www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ако гледаш телевизия по Нова година, България е в епохата на соц-а

 

2 Януари 2009

 

В дългите празнични дни от екраните на националните телевизии се изредиха всички изкопаеми от естрадата на социализма – Йорданка Христова, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Богдана Карадочева и т. н. Сякаш БНТ е пенсионерска, а не обществена телевизия. Но й пригласяше и бТВ - дни наред ту по нея, ту по БНТ, ни атакуваха с концерти на певици в пенсионна възраст.

Да, телевизиите са за всяка възраст, и тези певци си имат публика. Но обилното им присъствие в тези дни иде да покаже, че те са любимите на преобладаващата част от зрителите, затова ни се поднасят за празника.
Заедно с тях по БНТ в празничните дни ни бомбардираха с няколко архивни български филма. На 31-ви показаха и “Специалист по всичко” – от ранния социализъм - 1964 г. Отпреди това по БНТ течеше български сериал от 1982 г. (“Рицарят на бялата дама”), на 1-ви пуснаха “Лачените обувки на незнайния войн” (1979) и “Опасен чар” (1984). На 2-ри януари отново филми от 1985 г. Старите филми имат своето място в телевизиите, но не на най-празничните дни. Все едно това е любимото, най-хубавото, което ще зарадва всички. А това са филми, които могат да навяват спомени, добри или лоши, главно на поколението над 40-годишна възраст.

От БНТ обещаха да пускат най-харесваните български филми, избрани с гласуване. Но колко са съвременните български филми, включени в това гласуване? Едно време комунистическата държава финансираше филмопроизводство с пропагандна цел и се правеха по 15-20 филма годишно. От тях поне два ставаха за гледане и се харесваха, на фона на другите. Сега се правят малко български филми. Има и такива, които се харесват, но по коя телевизия да ги види човек, за да ги оцени (Например “Светът е голям, спасение дебне отвсякъде”)?

Пуснаха и откъси от старите филми на 31-ви. Точно сега ли трябваше? Стари филми се пускат по телевизиите в някакви по-малко гледани часови пояси, само за маниаци. А БНТ ги навира в очите на зрителя в най-празничните дни, в най-гледаното време. Сякаш за да натрапи, че това са любимите, това е образецът – от времето на соц-а.

Изобщо, впечатлението от дните по Коледа и Нова година е, че България е заспала някъде във времето на социализма. Който следи руска телевизия, може да види, че точно така е и там – тотална носталгия, по всички празници стари филми, записи на стари концерти. Сякаш България и Русия са замръзнали, вторачени в светлото си минало. Като затвърждение на тази обща носталгия, БНТ на 1-ви януари излъчи час и половина концерт “Духът на Русия” от НДК, на 2-ри - руски филм от 1970 г., на 3-ти - от 1979 г.

Дори в избора на чужди филми БНТ е във времето на соц-а – в първите часове след полунощ показа “Седемте самураи”, японски филм от 1954 г., допуснат от социалистическата цензура на български екран в края на 60-те години.

Няма разумни аргументи за тази носталгия по миналото. Може да се обясни само с пропаганда на културата от комунистическия режим, натрапване на предпочитания на хора на възраст от около 50 нагоре. Това е безобразие от страна на обществената БНТ, която се издържа с данъците не на пенсионери, а на работещите, които са предимно около 30-те, 40-те и 50-те си години. Вместо активно да търси и подкрепя съвременната култура, тя се е забила в миналото и ни го натрива в носа. Присъствието, примерно на едни Елица и Стунджи на екрана не е единственото от съвременната култура, което може да се намери и покаже на зрителя. Но търси и намира, който иска. Който не иска – върти като латерна стари шлагери.

