www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Соколът се оказа лешояд

3 Ноември 2008

 

От сп. “Либерален преглед”

Едвин Сугарев

Новата българска история познава множество драстични примери на политическа подлост, безпардонна наглост, първобитен егоизъм и мизерна страхопъзльовщина. Дори на този фон обаче интервюто на Ахмед Доган с Валерия Велева по повод смъртта на Ахмед Емин, публикувано наскоро в „Труд“, поставя абсолютен рекорд. Изправени сме пред човек, който страда от пълна нравствена амнезия – и който е до такава степен преял с власт, че вече смята собствената си деградация и собствената си неспособност да различи доброто от злото за нормални житейски принципи.

Това е първата му реакция – повече от седмица след самоубийството в собствените му сараи. Доган не отиде на погребението на Емин – и използва това интервю, за да определи покойника с думите: „Той е една мъжка секретарка“. Част от обслужващия персонал, някакъв неуравновесен тип с нищожни функции, който лидерът всъщност и не познавал добре, взел го случайно и на доверие. И нито една дума – поне от кумова срама – в знак на съжаление за смъртта и уважение към паметта на покойния. Тъкмо обратното – в текста на това интервю Доган дори не споменава неговото име. Ахмед Емин е някакъв безличен, но злонамерен „той“, дръзнал да се застреля не някъде другаде, а в самите Доганови сараи. „Той е имал възможност да го направи в дома си, никого не е имало по това време – ни жена, ни деца.“ – горещи се Доган. „Имал е възможност да го направи в кабинета си в централата. Имал е възможност да го направи на Балкана някъде, бил е ловец, и то много изкусен ловец. Защо го прави тук? Където аз живея.“

Защо тук, където аз живея – това е единственият въпрос, който тревожи лидера на ДПС. И отговорът е, че Ахмед Емин е камикадзе, а неговото самоубийство е гигантски заговор срещу партията и нейния сайбия. Един „чудовищен сценарий“, който раздухва „анти-ДПС и антитурска кампания, внушава се, че едва ли не турците са крадливи, че са против държавата“. И един сценарий, който – забележете – според Доган няма как да не предизвика етническо напрежение. Със смъртта на Емин този сценарий е в ход. Сам ли е бил той в своето самоубийство, се пита Доган и си отговаря – не, не е бил сам. Пита се кои са били другите и ето неговата доволно широка дефиниция: „Създаването на етническо напрежение вече започна. Тази анти-ДПС и антитурска кампания, разните мафиотски структури, които стягат редиците срещу нас… Трябва да успокояваме нашия електорат.“

Плашенето с етническо напрежение е добре позната стратегия, която влиза в действие винаги, когато интересите на ДПС са застрашени. След изборите през 1997, когато ДПС се оказа извън властта и неговият монопол над етническите турци бе застрашен, Доган бе дори по-откровен – тогава заяви, че „свободата“ може да бъде извоювана не с рози, а със сопи – и намекна, че и при него има предостатъчно „радикали“ – и че ако ги „пусне“, етническите войни в Югославия ще ни се видят песен в сравнение с това, което ще стане в България. Само че между казването тогава и сега има разлика – и тази разлика е в страха.

Соколът се страхува – и това повече от ясно личи в това интервю. Страх за властта, по-сладка от всякога, тъй като е придружена с могъщите потоци от европейски пари – които за зла чест секнаха не заради крадливостта на „турците“, а заради крадливостта на техните самозвани лидери и съответните им „обръчи от фирми“. Страх за това, че при следващите избори стратегическият партньор БСП може да избере други съюзници, че „балансьорът“, който близо две десетилетия определяше деленето на властовата баница, може да се окаже в ролята на излишния – а Доган много добре знае, че излишните споделят съдбата на уморените коне – тях просто ги убиват. Страх за възможността да се свие политическия чадър над главата му и зулумите, заради които днес ни низвергва Европа, да бъдат изкупени чрез персоналното му пожертване. Страх от законите на криминално-корпоративния картел, в който самият той превърна ДПС, страх от това, че и при най-малката проява на слабост водачът на глутницата бива незабавно разкъсван от участващите в същата тази глутница.

