www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Писмо от Женева: Референдумът за гарваните (и Швейцария на Балканите) - 1

5 Февруари 2009

 

Енчо Господинов. Рисунка: Валентин Ангелов
Плакати на швейцарската Народна партия, представящи българи и румънци като черни гарвани, разкъсващи Швейцария. Снимка: Ройтерс

Преди точно 18 години, един мой бивш началник, скандинавец, реши да ми направи добро. Понеже трябваше да отида на нова работа, той ми написа препоръчително писмо, в което дословно се казваше: “Препоръчвам настоятелно Е. Г. за работа в неговата област като много добър професионалист, въпреки че е българин.” Подпис:…

Години наред разказвах този епизод на моите деца и на приятели, а те се смееха… не можеха да повярват. Но аз още пазя това препоръчително писмо.

Някъде към 7 часа сутринта в понеделник женевското радио Уърлд Рейдио Суитцерланд излъчи интервю с българския посланик в Берн. Репортерката Катрин, моя позната, го попита какво иска да каже на швейцарците дни преди референдума, на който те трябва да решат ще могат ли българи и румънци да имат същите права като останалите EU-европейци или не. Посланикът направи всичко възможно да обясни на швейцарските слушатели, че нашите хора не планират масово да щурмуват Швейцария, но деликатно ги посъветва да не се страхуват от други народи, защото това е демокрацията…

Какво ще решат на референдума в неделя, 8 февруари, тези иначе кротки алпийски хора, не е ясно. Ясно е, че нацията е раздвоена и масово разлепените из Женева и страната плакати показват как три черни гарвана са забили яки клюнове в земята на Вилхелм Тел и сякаш искат да я опоскат. Гарваните символизират Румъния и България и идват да напомнят на миролюбивите швейцарци, че някой се готви да им изяде хляба, ементалското сирене и шоколада.

Ако човек е роден Тома Неверни, сигурно ще си помисли, че има някаква прокоба над нас, че все с нас се занимава светът и ние опираме пешкира заради други - от процеса в Лайпциг 1933, през историята с папата в 1981, после начина, по който Либия взе 6-има българи (и един палестинец, вече също българин) за нещастни заложници в контекста на тяхното либийско унижение след Локърби, и накрая странното въображение на един чешки художник, в чието съзнание се запечатал не ароматът на казанлъшката роза, а на турските клекала в България.

И докато черно покривало скри българския експонат в чешката политическа карикатура в Брюксел (за да я направи още по-коментирана!), също толкова черно покривало увисна над Давос в последните дни на Световния икономически форум. Мрачни прогнози за финансовото състояние на света легнаха като гъста мъгла над красивия швейцарски курорт. Прогнозите бяха лоши не само за света, но и за милата, кокетна и дискретна Швейцария.

Тази мрачна картина като че ли направи гарваните от плаката да изглеждат още по-свирепи. На другия ден, вторник, 3 февруари, друга репортерка на същото радио излъчи репортаж от Букурещ, където румънски журналисти безцеремонно разкритикуваха подхода на швейцарската Народна партия, чийто членове не спят спокойно при мисълта, че наши хора от Каспичан, Пет могили, Турну Мъгуреле или Брашов може да нахълтат в Женева както солдатите на Савойския херцог през 1602 г.

След близо 20-годишно скитане по белия свят аз все още не съм убеден, че ние сме “черните овце” на Европа, заедно с още няколко кандидати за тази категория, предимно наши балкански братовчеди… Просто ние сме по-емоционални в самопреценките си и или се виждаме в огледалото на историята като “спасители на Европа” от османските орди, или пък се поливаме с катран до ушите в желание да угодим на собственото си черногледство или да се харесаме на стари и нови съюзници. Както често става, истината е някъде по средата, с нас светът не се занимава ни повече, ни по-малко, отколкото с други храбри народи и държави. Освен ако не направим нещо, което е по-нестандартно, глупаво и малко очаквано… И което правят всички останали, но изглежда имат по-веща “пропаганда” от нашата. Или си вземат поука и не допускат стари грешки. И отминават напред.

За да разбере човек тревогите на част от швейцарците преди референдума в неделя, трябва да си припомни, че Швейцария, с население горе-долу като това на България, но два пъти по-малка по територия, има по-висок процент “нешвейцарци”, отколкото много държави в Европа. И една значителна част от тези хора са от ведрите Балкани: турци, сърби, албанци, хървати, босанци и косовари. Голяма част от тях са тук още от времето на друже Тито. Обаче много косовари дойдоха тук след 1999 г. и сега, според швейцарците, са забравили да се върнат, въпреки че никой в Прищина няма да ги преследва… Българите не са много, някъде малко над 2000 души по официални данни. Не съм видял нещо лошо да се напише за тях.

