www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 26 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Радо Шишарката: Борците са днешните бизнесмени. Обичаха да им пея македонски песни

Чалгаджията е имал рок банда "Кварц"
Чалгаджията е имал рок банда "Кварц"

3 Януари 2009

 

- Шефе, търсят те по мобифона! - чува се лигав женски глас. Шефът взима мобифона и почесва ухото си с антената: - Пронто, кое бе?
- Абре, брато, стига с тия фараони, пирамиди, бре, дай да въртим нещо, пра’им пачка - такова бизнес предложение отправя към към шефа друг шеф.
Отговорът на първия шеф относно офертата е:
- Я па то’а!

Диалогът е в началото на песента “Тигре, тигре”. Дори крайните противници на чалгата знаят тази “класика в жанра”. Авторът й е Радослав Петров, известен като Радо Шишарката. А е „шишарката“, защото първите му албуми излизат с името на оркестър „Белите шишарки“. Той е първият, който записва в студиото на Митко Димитров „Пайнер“-а. „Беше в една къща, нямаше тогава студия“, казва той. Радо, който е сред първите чалгаджии в България, е наричан още певецът на ВИС, тъй като не веднъж е пял за босовете на групировката. Повечето му песни възпяват мутрите, освен чалга-класиката „Тигре, тигре“, той е създал песните „Бели птици и куршуми“, „Горски рекет“, „Песен за бирата“, „Курви, сбогом“, „Шопската салата“.
До ‘99-та година Радо Шишарката работи активно като певец, в същото време създава албумите на други фолк изпълнители. В началото на 2000-та година започва да прави детски кътове по морето, кръчми. Не оставя обаче музиката и пише песни за други чалга певци.

- Кога пропя?

- На 6 годишна възраст. Карах детска школа в родния ми град- Габрово. 4 години свирех тромпет и 4 години на баритон, в градския духов оркестър. Впоследствие станах рокаджия (усмихва се)

- Рокаджия? Имал си група?

- Да. Групата ми се казваше „Кварц“. Аз пеех. Свирехме хард-рок. Имам 2-3 награди даже от фестивали.

- Кога е било това?

- От ‘83-та до ‘89-та. Аз до ‘93-та свирех рок. Тогава бяха по-силни години, занимавах се основно с музика. Имам златен медал на Седмия републикански фестивал по художествена самодейност, имам един сребърен, ‘89-та взех награда на „Тракийска лира“, тогава направих рок парче с гайда. Едно парче, което се казва „Егоист“. Даже един български филм беше сниман с моята музика - „Резервати“ се казва. И ‘93-та година станах чалгаджия.

- Как от рокаджия се става чалгаджия?

- Лесно, като няма в рока пари, а в чалгата има.

- Отпреди имал ли си интерес към чалгата?

- Аз съм автор на текстовете и музиката на повечето ми песни. Писал съм парчетата на повечето певици в България, тъй че за мен няма кой знае каква разлика.

- Ти си минал от едната крайност, в другата. Да не говорим, че винаги е имало разделение- по правило рокаджиите мразят чалгата. Тогава как беше?

- Да ти кажа най-големите сръбски и гръцки хитове са направени от рок музиканти. Особено в Сърбия много рок музиканти работят за техния фолк.

Радо Шишарката по време на участие. Снимки: личен архив

При нас няма войни. Но ние българите сме свикнали да се правим на такива, каквито не сме. Гърците как си обичат музиката и не се отричат от нея. При нас има някакво чуждопоклонничество. През всичките тези години все се чуваше, че заради чалгата няма да влезем в Европейския съюз. Бяха наложили на медиите ограничения в това отношение, пък и основните медии не са собственост българи. По-показателно е, че чалга заведенията са пълни с млади хора. В рок заведенията не остана почти никой. Аз направих най-големия рок клуб на южното черноморие - „Резачка“, това беше през 2005 година в Несебър. И съм много наясно колко рокаджии има в България и колко могат да си позволят да бъдат такива. Рокът е доста скъпо изпълнимо желание – като се започне от облеклото, та до начина на живот.

- Да си чалгаджия е по-евтино, така ли?

- Определено. За да бъдеш един истински рокаджия, започваш от дрехите. В чалгата можеш да си ходиш и гол (смее се).

- Спомняш ли си първото си чалга участие?

