www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Първанов ще (си) ходи в Русия

3 Февруари 2009

 

Иво Инджев

Понеже „ден година храни”, а президентът Първанов ще открива цели два дни „годината на България в Русия”, можем да се надяваме, че поне две години ще се храним от благата, които трябва да очакваме от тази двудневна визита.

Злостна клевета са твърденията, че нашите управници не се вслушват в гласа на народа. В центъра на София демонстранти им казаха да си ходят и те си ходят. В Москва!

Специално президентът Г. Първанов напоследък никъде не ходи без Ирина Бокова. Беше с нея в Мексико, където изненадаха с този факт домакините. Те я настанили да седне на мястото, определено на официално събитие за заместник-министъра на външните работи Милен Керемедчиев. Той се обидил и тръгнал да си ходи. Напуснал, по-точно. Едвам го склонили да се върне.

После Г. Първанов се разходи до и из Япония. Пи саке, яде костенурки, пречисти се в шинтоистки храм, отърка се в славата на сумиста Котоошу – и при тези отговорни държавнически действия той беше придружаван от Ирина Бокова.

Затова никак не е изненадващо, че тя сега ще ходи и в Москва. Бокова е учила там и няма нужда да бъде представяна. Но въпреки това…

Но, хайде, това са капризите на недосегаемия ни президент. Ходи, където го канят (в случая – „привикват”), не отказва. Защо обаче в последния момент се е отказал да води със себе си такива видни представители на българския управленски успех като министъра на финансите Пламен Орешарски, министъра на транспорта Петър Мутафчиев и особено любимия (на разследващите от Брюксел, например) министър на неусвоените европейски фондове Асен Гагаузов?

Тримата били зачеркнати от делегацията. Обяснение, естествено, не ни дават. Налага се сами да си отговорим на въпросите, които никой не задава на Г. Първанов (а и няма как, кръговата отбрана на телохранителите му, маскирани като служба по печата, е непробиваема, да не би някой самоотвержен журналист да зададе въпрос без да е съгласуван с началството).

А може би отговорът на нашите незададени въпроси е закодиран в наслова на изложбата, която ще излагаме в Москва „България днес. Недвижимости, туризъм, вино”? Тя е продължение на начина, по който се изложихме с т. нар. година на Русия, протекла под ясно прозиращия наслов: „Русия днес – също като СССР вчера”.

Лицата, които първоначално са били намислени да олицетворяват родните „недвижимости”, както и туризма, съчетан с виното, са по-скоро финансовият министър Орешарски и шефът на регионалното строителство и благоустройството Гагаузов. Но точно те са отстреляни от Г. Първанов. В нея не е намерил място и нашият специалист по икономика и енергетика П. Димитров. Сигурно руснаците му отмъщават, че е извивал ръцете на Путин по време на преговорите за „Южен поток” миналия януари в София, окачествени от него като „сталинградска битка” (русофоб ниеден!).

За сметка на това популярният Първанов се придружава не само от Бокова, но и от още по-популярния Стефан Данаилов, който играе ролята на министър на културата. Само че къде е точно културата в лозунга на българското представяне? Мистерия! Или може би виното, като част от нашата култура на пиене, ще бъде олицетворявано от него?

Колкото до министър Масларова, тя навярно е в антуража на високия ни пратеник за да се усъвършенства как се харчат пари (например за платен от държавата предизборен партиен пенсионерски туризъм), стига да ги има. Кремъл разполагаше с огромен резерв, паднал от небето с високите цени на изнасяните руски енергоносители и тъкмо да ги вложи в добруването на руския народ и… подлите капиталисти си направиха харакири, завличайки отново към дъното руските залежи от петродолари.

Сега властта на петроградския кръг руски управляващи (както наричат антуража на Путин, настанен от него на ключови постове в Москва) наблюдава с ужас как се топят петродоларите. Да не би, всъщност, точно затова да е поканена Масларова: да сподели фокусите по раздаване на пари за запушване на недоволни усти в държава, която (уж) няма пари?

Неизповедими ли са пътищата Първанови? Нищо подобно, предвидими са. Където и да ходи, винаги се връща на… местопрестъплението.