Цветовата окраска обаче, а с нея и страховете на местните хора, идва от увеличеното присъствие на румънски и словашки роми през последните години, които умело и скръбно просят пред банки, ресторанти и църкви или свирят на акордеони тъжни карпатски мелодии из трамваи и автобуси в очакване да изкарат по някой грош.

Към този факт трябва да се добави и това, че криминогенната картина в Швейцария се промени неприятно след нахлуването на дръзки северноафрикански апаши през френската граница, а по данни на полицията част от албанско-косоварския контингент тук също има дебели досиета… Ето, тази особеност на гостите не допада на местните хора, на много от тях до гуша им е дошло от акордеонисти и професионални просяци и се получава, че покрай сухото гори и суровото…

Картината допълнително се усложни и от глобалната финансова и икономическа криза, която не подмина и Швейцария. А мнозина знаят, че само допреди стотина години тя е била една от най-бедните в Европа, без природни богатства (освен сняг и износ на гвардейци за Ватикана), без излаз на море, притисната от мощни съседи като Франция, Италия и Германия. Богатството, натрупано през последните 100 години от пословично трудолюбие, стратегически важни политически и дипломатически ходове, банково дело (с всичките му трикове), невероятна творческа енергия и исторически късмет, е нещо което швейцарците много “тачат и милеят” и не са очаровани от вероятността тази магия да се развали. Ако гастарбайтерите са италианци или португалци – о кей. Но ако са непредсказуеми артисти на юг от Синия Дунав , или роми на свободна практика, картината се усложнява и дискусията се нажежава.

Ето, това е (част от) мозайката тук преди референдума. Дилемата е голяма, защото икономиката на Швейцария е силно обвързана с ЕС и всяка политическа разправия с Брюксел усложнява работата на правителството в Берн. Но “глас народен, глас божи…” Може 8 февруари да е един хубав ден за швейцарската демокрация.

Искрено ваш,
Енчо Господинов

(Следва)

Утре чети: Швейцария на Балканите и Балкани в Алпите (2)
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Браво
  Да, този път, Енчо не се е самопохвалил.
 2. 2) чичата
  а препоръката
 3. 3) без хвалби
  няколко пъти съм ходил по бизнес дела в швейцария и впечатленията ми са обшовзето отрицателни .това са хора тесногръди ,самовлюбени и по никакъв параграф ,по кадърни от българите .това което имат в повече е дисциплината и самочувствието на успели .държавата е хубава,поддържана с много природни дадености , но всички познати швейцарци които са идвали в българия остават като гръмнати от красотите на българия
 4. 4) пп
  'не по кадърни'
 5. 5) Anonymous
  много хубаво, смисленно и ясно, много поздражи на писателия
 6. 6) Pilota
  Драги Господине,слабо ме интересува какво мислят и как ги манипулират швейцарците за нас българите!По важно е Вие какво правите за да промените тези нагласи!Иначе страна като България с всички предпоставки за отличен стандарт на населението си,няма политическа класа,която да го осъществи !Та затова, "голЕмо важно" как ще гласуват алпийските селяни в неделя!
 7. 7) на6-ти 6
  браво ,един българин да напише истината,че българия е рая на земята и има потенциала за това.оттам нататъка всякакви швей царци ,американци,обами и всякаква друга паплач е бъз значение.важното е цялата тази истина да я разбере и българинът
 8. 8) чичата
  7-мий, 5те минути почивка свършиха/ гмуркай се в гордото нашенско лайняно блато
 9. 9) Anonymous
  блатото е лайняно защото за всичко слушаме другите а не разума си
 10. 10) Мтел
  А нас от Поломието (Табачка)ни интересува ще имаме ли мобилна телефония, или е необходимо да ходим в швейкцария за да проведем телефонен разговор?
 11. 11) Ото Б.
  Но ако са непредсказуеми артисти на юг от Синия Дунав
  Енчо, не ме цитираш точно, а трябва:
  ...конекрадци от Долния Дунав...
 12. 12) Макс Фриш
  А мнозина знаят, че само допреди стотина години тя е била една от най-бедните в Европа, без природни богатства (освен сняг и износ на гвардейци за Ватикана), без излаз на море, притисната от мощни съседи като Франция, Италия и Германия. Богатството, натрупано през последните 100 години от пословично трудолюбие, стратегически важни политически и дипломатически ходове, банково дело (с всичките му трикове), невероятна творческа енергия и исторически късмет, е нещо което швейцарците много “тачат и милеят”
  Ако четете повече, ще знаете, че това е истина. След като съседите им натирват ги в планините, които са далеч по-страшни от нашите, единственото, което им
  ...още