- ‘90-’91-ва година ходех по участия в заведения и свирех сръбски, гръцки парчета. Тогава имаше бум на творчеството в баровете, правеха се доста програми. Тогава може би пях за първи път. Иначе първият ми албум излезе ‘93-та година и го представих в Перник.

Радо с колеги, по средата е Сашка Васева Снимки: личен архив

- Какво пя тогава?

- Еми от първия ми албум - „Жельо, Жельо“, „Дай ми виза“… Аз обичам да си пея песните. Тези, които пеят чужди песни, го правят поради това, че няма какво да изпеят. Пък аз имам доста сериозно творчество и има какво да изпея, без да се повтарям.

- Кога стана певецът на ВИС?

- Не съм бил певец на ВИС, аз съм бил певец на всички, които са ми харесвали песните. Моите песни са свързани с борците, мутрите, но не съм пял само на ВИС, пял съм и на СИК, и на Карамански и на всички, за които можете да се сетите. Искам тук да кажа, че през всичките тези години от историята на България, да кажем от 1393-та година, когато падаме под турско робство, винаги е имало борци в България, само че са се наричали с други имена – хайдути, партизани, днес са борци. Те са реформаторите на нещата, които се случват в България в някакъв период. След 10 години може да се казват по друг начин.

- Това ли са съвременните реформатори – мутрите?

- Ми да. Те са машите на тези, които реформират. Примерно хайдутите за какво са излезли в планината – защото са били потискани, не са се чувствали добре, нямали са пари.

Мутренската песен “Бели птици и куршуми”


- Борците на които си пял какви са – днешните хайдути?

- Борците излязоха във времето, когато настъпваше демокрацията. Те са излезли от нещо, от някой си. До демокрацията имаше партизани. Борците се появяват след това и също са революционери, аз така ги приемам. Тия, които бяха борци, са днешните бизнесмени.

- Опасно ли е да се пее пред такива хора? Имал си случай, в който си пял пред Иво Карамански , който е извадил пистолет срещу други гости в някакво заведение?

- Не е опасно, аз си обичам работата и не мисля за това. Аз давам всичко от себе си като работя и гледам хората да остават доволни. Аз не съм имал пререкания с никого. Вършил съм си работата добре, били са доволни тези, на които съм пял. Не съм и чувал моите колеги да са се оплаквали от отношение.
А за тоя случай- не беше опасно за мен, аз бях на един рожден ден, на който се събраха две различни чети (смее се). И аз не се скрих, като стана напечено, ами взех нещата в свои ръце, омиротворих ги. Всичко завърши с ядене и пиене, двамата “войводи” изпяха заедно „Морен сокол пие“. Другия войвода е между живите, така че няма да го споменавам кой беше. Да е жив и здрав.

- Тези хора задърпвали ли са певици по заведенията?

- Аз лично не съм чувал за такива неща. Дърпане на певици… не знам.

- Те не са се дърпали?

- Тя една жена може сама да вземе решение за себе си. Ще ти обясня сега за това. Тия хора, които могат да си позволят да вършат такива неща, ходят в такъв тип заведения, в които няма как да се случи такава случка, защото заведенията, да речем, са на техни приятели. Има уважение към собственика и не се създават проблеми. Това са измишльотини.

- Чували сме как са били задърпвани певици, манекенки по заведенията…

- А манекенките са друго, там да. Лично не съм присъствал на такива неща. Присъствал съм манекенките сами да сядат на масите, без никой да ги дърпа. И си заминават с тях, никой не ги е товарил като багаж.

- Кои са били любимите песни на тези хора?

- Ако някой си мисли, че любимите им песни са „Тигре, тигре“ и „Бели птици и куршуми“, жестоко се лъже. Любимите им песни бяха македонските, народните песни, в които се пее за народа. Борците може да се отъждествяват с „Тигре, тигре“, тъй като са свързани в личен план с нещата, за които се пее в тези песни. Жоро Илиев знаеше много македонски песни и обичаше много да ги пее, особено „Кога зашумят шумите“, му беше любима.

- Хита ти „Тигре, тигре“ ти ли го написа? И кой е тигърът?

- Да, аз… Еми тигри много. За 20 години работа с хората познавам много тигри. В България има страшно много тигри.

“Тигре тигре”

- Това мутрите ли са?

- Не и обикновените хора в своя живот, в своя бит са тигри. Дори обикновеният строител и той си е тигър. Всеки може да бъде тигър. И с тая песен като намира нещо за себе си…

- „Имаш ли пари, хубави жени“ - това ли е най-важното за тигъра в началото на ‘90-те?

