние по принцип сме чворове. Знаеш ли какво е това? ЧВОР е Човек Всеотдайно Обичащ Родината си! Аз съм имала възможност няколко пъти да избягам от България, но не съм го направила.

Голям Тошо: Няма нищо по-хубаво от България. Тук е много яко, защото можеш да правиш каквото си искаш и никой не ти обръща внимание. Ей сега например, нали ще излъчват по МТВ фестивала „Spirit of Burgas”. Е, там ако ни покажат, ще си кажа, ееегати културата, еееегати шоубизнеса има в тая нашата страна. Ако тръгнат да ни превеждат и текстовете отдолу ще стане страшно.

- Вие сте много позитивно настроени.

Малък Тошо: Затова сме тука. Не можеш да пееш, ако нямаш ведрата идея, че всичко това е една веселба.

Голям Тошо: Искам само да ти кажа, че това нещо, което ние го пеем по концертите, ако го чуя на запис отстрани, умирам от срам.

- Вие не сте се стремели към успех в каквито и да е класации и въпреки това сте известни и много хора ви слушат?

Малък Тошо: Да така е. Това е, защото не се взимаме на сериозно.

Голям Тошо и Малък Тошо (зад него) си казват “Наздраве” със семейство техни фенове, дошли специално от град Белене за концерта на групата в София. Снимка: авторката

- В България май много от певците се взимат на сериозно за звезди?

Голям Тошо: Те мислят как да направят песен, с която да пробият на Запад. Не знам, обаче, дали си дават сметка, че на Запад всичко е измислено в музиката. Това, което правим ние, всъщност е това, което на Запад не го правят (смее се). Ние например какво правим - изпиваме шише ракия, добре де, не шише, но пием доста, държим се невъзпитано, грубиянски, псуваме много, повече от сърбите даже. Ние не мислим, че трябва да ходим в Букурещ на концерт или на Евровизия. Макар че наскоро един журналист, който 26 години е бил редактор на „Паралели”, ми зададе този въпрос: „Вие защо не участвате в Евровизия?” И аз викам: “Какво да правим ние там?”

- Как всеки от вас би се описал с една дума?

Ния и Голям Тошо (в един глас): Педерасти! (смеят се)

Ния. Снимка: авторката

- Имало ли е момент в музикалната ви кариера, в който да си кажете „Абе, ние сме много яки”?

Голям Тошо: Да разбира се. Например на един 24 май щяхме да свирим в „Маската” и там три момичета пият тъжно бира, други хора няма. И ние викаме, ооо, май няма да се свири тази вечер. Те обаче викат: “Моля ви се, моля ви се.” Ние почнахме да свирим и оттам като ни влезе тръпката, събра се и персонала и стана луд купон. Свирили сме до 3 часа сутринта.

Малък Тошо: От тогава сме на принципа за двама и за двеста - едно и също.

- Кой ви е любимият алкохол?

Ния: Аз пия всичко. Много обичам „Джента” (б. а. - коктейл джин, мента и тоник).

Голям Тошо: Зависи от сезона. Лятно време пия един коктейл, който се казва „Бадемов повдигач”. Той представлява джин с тоник и бадеми.

Голям Тошо. Снимка: авторката

Зимно време пия „Бабина ракла”. Това е тъмна бира, вътре с една капачка бърбън и една пура. Мирише все едно ядеш трески от на баба ти раклата, там дето дървоядите са срали. Усеща се миризмата на екскременти от палави дървояди.

Малък Тошо: По едно време всички пиехме едно и също и можехме да кажем. Сега всеки си е на своето…

- Имате ли планове да издавате нов албум?

Голям Тошо: Имаме материал за три нови албума!

Малък Тошо: През седмица можем да ги издаваме, но трябва да се организираме.

Голям Тошо в клуб “Toucan Bluzz&Rock” в Студентски град. Снимка: авторката

Голям Тошо: Със сигурност ще го направим, но искаме да си направим наша фирма, която да ги издаде.

Ния: “Черно фередже ООД”, например.

Малък Тошо: Защото от последния албум – „Белия албум”, не сме взели нито стотинка, а всичко е продадено. От предишните албуми имаше там един хонорар, от който купихме китара на Ния и това беше.

- Обичат ли “Черно Фередже” да се правят на „кучета”?

Ния: Да!

Малък Тошо: Да се налющиш като казак ли? Да! Американците например, като си правят купона, пеят рап, ние пък пием и пеем.

Голям Тошо: Те толкова бързо пеят, че нямат време да пият много.

Ния. Снимка: авторката

Иначе да, обичаме да се напиваме. Значи, още от едно време, хората от купона правят изкуство. Вземи например това стихотворение: „Очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цяла вселена.” Това не е ли чист, тежък махмурлук?

