Републиканската партия в САЩ – без бъдеще и без лидер

Кандидатката за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин маха на поддръжници на летището в Алънтаун, Пенсилвания. Снимка: Ройтерс

Дали Сара Пейлин е решение за разгромените републиканци? След историческия урок, който получи на изборите, Републиканската партия е с несигурно бъдеще – Белият дом и Конгресът са в ръцете на демократите, партията няма надежден лидер на хоризонта, членската й маса е разделена по въпроса какво значи да си републиканец.

От момента, в който беше избрана за кандидат за вицепрезидент в края на август, 44-годишната губернаторка на Аляска Сара Пейлин стана звездата в лагера на републиканците, въпреки че в политическия спектър се ширеха различни мнения за нея. След като обликът на Републиканската партия помръкна, а търсенето на следващия Роналд Рейгън продължава, Пейлин може да бъде една от многото личности, борещи се за влияние над идеите на републиканците в ерата след Буш, а евентуално дори и за лидерското място.

„Консерваторите още търсят „г-н Десен“. А може би г-н Десен ще се окаже г-жа Дясна“, казва Бил Уейлър, експерт в консервативния Институт Хувър. Пейлин „има потенциал за национален лидер и е любимка на консервативните радио предавания“, добавя Уейлър. Но „дали тя иска да бъде мамче, което си стои у дома и губернаторка-домошарка, или иска да бъде играч на националната сцена? Изборът е пред нея.“

Пейлин не положи особени усилия да разсее предположенията, възникнали още със залеза на кампанията на Маккейн, че може да се кандидатира на следващите избори след четири години. Във вторник тя заяви пред репортери, че се вижда в „ролята на обединител“, ако хората искат да й помогнат да поведе страната. В родното й градче Уасила, недалеч от Анкъридж, вече се продават тениски с надпис „Пейлин 2012“.

Гроувър Норкуист, водещ консерватор и президент на „Американци в подкрепа на данъчната реформа“, нарече Пейлин „една от петте или шестте личности, които са приемливи кандидати за президент през 2012 година“, наред с познати имена като Мит Ромни, губернатора на Тексас Рик Пери и бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич. „Тя е в първата редица, но това не я прави автоматично следващата кандидатка“, каза Норкуист. Кандидатирането за вицепрезидент „те включва в надпреварата“.

Напред могат да излязат мнозина републиканци. Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни, който загуби борбата за номинацията тази година, възобнови своя комитет за политическо действие. Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал заминава за щата Айова (който е важен в процеса на първичните избори) на 22 ноември, за да произнесе програмна реч пред консервативна организация.

В продължение на два напрегнати месеца Пейлин беше младият партньор на стария и на моменти ексцентричен войн Маккейн. Тя беше наричана по всякакъв начин – от „празноглава фуста“ до „истинско попадение“. След загубата Маккейн я нарече „впечатляващ нов глас в нашата партия“. „Тя е като нешлифован диамант“, каза бившият член на Националния комитет на Републиканската партия Барбара Елби, която възлага надежди на Пейлин да влее нова енергия в партията. „Очаквам, че това ще допринесе за израстването й.“

Но пътят към изборите през 2012 година е осеян с препятствия, които донякъде Пейлин си създаде сама. Преди да бъде издигната кандидатурата й, тя беше напълно неизвестна извън Аляска, а след това разкри своите твърди, дори поляризиращи възгледи за религията, аборта и еднополовите бракове. Тя стана любимка на редица социални консерватори, но някои нейни будещи насмешка изяви в телевизионни интервюта поставиха под въпрос компетентността й и предоставиха материал за среднощните комедийни предавания. Харизмата й привлече хиляди хора на митингите на републиканците, но проучванията показаха, че присъствието й е наклонило везните сред независимите избиратели в полза на Барак Обама.

Губернаторката, която някога спечели конкурс за красота, беше силата на Маккейн, шокирайки медиите и съперниците си от Демократическата партия. Сегашният й образ на национален политик няма почти нищо общо с образа й на губернатор – тя беше известна с подкрепата си за прокарване на тръбопровод за пренос на природен газ от северна Аляска, със склонността си към двупартийност и със стремежа да укротява републиканския елит в щата.

Някои я виждат като възможен кандидат за Сената, ако се оваканти място, което да предостави ново поле за амбициите й. Сенатор Тед Стивънс – републиканец от Аляска – има малка преднина в кампанията за повторно избиране, след като беше признат за виновен, че е представил пред Сената декларация с невярно съдържание за финансовото си състояние. Пейлин и някои други го призоваха да се оттегли, дори и да спечели.

Пейлин обаче трябва да си възстанови позициите в Аляска. Проучвания сред избирателите показват, че популярността й не е намаляла, но сред демократите сега тя по-вероятно не се ползва със същото одобрение. Като оставим газопровода, плановете й в Джуно остават неясни. „Всички в Аляска я виждат в нова светлина“, каза Джонатан Андерсън, член на щатския парламент на Аляска и професор в Югоизточния университет на Аляска. „Знаехме, че тя е играла баскетбол и е участвала в конкурс за красота, но това беше общо взето всичко“, добави независимият Андерсън. „Сега тя отново слезе сред простосмъртните и не е вече звезда. Това ще остави отпечатък върху нея.“

41-годишният Майк Кенън, който работи на влекачи и риболовни съдове, продължава да симпатизира на Пейлин, но е изненадан от ударението върху консервативните социални ценности по време на кампанията. „Не съм съгласен с доста от тези неща“, каза той в центъра на Анкъридж, докато пиеше кафе. “Кампанията”, добави, Кенън, „разкриваше все повече нейната ограниченост“.

Ако иска да застане начело на партията, тя трябва възможно най-скоро да намери начин да се изявява и в 48-те щата на юг от Аляска и Ню Хемпшър. „Все още има значителен интерес към нея“, каза председателят на Републиканската партия в Ню Хемпшър Фъргъс Калън, но „интересът е нетрайно нещо“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.