А новогодишното залитане на бТВ към естрада от миналото може да се обясни само с политическото влияние върху тази частна телевизия, но не и с пазарни аргументи.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  въпросът е до стойностните неща днес/ това че соца направи филм като лачените обувки на бай рангел, който няма аналог в старото и ново време, не означава че днес, всички телевизии трябваше да пускат продукцията на е-вестника, който не става и за тоалетна хартия
 2. 2) до чичата
  Стига писа глупости.Нсичко написано в статията е точно така.
 3. 3) 4udesna mlada jena
  Съгласна съм с статията-българските телевизии са негледаеми!Шоу програмите им с комици трагици и всякаква пародия също!Само за 7-те самурай не съм съгласна ..филма е велик!Дали му е времето точно на нова година е друг въпрос!
 4. 4) С 300
  Действително,програмата не беше нищо особено.Сива,скучна и с нищо незаинтригуваща ума.Но,толкова могат.Има си програмни директори,специалисти и т.н. - все хубавци с досиета.Нищо незаконно - закона не забранява старите ДС кадри да са началници в държавните медии и да определят какво да гледа българина.Само с едно не съм съгласен с автора - концертът на 01.01.09 в НДК ,"духът на росия" беше прекрасен.Може би защото беше изпълнен и мой любим романс от Шостакович.Нехаресването на класическата музика,умножена по квадрата на русофобията дава една ниска оценка на пишещите братя.Всъщност,създателите на преграмата нямат и кой знае какъв избор.Благодаря им че поне не показваха чалга,защото нали това ...още

 5. 5) Anonymous
  БНТ бяха абсолютна трагедия, толкова ретроградна програма и през СОЦ-а не е имало, но и другите бяха много зле. Така е, като изгониш кадърните си кадри в името на дружбата от ДС. Лошото е, че потърпевшите сме ние, зрителите. Но това все пак има и добра страна, без телевизия семейството се сплотява по-добре.
 6. 6) Име
  Идат избори и Серго обгрижва електората.
 7. 7) Anonymous
  Това е така, защото нищо ново свестно, дори в областта на шоубизнеса, да не говорим за културата, не е създадено през последните 20 години. Какво да пуснат..
 8. 8) До горния
  Какво да пуснат ли? Ами то се продуцира. Плаща се на актьори, режисьори, сценаристи да направят новогодишна програма. Да направят сериал. Да не би да намяме актьори и режисьори, къдърни? Какво правят с парите от бюджета в БНТ? Кой ги лапа? Кой им пречеше да продуцират някаква програма като по бТВ или Нова ТВ? В Нова не беше лоша.
 9. 9) кино
  Как е възможно някой да пише в негативна светлина за великото произведение на изкуството Седемте самураи. Авторът на текста си няма и понятие от кино. Когато и да дават филм на Акира Куросава това е празник за всички синефили и интелигентни, образовани хора. Засрамете се!
 10. 10) чичата
  на митко цонев му плащат 60000 месечно да е син на баща си коцето/ и що му трябва продуциране/ фъфле си глупостите
 11. 11) зрител
  БНТ излъчи най-тъпата си програма от както се помня. Основната програма в най-гледаното предаване беше "Кино, моя любов" /цитирам по памет/ - час и половина само кадри от 50-те избрани чрез гласуване на сайта на БНТ любими на българите филми. Само кадри - нищо друго - Влади Люцканов, продуцента на тази програма, според мен се поизложи - поне да се беше сетил да вмъкне някакъв текст между тези кадри, някаква музика, малко по-живо, по-гледаемо да бъде. Нова ТВ излъчи някаква програмка написана от бившият сценарист на Господарите и с водещ актьора Филип Аврамов, но беше в стил новогодишните програми на Хачо ...още