Виж тук целия текст
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Доган - султан
  Може би ако Доган стане султан на България, ще намали упреците си за раздухване на анти ДПС настроения.
 2. 2) Anonymous
  НЕ,ПО-ПРОСТО Е: ------- -------- ----------- НЕщАТА В БЪЛГАРИЯ щЕ ПОТРЪГНАТ.... ПОНЕ МАЛКО,БЕЗ СЪМНЕНИЕ!!!! Редактирано от Админ
 3. 3) патриот
  СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА АВТОРА НА СТАТИЯТА
 4. 4) ТИГЪР
  Е. СУГАРЕВ АГЕНТ НА ДС.ПЪЛЕН САМО С КОМПРОМАТИ
 5. 5) Мм
  Евет! Да го разкъса глутницата.
 6. 6) дявол
  дога в казан :)
 7. 7) дявол
  доган в казан :-)
 8. 8) СЕДЕСАР
  Сугарев е най-честният и най-големият идеалист в българската политика.С моите приятели седесари го наричахме "НАПОДКУПНИЯТ".Удивлявахме се на това - защо никой от екипа на Костов не го оцени.И сега , с тази статия доказва ,че е смел човек и достоен гражданин.Ето този гражданин, господа мафиоти щеше да ви тури в ред ,ако беше премиер на България(или поне вътрешен министър) и никой друг.Защото щеше да отвори всички досиета,да им бие шута на всички милиционери-комунисти от службите,да отвори архивите за държавният дълг на България,да вкара виновните в затвора и сега страната да е далеч напред.Привет на неподкупният.Колкото до Доган,той не е само ...още

 9. 9) Ха-ха
  То вече не се знае кой честен, кой подлец. Кой знае колко са платили на неподкупния Сугарев да напише тази статия. Всички сволочи след 1989 г. бяха разпределени по партии и партийки и бяха кукли на конци. ДС им дърпаше конците, това е истината. От 1944 г. насам България върви към пропаст, неслучайно на стария герб пишеше 681-1944 г. После се усетиха и махнаха 1944 г.
 10. 10) За горния
  Не мисля,че Е.Сугарев го е написал за пари.
 11. 11) Ха-ха
  Може и да не е, дано! Сугарев беше толкова оперетъчен, вместо когато бяха на власт да подкрепят някой смазан от комунизма жив човек, занимаваше се с гладните си стачки и пр. простотии. Простотии, защото вече се изясни, че СДС и акциите на неговите ръководители са били по сценарий на Шесто управление и на цялата ДС.
 12. 12) Едуин
  СЕДЕСАР, не ви ли е срам. Свирихте по гайдата на ДС, загубихте ни времето да ви ходим на митингите. Ние пропаднахме, а всимчки отрепки от партийките в СДС днес станаха професори, академици, шефове на фондове, и прочие явни ями. Па и да ви ръкопляскаме още, да угодим на някои псохопати, които всеки ден даваха интервюта как ще смажат комунизма - Михаил Неделчев например, въпросният Сугарев, Ал. Йорданов и сие.
 13. 13) неразбиращ
  О-о,кукуто Сугарев изпълзя от някакоя дупка?!Това е наистина интересно!
 14. 14) СЕДЕСАР
  до ЕДУИН-12.Моето време не беше "загубено' КОГАТО ХОДЕХ НА МИТИНГИ.Познавам много хора като тебе,които ходеха там,за да "намажат" нещо от това, когато ну дойде времето.Аз ходех на митинги напъкно съзнателно и убедено а не зареди някакви облаги,както ти си мислеше.И когато не успяха да се докопат до кокъла(тяхната главна цел),започнаха да псуват и СДС и всички останали.Това мой човек е право на избор,а не задължение като при тебе.И никой не ти е губел времето с наште митинги,но ти, и такива като тебе гласуваха после отново за комунистите и набутахте България отново в калта.Но какво да се прави ,прост народ-слаба ...още

