www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как да изберем зъболекар? Колко струва?

10 Януари 2009

 

Д-р Стефан Донев. Снимки: авторката

„Българите нямат култура на хигиена на зъбите и не идват на профилактични прегледи”, казват повечето зъболекари. „Всички зъболекари са станали скъпчии и само гледат да ти вземат парите”, отвръщат им пациентите.

Може би и в двете твърдения има по нещо вярно. Въпреки това можем да се запитаме дали българинът наистина няма култура на хигиена на зъбите си или просто спря да се преглежда профилактично, откакто стоматолозите станаха изцяло частни и започнаха да взимат близо 100 лева за пломба? Здравната каса не облекчава достатъчно пациентите и те не могат да покрият разходите си за лечение.

Но дори пациентът да има достатъчно пари, за да си позволи зъболекарски услуги, то той не е застрахован, че зъбите му ще бъдат оправени, както трябва.

Как работи зъболечението в демократична България, колко поема държавата за лечението на зъбите?

От няколко години държавни зъболекари няма, а частните сами определят цените си. Зъболекарите решават дали ще работят със здравната каса или не. Това означава, че зъболекарят може да подпише договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според който при две манипулации пациентите плащат минимална сума, а останалата част от парите за прегледа или лечението се доплащат на зъболекаря от НЗОК.

Снимки: авторката

Единствено за бременните жени има допълнителен профилактичен преглед. Предимството за зъболекарите да работят с НЗОК е, че така те привличат повече пациенти. Въпреки че, след като дойде пациентът, може да се окаже, че лечението, което трябва да му се направи, излиза доста повече пари и всъщност услугата може и да не се покрива от НЗОК. Други зъболекари предпочитат да не се обвързват със здравната каса, защото има прекалено много документация и бюрокрация.

Според Приложение № 21 за 2008 г. от сайта на НЗОК (виж тук - вляво Национален рамков договор), човек над 18 години при зъболекар има право на един профилактичен преглед и две манипулации с доплащане за цялата година.

Здравно осигурен пациент за профилактичен преглед заплаща 1.80 лв. Цялата сума на прегледа е 7.50 лв., т. е. НЗОК поема 5.70 лв. от разходите на пациента.

- За поставяне на пломба с амалгама или химичен композит, пациента доплаща 4 лв., като цялата сума е 22.70 лв.

- Вадене на зъб с упойка е на същата цена.

- Лечение на пулпит или периодонтит на временен или постоянен зъб не се поема от НЗОК и пациента трябва сам да заплати това лечение, което струва 73.30 лв.

- Децата до 18 години имат право на един профилактичен преглед и 4 манипулации, при които се включва лечението на пулпит и периодонтит на постоянен зъб. Те не заплащат поставяне на пломба.

В случай, че пациентът използва тези три услуги с доплащане, при следващи стоматологични манипулации, НЗОК не поема никакви разходи и всичко се заплаща изцяло от пациента.

Д-р Цветан Кръстев. Снимки: авторката

Д-р Цветан Кръстев, който има частен кабинет в ж. к. „Стрелбище” казва, че цените му са близки до тези на НЗОК, за да може пациентите да си ги позволят. Въпреки това за кариес той предлага поставяне на фотополимерни пломби, които за момента се смятат за едни от най-добрите. Този тип пломби не са предлагани от НЗОК, защото са по-скъпи от пломбите от амалгама (пломбите със сив цвят) и химическия композит. В зависимост от големината на кариеса и това с колко повърхности се прави, една фотополимерна пломба може да струва от 45 до 100 лева. Профилактичния преглед от друга страна, който не е покрит от НЗОК може да струва около 10 лв.