 12. 12) обикновен читател
  БНТ става само за пенсионери и олигофрени - мнение на 30 годишен обикновен човек. А капацитет, добър материал и кадри не липсват в родината ни.
 13. 13) Железният светилник
  Не напразно Димитър Талев в неизвестната си и досега поради явна цензура книга "На завой" беше писал , че последния на Земята правоверен комунист ще умре в България.
 14. 14) Костовист
  Спомнете си по времето на Костов, което ще се завърне някой ден под каскета на Сидеров, каква ТВ програма гледахме? Ама вие не помните! Вие само сте готови да плюете. За сметка на това БНТ пуска шоуто "Улицата" на Теди Москов, Нова не знае изобщо какво да пусне и заради това върти филми от преди 20години, а бТВ съвсем не знае - да продължава ли да залага на Дългото момче (то там вече няма какво да се изсмуче и от пръстите) или да си пуска повторение на вече втръснали тъпи (а според тях умни, ха ха ха) шоу програми!
 15. 15) Рапона
  Е-вестник,не така!Какви са тези капризи?Не стига че ви пускат да видите нещо по-така,да ви влеят малко култура в кухите изтрещели от Чалга глави,ами сега и претенции за развлекателни програми.Всеки знае ,че хубавите продукции струват скъпо.За тези които помнят "Шарено котле"ГДР беше изградила специялна зала и канеха шоумени от цял свят,но ГДР/Германска демократична република/,беше витрината на Соца.В тази обстановка на криза важи с пълна сила един рефрен,а именно:"Шефа им рече хайдеде ,пари нема действайте"!На всички които харесват и обичат Е-вестник ,Ч.Н.Г. здраве и късмет!
 16. 16) Пулю
  Някой наема ли се да коментира двете предавания на Слави Трифонов съответно на 1 и 2 януари 2009 г??? Аз лично (човек с висше образование) не разбрах за какво ставаше дума. Някой разбра ли? АКО ИМА ТАКИВА МОЛЯ ДА НИ СВЕТНАТ МАЛКО В ТЪПИТЕ ГЛАВИ.
 17. 17) Anonymous
  Но й пригласяше и бТВ - дни наред ту по нея, ту по БНТ, ни атакуваха с концерти на певици в пенсионна възраст.
  Ами то е защото, тези певици от соца пеят с гласните си струни не с баджаците си.
  Няма разумни аргументи за тази носталгия по миналото.
  Единственият аргумент е, че настоящето е отвратително.
  Вместо активно да търси и подкрепя съвременната култура, тя се е забила в миналото...
  За каква съвременна култура става въпрос? За чалгаджииската, за азисовската? Не виждате ли, че новото поколение е 99.99% неграмотно?
  А новогодишното залитане на БТВ към естрадата от миналото може да ...още

 18. 18) SK
  Горният коментар е мой. Не исках да обиждам лично азисовците и чалгаджииките в този форум, за това не си сложих името. Но тъй като поисках от азисовеца или чалгаджииката, която пише горните глупости да си сложи името, тогава съобразих, че и аз трябва да си сложа моето.
 19. 19) Силвия
  Хубаво де! Не щете естрада, не щете стари филми, щото били за пенсионери и не знам още кво си! И какво да ви пускат - НаГъзис, дИвана, Прасислава, Гери Пигито - ами че БТВ се отчете, бе чалгаджийчета, недейте така - концерт на Пайнер имаше. Освен това, туй ли е културата към дата днешна? Май да. Защото в другия лагер (попмузиката) нещата са още по-трагични - да не би да очаквате концерт на Светла Иванова, ЛиЛана, ПЕтя Павлова, Йоанна (фалшивото от Евровизията). Малкото читави поппевци пък нямат хитове. И за това не е виновна нито Лили Иванова, нито Йорданка Христова, ...още

 20. 20) Съгласен с SK и Силвия
  Така е защото вече 20 години просто няма култура в България.Соц културата няма алтернатива.Нищо по-добро не е сътворено за тези 20 години. Впрочем дори и да е то няма да бъде популяризирано.
 21. 21) До горните
  Динозаври и комунисти, замълчете малко. Култура няма, защото не я продуцират, а ни натрапват Йорданка Христова и т. н. Какво пречи на БНТ да продуцира сериали и филми? Да не би да няма кадърни актьори и режисьори? Кой лапа парите, които са на данъкоплатеца? Само се дърлят по разни комисии кого да уредят. Със сигурност за няколко репортажни филма на БНТ са дадени пари, колкото за 3 новогодишни програми. Има поне 5 кадърни режисьори, на които им плащат да правят постановки в чужбина - от Русия до Германия - които могат да направят програма. Защо не им плати БНТ да ...още