- Как се виждат “Черно Фередже” след 10 години?

Голям Тошо, Малък Тошо и Ния (в един глас): По същия начин!

- А след 20?

Голям Тошо: След 20 години аз сигурно ще бъда изстрелян някъде в Космоса, в капсула. Поръчал съм си капсула, решил съм така да ме погребат.

Малък Тошо: А намерил ли си си кой да те изстреля до там?

Голям Тошо: Различното след 10 или 20 години ще бъде, че все още ще сме малко по-млади от Лили Иванова.

- Плакали ли сте някога за жена или за мъж?

Голям Тошо: Ако някои каже, че не е плакал, значи лъже…

Малък Тошо: Плакал съм за жена, но от яд.

Ния: Аз съм плакала и за жена, и за мъж.

- Каква е философията ви за живота?

Малък Тошо: Е, нали виждаш, ето (посочва масата с яденето и пиенето). Както каза Фънки преди няколко дни в едно интервю - ние сме трапезни революционери. Само че нашата революция е тиха. Ние не сваляме правителства, не бутаме държави, просто си пием и си пеем.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) b4rrrr
  Велико интервю!Само дето журналистката е пропуснала да напише рецептата на Джента...Иначе смях се със сълзи на песните им -никога не ги бях слушала!
 2. 2) Лала
  За първи път чувам за тази банда, вероятно, защото не живея в България. Изслушах и песните им, включени в статията. Не знам как ги възприемат другите, но на мен много ми напомнят на връстници ми от моето детство. Когато с пълно гърло пеехме мръснишки песни. Е, тогава те не бяха чак, като сегашните, но удоволствието от това да ги пеем, не беше за пренебрегване. Например, "О-о, боже, защо не може да стана малък хулуган" или "Кражба в рая". Имаше и други, но не си ги спомням. Мила банда, запазете детското в себе ...още

 3. 3) цецо
  Голям Тошо от групата “Черно фередже” прави физиономията “Жена кара колело” ----- е, не можах да го дочета, още тука се разревах!
 4. 4) Джо
  БРАВО!НЕВЕРОЯТНИ СТЕ!СМЯХ СЕ С ГЛАС
 5. 5) Албена
  И ми се препи и ми се пропуши! Много сте готини!
 6. 6) Anonymous
  Силаааа! Евалла на групата,евалла на журналистката. Много свежо!
 7. 7) Ламята Спаска
  Много им се кефя от години!Слушаме ги не само в компания,а на път или ей така и рока не само е жив - живее в душата на стойностните хора, а на другите: що си не е... п... майна!Евала копелета!
 8. 8) Дърт рокаджия
  Обичам Ния,обичам и ракия,обичам и да пия....
 9. 9) Кака Пена
  Мноо са яки!!! Накефи ме и Ния - наистина е голям пич явно има и готини мацки в нащо мило бедно БГ (след като кака ви се изнесе, за не се чалгаджоса щерка й ) Наистина ми става мило родно и детско с хора като тях!
 10. 10) Мърморан
  Тези требва да се забранат със закон! Още по средата на интервюто ми се допи зверски, а неква тъпа докторица ми е изписала антибиотици:( Пълна забрана и тва е:(
 11. 11) Владо Ламята
  Пропорцията за джентата е фифти фифти с малко тоник, лемон и лед! А за "Черно фередже" явно вече доста се знае ...
 12. 12) Esol
  Много забавно. Като гледам групата май сме набори
 13. 13) venco
  te sa nai dobrite
 14. 14) Anonymous
  ...още

 15. 15) Slero
  Автентичната музика за купон, без префърцунени фрази и изкилиферчени пози. Наздраве! (къде ми е емотиконкатааааа)
 16. 16) Anonymous
  ще си изповръщам чарвата.. Ниа е рокаджийка? браво!Мнооого напредва тази държава бе!Такива таланти не са се раждали ...
 17. 17) Paul
  Браво ! Браааа-во ! много ви обо4ам, ВЕЛИКА ГРУПА СТЕ !! савсем без суета
 18. 18) Anonymous
  искам кока искам кола искам Ниq ве4но гола
 19. 19) nqkoi
  mn qka grupa mn im se kefq :)))
 20. 20) Anonymous
  не са кой зн какво
 21. 21) Аз
  Харесвам вашите песни и доста от тях съм пял. Велики сте!!!
 22. 22) Влади
  Черно фередже са супер яки...в България малко могат да им съперничат.Не са ли те дето пееха навремето за закъсалата летяща чиния спряла до небезисвестния мониумент знаме на мира?Имаше енда такава апокрифна музика през тъмните времена...Яко се кефехма...Чао на всички и поздрави...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com