www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как в Иран откриват истината за Холокоста

Сайт на персийски се бори с антисемитската пропаганда на президента Махмуд Ахмадинеджад
Сайт на персийски се бори с антисемитската пропаганда на президента Махмуд Ахмадинеджад

10 Април 2007

 

0604-holocost-2.jpgОт средата на януари специална интернет-страница на персийски просвещава иранците за Холокоста и жертвите на нацизма през Втората световна война. Тя е част от сайта на мемориала на жертвите на Холокоста Яд Вашем в Ерусалим, който всяка година регистрира 20 000 посещения от мюсюлмански страни. Новата страница на персийски съдържа 20 глави, които разясняват историческите факти около съдбата на евреите - от идването на власт на нацистите, през конференцията Ванзее до Нюрнбергските процеси. Те са подкрепени със снимки и истории за съдбите на жертвите. Досега сайтът на мемориала Яд Вашем беше достъпен само на иврит, английски и на руски език.

Идеята за създаването на персийския вариант беше провокирана от два факта. Първият е, че в Иран липсва информация за участта на шестте милиона евреи, убити от нацистите през Втората световна война.
Вторият е, че иранският президент Махмуд Ахмадинеджад води целенасочена антисемитска политика още от избирането си през лятото на 2005 г. Той не пропуска възможността да отрече масовото избиване на евреи от нацисткия режим. През декември 2005 г. в специална реч по иранската национална телевизия нарече Холокоста “мит” и предложи еврейската държава да бъде “сместена” в Европа или Северна Америка: „Днес е създаден мит, наречен Холокост, и той се поставя над Бога, религията и пророците.” Ахмадинеджад подчерта, че ако европейците толкова много настояват, че Холокостът е факт, трябва да поемат отговорността за него.

В края на миналата година иранският президент организира световна конференция срещу Холокоста, в която участваха 67 представители от 30 страни. Поканени бяха видни западни историци-ревизионисти, които отричат съществуването на Холокоста - роденият в Германия австралийски професор Фредерик Тобен, французинът Робер Форисон, бившият основател и член на расистката организация Ку-Клукс-Клан Дейвид Дюк, британецът Дейвид Ървинг.

Участваха и много ирански експерти и членове на антиционистки ултра-ортодоксални организации, отричащи както държавата Израел, така и съществуването на газовите камери в концентрационните лагери. Надсловът на конференцията беше “Изучаването на Холокоста: Глобалната перспектива”. На откриването й Ахмединеджад отново повтори, че избиването на шест милиона евреи е “мит” и “преувеличение” и призова Израел да бъде изтрит: “Ако е извършено престъпление, защо потиснатият палестински народ трябва да плаща за него? Ето нашето предложение: дайте на евреите от собствената си територия в Европа, САЩ, Канада или Аляска, където те да основат своя държава.”

Конференцията беше осъдена от световната общественост – от държавния департамент на САЩ, от редица еврейски организации, които подчертаха, че заиграването с антисемитските идеи не е новост. Посланието на протестите беше ясно: историята на 20-ти век е показала, че и най-безумните и на пръв поглед далечни от реалността политически изявления често представляват подготовка към много по-опасни и сериозни действия. Затова обществеността трябва да демонстрира пълна нетърпимост към подобни спекулации.

За изявленията си срещу Холокоста иранският президент би бил изправен на съд в редица европейски държави. Отричането на избиването на шест милиона евреи през Втората световна война се преследва с наказателни закони във Франция, Австрия, Швейцария, Белгия, Великобритания, Чехия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Словакия. Присъди по тях вече са произнесени срещу известни ревизионисти - британския историк Дейвид Ървинг, френския професор Робер Форисон и лидера на френския Национален фронт Жан-Мари льо Пен.

В отговор на антисемитската конференция още същата седмица представители на повече от 40 държави се събраха в Йерусалим. Те решиха текстовете от уебсайта на мемориала Яд Вашем да бъдат преведени и на персийски, за да могат повече иранци да научат истината за Холокоста. Авнер Шалев, директор на мемориала, каза: „Вярваме, че предоставяйки достоверна и всеобхватна информация за Холокоста на персийски, ще допринесем в борбата срещу отричането му. Днес е особено важно да стигнем до мюсюлманските страни и да им кажем истината за Холокоста.” Текстовете бяха преведени от Менаше Амир, ветеран от израелското радио, предаващо на персийски, чиито програми се слушат на ултракъси вълни в Иран.

site-holocost.jpgТака само за първата седмица от съществуването си сайтът регистрира повече от 10 000 посещения, като 2000 от тях са от Иран. Три месеца по-късно сайтът на персийски оправдава съществуването си – той е посетен 25 000 пъти, като 10 000 влизания са директно от Иран. Интересът от Иран е впечатляващ и в сравнение с останалия свят. През цялата 2006 г. влизанията в страницата на Яд Вашем от Франция например са общо 72 000. Интересът от Близкия изток е по-малък - от Египет например посещенията през 2006 г. са 1400.