 22. 22) Не е лоша чалгата
  Т. нар. чалга е масовата музика, която се слуша навсякъде. Някога така слушаха сръбска музика. Беше забранена - само Лили Иванова, Йорданка Христова и т. н. Затова сега така се слуша чалга. И тя става все по-добра, постепенно времето отсява пошлото и некадърното. Да, сега се опитват да продават музика с цици и кълки. Но има и способни певици. Това, че БНТ не ги забелязва и не търси кадърното, е проблем на БНТ. И затова ще има музикални канали, които голям процент от хората ще предпочетат. Но проблемът е, че БНТ е обществена, не е частна, не е на Пайнер. ...още

 23. 23) А Цонев?
  А колко от бюджета на БНТ отиде, за да направят гигантското шоу на Димитър Цонев в неделя? Бюджетът му е 3 милиона годишно.
 24. 24) Затова ли няма пари за новогодишни програми?
  Дали заради Цонев или за друго (по-.правилно е - и заради Цонев, и заради други лапачи), но в БНТ една групичка си дели парите на данъкоплатеца и ги разпределя на свои си хора, а пуска пенсионерски концерти и стари филми, за да угоди на червеното правителство. Това е.
 25. 25) Anonymous
  Глупости! Браво на № 17! Точно така е! А вие защо гледате телевизия като не ви харесва? Аз от няколко години не гледам телевизия.
 26. 26) 4udesen mlad maj
  Статията е съвсем точна, изгледах повечето простотии по трите телевизии. Не е вярно, че няма пари за качествени програми. Пари има и то доста, но ги дават на свои хора. А тия хора освен Лили Иванова в най-добрия случай, "Гара за двама", разни частушки, злощастни комици или по-скоро трагици, друго не могат да направят. Нищо празнично не видях в коледно-новогодишните програми. То остави нашите соц простотии филмови, седемте самураи и т.н., ами удавиха горкия зрител с религиозни пропагандни филми и разни дядо коледни комедии, производство шир потреба на Холивуд.
 27. 27) маркиз
  ами точно така е. И на мен ми направи впечатлениер че по бнт и руския первий канал, въртят уникално стари и глупави филми. Просто не мога да повярвам, че нямат пари за нови. Айде стига за периода 1999-2009 са излезли достатъчно готини филми, като 50 % процента от тях едва ли са чак толкова скъпи. Всяка година чакам 25-31 декември именно с нагласата, че ще дадат някой хубав филм, а то... Тази година толкова се разочаровах, че направо... Как може да дават тия стари скапани филми, с пародия на сценарий, в който репликите са изкуствено декламирани от бездарни актьори, жените ...още

 28. 28) Недоволен
  Точно тока пълни глупости дават по наща БНТ Затова аз си пуснах ББС РАИ и канал 1 на немската а да и канал фаранс също си гледах
 29. 29) Недоволен
  Точно така пълни глупости дават по наща БНТ Затова аз си пуснах ББС РАИ и канал 1 на немската а да и канал фаранс също си гледах
 30. 30) АЗ
  Т.н. нови българси филми напоследък се произвеждат доста, всеки понеделник БНТ ги показва.БНТ Сат ги повтаря често.Въпросът е само, че те стават за всичко друго, но не и за гледане.Изключение, според мен, прави само "ПЪтуване до Ерусалим".Новите филми, както четох някаде, се правят да си ги гледат авторите и техните семейства и да се възторгват от "таланта" им.Наистина новогодишната програма по ВСИЧКИ Бг теливизии беше ужасна, но като са решили да пестят парите за програми, все пак тряба да покажат поне нещо качествено. И то за неудоволствие на автора се намира в програмите, филмите, изпълнителите от времето на социализма.А иначе ...още