- И тогава и сега. То нищо не се е променило. Лично за себе си не намирам промяна, не виждам скоро и да има. Но на човек най-много му трябват пари и здраве. Познавам хора с много пари, които са на 50-60 години и имат най-хубавите жени. Това важи не само за България.

- Казваш, че нищо не се е променило от началото на ‘90-те, така наречени „години на мутрите“. Още ли живеем в тях?

- Имаше един период, в който имаше една-две битки тогава. Сега не виждам промяна. Хората, които преди 15 години са били знакови фигури, някои ги няма, но те пък са заменени от други. И това не се е променило. Убийства стават и сега постоянно. Просто идват периоди, в които едни хора трябва да бъдат заменени с други. 90-та година идва на власт еди кой си, след 10 години той става влиятелен и може да измести този, който го е поставил на поста му. За да не пречи на по-силния, той трябва да бъде сменен. Но не е лесно, тъй като през тези години той се е обградил с верни хора и трябва да се почне от тях.

- Защо толкова твои песни са посветени на мутрите?

- Аз пея за времето, в което живея, нещата които се случват в България. Преди време е имало много песни за хайдути – същата работа.

- В първите години чалгата като чели беше с по-просташко звучене, текстовете са по-елементарни?

- Не е така. Не можеш да кажеш, че песента „Горски рекет“ е с елементарен текст: „Вървял в Балкана нейде Кумчо Вълчо, с бухалка в ръката, с мобифон, той търсел хубавата Кума Лиса – шефката на публичния дом“. Това си е една басня. И ако някой журналист не може да разбере Крилов (руски баснописец) в България, то си е негова работа. Аз помня много добре Антон Стефанов, когато писа, че това са е един от най-просташките текстове в България, даже го беше оприличил със „Селската баня“, което за мен е смешно. Защото са много различни песни.

- Имаш песен, която се казва „Курви, сбогом“

- Това е една песен, в която се пее за казармата и за други неща. Какво като има една дума „курви“. Трябваше да го изпея „дами, сбогом“ ли? Същността на българина е такава, че като се скара с някоя жена или се раздели с нея, мъжът винаги ще каже, че е курва. Няма никога да каже: „Аз съм виновен, тя беше толкова готина“.
А иначе сега чалгата се промени, тъй като се вкара много техника. В началото нямахме никакви възможности, първия ми албум съм го записал на едно записващо видео „Панасоник“ стерео, в една стая с провиснал микрофон от тавана. Елементарни условия, които мога да ги сравня с каменната ера. Сега нещата доста се промениха в това отношение, студията купуват повече техника и възможностите са по-големи.

- Значи ли, че се правят по-стойностни неща?

- Прави се по-стойностна музика, музикантски по-изпипана. Преди каквото изсвириш – това е, няма компютри. Ние преди издавахме на касетки, първите ми 4 албума са на касетки. Митко Димитров направи много в това отношение. Той е много педантичен и неговата техника няма аналог в България, на много високо ниво е. Вкарани са много пари. В годините, в които бях в „Пайнер“ съм виждал как той влага в техника, без да пести.

- Беше спрял с участията, сега правите ретро партита в чалга клубовете с Валдес, Тони Дачева, Сашка Васева, и други от първите чалга певци. Променила ли се е чалга публиката?

- Не, не се е променила и преди 10 години и сега все същото си искат – хубавите песни и да се веселят. През всичките години са слушали старите песни. Не знам дискотека, в която вечерта да не се пусне „Шопската салата“. Първите изпълнители може да са забравени от продуценти, но не и от публиката.

При новите изпълнители може би им изиграва лоша шега това, че все се пее за някакви раздели, любови, драми и това натежава на хората. Не може цяла вечер да слушаш песни, в които се пее „обичам те, изоставих те, не мога без тебе“. Има и други неща в живота.