Въпреки че всеки зъболекар сам решава какви цени да предложи, има общоприет ценоразпис на зъболекарските услуги, който се прави от Стоматологичния съюз. Там цените зависят от оборудването на кабинета, техниката, с която се работи, материалите, както и коефициента, който има съответния зъболекар. Коефициентите са 3 и зависят от стажа, който има един зъболекар. Млад стоматолог, току-що завършил няма право да работи с висок коефициент. Колкото по-голям стаж има, толкова по-висок коефициент може да регистрира и съответно може да постави по-високи цени на услугите. Всеки зъболекар сам решава с кой коефициент да работи. Един зъболекар например може да има достатъчния стаж, за да работи с максималния коефициент 3, но той може да реши да  работи с коефициент 1 или 2, за да свали цените на услугите, за да има повече пациенти.

Има и такива зъболекари, които не се съобразяват с осреднени ценоразписи, а сами определят цените си. Такива са например т. нар. зъболекари на „мутрите”, които предлагат цени по-високи дори от тези на Запад. При такъв зъболекар една корона може да струва 1000 евро.

Д-р Цветан Кръстев е стоматолог с 30 години трудов стаж и има частен кабинет в ж. к. „Стрелбище”. Д-р Стефан Донев също е стоматолог с 30 годишен стаж и работи в кабинет в ж. к. „Лозенец”. И двамата са на мнение, че българинът има ниска култура по отношение на хигиена на зъбите. „Българинът, ако не го заболи не се сеща да отиде на зъболекар”, казва д-р Кръстев и допълва „Много малко хора идват на профилактични прегледи. А освен редовното миене на зъби, една профилактика на шест месеца е абсолютно задължителна”.

С тези, подобни на спринцовки, инструменти се поставят фотополимерните плобми. Снимки: авторката

„В България работим със същите материали, с които се работи в Европа и в света. В България обаче заплащането на зъболекарския труд е около 10-15 пъти по-ниско от това в Европа. Всеизвестно е, че много българи, които живеят в чужбина, лятото като си дойдат тук първата им работа е да си оправят зъбите, защото е по-евтино”, казва д-р Стефан Донев.

„Нашите специалисти са на високо ниво, но много млади колеги бягат да работят навън. В Италия една колежка започна работа в клиника като ортодонт и първоначалното й заплащане беше 4 000 евро. Казали й, че в зависимост от работата й заплата й може да достигне до 10 000 евро на месец”, споделя д-р Кръстев.

„В момента в София има страшно много зъболекарски кабинети и конкуренцията е голяма. Естествено, в центъра на столицата зъболекарските услуги са по-скъпи, отколкото в частен кабинет в по-периферен квартал. В същото време в провинцията има места, където няма нито един зъболекар. Там няма и работа, и хората като са безработни, не са и осигурени и не могат да използват дори намаленията от здравната каса”, казва д-р Кръстев.

„По времето на социализма зъболечението беше безплатно. Сега една протеза струва около 500 лева, а преди беше 2 лева. Хората и до днес са с мисленето, че зъболечението трябва да е безплатно, но вече по цял свят се плаща”, казва д-р Кръстев.

Д-р Донев. Снимки: авторката

„Едно време, като беше пък безплатно, някои работеха небрежно”, допълва д-р Донев - Даваха ни едни безумни норми. За месеца всеки трябваше да направи определен брой коронки или пломби. На един колега така му се скараха, защото не бил направил необходимия брой пломби, а бил направил повече протези. Е как да прави пломби като идват по-възрастни пациенти, които имат нужда от протези!

То не че сега няма мърляви кабинети и небрежна работа. Мои пациенти са ми разправяли за един стоматолог, при който се влиза от едно мазе и се работи в някаква кухня. Той работи пациента, а на печката ври боб примерно. Такива кабинети, въпреки проверки на РИОКОЗ (Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве,  бившото ХЕИ) продължават да съществуват. Има и такива, които пък въобще не си регистрират кабинетите.

При мен са идвали пациенти, работени от други колеги и са направили страшни бели със зъбите им”, казва д-р Донев. „Имам един колега, дето му се носи славата, че е много добър специалист. Даже у тях в кабинета му хората стоят и по 3-4 часа чакат да ги приеме, защото някой им е казал, че е най-добрият. Българинът е с такава психика, че като види някъде опашка от хора значи там е най-доброто. Те дори някои стоматолози умишлено го правят това, за да привличат пациенти. Дават едни часове, но не ги спазват, за да се трупат хора пред кабинета и пациентите после да казват: „Виж колко много хора има пред кабинета му, значи е много добър”. От един такъв колега дойде при мен една пациентка. Показа ми снимките на зъбите си и дори и да не си специалист можеш да видиш, че зъбът й няма кост за имплантиране. Колегата обаче й направил импланта, за да й вземе парите. После са й сложили и мост, който няма как да се задържи.

