www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

33 години власт на Тодор Живков – феномен в човешката история*

27 Октомври 2008

 

Официалният портрет на Тодор Живков, който беше поставян навсякъде из България в продължение на повече от 10 години до 1989 г. Официалните портрети на вожда са променяни само 3 пъти за всичките 33 години на неговото управление.

Преди 19 години, на 10 ноември 1989 г., беше свален от власт човек, който управлява държавата еднолично и непрекъснато 33 години подред. Тази продължителна власт не може да се сравни с нищо в съвременния свят, освен с властта на Ким Ир Сен в Северна Корея (премиер и партиен лидер от 1948-1949 до 1994 г.) и властта на Фидел Кастро в Куба (премиер от 1959, партиен лидер от 1965 до 2006-2008 г.).

Живков се хвали в края на 80-те в едно изказване – “Аз съм доайен сред първите и генерални секретари на компартиите в социалистическите страни в Европа”. И допълва – “Доайен не значи най-стар, а с най-голям стаж.” По това време албанският Енвер Ходжа е вече починал (управлявал от 1945 до 1985 г.) и т. нар. Тато няма конкуренция.

Царуването на Живков надминава това на римските императори, с единствено изключение – първият император Октавиан Август, преди 2000 г., властвал 41 години. В следващите 4 века, дори в най-стабилните периоди на империята, няма нито един, който да е царувал по-дълго от Тодор Живков, чак до император Теодосий Втори в 5 век. Българският комунистически владетел има по-кратък престой на престола от няколко европейски царе от Средновековието и от българския цар Петър I, царувал от 927 до 969 г.

В древността, за 3500-годишен период от историята, по-продължителна власт от Живков имат само неколцина египетски фараони от първа династия в архаичния период на Египет - около 3000 г. пр. Хр. и после към 11-та династия, около 2100 г. Пр. Хр.

Статуя на Ким Ир Сен, вождът на Северна Корея, който става премиер и партиен лидер през 1948-1949 година и властта му продължава до смъртта му през 1994 г. Снимка: туристически справочник на Северна Корея

У нас никой не е анализирал сериозно как в модерния свят, в Европа, България постигна този феномен на обществен модел.

Приказките за социализъм, комунизъм и демокрация, които занимават българите от 19 години насам, прикриват факта, че в България имаше едноличен режим. Социалистическата система и т. нар. държавно-планова икономика бяха форма. Съдържанието беше диктатура на един човек. Десетилетия на политическа разправа, на отстраняване на всички конкуренти за властта и ограждане с послушни хора, които се подчиняват на вожда. Всичко това прикрито зад идеологеми за развито социалистическо общество, демократичен централизъм и т. н.
За разлика от времето на римските императори политическите конкуренти на Живков, техните деца и роднини не са били убивани (макар че има отделни случаи), а само отстранявани от властта, понякога вкарвани в затвора, изселвани.

Статуя на фараона Хефрен, царувал 25 години (2518 до 2493 г пр. Хр.). Археологически музей в Кайро. Снимка: Иван Бакалов

В настоящата книга* има два любопитни момента, които не са описвани достатъчно до сега. Първият е възцаряването на Живков. Т. нар. Априлски пленум през 1956 г. е организиран като заговор и осъществен като безкръвен преврат – по време на провеждането му са организирани и приведени в готовност военни поделения, части на милицията, а преди това Живков е имал тайни срещи с партийния лидер на СССР Хрушчов и е съгласувал с него завземането на властта.
По същия начин, след цели 33 години, хората, които свалиха Живков, се оказаха заговорници и превратаджии. Подготвят се, сякаш ще правят нещо нередно – режимът изключваше по принцип каквито и да е коментари за смяна на генералния секретар на БКП и държавен глава.
Някои от хората, които го свалиха, са имали предварителни разговори и допитване до партийния елит на СССР, което сега дава основание да се твърди, че свалянето на Живков е преврат, извършен под диктовката на Москва. Всъщност нещата са по-сложни. Но, както казва генерал Добри Джуров - “Всеки претендира да знае Христовата истина за 10 ноември”.

