www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Венцислав Занков: Мъжът е в триъгълника на трите „Б” - Бербатов, Бойко, Брад Пит

8 Октомври 2008

 

“Мъжете от светлата страна”. Снимки: авторката

„Аз не се нуждая от пластична операция, защото искам синът ми да изглежда като мен”, „Аз не мога да готвя и не гладя” - това пише на два от 14 “нерекламни” билборда закачени из централните улици на София от 22 Септември. Провокативните билбордове са част от проекта „Всичко за мъжа” (A-A-H! – „All about him”), по идея и инициатива на художника и скулптор Венцислав Занков, осъществен от „Гьоте институт” и вестник „39 грама”. Билбордовете представляват артистични версии за присъствие, отсъствие и варианти на мислене за мъжа днес. В проекта са взели участие общо 50 творци от 12 държави. Проектът дава възможност и за авторефлексивно, лично полагане на „себе си” в средата на клишетата и търговските послания, като внася съмнение в достоверността на познатия рекламен образ на „мъжа днес”, се казва на сайта на проекта. В днешното общество, когато ролите на мъжа и жената все повече се размиват, сливат и разменят, проблемът за мястото на мъжа става все по-актуално. Авангардната изложба на Венцислав Занков е именно опит за показване на истинския мъж, който не е с красиво и изваяно тяло като от рекламите, а е просто това, което е и се чувства добре в собствената си кожа.
Изложбата от билбордове – резултат от проекта - може да се види на кръстовището пред Софийския университет срещу клуб „Ялта” (бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител”). Също по протежение на бул. “България” - на „Д. Несторов”; ул „Нишава”, бул. „Гоце Делчев” и бул. „Т. Каблешков”.

Венцислав Занков - художник и скулптор. Снимки: авторката

Ето как инициаторът Венцислав Занков коментира проекта си „Всичко за мъжа” и образа на мъжа днес:

- Какво ви подтикна да направите този проект?

- Кризата на средната възраст. Това е питане какво става с мъжа днес, какво става с мен.

- Какъв е мъжът в началото на 21 век според вас?

- Колебаещ се, на ръба, не знаещ какво става. Мъжът днес не знае накъде да върви. Чуди се какво прави – ще ставаме метросексуални, каубои ли ще ставаме, гейове ли? Не можем всички да сме Бекъм и Бербатов. Семейните ценности са разбити. Патриархалното го няма. Какво правим тогава? Мъжете днес просто пият самотно и страдат в самота. Или са някакви работохолици и изглеждат, както на рекламата на Каменица – четири приятели пият биричка. По този начин обобщават живота си във футбол и бира.

- Жената не е ли също самотна? Много жени се оплакват, че са самотни, защото мъжете не ги разбират?

- Е, да, все някой някого не разбира. Ама то не може да ги разбереш мъжете, ако им кажеш, че си по-велика от тях. Скоро една позната се раздели драматично с приятеля си и сега вика „искам да ставам лесбийка”. Абе, как ще ставаш лесбийка, бе… Не че толкова иска, но там много по-лесно се живее. Умната жена не показва и не прави така, че мъжът да разбере, че тя е по-умна от него. Ако се мислиш за умна и се доказваш като такава пред мъжа, значи си много глупава, защото тогава те отсвирват. Мъжът трябва да си мисли, че е много велик. Той трябва да има сигурен гръб. Трябва да има усещане за стабилност, а не жена му да му казва: „Ти си мухльо, аз изкарвам повече пари от тебе, стой си вкъщи.” Какво става тогава? След като мъжът по принцип трябва да ходи навън и да „ловува” и изведнъж да си седи вкъщи, а жена му да печели парите навън, просто не върви.

“Не мога да готвя и не гладя” - автопортрет на Венцислав Занков на ъгъла на бул. “България” и бул. “Гоце Делчев” в София. Снимки: авторката

- Напоследък все повече се срещат метросексуални мъже и хомосексуалисти. Има ли връзка с това, което казахте за жените?

- Предполагам, че има връзка. Разправяха ми, например за някакъв мъж, зарязал жена с две деца и отишъл да живее с друг мъж. Така е по-лесно. Един мъж по-добре би разбрал друг мъж. Така е и при жените.