В друг случай пациент е идвал при мен, защото друг колега му беше направил мост от кучешкия зъб до мъдреца и мостът му все падал. Оказа се, че мъдреца се клати и е за вадене. В такива случаи просто си личи, че е работено, само за да се вземат парите на пациента. Най-добре е да се ходи при познат зъболекар с препоръка от приятел, който е доволен от него”, казва д-р Донев.

В случай, че нямате познат зъболекар и няма кой да ви препоръча такъв, може да влезете на сайта на Националната здравно осигурителна каса (http://www.nhif.bg), да натиснете линка „Партньори на НЗОК и дейност”, след това „Лекари по дентална медицина” (виж тук), да посочите за кой град от страната търсите зъболекар и ще ви излезе списък на зъболекарите, които работят със здравната каса. Макар и не препоръчани от познат, може би това, че се предлагат на сайта на НЗОК ни кара да се надяваме на надежден зъболекар.

Цените на пломбите се определят от това колко е разрушен зъба и колко е сложна една пломба, дали е с една повърхност, с две или три, изграждане.
Частните заболекари работят основно с фотополимерни пломби като най-добри. При тях може да се правят изцяло като цвета на зъба. След което с един „пистолет” се втвърдява пломбата.

Д-р Цветан Кръстев казва, че понякога се случва цените да се договарят с пациента. „Сега като го видя, че не може да плати, пък трябва да му се лекуват зъбите, смъквам цената, колкото мога”, казва стоматологът.

Д-р Стефан Донев, като и повечето стоматолози работи основно с фотополимерна пломба. Според ценоразписа му (той не работи с НЗОК), който е с коефициент 2, различните зъболекарски услуги в приблизителна сметка в лева, изглеждат така:

Пломба с амалгама -  37 лв.
Пломба с химио композит - 40 лв.
Фотополимерна пломба с една повърхност - 45 лв.
Фотополимерна пломба с две повърхности - 62 лв
Фотополимерна пломба с три повърхности - 89 лв.,
Фотополимерна пломба над три повърхности, изграждане на зъба или моделиране на ъгъл - 101 лв.
Коронка (в зависимост от изпиляването и праговите граници) е около 200 лева.
Металокерамичен мост с един липсващ зъб - около 500-600 лева.
Мост с пластмаса и метал или с пластмаса и композит е с 50-100 лева по-евтин. Стоматолозите препоръчват металокерамиката като по-качествен материал.
Имплантиране на зъби (присаждане) около 2000 лева за един зъб.
Вадене на еднокоренен зъб с упойка - 50 лева.
Вадене на многокоренен зъб - 70-80 лева.
Вадене на дълбоко фактуриран, разрушен зъб – 90 лева
Почистване на зъбен камък с ултра звук – 10-11 лева на зъб от едната страна; 24 лева за цял зъб. За тази манипулация трудът е най-скъп.
Избелване на зъби - над 500 лева. След една година трябва да се отиде отново, за да се поддържа белотата.
Протеза – 500-600 лева

Според д-р Мариана Мирчева, която работи в собствен кабинет по дентална медицина в XXII-ро ДКЦ (Диагностично-консултативен център) в София, най-търсени са лечението на кариеси, пулпити и периодонтити. След тях са ортопедичните възстановявания с корони и мостове и не на последно място избелване на зъбите, поставяне на имплантанти и лечение на ортодонтски деформации с брекети.

