www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бетина (Жотева) и криворазбраната цивилизация

17 Януари 2009

 

Чешкият художник Давид Черни на представянето на своята мозаична инсталация, съставена от образи на отделните страни на Европейския съюз в Съвета на Европа в Брюксел. Чешкото правителство се извини на България, че страната е представена от художника като мозайка от тоалетни клекала и предложи да махне изображението, ако София се чувства обидена. Снимка: Ройтерс

„- Те само ви плашат – обади се Швейк – никой войник не бива да се бои от нищо. Даже и в някой нужник да хлътне през време на боя, той трябва само да се оближе и да продължи да атакува…”
Ярослав Хашек из „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война”

„Ентропа” е изкуство, нито повече, нито по-малко”, рекъл чешкият вицепремиер на европейските въпроси Александър Вондра по повод инсталацията на Давид Черни, която 6 месеца ще стои в атриума на сградата „Юстус Липсиус” на ЕС. Вондра поднесъл извиненията си на онези, които се чувствали засегнати. А към представителите на България имал и специално предложение „Ако продължавате да настоявате за демонтиране на модула, ние ще го направим.” Прочетено между редовете, обръщението може да се тълкува и така: ако продължавате да се държите като чугунени глави, ние няма да издребняваме и ще отстъпим, защото благородният така прави. А чешкият посланик в ЕС Милена Виценова добавила: „Ако си прекарал 30 години зад Желязната завеса, както това ми се случи на мен, се научаваш да уважаваш свободата на словото и многообразието на мненията.”

Уви, пак им дишаме праха на чехите. Не само през 68-а, но и днес. И не само по отношение на свободата на словото, а по начин на отношение към изкуството. “До откриването изискахме от чешките си колеги т. нар. “творба” да е махната от залата, защото в противен случай тук има мераклии, които искат да я боядисат или да я счупят с чукове, и то без да питаме чехите за това”, казала пред vsekiden.com Бетина Жотева, говорителка на Постоянното представителство на България в ЕС. Да счупят произведение на изкуството с чукове? Да, историята помни такива случаи – изгарянето на книги в Третия райх, разправата с интелигенцията в Съветска Русия, действията на Червените кхмери… Въпросът е – защо българските представители в Брюксел не са прочели тази история, защо нищо не са научили? Защо чехите могат да са широко скроени (по думите на външния ни министър), а нашите дипломати все тесногръди? Защо другите имат отношение към изкуството, а българските чиновници – не? Как не разбраха, че то – изкуството – няма нищо общо с политическата коректност, че е призвано да провокира, да разбунва, да подтиква към размисъл? Вероятно защото просто им е трудно да мислят, друго обяснение не се вижда.

България изобразена в инсталацията на художника Черни като мозайка от клекала на тоалетни. Снимка: Ройтерс

Бетина Жотева провела разследване из българските галерии и културни институции и открила, че такава художничка Елена (Д)желебова не съществува. Явно Жотева не може да си представи никакъв друг начин на съществуване на изкуството освен като „съгласуване”. И не може да разбере, че работата на чиновниците не е да контролират правещите изкуство, а да им осигуряват възможност (главно финансова), за да го практикуват. Така поне е в държавите-членки на Европейския съюз. Представяте ли си обаче, какво щеше да се случи с нещастната Елена, ако съществуваше? Ако беше попаднала в ръчичките на чиновничката Жотева? Какво щеше да направи тя с нея? Да й отнеме паспорта? Да й забрани да стъпи на българска земя? Да й забрани да практикува професията? Някак намирисва на повторение на случая с „митът Батак”. Или, за да не губи време, просто да й фрасне един чук по главата и каквото било… било? Бедна ми Елена, добре, че умря в ателието на Черни.

Питам се и още нещо – откъде се появи определението „турска” към тоалетна. Това, което виждаме изобразено на инсталацията, на български се нарича „клекало”. Няма нищо турско. Съществува както в селата с български турци, така и в чисто българските села. Все още. Може би 80 % от селското население в България вече разполага с мобилен телефон, но към половината от тях продължават да използват нужници на двора. Вярно е, че мюсюлманите използват клекала, мият се с ибрик и такъв вид тоалетни правят и в апартаментите си в съседство с тоалетната чиния, но в самото „съоръжение” няма нищо турско. Такива тоалетни има и в голяма част от българските училища, и то в града. Дали загубената в превода Бетина неволно е добавила определението „турска” и то така тръгна из всички чужди медии, не се знае. Но казано веднъж, то придоби политическа окраска, която едва ли е съществувала в замисъла на автора на инсталацията. Дали пък Бетина не извършва вътрешен саботаж в рамките на тройната коалиция? Нека оставим този въпрос на Външно.