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  ами хаиде! да си ходи имам предвид:)
 2. 2) nekonventsionalen
  Дано го възнаградят със "Почетен гражданин" и си му платят ,там заслуженото и дано си остане да си обикаля прекрасния,братски СССР и си харчи човека мангизите по тия места...
 3. 3) Anonymous
  винги съм харесвал ИВО ИНДЖЕВ! браво!
 4. 4) Anonymous
  злобарчето ивчо /недопуснато до кокала /пак е написало куп глупости .като се стопят петро доларите , ще останат дървен материал,злато ,волфрам ,живак, желязо и други неща на които русия е богата ,и които америка и европа нямат. затова са тези писания от завист че накрая на икономическия форум в давос "брик" /бразилия ,русия ,индия ,китай/ заявиха че сами ще се се справят с кризата и отказаха натрапваните им заеми.съдете сами- това са новите икономически тигри
 5. 5) Nd-nd
  Че къде да ходи др. Първанов - в Москва му е мястото? А защо не и в Сибир? С газовата криза ни калиха руснаците да издържаме на минусови температури.
 6. 6) фен
  доларите от петрола свършват-защо тогава русия е страната с най-голям финансов резерв в света
 7. 7) чичата
  защо като кажете сибир, изпитвате някакво злорадство/ сибир би трябвало да е раят на всички еко движения/ и ако си мислите за студ, явно много зле сте преживяли спирането на газа/ там съм живял целогодишно при +30Ц/ сауна, лов с драгунов, сьомга, кофа хайвер, татьяна, ольга и наташа, борш, любэ, ред, евтиния, хеликоптери, природа, огромни реки, речни кораби, свят
 8. 8) чичата
  защо не се отваря цялата статия и форумът на "Хората в моя квартал в "Младост" полудяха. А си бяха нормални…"
 9. 9) ogi
  Бокова е учила там и няма нужда да бъде представяна.-След това изречение вече няма какво да се коментира.Москва е по-многобройна от България.Но и иво Инджев си е явен русофоб.Той и за марсианците да пише пак ще спомене Русия и Путин.Прекалено тенденциоен е и много ме забавлява да го чета.Препоръчвам и на другите да обърнат внимание на тоя факт.Няма статия без да се споменава Русия и Путин.Независимо от темата.Ех жалък си е ама какво да очакваш от тип който е работил в БТВ.Помияр който изпълнява чужди поръчки.
 10. 10) Трол
  То и Иво Инджев е учил в Москва за шпионин, така че е по-руснак от Първанов
 11. 11) неразбиращ
  Ех,Ивчо-поредната посредствена статийка!Само плюене до изнемога,без никакъв сериозен и интересен анализ.Коритаров вярно беше поръчково копеле,ама пък платиш ли му-правеше чудеса.
 12. 12) Индже Войвода
  Иво, и ти ще ме излъжеш като Кръпката в оная песен за комунизма, нали? Щото Гоцето Путкин само ще лъсне бастуна на Вовата Путин, а може би вече и на Мечкаревия ще духа*. И ще се върне. *Традиция, брат, на комундетата като им се заговори на руски и им падат гащите.
 13. 13) Quest
  И друг пут съм казвал - БГ-то е в ЕС само и доколкото е в интерес на Русия и нейните верни задунайски васали. Ако нещо не им уйдисва или пресъхнат възможностите за крадене на европейски средства, те просто ще си приберат обратно васалната територия. А вие си пишете и плямпайте каквото си искате. Тяхното не се губи. Вашето е тяхно.
 14. 14) Браво Инджев!
  Браво, по-добре да сгрешиш, да осъзнаеш грешката си и да направиш всичко възможно, за да я поправиш, отколкото да си като някои тотално зомбирани руснакобългари, които мрат за Русия,а България са готови да изравнят със земята по заповед на московските си господари! Визирам милите ни управници начело със Сирищника Гоце и руснака Станишев!
 15. 15) Nekonventsionalen
  Напротив ,г-да Съветски Специалисти,България е била в Европа даже и през съветското ни безвремие,е,малко по иначе ,но...спомен имам от 1977г. как съветските туристи се чувстваха в София- за тях това беще дори Америка.Направете си анализ в каква среда са живели,те. А тук някякъв съветски поклонник си позволява да говори глупости,чеНЯКОЙ ИСКАЛ БЛАГОСЛОВИЯ ОТ Москва ,за да сме в ЕС...Оооо, неразуми и юроде...
 16. 16) прототип
  куки, плямпала и боклук коментира едно съветско ченге
 17. 17) PLAMO
  Умно написано !Благодаря на Иво инджев!Той си остава един от най-добрите журналисти в Бълагария заедно с Петко Георгиев,Стефка Маймарева,Светлана Дичева,Татяна Ваксберг,Георги Папакочев!
 18. 18) до пламо
  ... и талантлив доносник е бил. Перспективен...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com