Д-р Мариана Мирчева по време на работен ден в стоматологичния си кабинет.
Снимка: личен архив

Тя пояснява, че за пациенти до 18 години за лечение на пулпит или периодонтит Здравната каса поема 55.49 лв., а пациентът доплаща 12.30 лв.За лечение на пулпит и перидонтит на млечен зъб (деца) Здравната каса поема 17.61 лв., а пациентът доплаща 4.70 лв.

В нейния кабинет, ако пациентът изрично желае да му се постави фотополимерна пломба, цените са такива: малка пломба - 30 лв., средна пломба - 35 лв., голяма пломба - 40 лв. Цените могат да варират в зависимост от генерацията фотополимери. По-старата генерация са и по-евтини, а новите – нанокомпозитни, стигат и до 50 лв.

Ето какви още цени и процедури може да се случат на пациента, обяснява д-р Мирчева:

“По договора със Здравната каса, ако разваленият зъб се окаже пулпит, лечението се заплаща директно от пациента. Кореновото лечение на предни зъби, което включва поставяне на арсен, почистване на канала от некротични материи и запълването с канало-пълнежна паста, излиза 60 лв. плюс фотополимерната пломба, чиято цена зависи от големината на дефекта. Кореновото лечение на кътници за същото лечение – 70 лв. + фотополимерната пломба. Ако при лечението на кариес се окаже, че е дълбок, провежда се биологично лечение с поставяне на калциево хидроксидна паста в дъното на дефекта и след това се поставя пломба. Цената на такова лечение е 10 лв. + доплащането за пломбата по Здравната каса. За да се прецени точно дали се касае за дълбок кариес или има възпаление на нерва, се провежда електроодонтодиагностика с апарат и цената му е 7 лв. Ако при лечението на периодонтит процесът се усложни, се налага лечение с лазер или йонофореза на каналите. Лечението с лазер е с цена 4 лв. на процедура, като се правят най-малко три. Процедурата с йонофореза се таксува по 7 лв. за един канал.

Профилактика, почистване на зъбен камък и полиране – цената е 40 лв. за горна и долна челюст. Избелването на зъбите по системата със силиконови шини и избелващ гел е 250 лв.

Ако един зъб е счупен и се налага да се предпази от по-нататъшни счупвания или по естетични показатели трябва да се облече в коронка, е необходимо да се изпили и да се вземе отпечатък от направеното пънче. Ако се прави корона от металокерамика, цялата изработка с материалите и отпечатъка излиза 200 лв. Ако короната се прави от метал и пластмаса, тази процедура излиза 60 лв.

За мостовете - всеки липсващ зъб към моста се таксува като отделна корона. Например, ако трябва да се направи тричленен мост от металокерамика, излиза 600 лв, а от метал и пластмаса - 180 лв. Тук няма никакво участие на Здравната каса.”

Ето и някои цени на Медико-стоматологичен център “Медстом”, който работи с Националната здравноосигурителна каса:

Лечение на кариес на една повърхност: с амалгама – 30 лв., химиополимер – 35 лв., универсален фотополимер – 50 лв., естетичен фотополимер – 55 лв.
Лечение на кариес на две повърхности: с амалгама – 35 лв., химиополимер – 45 лв., с универсален фотополимер – 55 лв., естетичен фотополимер – 60 лв.

Кореново лечение на пулпит – еднокоренов зъб – 60 лв.
Кореново лечение на пулпит – двукоренов зъб – 70 лв.

Металокерамична коронка – от 175 лв. до 240 лв.
Метало-пластмасова коронка (бленд корона) – от 22 лв. до 215 лв.
Керамични фасети (нарича се още естетично лечение на зъбната коронка) – 600 лв. (включва преглед, предварителен проект за фасета, изпилване на зъба, изработване и поставяне на временна фасета, изработване на керамична корона и поставяне).
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Токай-ихто
  В общи линии сте прави - голяма част от зъболекарите вършат доста глупости . Говорехте за зъболекари с мръсни кабинети , откровено некадърни и гледащи да докопат някой лев . Някой се оплакваще , че извадили на щерка му зъба , а тя била само на 13 г . Този загрижен татко , който смята , че зъболекаря нещо го клати , е завел дъщеря си на преглед чак когато зъба е бил разрушен и са останали само корените . Не казвам , че поведението на зъболекарката е било адекватно , но тази немарливост от страна на родителя се заплаща ...още