“Песен за бирата” Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) мразя
  Каде е новогодисното поздравление на великия президент? Мрасни, гадни комунисти-мутри!!!!
 2. 2) Радо фен
  Радо Шишарката е най-великия ... ШАПКИ ДОЛУ ...
 3. 3) Bender Bey
  Искам да попитам - Митко Димитров откъде ги е взел тези много пари, за да ги налива в това възвишено изкуство? Ако може?
 4. 4) Б Б
  нагажда се човека според условията. това е най-важното!
 5. 5) чичата
  евросъюза трябва да ни отпусне стотина милиона евро да санираме лагерите в белене, ловеч, слънчев бряг и всички там от които ревяха оцелелите отрепки, и да ги напълним със световни шампиони по борба, тежкоатлети, боксьорчета и мустаката женска спортна паплач, да не говорим за неокапиталистите като слави, за пръв път облякли костюмче връз потурестите си снаги
 6. 6) Аnhydrous
  Шишарката е най-големия, роден музикант. А най-хубавата му песен е "Марянка-партизанка".
 7. 7) Панчев
  Евала за това интервю!!! Радо е велик
 8. 8) Бойко Борисов
  Аз знам че РАДО ШИШАРКАТА викат на сина на Тошо Тошев, защото баща му Тошо Тошев е агента Бор, а по този повод на сина му викат Радо Шишарката или Малкото Борче. Той, Радо Тошев, и в момента е общински съветник, такъв беше и в предния мандат, само че от Гергьовден, а сега е от ГЕРБ, пребоядиса се, и отговаря зя Транспортната комисия, заради него изгоря Велизар Стгоилов-зам кмета по транспорта. По този начин Бойко си купи вестник Труд и Тошо Тошев, агента БОР, и той Тошо Тошев , агента Бор, не разрешава нищо лошо да се пише по ...още

 9. 9) тарамта
  Да бе и всички вие дето се изредихте на България никога няма да кажете "Да бе аз съм виновен, а тя беше толкова готина!"
 10. 10) България?
  Че какво й е било готиното на тая мръсна пача?
 11. 11) БАЛКАНДЖИ ЙОВО
  Това момче е много,много объркано.Понеже мисли че мутрите били съвременните реформатори,ме напушва смях от детинската му вяра в тази илюзия.И заменя вярното хайдуЦИ с невярното хайдуТИ като определение за тях.Да не би да кара закъснял пубертет това момче, та така се възхищава на тези хора,застреляли безмилистно стотици виновни и невинни люде.
 12. 12) Калин
  "та така се възхищава на тези хора,застреляли безмилистно стотици". Не всеки има смелостта да прави това, което иска. Така че си е за възхищение.
 13. 13) Писна ми от гъзолизци
  Може да е находчив музикант, но не му правят чест глупостите, които ги дрънка... Умишлено не пиша това, което ми е на езика, за да не създавам работа на админа. Да сравняваш празноглава назобена мутра, повярвала си, че кукловодите ще я оставят да живее вечно с хайдутин от времето на турско робство е признак на ниска култура, липса на всякакви ценности или най-общо казано, това е типична Бг-помиярщина. Типично за Бг-журналистиката и e-vestnik от време на време пуска материали, които служат само за запълване на място.
 14. 14) чичата
  музикант ли е - изчекнат е като актьорите, художниците и телевизионерите/ влече ли го мъж светлината на прожектора да бляска в обеците му - жив зян, педал от всякъде
 15. 15) Petronius
  Радо Шишарката е велик, но само в чалгаджийските паланки. Смешно е да се нарече един трубадур на мутрите и на мутренския начин на живот "велик." Да не говорим за турско-арабско-сръбските му ритми, които някак си не са в унисон с любовта му към България и българския фолклор. Ако искате да прочетете нещо за великите хора, надникнете в съседната тема, за Селинджър. Ей това е велик човек! Но, да наричате Радо мутришишарката, велик, просто е нелепо. Още малко и с Ботев ще го сравните както сте тръгнали. Въпреки елементарното му мислене и суперлативи за мутрите (е, няма как, все пак те ...още