Десетки иранци, някои от тях евреи и ирански бежанци, са написали коментари, в които изразяват съжаление, симпатия и разбиране. Много от тях твърдят, че Ахмадинеджад не говори от името на иранския народ, и осъждат речите му като неадекватни, изпълнени с омраза и “противоречащи на персийската култура на народа.” K.R. например е написал от Иран: „Светът не трябва да позволява на хора като Ахмадинеджад да изпълняват злокобните си намерения. Като иранец се чувствам посрамен от коментарите му и съм сигурен, че сънародничите ми се чувстват по същия начин. Мисля, че секцията на персийски ще има голямо влияние върху представата на хората в Иран за ситуацията, която е исторически изопачена. В Иран няма много информация за Втората световна война и за Холокоста.” „Вярвам, че ужасът на Холокоста се е състоял”, пише ирански учител по история до Яд Вашем. „И ще направя всичко възможно, моите сънародници да разберат истината.”

Скандалните тези на иранския президент не намират широка подкрепа в страната му. Срещу идеите му излезе публикация в техеранския опозиционния вестник, но това е изключение. „Бяхме призовани да не пишем в списанието си за Холокоста”, казва Араш Абайе, културно аташе на еврейската общност в Техеран.

„Не съм наивен”, казва Авнер Шалев. Той знае, че сайтът няма да спечели битката с тези, които отричат Холокоста. А усилията на Яд Вашем могат да бъдат само една част от по-голяма кампания.

На снимките: Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който организира в Иран антисемитска конференция, отричаща изтребването на евреите през Втората световна война. На долната снимка - сайтът на персийски, разказващ за холокоста.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Karutzar
  Значи отричането на недоказаното е престъпление?!?... Ревизионистите търсят доказателства за съществуване на холокоста. За това си начинание ги вкарват в затворите. Което от своя страна докарва свободомислещите до извода, че т.нар. Холокост не е съществувал. Или поне във вида си в който ни го представят. Ако нямат какво да крият и имат факти за съществуването на Холокоста защо не ги представят на ревизионистите и да приключат със споровете. Въобще реакцията на имащите власт е такава каквато е била на покръстващите "християни" към "дивите германци": Вярвай или ще те убия!
 2. 2) Schmeisser
  Не ме учудва начина, по който е написана статията. Като извадка от работническо дело е. Направо ги разбихте хитлеро-фашагите, другарко Стойкова. Е, какво стана сега, от ГДР-то, та у комитету (Хелзинкския)! Машаллах - заслужихте си хонорара! Не ме изненадва това, че научна теза, подкрепена с тонове писмени, веществени и всякакви други доказателства Ви се струва тъй непонятна, и по тази причина, логично - невярна! За ревизионизма говоря, ако сте ми изгубили мисълта. Смешно е... Не, тъжно е в епохата на масовата информация Вие да сте тъй дезинформирана (умишлено не казвам "неинформирана"). Да говорите явни неистини, обаче, е направо дразнещо. Интересно ...още

 3. 3) Спилбергер
  Холокост разбира се - има! Няколко стотици милиона човеци бяха убити в две Европейски войни през миналото столетие, представяни като световни войни. По-голямата част от жертвите навярно са напълно невинни. Което не означава, че трябва да се направят още няколко десетки уродливи образования като държавата Израел. Днес няма никакво основание милиони "евреи" да живеят навсякъде по света, извън Израел, където никога не работят като миньори и хигиенисти. Те са банкери, политици, в киното и шоубизнеса. Което показва, че ще има нов Холокост, сигурно предпоследен. Като наблюдаваме борбата за Мир, сигурно камък в/у камък няма да остане, докато не бъде експроприиран ...още

 4. 4) Антихолокостер
  Ахмадинеджад подчерта, че ако европейците толкова много настояват, че Холокостът е факт, трябва да поемат отговорността за него... В това няма абсолютно никаква логика. За холокоста единствена отговорност имат индианците, негрите докарани насила в Америка от кого? и естествено арабите, които не си дават петрола. Така че за холокостите по света не са виновни нито европейците, нито американците, нито евреите. В момента се оказва, че са виновни само арабите най-вече Иран. Така че Иран, Ирак и всички страни от този район, да спрът със своите холокостерски намерения, да си оставят петрола на разположение на антихолокостерите а и земята, която преди ...още

 5. 5) Русос
  Интересно защо не се говори за българския холокост, продължил от 1396 г. до ден днешен??? Или пък за холокоста в бившия Съветски съюз, където от 1917 г. до 1945 г. са унищожени над 60 милиона човешки същества??? А какво да кажем за холокоста, който извършват еврейските банкери над целия свят, унищожавайки го физически и духовно?????


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com