 2. 52) Някой
  Изказването по-горе е доста добро и изчерпателно,все пак,като един студент по дентална медицина и българин ще вмъкна няколко думи.Голяма част от хората наистина нямат здравна култура,като казвам здравна култута имам предвид,че има един сериозен процент хора,които не извършват редовно дори елементарна устна хигена.Отделно че съм чувал масово изказване от страна на пациентите,как да ида на зъболекар при тези цени,като едновременно с това цигарите са ръката,както и телфон за над 500 лв.Значи българина няма пари за зъболекар,но има достатъчно да оставя всеки ден в магазина за цигари,както и всяка година или през година да си сменя телфона.Доста лицемерно бих казал.Отделно че ...още

 3. 53) Anonymous
  Студента по дентална медицина не би трябвало да се оплаква . Много лесно е за всичко да обвиниш ниската здравна култура на българския пациент и как той е виновен за всичко . Как студентите по дентална медицина били учели 6 години и заради това , по презумция , всички трябвало да ги уважават . Това , че са учили , не означава , че са научили . За професионалните качества и умения на бъдещия лекар по дентална медицина ние няма как да съдим . Можем обаче от написаното по - горе , да преценим какви знания е получил в ...още

 4. 54) Anonymous
  В Англия са ми лекували зъб напълно безплатно,а в Гърция съм правил пломбИ на 3.50евро!за съжаление в бЪЛГАРИЯ(с малко б) за кариес ми искат 35лв,но не се оплаквам все пак сме водеща държава в света!
 5. 55) Омар Шариф
  Малко са ти искали . Лепенето на плочки на квадрат за някои гранитогреси струва толкова . Не плачи . Странно , защо всеки мисли , че цените в другите сфери на услугите и по кръчмите са нормални , само в сферата на зъболечението са много високи . Когато отидеш при автомонтьор , фризьор , масажист ,дъводелец , плочкаджия , бояджия и пр. , не ти се струва скъпо - ама там се работи за дома , ще се вижда , хората ще го гледат и ще цъкат , ти ще бъдеш горд . Аналогичен е случая с колата . ...още

 6. 56) Anonymous
  Цялата статия е добра и изчерпателна.Искам само да попитам при заплата 300лв как да отидеш на зъболекар и да дадеш 70-80лв само да ти го извадят?Трябва да се измислят нещата някак по добре,но двустранно.Защото на зъболекарите парите наистина са им малко,но и на хората които са с малки заплати не им стигат за зъболекар.И затова има изказвания,че сме немарливи.Не сме безпарични сме така,че трябва да се помисли за реални цени,да може всички да имат достъп до услугите им.
 7. 57) svetlin
  abe hora vie ne ste normalni s tiq ceni az sus zaplata 260lv koga da si pozvolq da xodq na zubolekar kato samo toka mi e 100lv za voda da mislq za hrana puk ako imam i za kafe 6te sum 6tasliv!namalete si malko cenite ili pone se postavete na na6e mqsto.s tiq zaplati kak da si pozvolim da vi posetim?
 8. 58) Омар Шариф
  Явно такава е квалификацията на труда ви . За справка - общ работник , не можещ нишо друго освен да влачи чували , взима 25-30 лв. дневно минимум . Значи щом той може , можете и вие . Ама май е по - добре да си кюташ и да се правиш , че работиш , нищо че не плащат . Псуваш шефа , правителството , жената , че и е малка заплатата , биеш децата , защото искат и те пари . Но на моренце сигурно си ходил , да си починеш .Най - вероятно си натоварил щайгите с консервите ...още

 9. 59) Проблемния
  Винаги съм си патил от зъбите... Още от хлапе ми бяха слабо място. Нито един от зъболекарите при които съм ходил не е проявил някакво отношение, напротив, вкараха ме в панически страх от ходенето при тях. Последното ми ходене беше преди 20 години в казармата... пияния доктор ми разгони фамилията. От тогава, дори и минавайки покрай зъболекарски кабинет, потръпвам... Разбира се нехайното ми отношение ми докара големи проблеми, направо съм си за протези... Не знам до колко са се променили нещата с техниката, но дали са се променили нещата с отношението към пациента? Явно е, че ще трябва да посетя ...още

