www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 февруари 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бум на туризма в страните от “Оста на злото”

3 Февруари 2009

 

Мъж язди вол в севернокорейския град Хиезан. През 2001 година страната посрещна 600 туристи, а през 2008-ма - 4500. Снимка: Ройте

Държавите, критикувани остро заради репресивните си режими или заради програми за въоръжаване, се опитват да съблазнят туристите, които все повече се подават на опасния им чар. Същото правят и други страни, в които има размирици, твърдят експерти по туризма, които се събраха в Мадрид. Тенденцията се наблюдава на Международния панаир на туризма в Мадрид, който отвори врати в сряда и където за първи път участва и Мианма, управлявана от 1962 година от желязната ръка на хунтата. В събитието, което е една от най-важните срещи в сектора на туризма в Европа, участват и други горещи точки или държави със спорна репутация. Такива са например палестинските територии, Либия, Зимбабве и Иран, чиито ядрени амбиции карат Израел и Запада да скърцат със зъби.

За Тони Уилър, съосновател на пътеводителите “Самотна планета” и автор на неотдавна появилата се книга “Страните от оста на злото”- творба, посветена на пътуванията му в девет страни с неблагонадеждни режими - тази тенденция отразява и желанието на туристите да посетят места, които малцина преди тях са виждали. “Много туристи искат да са първите, които ще прекрачат прага на някоя врата, казва Уилър. Вместо да отблъскват туристите, отрицателните репортажи в медиите за някои дестинации подхранват желанието на хората да отидат там, за да си съставят сами мнение”, допълва Уилър, който е автор на над 30 книги от серията с пътеводители на “Самотна планета”.

Андрю Суиринген, датски студент по филология в Оксфордския университет, е бил в Северна Корея през 2005 година. Отишъл е там, воден от нездраво любопитство след изявленията на бившия американски президент Джордж Буш, че тя е част от оста на злото заедно с Ирак и Иран. “Северна Корея е един от най-тоталитарните режими на планетата. Това е първата комунистическа династия в света. Исках да видя това със собствените си очи”, признава студентът. Пътуванията до Северна Корея, които се осъществяват само под формата на организирани екскурзии, нараснаха. Броят на туристите, посетили Северна Корея през 2008 година, достигна 4500. През 2001-ва, тоест година преди изявленията на Буш, те бяха едва 600.

“Страните, които са на първа страница на вестниците с лоши новини, доста трудно могат да бъдат възприемани като привлекателни туристически дестинации”, признава Рос Кенеди, председател на “Африка Абида туризъм”, фирма, която организира сафарита в Зимбабве. Той признава обаче, че фирмата помага за промяна в предубежденията за ситуацията в тази страна и подчертава привлекателните страни на Зимбабве. Това успокоява страховете и убеждава туристите да я посетят.

През 2008 година фирмата за сафари в Зимбабве, която за първи път участва в туристическото изложение в Мадрид, отчете увеличение на посетителите на африканската страна с 4 процента въпреки обвиненията срещу президента Робърт Мугабе, че е използвал сила по време на изборите, за да запази властта. “Една туристическа дестинация не може да бъде заличена от картата на света само заради избора или поведението на шепа хора”, казва Кенеди. “Самите туристи, от друга страна, не обръщат внимание на предупрежденията на своите правителства да не посещават някоя държава, обяснява Кен Шапиро, главен редактор на списанието за туризъм и туристическите агенции “Травъл ейдж уест”. През последните години хората започнаха да разбират, че подобни предупреждения са по-скоро плод на политиката, отколкото на действителното безпокойство за сигурността на пътуващите”, допълва той. На туристическия панаир в Мадрид участват над 13 000 туристически фирми от 170 страни.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com