 16. 16) радо шишарката
  Благодаря на Оля че е написала всичко което съм казал. На интелигентите мога да кажа, че имам две деца син и дъщеря ,което значи че не съм геи или педал.За разлика от други аз пиша истината ,а не някакжи художествени измислици. Пиша това което съм видял с очите си,а на тези които им се иска да чуят други нешта- да четат романчетата с измислици по пазара те явно все още вярват в дядо мраз а тои отдавна се казва дядо коледа......... чнг
 17. 17) Nd-nd
  Прав е човект. У нас първото, което интересува народа е дали е гей, или курва. Голям праз, нещо си влязло някъде и после пак излязло, поотрили се лигавиците, чудо голямо. В напредналите страни хората работят, печелят, богатеят и обикалят света, а у нас - кой кого ебал коя кого изчукалае и т. н.
 18. 18) чичата
  текстовете нд-нд, те определят интереса към ровенето по дупките
 19. 19) евгени минджеж
  чечита дъщеря на афродита
 20. 20) Anonymous
 21. 21) пинокио
  в тази нашата страна всички са болни даже и жълъдите......
 22. 22) борците
  евала шишарка
 23. 23) ЕВАЛА
  Аз мога да кажа само... ЕВАЛА БАТ РАДО велики песни написани от сърце за това се слушат още и ще продължават да се слушат,всички сте някви комплексари като не знаите за кво става въпрос не се обаждайте по добре,продължавай Бат Радо се така най-великия си оставаш айде чакаме още нови песни от теб
 24. 24) Ванката
  Бат Радо е големец.Неговите песни са песни за душата,да седнеш и да пиеш със кеф,а не като новите и МНОГО тъпи чалги.Между другото "тигърът" за който се пее в песента "тигре,тигре" е един човек от Раднево(не му помня името),есобственик е на едно заведение на име “Тигъра”(кръстено на него).
 25. 25) Anonymous
  Някой има ли скайпа на Радо Шишарката
 26. 26) Anonymous
  Да ви го т*ра и у борците. Жалки човечета. Върху вашите долни страсти, да имате количка и мобифонче, без много да работите и кога искате, да натупате някой за кеф, колко хора заботяха, а на вас сега ви се смеят и си викат: "помниш ли ония, кви беха задници", ха ха. Борци, недомислени, да си бехте седели по селата, да се напъвате в кръмата един друг и да викате "аз ги еба, не те мен, значи не съм гей". Палячовци. Мутри ми бли. Мутри са на баба ви, косматите зурли.
 27. 27) Geoge W
  EVALA
 28. 28) Anonymous
  и ква стана тя? ОООО, МОБИ ДИК, МОБИ ДИК, ИМАШ ЛИ ПАРИ чак сега го зацепих, ама не е на добре
 29. 29) Anonymous
  ТЪРЪРЪРЪМ.. ранните парчета на Шишарките са гениални, най-доброто от българската музикална култура редом с хората на Дико Илиев, а най-особено: "Тръгна Недю да са жени", шапки долу!!!!
 30. 30) Anonymous
  http://www.youtube.com/watch?v=tOzvzeJbRY0&feature=related
 31. 31) Иван Милев
  За всички, които могат да четат! Препоръчвам да вземат да си купят и да прочетат книгата на Радо... Дали пък няма да ви е интересно? Пък може и нещо да ви направи впечатление! Радо Шишарката "Черните ангели" Издателство "Амадеус"
 32. 32) Тайсана
  Радо Шишарката... Певецът на ВИС... Щом толкова големи и могъши хора са го уважавали,значи трябва и ние да го уважаваме :) А тези негови песни са простоо Невероятни,легенди :) с такива имена който ще са винаги в историята на БГ, Васил Илиев Иво Карамански, Жорката Илиев :)))
 33. 33) MaxMaster
  РАДО Е НОМЕР 1!
 34. 34) cobalt
  Каквито ни бизнесмените, такива и музикантите - некомпетентни и ограничени. И публиката е такава. Прост народ - слаба държава. И кръгът се затваря.
 35. 35) niksan
  радо е номер1 неговите песни за мутрите са истински а не като днешните безсмислени
 36. 36) Anonymous
 37. 37) Anonymous
 38. 38) Anonymous
 39. 39) Anonymous
 40. 40) ЧИЧО МАНЧО
  С такива като ШИШАРАТА,КОНДЬО,ВАЛДЕС СОФИТО и още много други знайни и незнайни наши светила на бг. чалгата ни приеха в НАТО и ЕВРО СЪЮЗА. Те спомогнаха да ни закичат с така дългоочакваната и мечтана награда в Брюксел \КЛЕКАЛОТО\.Те спомогнаха Българи и Роми така да се самоасемелират , че сега европата не ни дели. ВЕЧНА СЛАВА НА ФОЛК ЕЛИТА.
 41. 41) таральольо
  Много си е готин Радо Шишарката,и най-важното-той е ИСТИНСКИ!Да си жив и здрав,Радо,и нека купона не свършва!!!
 42. 42) марсиано
  тези пък като незнаят какво беше да си АРТИСТ по татово време ДА МЪЛЧАТ............
 43. 43) н
  Радо Шишарката


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com