www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Мутацията на нацията

17 Ноември 2008

 

Иво Инджев

Ето ви сюжет с няколко дъна като матрьошка, от който можете да си извадите изводите за дъното, което е ударила нашата манипулирана действителност. Да, вашата. Може и да не сте го забелязали. Което е още по-лошо…
Вторият по тираж български всекидневник „24 часа”, собственост на водещ германски европейски медиен концерн, излиза в петък вечерта на 14 ноември със сензационно голямо заглавие на първа страница, в което цитира президента Георги Първанов да се отказва от политиката след края на мандата си. За подробности читателят е препратен на страница „свят”, тъй като става дума за кореспонденция от Мексико, където Първанов е по това време на посещение. Така става известна следната подробност: в разговор с българи в Мексико сити Г. Първанов отрекъл да има амбиции като Путин и заявил, че ще се оттегли от политиката след края на мандата си, защото… съпругата му Зорка поискала това от него.
Вечерното издание на „24 часа” обаче „мистериозно” претърпява т.нар. на вестникарски език „мутация” и се появява през деня в събота на 15 ноември без нито дума по въпроса. Преработена е изцяло първата страница на всекидневника, а от кореспонденцията от Мексико са останали само шегите и закачките, като странните аналогии на домакините между Александър Македонски и посещението на Първанов, за когото научаваме, че станал почетен гражданин на мексиканската столица и вече можел да пътува безплатно с градския транспорт там. Няма и следа от цензурирания текст. Дори самият факт, че Г. Първанов се е срещал с българи, предизвестен от програмата му за пътуването да Мексико, е отпаднал „за по-сигурно” от цензурираната версия.
Но това е само първата матрьошка от сюжета.
Информационните сайтове, които очевидно не са под контрола на дългата ръка на властта, публикуваха новината и се позоваха на „24 часа”. Преброих поне 5 такива електронни издания - в едно от тях се бяха навървили до вечерта в събота повече от 100 коментара на читатели. Нито БТА, нито пък „независимите” агенции „Фокус” и БГНЕС, „забелязаха” сензационното съобщение (и не по-малко сензационното му цензуриране), макар че със сигурност са получили, както всички редакции, вечерното издание на втория по тираж всекидневник в страната. Да не говорим пък за т.нар. „големи” електронни медии: нито една телевизия, нито едно радио не спомена по никакъв начин нещото, което в една свободна страна щеше да предизвика извънредни реакции и коментари - все пак държавният глава предопределя с изказването си един много важен елемент от политическата картина на България. Та нали около предположенията за президентските амбиции се въртят в публичното пространство какви ли не сценарии за служебни кабинети, бъдещи коалиции и нови политически формации, повече или по-малко свързани с намесата на държавния глава. И изведнъж: изявлението му (окачествено в цензурирания по-късно брой на вестника като „неочаквано” - меката дума за „сензационно”), не представлява никакъв интерес за никоя медия, освен за 5 електронни издания!
Хайде, да кажем, че някои, от по-малките, са „проспали” събитието при намален журналистически състав в края на седмицата. Но агенциите, големите телевизии и радиостанции?
Всеки може да си направи изводите докъде стига дългата ръка на цензурата в България. Защото не става дума просто за мутацията на един вестникарски брой, а на самото ни общество, манипулирано от мутантите на една система, за която цензурата и лъжата бяха като слънцето и въздуха за всяко живо същество, т.е. като дружбата на СССР с НРБ.

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Не ми стана много ясно за мутацията и дългата ръка, нито ми е ясно защо толкова много форумджии плюят по Първанов. Да не би той да докара Горбачов на власт, та е такъв дявол.
 2. 2) Лиогик
  Ами много ясно, че шом броят с дата 14 (петък) е има една новина, то броят с дата 15 (събота) ще е сменил новината. Инджев явно търси под вола теле. Или не схваща какво означава изразът "мутация" във вестникарския занаят. Освен това, тази новина е твърде незначителна, тъй като изобщо не е новина. Първанов поне 10 пъти вече е казвал, че след втория мандат се оттегля от политиката, че ще се върне към научната си дейност и така нататък.Би било новина ако каже, че ще прави партия. Как така излиза, че хем "24 часа" единствен е извадил тази новина, а ...още

 3. 3) олем си логик, бе чоджум
  Логик, клетнико, мутация, на жаргона на вестинкарите, е, когато в един същи брой се променят някои новини. Броят се печата в 18 часа вечерта, в 20,30 часа се сменят някои новини и се печата пак следващ тираж. Може и трети път да се направи мутация към 22 часа, заради някой мач или друго. За това става дума, а ти си упражнявай логиката наум, преди да се изходиш на публично място. А сапунената опера с Първанов е, че той не може да бъде президент трети мандат, както Путин, но, за разлика от Путин вече е нодолюбван от народа си. Дори когато ...още

 4. 4) Логик
  Инджев, с това обяснение що е мутация и има ли тя почва у нас съвсем се заплете. Сам пишеш в доноса си, че единият брой бил от петък, а следващият от събота. Каква мутация, кви пет лева. За Първанов пък хептен оплете конците. Няма никаква логика в разсъжденията ти бе, пиле шарено! Първи обясни на науката защо публикуването на една информация може да бъде доказателство за цензура.
 5. 5) 100jan
  Май най-слабото на Логика е логиката :))) Аз няма да му обяснявам. Има си статия по-гора, има и уточняващ (заради него) коментар. Да чете и да пробва да мисли логически, друго не го съветвам (засега).
 6. 6) логик
  Инджев, аз и не очаквам да обясняваш. Ако можеше да обясниш, нямаше да напишеш такава объркана статия. Работи над себе си, момче, ппочети пак аритметиката за първи клас, после за втори, трети... и може би някой ден ще можеш да напишеш нещо свързано. По-добре не се измъчвай с умднмеви напъни,хвани са с физически труд.
 7. 7) чичата
  сивоминджев набляга на дрогата и затуй му се оправя тъй мисълта
 8. 8) nname.org
  трябва да се отбележи, че ВАЦ издава жълти вестници в Германия. то и тук май издава такива
 9. 9) Кукиш
  Айде още един дето Горбачов му изял десерта.
 10. 10) gd.bg
  Много червени рози бодили логисти. И все Иво им е виновен а Гоце е нашият славен златен президент.С както е по различен 24часа от труд.С нищоооооо. Браво Инджев.
 11. 11) JM
  Абе не може ли да се предположи, че 24 часа са дали пребързана и неточна информация и след това са се коригирали. Не виждам защо да има цензура на едно такова съобщение, че Първанов ще се откаже от политиката.Всеки може да сгреши и след това да се поправи. Дали Инджев е сигурен, че Първанов е казал това нещо. Въобще и в 24 чзсз и в другите медии са се писали къде по-изобличаващи материали за Първанов (справка прочутия лов по време на изгарянето на спалния вагон), че едва ли тази информация ще представлява някакъв обект на цензура. Чисто и просто са ...още

 12. 12) Anonymous
  Пенчо Ковачев, доноснико, скрил се под ник 11, айде стига лъгал за изобличителните публикации на Венелина Гочева. Вие дори не съобщихте за лова на Първанов, а само опровергахте информацията. Разкритието направи вестник "Струма". Оттогава до днес - нито ред за Първанов, а съвсем наскоро президента награди с почетен знак вестник "Марица", който се издава от Степан Еремян, същия издател на "Струма". Ето повод за разсъждения на Иво Инджев.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com