www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Еспресо машината" за книги вече вдига пара

Може да влезете в лондонска книжарница и да си разпечатате всяка книга
Може да влезете в лондонска книжарница и да си разпечатате всяка книга

6 Октомври 2008

 

С Еспресо машината за книги всеки ще може да влезе в книжарницата и за минути да получи каквато книга иска, на каквато и да е азбука. Снимка: Ройтерс

Представете си как влизате в книжарница, питате за някоя рядко срещана книга и докато продавачът се суети, сядате спокойно навън, изпивате едно кафе, връщате се и на касата ви чака току-що напечатан екземпляр. Няма да чуете: “Нямаме я в наличност, но ще можем да я доставим след около две седмици” или по-лошото: “Тиражът е изчерпан, проверете в антикварните книжарници.”

Причината за това се нарича “Еспресо машината за книги” (The Espresso Book Machine). Технологията, която се очаква да завладее Европа, е рожба на американската компания “Книги при поискване” (On Demand Books). Това устройство разкрива невероятни перспективи пред книгопечатането на бъдещето. “Книги при поискване” започват с пет такива машини в целия свят (четири в Америка и една в Александийската библиотека в Египет), но намеренията им са за бързо разрастване, като началната точка е Великобритания. Всичко ще работи на следния принцип: казвате заглавието, което ви трябва, техниката се свързва през Интернет със сървър на издателя, изтегля необходимите файлове и печата.

Тъй като машината може да печата сканирани страници от вече издадени книги, няма да е проблем да печата на какъвто да е език или азбука. Също ще може да се възпроизвеждат илюстрации в черно-бяло. “Книжарниците ще държат на склад само най-продаваните книги и може би бройки за разглеждане на място. Вече никоя книга няма да се изчерпва от тираж”, разказва разпалено Дейн Нелър, директорът на компанията. В момента цената на една книга, напечатана по този начин, излиза около половин британско пени на страница плюс процентите за носителя на авторското право и за комисионната на търговеца. От компанията твърдят, че цената ще падне след време.

Може би това очакване е основателно, но дали машините ще работят безотказно? Дори и когато се образува опашка от хора, които вече са платили и бързат, или ще се потвърди “Законън на Мърфи”, че всяко нещо, което може да се развали, се разваля? Нелър заявява, че не случайно е избрал технологията за лазерно печатане на “Киосера” да бъде “двигател” на неговата машина, заради високата надеждност и стабилност. Крайният успех ще зависи и от качеството и “усещането” от разпечатаното книжно тяло.

“Първите пет машини бяха за да докажем, че идеята има потенциал”, казва Нелър. Следващото поколение машини ще бъде предназначено за пазара и те няма да са толкова обемисти. “Книги при поискване” възнамеряват също да работят със “Сдружението за отворено съдържание” - СОС (Open Content Alliance - OCA). СОС е обединение с идеална цел на културни, технологични и правителствени институции от целия свят и работи по създаването на онлайн архив от текстове на всякакви езици, на свободен и безплатен достъп.

Сдружението вече е сканирало 200 000 книги, като се почне от “Моби Дик” на Херман Мелвил и се стигне до “Песни на невинността” на Уилям Блейк, а сканирането “продължава под пълна пара”, твърди Нелър. Заглавията от този архив ще се печатат от “Еспресо” наред с другите заглавия, за които “Книги при поискване” имат сключени договори с издатели. Няколко американски академични институции са се включили в проекта на СОС, защото предпочитат техния по-отворен подход пред търговските ограничения, на които трябва да се съгласят, ако ползват безплатните услуги за цифровизация на “Гугъл” или “Майкрософт”.

Може би някои цинично ще отбележат, че дните на книгопечатането са преброени и това, което наистина има бъдеще, са електронните книги и преносимите електронни устройство за четене. Джейсън Епстайн, съосновател на “Книги при поискване” и бивш отговорен редактор в издателство “Рандъм хаус”, заявява: “Печатните книги са едно от най-великите и най-трайни изобретения. Това, което трябва да се промени, е остарелият начин, по който книгите стигат до читателите.”

Разбира се, той е прав. Вече има какви ли не чудновати устройства за четене на електронни книги, но на силна слънчева светлина или изтървани на земята, те не вършат голяма работа.
По в. Сънди таймс
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Читател
    POD (Напечатай при поискване) е добра система за семейни книги, албуми или малки издателства. Няма да измести големите. Бъдещето е именно в електронните книги и по-точно в Kindle.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com