 10. 60) dani
  По света може и да има зъболекари, но ние в България си имаме денталисти мениджъри- социопати в бели престилки.Това съсловие си няма поциенти, а само клиенти /регистрирани са по търговския закон/. От 20 години си работят необезпокоявани нито от данъчни, нито от здравна каса, нито от прокуратурата.Повечето от тях не са регистрилрали практиките си .Правителството на Костов реши,че този бранш може да работи без регламенти и контрол и че пазара на този вид услуга ще се саморегулира. ХА-ХА-ХА!!! Последстията от тази политика - пълна морална деградация на това съсловие. А българина просто си остана без зъби.Преди месец председателя на БЪЛГАРСКИЯ ...още

 11. 61) Омар Шариф
  Естествено , че зъболекарите са регистрирани по търговския закон , нали трябва да плащат данъци , осигуровки на себе си и на наетия персонал . За моралната деградация - може и да имаш право , но най - вероятно не . Все пак зъболекарите са от тези съсловия , чиито членове сами инвестират в бизнеса си . Никак не е евтино , няма от къде да се краде , всичко се плаща в брой - от джоба или кредит . След това тези неща първо трябва да се изплатят , а след това започва и да се печели . Трудно ...още

 12. 62) чичата
  нито един медицински работник работещ за себе си не е регистриран/ има частни болници, клиники и т.н. - да, но лекар в апартамент превърнат в кабинет, да плаща акцизи, данъци и такси е химера/ никой нищо не плаща/ ако цецката се разходи, с лозунгите и транспарантите на поредната си акция-"кюртаж", из кварталите обсадили медицинска академия, гарантирам, че пред всяка от околните кооперации ще се натрупа такава камара изхвърлено през прозорците медицинско оборуднане, та ще се наложи да отварят ново сметище и в банкя дори
 13. 63) Омар Шариф
  Явно чичата не е запознат с нещата . За да се отвори кабинет са необходими хиляда разрешителни , проекти , одобрения от различни институции и прочие . Няма как да стане иначе . Но е супер лесно да се хвърлят празни и непроверени простотии , пък ти ходи доказвай , че нямаш сестра . Такова е мисленето на елементарния човечец , на когото всички са му длъжни , и което е още по - лошо - всички са му виновни за нещо . Потърси вината в себе си , ама как да стане като ти си върха , безпогрешен си ...още

 14. 64) чичата
  когато, изтъкнатите холивудски артисти от египетски произход, говорят, пирамидите в долината на царете мълчат/ 41 години съм домоуправител в кооперация, с два лекарски и един зъболекарски кабинети, и заради добрите отношения между съкооператорите ги търпим, нерегистрирани/ това което си разреших да опиша в 62 е тяхно твърдение, г-н рязан пищов
 15. 65) Омар Шариф
  Щом като ги търпите , тогава недей да плачеш . Не е луд този , който яде баницата , а...... Решете си проблемите с тях , щом толкова много ви дразнят . Но все пак проверете , дали наистина са нередовни , за да не се изложите . На българина открай време му е трън в очите всеки , който не е на заплата . Най - вероятно е останало от времето , когато си мислехме , че всички са равни . Да , ама не са . И няма как да убедиш човека , кютащ си на заплатката , ...още

 16. 66) Ицо
  Само да вметна няколко съвета като човек с много часове прекарани на стола у нас и разни чужбини и много изстрадани и изчетени знания - ще ви спестят пари, време и живот: - Мийте си зъбите след всяко ядене или поне ги жабурете - може и с малко ракия :) Избягвайте закусчици. - Намалете месото до минимум и никога на вечеря. - Ходете на преглед често, но не се съгласявайте в никакъв случай на следните преоцедури, колкото и да ви притискат: * амалгамени/сиви пломби. Само фотополимерни * метални коронки/импланти/щифтове (освен злато) * каквото и да било с флуор(чистене,избелване,хапчета итн) ...още

