Яйца се боядисват в четвъртък и в събота – фотогалерия

egs.jpgТрадицията повелява великденските яйца да се боядисват сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, а след това и на другите членове от семейството.

Първото боядисано яйце се запазва до следващия Великден. Смята се, че то носи здраве, късмет и щастие.
Второто яйце също трябва да е червено. То се оставя в църквата след литургията в нощта срещу Великден. Останалите всеки може да боядиса по свой вкус.

В четвъртък в дома при манастира “Света Троица” в Нови хан, където отец Иван е приютил над 60 души бездомни и сираци, приготвиха 200 яйца. По-големите деца помагаха в боядисването им, а по-малките бяха нашарени за здраве с първото червено яйце.

В дома за сираци към манастира
В дома за сираци към манастира „Света Троица“ в Нови Хан избраха Велики четвъртък, за да боядисат великденските яйца. Децата бяха нашарени с първото червено яйце, а Отец Иван отслужи литургия. Снимки: Валентина Петрова
В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира В дома за сираци към манастира
България