Първият римски император Октавиан Август, царувал 41 години (27 г. пр. Хр. до 14 г.). Снимка: Уикипедия

Вторият малкоизвестен момент, който се описва в тази книга, е как Живков се е борил за власт и след 10 ноември (!). На самия пленум той е бил подведен (по свидетелството на члена на политбюро Йордан Йотов) и е гласувано да си подаде оставката и като генерален секретар на БКП, и като председател на Държавния съвет (пост, равносилен на президент). Йотов твърди, че прочутите кадри, на които Тодор Живков гледа слисан и с отворена уста на 10 ноември, са заснети точно в момента, когато той с изненада научава, че на пленума прокарват решението да си подаде оставката и като държавен глава. (При тоталитарната система тогава всяко действие на правителство и парламент се предхожда от партийни решения). След пленума Живков вика свои приближени хора на разговор и ги кара да уговарят подкрепа за него да си запази поста председател на Държавния съвет. Това става, когато народът вече е излязъл на улицата, възторжен, че е сложен край на едно омразно управление…

Да, сега има носталгия по Живков. Както в Албания някои си харесват абсурдния режим на Енвер Ходжа, покрил цяла страна с бункери и поставил я в пълна изолация от света.
Въпреки примерите за цивилизованост, култура и постижения в този период, оказва се, че в Европа България може да се сравнява само с Албания по форма на режима. Подобни еднолични режими имаше в Румъния и Югославия, но нито Йосип Броз Тито, нито Чаушеско не успяха да властват толкова, колкото Живков.

И точно силната и продължителна власт на Живков има пагубно въздействие върху развитието на страната. Интелигенцията няма друг начин на съществуване, освен колаборационизъм с режима, под една или друга форма. Пречупена е всяка инициатива, всеки опит за инакомислие се потушава. Населението се маргинализира и постоянните днешни констатации, че в България няма гражданско общество, се коренят основно в този едноличен режим, смазвал повече от три десетилетия всеки опит за свобода.

Всеки, който изказваше критично мнение по времето на Живков, беше потенциален враг на партията и народа. Неговите стъпки се докладваха и следяха и ако беше на някакви властови или обществени позиции, веднага беше изтикван в глуха линия. А в 60-те години разправата е била и по-жестока – затвор, изселване, лишаване от работа, пенсия и др.
Липсата на свобода роди и безкрайните вицове от т. нар. категория “Златна решетка” (в книгата са подбрани някои от 60-те, 70-те и 80-те години).

Абсолютната власт на Живков се упражняваше с безпардонна лицемерна формула за социализъм, справедливост, равенство, докато същевременно елитът на неговата власт разполагаше с привилегии и блага, които бяха недостъпни за хората. Живков цинично призна, че не вярвал в социализма и през 1989 г. констатира, че той е едно недоносче. Диктаторът стана първият социалистически милионер от издаването в томове на речи и доклади (виж тук). Партийният елит живееше в представителни жилища, които днес струват милиони, и се снабдяваше със стоки по т. нар. второ направление (внос от Запад), докато българите бяха унижавани от чудовищен дефицит на пазара и ограничавани в правото си да купуват апартаменти, автомобили, лишавани от свобода на пътуване и свобода на личната инициатива. В това отношение България беше по-изостанала от останалите социалистически страни. Икономическият й модел беше сбъркан. Тя изцяло зависеше от суровините на СССР и индустрията й произвеждаше нискоконкурентни и некачествени стоки, които намираха пазар главно там. Затова, когато рухна социалистическата общност, икономиката се оказа в несъстоятелност и настъпи тотална бедност и безработица.

Днес много се говори за добрите страни на тогавашния “социалистически” модел. Но, както казва превратаджията ген. Анев, враг на режима и убеден комунист, “При Живков беше добре не благодарение на него, а въпреки него”.
Еспериментът с т. нар. социалистическо общество, изродило се в диктатура, приключи. Историята така подреди нещата, че имаше дори една и съща нация, разделена от двете страни на Желязната завеса и всеки може да сравни постиженията на Източна и Западна Германия преди обединението – стандарт на живот, икономическо развитие.
Днес прогресът на България зависи от разчистването на 33-годишното наследството от Живков. Включително в мисленето на хората

Вицове за Тодор Живков

Попитали радио Ереван:
- Има ли култ към личността в България?
- Култ има, но личност – няма – отговорило радиото.

***

Българин бяга нелегално в Америка и отива при свой сънародник, който е емигрирал години по-рано. Сварва го в една кантора пред луксозно бюро и … портрет на Тодор Живков на стената зад него.
- А, как е възможно – защо държиш тоя портрет на стената? – пита новодошлият.
- Е, как защо – против носталгията.