 17. 67) doktor
  Админ: Кирилица! Четете!
 18. 68) doktor
  Админ: Кирилица! Четете! Ще има бан!
 19. 69) Зъболекар 2
  Просто днес трябва да се признае, че макар и скъпи, зъболекарските процедури са необходими. Спокойно можете да спестите от бензин или цигари, и пак да се лекувате... За тези, които наистина са много затруднени, все се намират добри и всеотдайни колеги, които да им помогнат. Има и по-евтини варианти. Пък и редовното използване на услугите по касата е постижимо. Освен това нашите разходи са наистина големи, това не е като да поддържаш фризьорски или козметичен салон! Изискванията към стоматолозите са високи и не могат да се сравняват с нищо друго, освен с тези в хирургията. Не можете да искате ...още

 20. 70) Anonymous
  абе омар шериф,не е луд тзи който яде баницата-той е за убиване.и покрай него,тези дето казват кой,как и колко да яде.разпредели 350лв месечен бюджет-да видя колко му стига ума на един спец.ти с колко лева разполагаш на ден?аз със 11,66лв за ден.при хляб-1лв+ток,вода и още 2-3 дребни неща.като се оправиш ти-тогава критикувай и давай ъкъл на другите.мога още да пиша,но защо?сития на гладния-не вярва.
 21. 71) stefania rotondale
  ---------------- --------------- Админ: Кирилица! Четете! ----------- -------------- ------------- az ziveq vav italia i mazat mi e zabolekar iskam samo da vi osvedomq ce,zaplata 4000euro i 10000euro nikoi ne vzima ne si mislete ce edin zabolekar vzima tazi zaplata i nai vece ne lazete horata.Moga da kaza ce nqkoi ot cenite vi nadvi6avat i evropeiskite, -------------- ------------------
 22. 72) Омар Шариф
  До г-жа Стефания : Не знам точно какъв зъболекар е мъжът ви . Най - вероятно посредствен , работещ за някого , който му плаща според изработеното . Кюта си на заплатката , не му се занимава с неща , които биха му донесли по - големи приходи . Всъщност дори може да не работи в частна клиника , а в някоя държавна - чувал съм , че там става въпрос за такива заплати - от 4 до 8000 Е . Всъщност вие го казахте - няма такива заплати . Нормално според мен е , човек с такава професия , да ...още

 23. 73) дани
  Разбирам, че дори и в тази жестока криза, на "зъботърговското" съсловие вижданията за професионална етика не са променили.Колкото и да им се говори/пише/ за морал, те си говорят/пишат/ за пари...
 24. 74) Омар Шариф
  А бе , Дани . Ти , в " тази жестока криза " , да не би да си започнал да работиш без пари . Що само говорите глупости . В " тази жестока криза " , защо не си поискаш парче салам от някой магазин , без пари , за да ти стане ясно , че без пари можеш да получиш само конфигурация от три пръста , с преобладаващ среден . На кой свят живееш бе , човек ? За всичко се плаща , не само за зъболечението . В тази сфера , все пак си облагодетелстван - ...още

 25. 75) Катето
  Омар Шериф ти ли си най-знаещият и най-компетентния човек в тази държава?Ти ли си голямата работа?Какви са тези глупави коментари от теб?Не може всички да сме шефове и да взимаме заплата от 1000 лева.Не знам дали си лекуваш зъбите,но ще е хубаво да си излекуваш комплексите!!!
 26. 76) Омар Шариф
  До Катето :-) . Не съм казал , че съм най - знаещия човек в държавата . Нито пък , че всички трябва да са шефове . Коментирах приоритетите на тук пишещите . Това явно ти е убягнало . А за комплексите си , ходя където трябва , лекувам се :-) , важно ми е .
 27. 77) Shefa
  До г-н Омар Шариф имам няколко въпроса към Вас. За някои неща си прав, но само за някои. Прав си относно страхливостта и предприемчивостта на хората и техните заплати има предприемчиви, има и страхливи хора. Тези които са страхливи не рискуват и си кютат както ти казваш, но има и такива които не са страхливи, но не са имали късмет или шанс в живота за да направят каквато и да е инвестиция. Независимо дали в учение или материални активи. Те не са виновни за това да ходят без зъби в устата. Има и такива които цял живот са работили ...още

