www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Путин подготви внимателно зимната газова война

8 Януари 2009

 

Руският президент Дмитрий Медведев (вляво) и министър-председателят Владимир Путин си говорят на скиваканция в курорта Красная поляна край Сочи. Снимка: Ройтерс

Преди пет месеца Владимир Путин изпрати руските танкове в Грузия, а сега отправи поглед към още една причиняваща му грижи демократична съседка – Украйна. Но този път за свое оръжие той избра природния газ.

Постарайте се да не обръщате внимание на целия шум около плащането на транзитните такси, задлъжнелостите и пазарните цени. Ето най-очевидния факт за конфликта между Русия и Украйна около доставките на газа: безпощадният руски лидер се възползва от енергетическата тояга, за да отслаби прозападното правителство в Киев и за да изплаши ЕС, като така го принуди да се подчинява. Стратегическите залози са също толкова големи, колкото и в Грузия през лятото.

На Нова година Путин, който официално няма контролни функции в Газпром, все пак нареди 15 процента намаление на доставките за Украйна. Това се случи на фона на спора около договора за цените. Русия използва тактиката със същия груб натиск от януари 2006 година, когато Газпром за пръв път оряза доставките и разруши някогашната си безупречна репутация на надежден доставчик.

Но Европа, която получава една пета част от вносния си газ през Украйна, явно усети върху себе си въздействието на тази крачка по-силно отколкото преди три години. Вчера, в условията на силен студ, шест европейски страни съобщиха, че доставките на газ са прекратени, а в още пет имаше значително намаление на обемите постъпващо гориво. Десетки хиляди хора, включително два български средноголеми града, останаха без отопление. В САЩ цените на мазута скочиха с 3,3 процента на фона на очакванията, че европейците ще започнат да отопляват домовете си с мазут вместо с газ.

Москва научи уроците си от 2006 година и в навечерието на тази зимна война устрои пропаганден блицкриг. Тя нае лобистка фирма в Брюксел, която да убеди европейците в сигурността на доставките им – поне допреди няколко дни – и да прехвърли вината върху нежеланието на Украйна да плати “пазарна цена” за природния газ и да плаща по график. Руснаците даже създадоха сайт - www.gazpromukrainefacts.com – на който преди два дни беше отбелязано, че “Украйна носи отговорността за всичко, което се случва”.

Украйна обаче не е безупречна. През 2006 година правителството в Киев доста охотно се съгласи да създаде непрозрачна – а по мнението на много и дълбоко корумпирана – структура за отклоняване на милиарди под формата на такси за транзита на газа на Газпром. Капризните му лидери се съпротивляваха на опитите пазарът на енергия да стане прозрачен или за се отслаби зависимостта на икономиката на страната от относително евтиния руски газ.

Но мотивите на Кремъл са чисто политически, а не комерсиални. За начало, не съществува “пазарна цена” на газа, доколкото Газпром е монополен доставчик на газ за Украйна. Русия няма да позволи на Киев да компенсира дефицита за сметка на доставки от друг източник – например Туркменистан, който използва руски тръбопроводи. Между другото, Русия продължава да доставя евтин газ на “приятелите си” – като например диктатурата в Беларус.

При нормални обстоятелства подобен спор би завършил с арбитражен съд и уреждане на въпроса със задна дата. Предишният аполитичен Газпром ценеше доста високо отношенията с клиентите си, за да прекъсва доставките на каквато и да е цена. Заставайки начело на нова Русия, която има намерение да възстанови старата си имперска сила, Путин реши да си оправи сметките с Украйна, като в разгара на зимата спре доставките, точно в навечерието на православното Рождество.

Целите на Кремъл спрямо Украйна са прозрачни. Подкрепата на Киев за Грузия във войната през август и амбициите й да се присъедини към ЕС и към НАТО, са като трън в петата на мечката. В Европа Русия иска да възстанови позицията си на доминираща сила на Изток, от която – ако не уважават – трябва да се страхуват. Немската върхушка с желание раболепничи пред Русия и призовава ЕС да направи същото, за сметка на Украйна. Тази седмица официален представител на ЕС като че ли излагаше тезисите на “Газпром”, като заяви, че според организацията това е “търговски спор, който трябва да бъде решен от двете страни”.