 15. 15) Разбиращ
  Въсщност от кое мазе изпълзява сега антикомумистът Е. Сугарев?
 16. 16) Едуин
  До т.нар. седесар. Първо, нямам никаква материална облага от ходенето ми на митинги, но в един момент реших, че няма защо да поддържам разни подлеци и психопати, оглавили партийките в т.нар. СДС. Сега като си припомням тия хорица, просто ме е яд, че съм вярвал, че ще направят нещо, освен да се присъединят към така наречената демократична номенклатура. Драги, седесарю, дано поне ти си се вредил. Второ, не съм съгласен, че нашият народ си е заслужил съдбата си, това не е седесарско мнение, а бесепарско. И, трето, трябва да е човек съвсем нагъл да твърди, че в БГ изборните резултати ...още

 17. 17) неразбиращ
  До РАЗБИРАЩ:А бе,тоя не беше ли написал онова шизоидното"Монолози на вагинаната"?Да не би да се пръкна от някоя вагина,туй ненормалното,пак да монологува?
 18. 18) разбиращ
  Не бяха монолози, и не бяха за вагина. Пишеше за себе си, как похапвал киселц и попръцкнувал. Винаги когато тази личност напише някоя щуротия, валят трупове - политически и реални такива. После го пращат пос/р/ланик в някоя азиатска республика. А седесара е типично лайно, този от форума, щот е комуняга пребоядисан! 1) Никой управник не заслужава народа си, навсякъде! 2) Слаба държава - прост народ, не обратното!
 19. 19) Anonymous
  Много сте неграмотни. "Монолози на вагината" е пиеса от американката Ева Енслър. Къде го набъркахте тук Сугарев
 20. 20) Аналисимус
  Анонимния, пиесата е написана за теб. Само дето имаш зъби - ти си заплаха за човешкия род.
 21. 21) FIRST 2
  Тия двамата - разбивача и неразбивача комай са от един отбор.Тия тъпи милиционерски мутри са разбили сигурно не една или две демокрарически глави.Точно такива хора ни управляваха 50 години.Слабо образовани,ниско интелигентни но за това пък изключително нагли.И тръгнали акъл да раздават по форумите.Айде у лево.Защо ли само такива като вас не ги лови цензурата в е - вестника?Много интересно!
 22. 22) неразбиращ
  До Фърст2:У-у-у,не се нерви бе пич,ела в отбора-чекаме те!
 23. 23) разбиращ
  Идвай, бесния, раздават зелени чорапки и пенция на 45 г. - гарантирано и то доста над 700 лв. Освен тва ше почнеш и ти да раз-бираш, ако ти стиска де:)
 24. 24) Нед
  До едуин-другарю,а когато Недел4ев,Сугарев, Йорданов ти казаха,4е конституцията е неокомунисит4еска и ще те обере ти се подсмихваше,когато през 94 година Сугарев,Йорданов,ти казваха 4е БСп свали 4рез преврат фил димитров и докара Беров на власт 4рез мандата на ДОГАН и неговата галопираща инфлация и 4е ако доиде Бсп сама на власт тази галопираща инфлация ще се превърне в хипер и пак ще те окрадат-ТИ ПАК СЕ ХИЛЕшЕ!Когато пак ти казваха,4е царя води Бсп и доган след себе си -ти като луд гласува за НДСВ!Сега питаш като малоумника жорж-каде е бил Сугарев!Той бе6е тука,ама ти бе6е за гъби!Затова сега яж гъбата с ...още

 25. 25) НЕРАЗБИРАЩ РАЗБИРАЧ
  Внушението,че Сугарев е написал "Монолози на вагината",разбира се не е написано от незнание,а от моята милиционерска хитрост - нали се знае,че като очерниш някой ,после трудно се доказва обратното.Така ни учеха едно време в Пазаджик у школата за милиционери.А и това "слаба държава - прост народ" си е верно,я глей колко прост съм израснал,ама това беше оти държавата беше слаба.А такива елементи като "седесаро",колко сме ги мачкале,биле и пак че ги мааме ама нейсе.Прав си е оня ЕДУИН - за кво да скачаш по митингите като нема келипир?Яз например,ако ми даде некой 20 лева,че гласувам за него.Такива като Сугарев не ...още