- Какви са клишетата и стереотипите за мъжа днес, произлезли от рекламите?

- Бермудският триъгълник – трите „Б”: Бербатов, Бойко Борисов, Брад Пит.

- Лошо ли е, че има такива стереотипи?

- Не е лошо. Въпросът е, че трябва да има и нещо друго. За пример ще дам една рекламна кампания на „Dove”, която едва ли ще се излъчи в България. Тази реклама гласи: „Да изглеждаш добре на годините си.” Показват лелки и възрастни жени, които изглеждат добре на годините си. Номерът е да се чувстваш добре в собствената си кожа и това да е ценност. Не да се опитваш да имаш плочки като Бекъм или устните на Джоли или да се държиш като Марлон Брандо. Рекламите просто продават идеали. Днес имаме идеалите на фолк певиците и футболистите.

- Рекламите не помагат ли на мъжа де се идентифицира в обществото, в което той не знае какъв е?

- Не, това те лишава от възможността да бъдеш самия себе си като се стремиш да бъдеш някой друг. Имаме един билборд на бул. „Т. Каблешков”, една жена е снимала приятеля си, който изглежда доста зле. Обаче тя си го обича. Тази жена обича мъжа си и това е идеалът за нея.

Билбордовете по бул. “Васил Левски” към Софийския университет. Снимки: авторката

- Как трябва да изглежда истинският мъж според вас?

- Мъжът трябва да излъчва сигурност. На това жените веднага залепват. Той трябва да има сигурност в собствените си възможности, в това, което е, и да си тежи на мястото. Може да си на ниска степен в социалната йерархия и въпреки това да се чувстваш добре и да живееш достойно. Има много баровци, които изглеждат зле, защото са измислени герои.

- Не мислите ли, че подобен проект е по-подходящ за жените, за които рекламите са изградили много повече стереотипи и клишета?

- Постоянно има проекти за жените. С тоя феминизъм… То беше модерно, но вече не е толкова.

- Рекламата – средство в помощ на индустрията или на човека?

- Абсолютно в помощ на индустрията. С рекламите те просто пробиват мозъците на хората и така печелят пари. Те предлагат друг вид живот, имагинерен. Или пък ти предлагат нечий друг живот вместо твоя, както в „Биг Брадър”. Изместване на реалността в една друга реалност.

- Как си представяте „мъжа утре”? Смятате ли, че той ще е бисексуален?

- Проблемът тръгва от разделянето на секса от репродуктивността. Вече има изкуствено осеменяване. От тук нататък нещата се връзват така - жени с жени и мъже с мъже. След като няма вече пряка връзка между сексуалността и репродуктивността, отношенията между мъжа и жената може да са халтави. Какво обаче ще стане с фигурата на бащата в семейството? Архетипът на бащата? Винаги във възпитанието на детето участват бащата и майката. А какво става, когато бащата е майка или майката баща? Какво става, когато бащата е жена?

- Какво вижда „мъжът днес”, когато погледне в огледалото?

Маймуна… (смее се). Аз примерно виждам, че съм брадясал и трябва да се обръсна…

Повече за проекта виж тук.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  откровени хора са педерасите
 2. 2) terapevt
  Кирилица! Админ.
 3. 3) чуdesna mlada jena
  zero gravity Домакин: Ventsislav Zankov Венцислав Занков Тип: Музика/Изкуство - Изложба Мрежа: Глобална Начало: 29 октомври 2009 г. в 20:00 Край: 14 ноември 2009 г. в 18:00 Място: Модерен Театър Улица: ул. Върбица 12 Град/село: Sofia, Bulgaria МОДЕРЕН ТЕАТЪР& Българско Винено Общество ПРЕДСТАВЯТ Гравитация нула” e творчески проект на Венцислав Занков, представящ чрез изложба и каталог артистичните търсения на автора от последните години в областта на живописта и скулп турата. „Гравитация Нула” е опит , през призмата на една от четирите фундаментални сили, обект на Физиката, да насочи вниманието чрез средствата на изобразителното изкуство към алиенацията и разпада във връзките в междуличностните и междуполовите отношения. Предвиденият ...още

 4. 4) Anonymous
  Жено, ти за какво се напъваш да говориш


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com