Защо по шестобалната система, а не по 100-точковата?
Професионалните класации са трудно разбираеми за ценителите на виното. 100-точковата система подвежда. Разликата между вина с 82 и 85 точки изглежда незначителна, а може да е голяма. Поначало две вина, оценени с еднакви точки, могат да се различават по аромат, вкус. Предпочитанията са нещо индивидуално.
Нашите оценки са по-разбираеми. И се базират на по-продължително пиене, а не само еднократно опитване и плюене, както правят дегустаторите.
Сред показаните тук вина няма нито едно с шестица и дори петица. Но ние си пазим високите оценки за други вина. Има за какви.
Скала на оценките:
От 2 до 3 – вина с големи дефекти или прекалени недостатъци, не стават за пиене, не си заслужават парите.
От 3 до 3,50 – вина с недостатъци или леки дефекти, които все пак стават за пиене с някакви мезета, храни, въпрос на индивидуален вкус.
От 3,50 до 4 – вина с известни добри качества, без да са изключителни. Подходящи за пиене с определени мезета и храни, въпрос на индивидуални предпочитания.
От 4 до 4,50 – вина с достатъчно хубави качества, така че да могат да се пият и без храна или мезе, достатъчно добри сами по себе си.
От 4,50 до 5 – много добри вина, от най-хубавите, които задължително трябва да се опитат.
Над 5 – отлични вина, най-доброто на пазара.
Виж тук класации по шестобалната система:
Най-добрите бели вина до 10 лв. – дегустация на 28 вида от магазина
Кой е най-добрият мавруд на пазара- дегустация на 18 вида от магазините