***

На специално заседание Св. Синод провъзгласил Тодор Живков за светец на източноправославната църква.
Патриарх Максим връчил в ръцете на Живков златен жезъл с думите:
- Ваше високопреосвещенство, връчваме ви този жезъл защото постигнахте, това, което цялата църква не можа да постигне – напразно се мъчихме години наред да научим православните да постят, а вие с вашата Декемврийска програма на БКП, накарахте целия български народ да пости 6 дни в седмицата…

***

- Знаеш ли го този виц за Тодор Живков, който тича по улица “Оборище” с нож, забит в гърба?
- Не го знам, но добре започва.

***

Владко, синът на Живков трябвало да стане министър. Но на какво?
- Искам да стана министър на океаните – казал Владко на баща си.
- Невъзможно – вдигнал рамене Живков – Нали знаеш, че нямаме океани.
- А-а, невъзможно – казал Владко – И култура нямаме, ама кака стана председател на Комитета за култура.

***

Живков перифразирал старата българска поговорка: “От пръдня боя не става”. На поредния конгрес издигнал лозунга:
“С една пръдня по-малко – две бои повече!”

***

- Какво е България?
- Малка държава, дадена под аренда на семейство Живкови по 35-то постановление на Министерския съвет.

***

Владко Живков, застанал пред рулетка в Монте Карло, перифразира думите на Левски:
- Ако спечеля, печеля за себе си. Ако загубя – губи цял народ.

***

1988-ма година. Тодор Живков изнася доклад, половината зала спи. Изведнъж някъде се появява плъх. Будните се развикват:
- Хванете го, убийте го!
Един заспал, стреснат от виковете се събужда и започва да вика:
- И сина му, и сина му!

————

* Из подготвената за печат документална книга на издателство “Милениум” - “Превратаджии” от Иван Бакалов, която ще излезе за 10 ноември т. г. Книгата съдържа интервюта и разкази на някои участници в отстраняването на Живков от властта като ген. Добри Джуров, Пенчо Кубадински, Йордан Йотов, организаторът на военен преврат срещу Живков през 60-те години ген. Цвятко Анев, т. нар. врачански атентатор и др.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 [3]

 1. 101) чичата
  филип - 91 го е казал най-вярно
 2. 102) Виктор
  Вие сте пълни идиоти...какъв феномен,бе???Леле...не си знаете историята!Най-дълго управлявалият български владетел е цар Петър!!!А не Тодор Живков-Живков управлява 35 години-от 1954 до 1989,а цар Петър е от 927 до 969.Смятайте!!!Това са 42 години!!!Цар Петър е НАЙ-ДЪЛГО УПРАВЛЯВАЛИЯТ български вледетел!!!!!Това,че ви е мъчно за соцвремето,не означава,че трябва да изопачавате историята!!!
 3. 103) дебеларица
  най големият политик това е негово величество цар симеон.ще ви изредя причините.след 1944 година е пратен в изгнание,комунистите управляват до 1956 след което на власт идва най големият измамник в българската история тодор живков.агент на гешев прост но хитър човек лесно манипулируем от неговия ментор гешев.така на практика от 1956 г. до днес българия се управлява от н в симеон.като се има в предвид че гешев е царски човек.от 1956 до 1990 ярез агента на гешев.и от 1990 след дирижиране на промените отново от н в симеон.4 години н в симеон управлява сам а после в коалиция след което чрез ...още

 4. 104) СССР. На 18г. съм.
  Много "смешно" ми става под това, което някои хора наричат "Свобода на изказа". Добре да видим, вече сме република - свободна държава. Свободни сте да казвате каквото искате - ами хайде, каже те какво искате. Нали сме свободни и никой не Ви спира. През социализмът не е имало такова нещо като свободен изказ. Ама за това хората се живели отлично и са знаели какви са целите им в живота. Имали са сигурност, работа и СВЕТЛА ЦЕЛ(ИДЕАЛ) към, която да се стреми обществото, а нали човека трябва да бъде воден към идеал, който да постигне и да живее в така нареченото ...още

 5. 105) СССР. На 18г. съм.
  А не сте ли се замисляли, че не само комунизмът и другите идеологии на 20 век са убивали и заточвали хора. Да вземем Римската империя- най-великата империя до сега, ами Средновековна Европа,Имперска Русия(в момента не мога се сетя други държави - спи ми се, може да се сетите Вие). Всяка страна в историята на човечеството е извършвала такива действия - не трябва да се учудвате вече. И така ще е за в бъдеще. Всяка държава от вчера и днес се старае десетките милиони хора да се доволни по един или друг начин. А противниците се "отстраняват". Вярно е че, при ...още