Европа и Америка все още могат да превърнат тактическото преимущество на Путин в стратегическа възможност. “Новите европейци” от Изток подтикват ЕС да се отнася по-сериозно към развитието на новите източници на енергия, като започне с подновяване на проекта за тръбопровода “Набуко”, който, преминавайки през Турция и Балканите, би доставял централноазиатски газ в Европа, заобикаляйки Русия.

На новата администрация на Обама г-н Путин предложи ново упражнение по предстоящите предизвикателства в Евразия. Немските приятели на новоизбрания президент ще го накарат да бъде мил с г-н Путин. Но в Сената и по време на предизборната кампания Обама заявяваше, че иска да предостави на Украйна и Грузия свободен избор дали да се присъединят към Запада, като започне с пътна карта за членство в НАТО. Най-добрият американски отговор на последната руска провокация би било потвърждаването на това желание.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) observer
  Мисля, че дори не е необходимо да се чете докрай името на критикуващите, достатъчно е "В. Уолстрийт ..." те цъфнаха и завързаха на тази улица, но и взеха да плачат за други. Лакомията на тези е нечувано голяма. И тя не случайно роди такива плодове - целият свят в колапс. Заради шепа уроди, които се гаврят със съдбата на американския народ! На първо място. А като следствие и със цял свят. Помнете какво беше казал един чех ..."Хора - бдете!" Но за съжаление хората забравиха и оскотяха в лакомията си. Е - сега сърбайте попарата! Много забравиха, че е ...още

 2. 2) преброител
  Тава е "Уолстрийт Джърнъл",абсолютно точен, с малко думи.
 3. 3) чичата
  и колко са думичките
 4. 4) ODA
  http://www.dailymotion.com/video/x49nhf_music
 5. 5) читател
  Много добре и точно написано!
 6. 6) Драго
  Явно покрай кризата и в "Уолстрийт джърнъл" са я закъсали, разбягали са им се кадрите, та са оставили по такива важни въпроси да пишат разни стари дописници от времената на Студената война. Та още първото изречение смърди на идеологическо клише!
 7. 7) АКС-74У
  Абе кретени от Уолстрийт, ви се осрахте тотално с вашата либерална пазарна икономика, сега целият свят ви сърба попарата, а вие идиоти сте тръгнали да критикувате Русия. Още г-жа Тачър беше казала, че безплатен обяд няма което е и самата истина. Украинците свикнаха с евтиния газ от времето на Съюза и искат още гювеч. Нямат пари да си плащат газа и затова крадат от тръбта за Европата. Газпром беше принуден да спре подаването, защото синьото гориво недостигаше да европейските потребители.Защо ние да плащаме газа по 385 долара за 1000кубометра, а украинците по 120 долара, да плащат и те ...още

 8. 8) фен
  мислите ли че е лесно да осъзнаеш че рухващата ти държава с мераци за световен тартор си отива. а и не е лесно да промениш живота си така че да оставяш блага иза другите по света/при около 5%население от населението на света америка потребява 50% от световните ресурси за да поддържа прословутия "американски начин на живот"/защото няма вече откъде да грабиш. мислите ли че е лесно да осъзнаеш че държавата в която живееш е престъпник номер едно и жандарм номер едно.спомнете си индианците ,негрите ,южна америка япония,корея,сърбия,ирак, афганистан и още много други с милиони жерви на американската демокрация.и тази държава ...още

 9. 9) Anonymous
  те това е" демокрация"
 10. 10) учуден
  Тзи статия е пример за обективна и безпристрастна позиция на вестник от световната столица на капитала. В най-скоро време ще започнат да връщат и откраднатите милиарди. Сладури.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com