Д-р Хаус свири на пиано, китара, хармоника + видео

Актьорът Хю Лори, известен като д-р Хаус от едноименния сериал. Снимка: Ройтерс

Хю Лори, известен с ролята си на д-р Хаус от едноименния сериал, се оказва не само добър актьор, но и музикант – свири на пиано, китара, барабани, хармоника и саксофон.
Преди да дойде 2004 г. и телевизионният сериал „Хаус” по телевизия „Фокс“, който го направи световноизвестен, Лори има дълъг път като комедиен актьор във Великобритания. Покрай театъра и комедийните скечове започва и да свири на сцената. Отначало само на пиано, след това и на различни инструменти. Песните му са пародийни, на много от тях е автор на текстовете и музиката. Най често пародира балади, с хумористичен текст.

В свое интервю Хю Лори описва себе си като „неуспял музикант”.

Казва, че това е нещото, в което може наистина да се потопи и изгуби. „Мога да стоя на пианото си и да си мисля, че съм свирил пет минути, но когато погледна часовника се оказва, че е три часа сутринта”, казва Лори. Самият той признава, че най-често си „губи времето със свирене на пиано, китара и още няколко неща”. Актьорът е създал и записал многобройни оригинални песни. Неговият музикален талант е показан в хумористичните сериали „Джийвс и Устър” и „Малко от Фрай и Лори”.
Той също е бил и кейбордист с рок бандата „Poor White Trash”. През 1992 г. участва в музикалния клип на Ани Ленъкс „Walking in Broken Glass”, заедно с актьора Джон Малкович, но без да свири или пее (виж тук).

Хю Лори в свое интервю отпреди няколко години казва, че музиката е семейно дело. Често изпълнява джаз заедно с децата си. Лори, който тогава е на 45 години, свири на пиано и китара, единият му син свири на саксофон, другият на барабани, а дъщеря му на кларинет. „Опитвам се да накарам жена ми да започне да пее, но това няма да се случи”, казва шеговито актьорът пред „Ю Ес Ей уикенд”.

Актьорът Хю Лори получава наградата за най-добра мъжка роля в сериала „Хаус“. Снимка: Ройтерс

Неговият любим музикант е Мъди Уотърс, който той определя като „музиканта, когото най-много съм слушал в живота си и който означава много за мен”.

Освен музиката другото хоби на Хю Лори са моторите. Тази негова страст едва ли е изненада за тези, които са чели романа му „Търговецът на оръжие“ (The gun seller), издадена миналата година и у нас от „Intense“. Това е криминален роман, писан 1996 г. и станал бестселър. В него има доста страници и за ролята на българската социалистическа фирма „Кинтекс“ в контрабандата на оръжие. Догодина се очаква да излезе книгата му „Хартиеният войник“ (Тhe paper soldier).

Наскоро актьорът е започнал да тренира и бокс, за да бъде във форма, докато е в Лос Анджелис за снимките на филма „Д-р Хаус”.

Първото му телевизионно участие, което го прави популярен, е в сериала по БиБиСи „Черното влечуго”. След това играе и в поредицата комедийни скечове „Фрай енд Лори” заедно със своя приятел – прочутият комедиен актьор Стивън Фрай.

Хю Лори е роден през 1959 г. в Оксфорд, Англия. Той е най-малкият от общо четири деца. Майката на Лори, Патриция, умира, когато Лори е на 29 години. Баща му е бил лекар, също така и състезател по гребане, и е спечелил олимпийски златен медал в гребане по двойки през 1948 г. на игрите в Лондон.

Лори е пратен да учи в Оксфорд в престижното училище „Драгон скуул”. По-късно отива в колежа „Итън“, а след това в „Сеуин колидж” в Кембридж. Там получава диплома по археология и антропология. Както баща си Лори, също спортува гребане. През 1977 г. е включен в английския младежки отбор по гребане. Поради инфекция му се налага да се откаже от спорта. Тогава Хю Лори се присъединява към „Footlight Dramatic club”, студентски театър за аматьори, откъдето са започнали много известни английски комици. Там се запознава със своя бъдещ партньор в театъра – Стивън Фрай. През 1980-1981 г. – последната година на Лори в университета, те печелят наградата за комедия „Периер” на Единбургския фестивал.