 26. 26) Едуин
  Нед, гъбата с оцет е в устата ти, драги. Аз съм бил свободен откакто съм се родил, не съм зависел нито от баба БКП, нито от СДС, НДСВ, ДПС, Атака, и т.н., пардон, ако съм пропуснал някоя фирма с идеална политическа цел, вадил съм си хляба с труд в полза на родината си, без да правя компромиси, затова имам право на собствено мнение. Мога само да те попитам защо тия титани на демокрацията, не са предотвратили бедите, застигнали БГ, а само са предупреждавали. Значи те са нещо като съвременна Касандра. Е, това не е малко, браво на тях.
 27. 27) Ухаа
  СДС неведнъж беше на власт, поне досиетата да беше отворило. Е, но как да стане? Всичките им шефове са били доносници и агенти на ДС. Смятам обаче че не СДС, ДПС и НДСВ са виновни, основният виновник за погрома на България е кукловодът - коалицията БСП-КГБ.
 28. 28) неразбиращ
  До 25:Я,още един се пръкна в отборо!Ама ние моеме да напрайме веке партия бе ей!
 29. 29) ДРУГ СЕДЕСАР
  Защото ми харесва позицията ти, ще ти отговоря защо "никой от екипа на Костов не го оцени". Първо, няма екип, а Командир. Второ, именно защото е неподкупен. Девизът на Костов беше, че не му трябват хора, които не могат да крадат. Костов не е антикомунист - той се опитваше да направи червената далавера синя. Само толкова. Затова много червени мошеници станаха сини. Само за кратко. А на оня, дето пита защо СДС "не са предотвратили бедите, застигнали БГ, а само са предупреждавали" бих отговорил, че с такива калпави поддръжници като него и това което успя да направи СДС никак не ...още

 30. 30) Боряна
  не ми се отваря целият текст. Ако не е споменал че за всичко е виновен Костов, значи има някаква грешка. Всички знаем- за Доган, за времето, за Гоце, за мен за теб за всички и всичко ни е виновен Костов. Ние сме невинни.
 31. 31) чичата
  между първоседесарите, първи бяха екозащитниците/ и ми е странно заглавието на първоседесаромантика сугарев*ич - соколът срещу лешояда/ защото и двете твари са природонужни
 32. 32) Радо
  Като чета мненията тук имам чувството че не важно кой какво пише и какво поднася , а кой какъв е и колко да го оплюем . Така България не ще се оправи никога !
 33. 33) чичата
  радко ,ти изтепа рибата брато/ верваш ли че ще се оправи/ още хан крум се е отчаял, а ти вервай
 34. 34) до Боряна 30
  Без да омаловажаваме вината на вампира Костов, трябва да признаеме, че вината, без да произтича от нас самите, не е без връзка с мафийте, дето го обслужват.
 35. 35) Anonymous
  посредством престъпна некомпетентност , забравих да кажа
 36. 36) чичата
  аз съм комунист/ въпреки това бих отправил препоръка към сексисткия(за да не кажа лезбийски)е-вестник/ да преразгледа програмната си политика/ да отвори рубрика, която да обслужва романтични политомислещи, като еди, и не само той/ в замяна на рубрики от вида на писмо от(никъде),виното, малкият коментар дори фотогалерията/ инак администратора си върши работата, но не забелязва противоречието в хедъра и футера на менюто си/ дава се твърде голям аванс на наркорекламите - имам предвид допускът на зависими от всякакви там упойващи средства/ надявам се че не е нужно да си обясняваме кое как се прави/
 37. 37) до чичата
  нали си камуниз бе,свери си чесовника да видиш как се отнасят в европа камунизите към наркорекламата(поощряват я) и тогава си чеши мъдрото перо
 38. 38) чичата
  37-ми, имам предвид точно такива като теб, дето вместо мозък имат швейцарско сирене, да нямат право на перчене в публичното пространство, независимо колко им остава до свръхдозата/ същото важи и за откровената пропаганда на педерастлък, независимо колко им остава до спинфинала
 39. 39) Anonymous
  виж за педераслъка съм съгласен
 40. 40) Симеон
  ДОГАНЧО ПЕДЕРАНЧО


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com