Защо по шестобалната система, а не по 100-точковата?

Професионалните класации са трудно разбираеми за ценителите на виното. 100-точковата система подвежда. Разликата между вина с 82 и 85 точки изглежда незначителна, а може да е голяма. Поначало две вина, оценени с еднакви точки, могат да се различават по аромат, вкус. Предпочитанията са нещо индивидуално.

Нашите оценки са по-разбираеми. И се базират на по-продължително пиене, а не само еднократно опитване и плюене, както правят дегустаторите.

Сред показаните тук вина няма нито едно с шестица и дори петица. Но ние си пазим високите оценки за други вина. Има за какви.

Скала на оценките:

От 2 до 3 – вина с големи дефекти или прекалени недостатъци, не стават за пиене, не си заслужават парите.

От 3 до 3,50 – вина с недостатъци или леки дефекти, които все пак стават за пиене с някакви мезета, храни, въпрос на индивидуален вкус.

От 3,50 до 4 – вина с известни добри качества, без да са изключителни. Подходящи за пиене с определени мезета и храни, въпрос на индивидуални предпочитания.

От 4 до 4,50 – вина с достатъчно хубави качества, така че да могат да се пият и без храна или мезе, достатъчно добри сами по себе си.

От 4,50 до 5 – много добри вина, от най-хубавите, които задължително трябва да се опитат.

Над 5 – отлични вина, най-доброто на пазара.

Виж тук класации по шестобалната система:

Българско вино пино ноар

Най-добрите бели вина до 10 лв. – дегустация на 28 вида от магазина

 

Кой е най-добрият мавруд на пазара- дегустация на 18 вида от магазините   

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.