От 1980 до 1990 г. Фрай и Лори работят заедно върху много проекти. Между тях са и сериите на „Черното влечуго”, написани от Бен Елтън и Ричард Къртис и изгряващата звезда Роуън Аткинсън (б.а. – по-късно станал известен с героя си Мистър Бийн). Фрай и Лори играят и в скечове по Би Би Си. Правят и адаптация на историите на П. Г. Удхаус.

По-късно той се появява и във филмите „Разум и чувства” (1995 г.). В продукцията на „Дисни” „101 далматинци” Лори играе ролята на един от престъпниците, които са наети да отвлекат кученцата. Също участва в „Мейби бейби”, „Момиче от Рио”, „Полетът на феникса” (2004 г.) и в третата част на „Стюарт Литъл”. Участва също и в една серия на „Приятели”.
Подробност от личния му живот е, че Хю Лори се бори със сериозна депресия и непрестанно е лекуван от психотерапевт. За първи път разбрал, че има такова заболяване, когато карал кола в т. нар. „благотворително разрушаване”. Около него се блъскали коли и избухвали в пламъци, но той не се почуствал нито развълнуван, нито уплашен. Почуствал отегчение и скука. „Скука не е адекватната реакция на избухващи коли”, казва самият Лори.

Ето какво разказва за себе си актьорът в едно от неотдавнашните си интервюта:

– Г-н Лори, вие печелите 400 000 долара (280 000 евро) на епизод (от сериала „Хаус”). Как се справяте с вашия успех?

– Лошо. Успехът ме плаши.

Хю Лори. Снимка: Ройтерс

– Защо?

– Колкото по-високо се издигам, от толкова по-високо мога да падна. Аз съм наясно с това. Винаги ме е страх, че правя или казвам нещо глупаво, което ще бъде моята гибел.

– Заобиколен ли сте от фенове, когато излезете от вкъщи?

– Не, защото аз не излизам от вкъщи. Аз не съм от този тип хора, които ходят да пазаруват. Като се замисля аз почти никога не ходя да пазарувам. Не е чудно защо напоследък съм отслабнал толкова.

– Вие сте си купил вила в Лос Анджелис и балансирате между Америка и Лондон. Защо не вземете семейството си в Америка?

– Съпругата ми остана в Англия с децата, защото те още ходят на училище и си имат приятели там. Но те ме посещават много често в Лос Анджелис. Като цяло аз прекарвам половин година в Англия.

– Какво мислите за хората в Холивуд?

– Те са доста по-нормални, отколкото си мислех. Аз се бях приготвил за един ненормален град, в който всички взимат кокаин, луди са за пари, а навсякъде си преследван от папараци. Всъщност въобще не е така.

– Вашият син Чарлз е на 19 години, неговият брат Бил е на 17, а дъщеря ви Ребека е на 14. Иска ли някой от тях да върви по вашите стъпки?

Хю Лори в сериала „Хаус“. Снимка: Фокс/Ройтерс

– Да, Ребека със сигурност. На 10 годинки тя изигра първата си роля като дъщерята на Ема Томпсън. Преди няколко години синът ми Бил кандидатства да играе в една от частите на „Хари Потър”. Не го избраха, защото сметнаха, че е много малък.

– Не е ли вълнуващо, че някои от вашите деца могат да правят кариера в Холивуд?

– Как да е вълнуващо! Опасността е навсякъде и натискът от страна на бизнеса е огромен. От друга страна, вече съм работил с много млади актьори, чието спокойствие ме удивлява.

– Коя черта в героя ви д-р Хаус най-много ви допада?

– Харесва ми това, че него не го е грижа какво светът си мисли за него. Той прави това, което смята, че е правилно.

По материали от английския печат. Интервюто е от в. „Щутгартер нахрихтен”, със съкращения.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.