 13. 13) Ицо Статистиката
  Браво! Отлична статия! Пишете повече материали, с удоволствие Ви чета статиите. Колкото до референдума в неделя, моята прогноза е, че швейцарците ще гласуват с ДА, или ако предпочитате Ja, Oui или Si на отварянето на трудовия си пазар за българи и румънци. Ще бъде минимална преднина, може би 5-8%, но ще гласуват с ДА. Просто съм убеден! Едва ли ще рискуват сериозно влошаване на отношенията си с ЕС и отмяна на редица действащи споразумения, заради няколко стотин български и румънски професионалисти, които и сега си работят в Швейцария и още толкова просяци и проститутки от цигански произход, които не се ...още

 14. 14) хамалин
  само окултурен може да е трудолюбив и дисциплиниран,после следствията сами си идват,а пък за да се окултуриш се иска повече пипе и по-малко емоция.не е баш така,че преди 100 години е била бедна,голяма глупост на търкалета.и не е било с късмет придобитият статут:който е чел разбойниците на шилера,ще разсъждава по инак
 15. 15) ZoSo
  Тия требва да са луди да кажат: "ДА"
 16. 16) Nekonventsionalen
  Моля,моля,без шовинистични гл.......,не доказваме,че сме много свестни,когато става въпрос за з а е д н о с т .Вчера един откровен политис си го призна в Чикаго,че и варта и кереча са ни калпави и че си фаворизираме мошенниците,а другите народи не с по д е л я т ПОВЕЧИТО ОТ АРСЕНАЛА ОТ НАШИ М А Н Т А Л И Т Е Т И.
 17. 17) Пепи Социолога
  Прав си Ицо, статията е хубава. Но по-неприятното е в констатацията ти за деветата дупка... И за това си прав, за съжаление...
 18. 18) С 300
  Референдума ще е отрицателен,защото нахранените и културни хора не понасят гладните и нискокултурните.Селфсарказмът на Енчо показва че е културен деятел на перото.Него няма да го изгонят от Швейцария.Българинът все така ще си остане прост и беден.Такава ни е съдбата.Виновни сме си ние.Поздрави към Швейцария.При удобен случай ще я посетя за не повече от 2-3 дена.Все пак съм от най-бялата раса - не съм гарван.
 19. 19) Pilota
  Уважаеми Макс Фриш,погрешно сте разбрал написаното от мен!Аз нямам нищо против швейцарците,но едно е в последните стотина години,както сам казвате да не си водил нито една война и съвсем друго е твоята страна да е преживяла три национални катастрофи и един преход от двайсетина години,който сам посеби си е също катастрофа! Вчера един Нов Водач пък принизи народа си във втора категория хора и явно никой в близкото бъдеще няма намерение да прави от България,Швейцария на Балканите!
 20. 20) Т.Неверни
  Колкото до референдума в неделя, моята прогноза е, че швейцарците ще гласуват с ДА, или ако предпочитате Ja, Oui или Si на отварянето на трудовия си пазар за българи и румънци. Ще бъде минимална преднина, може би 5-8%, но ще гласуват с ДА. Просто съм убеден! - По-скоро - "Не!" Може и да не е "Съвсем "Не", но всеки референдум в условията на "все още криза без ясни параметри", ще изтласка отгоре отрицателните нагласи.
 21. 21) Ицо Статистиката
  Айде честит ви спечелен референдум, драги сънародници и бъдете по-позитивно и оптимистично настроени. Тъжно е, че от всички коментиращи само аз вярвах в успеха. Но, друг път ще знаете, че Ицо Статистиката знае за какво говори.
 22. 22) наблюдател
  -------------- Редактирано от Админ
 23. 23) giimi
  България ще стане Швейцария на Балканите, когато всички български селяни се върнат в българските си села Защото странно защо, всички български селяни искат да се преселят, и то не в швейцарско село, а в Женева, ха-ха-ха. Според мен швейцарците, както и всички стари европейски държави, имат основание да се страхуват от новото преселение на народите. Някога дедите им са се сражавали с оръжие срещу нашествениците. Днес новите варвари, под маската на политически репресирани бежанци и хуманитарни шмекерии, превземат Европа поединично. Но наивността и демократичността на европейците ще свърши, когато им развАлят подредените държавички. И ще си спомнят как се защитава ...още

 24. 24) Васил Йорданов -съученик на Енчо - Bulfin@abv.bg
  Енчо ,винаги си ми харесвал,още като пишехме "теми по български език" в Смолница Искам да разбера от теб в този в-к защо се лобира с анахронизми, нямам предвид теб!
 25. 25) Anonymous
  въсо съ гордьей с йенча
 26. 26) Anonymous
  Европа се обединява а на тях като не им харесва нека си вдигнат нова Берлинска стена.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com