Художникът Давид Черни. Снимка: Ройтерс

Като „обида за българската чест” определила Жотева творбата на Черни. Чия българска чест? На чиновниците в Брюксел? Пази, Боже, сляпо да прогледа, е казал класикът и няма да правя никакви опити да го оборвам. Съдейки по форумите в Интернет, на българите метафората на Черни им хареса. Защото видяха в нея себе си и собственото си положение. Обнадеждаващото е, че българите (за разлика от чиновниците в Брюксел) още имат чувство за хумор. Дано това ги спаси, както ги е спасявало досега. Защото ако разчитаме на представителството ни в Брюксел, жална ни майка. „Човечеството се разделя с миналото си, смеейки се”, е казал Маркс, другари социалисти. Но явно Жотева така се е вкопчила в миналото, че отърваване няма. Явно е, че като говорител прави гафове. Затова нека млъкне за известно време. Може да го стори и в България, тъй като явно брюкселските парфюми омайват. А клекалата или „турските кенефи”, както са го превели, с автентичните си миризми връщат към реалността.

В свободното си време може да прочете Ярослав Хашек, Бохумил Храбал, да погледа филмите от „чешкото чудо” – „Пожар, момичето ми”, „Строго охранявани влакове”, „Черен Петър”, „Любовта на русокосата”, „Балът на пожарникарите” и още други. Предполагам, че от Чешкия културен институт няма да й откажат съдействие. Чехите са мили хора.

Инсталацията, изобразяваща страните от ЕС, във фоайе на Съвета на Европа в Брюксел. Снимка: Ройтерс

А за опознаване на българската действителност нека се върне към Алеко Константинов. След излизането на първите разкази за бай Ганьо в списание „Мисъл” Алеко пише на Стоян Бешков: „Едно от учените докторчета около „Български преглед” се е напънало още отсега да критикува „Бай Ганя” Тежко му! Колкото едно куче може с лаяние да затъмни луната, толкова и моят злобен критик ще ми попречи на успеха. Укорява ме докторчето, че от краен реализъм дохождам до гнусотия. Ами че възможно ли е да се представи бай Ганьо без гнусотийка? Тя е такава съществена черта в неговия тип, щото без нея губи се физиономията… Аз мисля, че повече полза ще принеса на народа, ако го накарам да съзнае бездънната гнусотия на нашите славни триъгълни нужници, в които трябва да ходиш на кокили, отколкото да напиша цели томове „За малкия ер в Дивдядовска околия”, които никой не чете.” Едва ли Давид Черни е чел Алеко, но шапка му свалям, хванал е духа на България.

На работа, Бетина, опознай родината, за да я обикнеш! И да я разбереш. Иначе ще си останеш в аналите на историята като част от криворазбраната цивилизация, някаква си там неизвестна говорителка, размахала чуковете над главата на „каталожната” художничка Елена (Д)желепова.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

  1. 51) УУУУУУУ
    Абе тая Бетинка колко пъти се жени и развежда? Значи нещо е дефектно булчето? Да не е хванала трипер от чичо Гоце?
  2. 52) Жанина Драгостинова
    Уважаеми форумци, приемете моите извинения за една малка заблуда в текста - а именно за въпроса откъде идва названието "турска тоалетна". Със закъснение видях, че има скица, на която авторът е отбелязал turkish toilet. Срещнах обаче и това обяснение Bulgaria was represented as a Turkish toilet, because the country spent more than four centuries as a part of the Ottoman Empire. Така че оставам на мнението си, че на български се превежда с "клекало", а не с "турска тоалетна" и че словесното определение е свързано именно с отношението на българите към т.нар."турско робство", в което днес всички намираме оправдание за всичко. ...още