 28. 78) pi4
  Абе "шефа"-а, ти тъп ли си да сравняваш инвестицията на баничарницата със зъболекарския кабинет бе? Ти да не си баничар?
 29. 79) dentalargirova
  Да , определено луксът да се ходи на зъболекар си е скъп , но хората не могат да разберат, че не всичките пари отиват за зъболекаря.Има много материали и др разходи ... Все пак кризата си е обща ... не само при зъболекаря а и навсякъде.Да се надяваме , че някой ден ше сане по-добре.
 30. 80) Chavo
  Трябва да се разбере, че високо квалифицирания труд се заплаща скъпо. Лекарски, зъболекарски и тн. Един преглед - 10лв.,не разбирам какво сте гракнали, та нали само да ви " отворят" и "видят" телевизора, пералнята или колата ви взимат по 25 лв. А Чичата, като едно добро ченге иска да администрира всичко. PS Чича нещо не те хванах, ти в Америка или в България си домоуправител? ( да знаеш ЕГНето не прощава).
 31. 81) Омар Шарифф
  Шефа явно не е наясно как стоят нещата с " предприемчивите " зъболекари . Основното не е да извадиш пари и да застанеш на пазара в лъскав дюкян . Повечето от зъболекарите не са имали възможност да направят това . Напротив , тръгнали са от нищото и с цената на много усилия , лишения и труд , са стигнали дотам , че всички околни да смятат , че са изключително добре финансово . Застава някой тъпак в чакалнята и започва да брои колко хора ще минат за час , умножава го по работните часове , после за месец , после ...още

 32. 82) Geri
  Уважаеми сънародници,аз съм зъболекар с над 20г.частна практика.Много ми е мъчно и болно ,като чета този форум и виждам злобата ,която блика от всички страни.Истината е само една-нито ние зъболекарите можем без Вас пациентите но и Вие не можете без нас.Трябва да има взаимно уважение- а то е на изчезване от двете страни.Зощо млади новозавършили колеги,цели групи напускат нашата родина и заминават на запад? Защото тук се печели много и се прави добър бизнес-въпрос за пациентите.Младите хора нямат езикова бариера,имат конвертируема диплома и искат да карат спортни коли докато са млади,както колегите им в западните държави.След, като се отвори свободният ...още

 33. 83) US
  Е еее герка онова време преди 89г. на това научи мнозинството от нас българи на омраза и завист. А някой е по-по с нещо и вендага му прайм сметка и винаги е подъл измамник. Никой не го интересуват твойте усилия, знания и инвестиции ... това е! И Герка много време си изгубил в надежда май, че това ще се промени? Ама погледни го и от добрата страна конкуренцията ти намалява старите спец. като теб поне ще имате работа! Така, че свиркай си! Ако очакваш промяна в народо съзнанието има доста да почакаш щом не е нещо за без пари и ...още

 34. 84) deringer
  И за какво изобщо се осигурявам?За две пломби... После Европа ми дават за пример
 35. 85) зъболекар
  Искам само да отбележа, че профилактичният преглед по НЗОК е 1.80 лв и, ако всеки българин се възползва от него, то няма да се стига до скъпи коренови лечения, корони, импланти и т.н.Освен това също по НЗОК имаме по две пломби, за които се доплаща по 4 лв. на зъб, което ни дава възможност да излекуваме кариесите си преди да са се задълбочили до пулпити или периодонтити!Смятам ,че всеки може да си калкулира нещата и да види, че ходенето редовно на зъболекар не е вредно, дори ще му спести скъпото ле4ение- вадене на зъби, импланти и т. н.Моля все пак ...още

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com