 31. 31) така е....
  Че то комунизма нуикога не си е отивал от България Вижте кой ни управлява - бивши комунисти и тяхните дечица,комунистически ченгета от ДС и КГБ Кой е президента? Кой е Министър председателя? и останалите оръфляци от президентството,правителството и народното събрание
 32. 32) ПРОТЕСТ БРАТЯ!
  На 14-ти януари ще има протест, само дето той вече няма да е само студентски, а общонационален мирен граждански протест пред Народното Събрание. Пак дойде този исторически момент, в който трябва да помогнем на нашата България да стъпи на краката си и да поеме уверено напред! Да го направим най-решително! На мястото на протеста - площад НАРОДНО СЪБРАНИЕ - протестиращите трябва да бъдат в 11 часа. Дай Боже повече българи да отидат на площада.
 33. 33) Anonymous
  Соц.комунистите нарочно ни държат без никаква култура,да сме бедни,да сме прости,да нямаме собствено АЗ,да сме мърши - за да сме ПОСЛУШНИ и да гласуваме за тяхната партийка,на която и смениха само средната буквичка бКп на бСп,а те са си същите ченгесари и умориха народа от кражби,лъжи и секс
 34. 34) Anonymous
  умориха народа от кражби,лъжи и секс
  Не знаех, че са и ебливи.
 35. 35) Anonymous
  Вижте кой ни управлява - бивши комунисти и тяхните дечица,комунистически ченгета от ДС и КГБ
  Та те са одобрени от новият голям брат, и избрани чрез свободни избори. Нас някъде ни сърби, но не знаем къде.
 36. 36) djado jotco
  коментарите пак избиха у лево и десно, но както се казва това ли е най - важното телевизия почти не съм гледал, затова не мога да кажа какви са били програмите им, но не съм съгласен с автора на статията, поне за избора на филмите това са филми , които си заслужава да се видят и от по - младите, ако искат, и това е подходящо време за гледане на стари и хубави филми от златните години на световното кино /замислете се - най-добрите американски, руски , френски , български и други филми са от 60-те и 70-те години/
 37. 37) Anonymous
  ляво ,дясно глупости .докато се делим на ляво и дясно никаква полза ,все ще сме губещи . колкото за телевизия тя служи на чужди интереси а културата от години се отъждествява най вече с чалгата.народът изспростя доказателство за което е присъствието например на азис в групата на бележитите българи
 38. 38) Несъгласен
  Авторееее, не си прав, Спасе! Не сме замръзнали във времето! Наспроти, както се казва някъде - с много стабилни крачки се връщаме назад, към безвремието на Тошко-Галошко, когато руският болен беше най-здрав, а руското джудже - най-голямо. Както се казва един от малкото ни хубави филми "Да обичаш на инат" - те ни спират газО, ама ние си ги обичкаме, щото мерака на SKудоумниците е като по Русо (Жан-Жак) - "Назад към Рашата". Но ако за SKудоумнка е ясно - той вероятно наистина е таксиджия (според принципа на Окам), съдейки по аналфабетните му попръдновения - то какво е обяснението за останалите ...още

 39. 39) Хачо
  Няма нищо за чудене, всичко е ясно. Държавната телевизия се използва за пропагадна още откак е създадена и това никога не е спирало. Само да припомня, че там са създадени великите телевизионери които напоследък станаха известни с истинските си имена - Димитър, Талев, Стефан и още сигурно стотици доносници и агенти. Най-интересното е, че въпросните освен насаждане на правилната линия непрекъснато са се топели един-друг, а "офицерите" са потиривали ръце и са спущали мракобесните си "задачи". Правителството съставено от комунисти, монархо-фашисти и турци ухажва пенсионерите с предизборни цели, с бюджетни пари, през дългите ваканционни дни облъчваше електрората със съветска ТВ ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com