  3. 53) до Чудесен млад мъж
    Че как майчето влияе на Първанов? Аз помня майчето като директор на българското училище в Будапеща, докато Бетина завършваше там философия и карате...
  4. 54) По-наблюдателна и по-навреме бъдете
    Г-жо Драгостинова,неслучайно "авторката" беше кръстена Джелебова-от турски.
  5. 55) Глоб
    Ентропия Терминът ентропия има много дефиниции и може да бъде срещнат в много области на физиката. Една от дефинициите е "мярка за неспособността на енергията в една система да върши работа", "мярка за безпорядък". Колкото по-голяма ентропия има една затворена система, в толкова по-голям безпорядък (хаос) е тя.
  6. 56) Голямото четене
    „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война” Ярослав Хашек: „Добре възпитаният човек може да чете всичко. От това, което е естествено, се отвращават само най-големите мръсници и рафинирани простаци, които със своя най-жалък лъжеморал не виждат съдържанието, а се нахвърлят с възмущение срещу отделни думи. (…) Подобни хора изразяват публично възмущението си, а всъщност с необикновено удоволствие обикалят уличните клозети и четат неприличните надписи по стените им”. Поздрави на Бетина от Голямото четене.
  7. 57) УУУУУУ
    Да, на такива като № 56, а и на самата Бетина им предстои наистина голямо четене, голямо, за да знаят кога, как и къде може да не станеш за смях.
  8. 58) За 46
    Нито един път не си го казвам,никоя държава не бива да се нарича лайняна,дори и най-изостаналата.
  9. 59) www
    Е, нашата не само че е изостанала, но е повече от лайняна. Тя смърди отдалече, още като наближиш границата.
  10. 60) Ec
    Е , поне на тази схема газопроводите идват от всички посоки
  11. 61) до 52
    Госпожо, Вие сте се оляла в неадекватните си коментари. Включването Ви във форума няма да измие лекето, което си лепнахте с това жалко писание. Да, България е кенеф, да, ония от Външно са капути, но Вашата неакуратност, дребнавост, съмнителна етика и простащина могат да накарат всеки що-годе образован и широко скроен да изпита неподправена погнуса - като тази, която предизвикват разни Инджевци и Райни Гаврилови.
  12. 62) Anonymous
    http://bgpetition.com/protiv_cenzurata_david_cherny/index.html
  13. 63) УУУУУУУ
    61, вие не ходите ли в тоалетна? Да не би да пишкате розова вода и да с.рете алени рози? Ама че сте комунистка умница, умница, умница, тъпачка такава. Авторката много по европейски си е написала материала, а вие по комунистически сте се изплюли. Вървете челунете премиера си по осрания педерастки г-з и вътрешния министър по окървавените с кръвта на деца и старци ръце. Няма да ви мълчим повече. Грайбвайте окраденото и вървете в Сибир.
  14. 64) Жечка
    № 61. Стига де, то червения боклук срама няма, но много се обиждакато му припомнят, че баба му и дядо му са рили говната на животните в селския си обор.
  15. 65) Т. Ж.
    Браво на чеха, точно изобрази милата ни татковина БГ - клозетът на червени, сини, жълти - БСП, НДСВ, СДС. Ура! Елате да поживеете в нашата гъзопроводна страна, та да съжалите защо сте се родили!
  16. 66) чичата
    бъдете поласкани, че някой в европа мисли така за нас/ те ако знаеха че 40% от българите клякат зад къщата.............
  17. 67) Д-р
    Чича, така те искам. Днес си си изпил лекарствата, направо си върхът! Явно са били червени на цвят, та си заситил комунистическите си възгледи и си направо обективен. Наистина 70 процента от българите серат зад къщите си в далеч по примитивни клекала от онова, което чехът е сътворил.
  18. 68) 61 до 63
    Точно така, видях в стола на МВР министър Миков да гризе черепа на 12 годишно момиченце. Той е човекоядец, затова има говорен дефект и е толкова интелигентен. А Вие можете да ме хванете за органа, с който пишкам розовата вода.
  19. 69) Anonymous
    Покриването с черно на България в инсталацията е грешка и е комплексарско.Трябваше да се вижда до края,а кой крив,кой прав всеки сам да преценява.
  20. 70) УУУУУУУ
    До 61. Трай бе, онанист. Върви на лекар, щом пишкаш розово, да не си хванал трихомонас вагиналис или трипчо от някоя дащна другарка с червена катеричка.
  21. 71) СерГЕЙ
    До 68-ия отворко. Само от идейна другарка си пипнал нещо. Ела, другарю, пред нас са блеснали житата, ела, да се утешим по комунистически, може и на яхта, сети се как.
  22. 72) МиковМинистров
    68-ми, ела да те изям! Щом пикаеш розово, не ставаш за дупи-дуп.
  23. 73) Anonymous
    я
  24. 74) минувач
    Ясно,Бетина Жотева е некакъв =====,който на всичкото отгоре ни представя в европа,пък се срамува от "кенефа "на баба си.
  25. 75) Anonymous
  26. 76) Anonymous
    И на нея не й е чуждо подпръцкването.
  27. 77) един
    Коментарите са абсолютно отражение на истинската същност на простоватия и глупав български народ. Нищо друго не мога да кажа, освен това, че дори журналиста/ката която е писал/а този материал явно са доста набрали на Бети, която е абсолютен професионалист и никога не би могла да се самозабрави, както ТЕЗИ ПРОСТОВАТИ бездушни същества, които се наричат журналисти. Сигурно много време прекарвате в хленчене и самозалъгване на собствените си интереси господа и госпожици, но едно е истина, ако имахте макър и малко от познанията и опита на Бетина, нямаше да си позволите дори и за миг да говорите против нея. Аз, като ...още

  28. 78) ЧИЧО МАНЧО
    Европа ясно е показала защо ни е присъединила АМИ ТРЯБВА И КЕНЕФ БЕ.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com