 6. 106) Anonymous
  TТова го е писал някой малоумник, който не е можел да разказва вицове против Тодор Живков и сега си го връща. Пълни глупости са това! Сега по-добре ли сме бее? пишман писателю!
 7. 107) Anonymous
 8. 108) цеци
  тогава времената бяха по-спокойни,не се страхувахме за утрешния ден,за всички имаше работа,учениетд и лечението бяха безплатни,по улиците нямаше нучета които изяждат хората ,анямаше убийства посред бял ден и хората бяха по-добри аз съм на 48 г живяла съм по равно и в двата строя и преди не ми е било лесно но сега е непоносимо
 9. 109) cobalt
  Ами бегом доброволно в затвора цеци - и там е спокойно, няма кучета, имаш осигурен покрив и здравно обслужване. Това, че не те пускат да излизаш от килията явно не ти пречи (не ти е пречило половин живот, все пак).
 10. 110) !!??
  Най-големият български политик в новата история на България. След неговото управление започна тоталното унищожение на Държавата, което към днешна дата е почти приключило...остава още малко...
 11. 111) Valter
  Кобалте, всеки си изказва мнението от неговата камбанарийка. Цецка така го разбира, усеща и така го изказва. Не забравяй че голяма част от мненията подобни на това са белязани и от нещо друго. Жената сама казва, на 48 е. Обикновено човек в тази възраст прави равносметка. Е каква да е равносметката на хилядите останали в БГ и изтърпели в 25години реформи?! Лесно ти е да плямпаш отдалеч от другата страна на земното кълбо. И не на последно място, не забравяй, че младите години на всеки остават най-хубавите години, не зависи дали са били при този или онзи строй.
 12. 112) несхо
  за да разберете живков трабва да сте живели преди и след него
 13. 113) несхо
  преди него имаще бедни и богати с него братсво и равенство 33години управленийе направи бг бг а след него един гвоздей не е забит накьде за20 години
 14. 114) емо
  През времето на Тодор Живков всечко си беше много добре. Живота беше супер, не разбирам защо всички си кривим душите и нещем да си го признаем. Двайсет години средствата за масова информация се мъчат да ни убеждават че не е било така. Е добре нали помним кво е било и виждаме как е сега. Трябва смело да признаем- КОМУНИЗМА СИ БЕШЕ СУПЕР
 15. 115) мразещ БСП
  Социализъма, комунизъма си беше едно лайно покрито със шоколадова коричка. Добре бяха висшите ешелони на власта, доносниците, подмазвачите, лижедупците. Всички останали знаят за какво става въпрос.Аз съм от него поколение и много добре зная колко процента от кандидат студентските бройки бяха за деца на активни борци против фашизма и капитализма,и после какви длъжности заемаха. Изядоха ни мъката тези говеда. Млади хора никога не позволявайте на социалисти /КОМУНИСТИ /повече да управляват България.АБВ, атент Гоце и всички останали мекерета далеч от държавно управление.
 16. 116) Anonymous
  Нека младите преценят как живеят сега и да помислят, не са ли живели техните родители по добре. Не виждам новото поколение днес, да е щастливо че няма социализъм или комунизъм или каквото и да е било. Имало опашки за банани, нямало дънки, децата на борците били с предимство, нямало порно по телевизията, не ти разрешавали да имаш много апартаменти- дрън дрън глупости на таркалета. Млади хора не се хващайте на тия неща.
 17. 117) емо
  Нека младите преценят как живеят сега и да помислят, не са ли живели техните родители по добре. Не виждам новото поколение днес, да е щастливо че няма социализъм или комунизъм или каквото и да е било. Имало опашки за банани, нямало дънки, децата на борците били с предимство, нямало порно по телевизията, не ти разрешавали да имаш много апартаменти- дрън дрън глупости на таркалета. Млади хора не се хващайте на тия неща.
 18. 118) Комаров
  Авторите с претенции да четат повече. По възможност два вагона книги като Димитри Иванов. Името на румънския диктатор е Чаушеску.
 19. 119) ... Някой си ..
  При др. Тодор Живков да имаше самоубили се за това че,са ги съкратили/изгонили/ от работа и не могат да си плащат ГОЛЕМИТЕ заеми и ще останат на улицата,защото ще им вземат даденото през неговото време жилище а ?!???!
 20. 120) superardino
  Пишете каквото си искате,тогава си живеехме по-добре.

Страници: « 1 2 [3]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com