„Айдълът“ Тома разочарова с копирано парче

Продуцентите: Сингълът не е кавър, а ново произведение-адаптация

„Няма ли кой да напише свястно парче на Тома?“ Това е един от многото коментари по повод първия клип на победителя от „Мюзик Айдъл“ 2.
Парчето „Герой“ на Тома всъщност е почти едно към едно песента So Far So Good на канадската група Thornley.

Новата песен на Тома


И оригиналът So Far So Good на канадската група Thornley

Тома беше айдълът, който най-ярко се открояваше по време на „Мюзик Айдъл“ 2. Харесаха го дори и тези, които далеч не са фенове на хард рока. Всички очакваха с нетърпение какво ще се случи с новия идол, поет от компания като „Вирджиния рекърдс“. Първото му парче обаче предизвика предимно негативни коментари във форумите. И то не заради лошото изпълнение, не заради лошо направен клип, а именно защото песента вече е била изпята.

L00P7R00P пише : „Мамка му, дори вокалите са едно към едно. Толкова се надявах на нещо стойностно. Даже си мислих да купя албума. Но няма да стане. Тома ми падна в очите. Само дето прецака наградата.“

Тома Здравков показва знака на хеви метъла. Снимка: авторката

mentobg продължава: „Не е крадена, купена е официално. Друг въпрос е дали първият сингъл на Тома трябваше да е кавър, явно няма кой в БГ да му напише свястно парче, а това вече е жалко“. enemymind03: „Тц тц тц, 1:1 са взели мелодията от Thornley – So Far, So Good…. Така ако караме няма да има авторска музика у нас!“

Може би нямаше да е толкова болезнено за феновете на Тома, че първият сингъл е кавър, ако не беше дълбоката чувствителност на и без това малкото хора, които все още слушат българска музика. А чувствителността идва от неразривната връзка между чалгата и крадените песни.

В случая е ясно, че за кражба и дума не може да става. Правата са закупени, всичко е законно. Ясно е, че и Тома не е човекът, който има последната дума. Музиката отдавна не се свързва само с един изпълнител с китара. За да се продаде един продукт, работи огромен екип. Не е ясно докъде стигат проучванията им обаче за това, с какво е най-подходящо да се стартира в музикалната кариера в България. Феновете на българската музика – тези, които не са крайни чалгаджии и биха си купили албум на български изпълнител, по правило не харесват, когато се правят кавъри на чужди изпълнители. Затова и във форумите ще се види повече изразът „крадената песен на Тома“. На повечето не им пука, че песента е с откупени права. Не е ли авторско парче на български композитори, това дразни.

Същото се случи с първата песен на Невена, победителката в миналогодишния „Мюзик айдъл“. Официално първият й сингъл е „За тебе песен нямам“, но след победата си в „Мюзик айдъл“ 1, тя първо направи дует със Слави. Песента „Жестока“ е кавър на румънската песен на Anda Adam feat.

Кавърът на Невена

http://www.youtube.com/watch?v=Q2q0Xh9a96k

Оригиналът Anda Adam feat – Alex – Ce ti-as face

Тогава имаше коментари, дали не са се свършили композиторите около Слави.

Излиза, че и двамата „мюзик айдъли“ се опитват да пробият с кавъри. Популяризирането им става по един и същи начин. Първо се оповестява в новините, че „айдълът“ на България е направил първия си сингъл. После се извъртат гостувания в сутрешния блок и задължително в „Шоуто на Азис“. Ясно е как ще се опитат да ни „зарибят“. С единствената разлика, че най-вероятно Тома няма да гостува в „шоуто на Слави“, като Невена, тъй като продуцентската агенция на Трифонов – „7/8“ не стои зад „Мюзик Айдъл“ 2.

Може би има и друг проблем за продуцентите – в малка България има много „талантливи гласове“, както обича да казва народът, но от толкова талант, няма кой да се намери да композира песни…

Проблемите на продуцентите обаче не вълнуват феновете. Чуждите кавъри не са на почит сред тях. Феновете на българската музика са взискателни и с право – твърде много чалга и фалш отвсякъде.

Е-vestnik попита продуцентите на Тома – „Вирджиния рекърдс“ – за негативното отношение на голяма част от феновете, че парчето не е написано от български автори. Предадоха въпросите ни към шефката Саня Армутлиева. Получихме следния отговор:

„През годините поп-фолкът с основание създаде впечатлението, че всяко изпято на български чуждо парче е крадено. Съществува нагласа, че ако парчето не е българско, то това е някакъв вид шмекеруване и безсилие. Подобна нагласа обаче няма нищо общо с реалностите в музикалния бизнес изобщо. За един талантлив изпълнител, след таланта най-важното нещо е вярната песен, с която да излезе пред публика. Вече никой не търси вярната песен само у дома.
Най-успешните изпълнители работят с мултинационални екипи. Ние, като част от международна инфраструктура имаме мрежа от контакти и автори от различни страни. Търсили сме репертоар за Тома сред произведения от поне 10 държави.

Едно от най-успешните ни партньорства е с канадските ни колеги, които са много силни в рок и R’ n ‘B посока. Ето защо се спряхме на едно от техните предложения. Трябваше да вземем изрично разрешение от авторите, за което им изпратихме профил и снимки на Тома, други негови демо записи, линкове към телевизионните му прояви и т. н. Те много го харесаха и ни дадоха ОК да запишем тяхното парче на български.

Подборът на песните в албума на Тома е комбинация от чужд и български репертоар. От всички песни, както ние, така и музикалният продуцент на албума, считаме, че тази беше най-вярната за неговото начало – и като енергия, и като стил и като възможност за творческо изразяване.

И още нещо – изпята на български, песента не е кавър, а ново произведение – адаптация на вече съществуващо такова.

Песента си е 100% авторска. Музика: Ian Thornley, Gavin Brown, Jim Vallance, Chad Kroeger. Текст: Гергана Турийска. Аранжимент: Георги Янев. Тази песен е първият му сингъл, защото е една от най-силните песни в албума, а както вече казах, силната песен е ключ към успеха. Ние като продуценти сме длъжни да осигурим възможно най-доброто за изпълнителите си. Нищо няма да ни спре да продължим да го правим.“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.