www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Швейцария на Балканите или Балкани в Алпите - 2

6 Февруари 2009

 

Енчо Господинов. Рисунка: Валентин Ангелов

Продължава от вчера. Виж тук Референдумът за гарваните (и Швейцария на Балканите)

Междувременно историята с пан Черни, чешкият художник и неговата творба, както и референдумът в Швейцария, ако не друго би трябвало да ни накарат да се замислим вън от контекста на тези две събития. И, както казваше мъдрият Радичков, може би колкото повече мислим, толкова по ще се замисляме… За това как ни виждат другите, как се държим по широкия свят и какво правим, за да ни разбират, уважават, а може би и обичат. Можем ли да изтрием стари клишета и да изваем нов облик на България и българите, там където е необходимо. Както малка Словения и нейните скромни труженици словенците, наши братовчеди от района… Или, както ни обещаваше един наш политик в зората на демокрацията, че България скоро ще стане Швейцария на Балканите. Ние все още тръпнем в очакване това да се случи. Проблемът е, че докато ние градим Швейцария по български у дома, някои пъстри и изобретателни личности, мигриращи от долините на юг от Дунав, Сава и Вардара, се опитват да изградят Балкани в Алпите. Ето, това дава сила на кампанията на Народната партия и на нейните символически гарвани.

Не мога обаче да кажа, че тук има някакво специално отношение към нас, българите. Камо ли пък лошо отношение. Случаят с Ганчо Ганев (какво съвпадение с името на Алековия герой), един нашенец, който преди трийсетина години заедно с един поляк открадна тленните останки на Чарли Чаплин в опит да изнуди вдовицата му за някой лев (франк) е отдавна забравен. (Иван, редакторът на e-vestnik, може да ви разправи доста интересни детайли от тази юнашка история).

Н
о много хора в Женева съдят за нас от легендарния Теодор Димитров, вече покойник, който не само ръководеше библиотеката на ООН тук, но и хвърли целия си живот да изгради мост на приятелство между българи, швейцарци и французи. Сянката на д-р Зарко Ханчев, брат на поета Веселин Ханчев, още броди наоколо и напомня на женевци колко благороден и космополит може да бъде един българин. Съдят за нас и по едно ново поколение български дипломати и служители в ООН, момчета и момичета на трийсетина години, които могат да са украшение в короната на всяка голяма дипломатическа машина. Иван Г., Ваня и Славчо първи ми идват на ума с великолепното си образование, бързото мислене и фино излъчване. И не са само те: Наталия У., една млада българка в консулството ни в Ню Йорк, будеше възхитата на клиенти и колеги едновременно с безупречния си професионализъм и чаровна усмивка.

Опазил ме Бог да ги деля на млади и стари. Има талантливи дипломати и от по-старото поколение, но младите - от всички професии - са тези, които най-вече ще градят образа на демократична България и ще разпръскват ятата черни гарвани от плакатите на ксенофобски партии. Колкото до възрастта, няма млади и стари, има кадърни и некадърни, било дипломати или журналисти. Алистър Кук от Би Би Си, Димитри Иванов от “България” 1 (б. р. – в. “Сега”) и сенатор Джордж Митчъл никога не са показали, че възрастта пречи на писането или на дипломацията….

Другото, което може да ни замисли сериозно, е не защо талантливи българи и румънци може да дойдат в Швейцария, а защо не успяваме да им създадем условия, които да ги направят щастливи в България и Румъния? Или пък да станем толкова привлекателни, че най-талантливите млади швейцарци да бягат като луди към нашите граници, а (не дай Боже) нашите националисти да ги спират на свой ред с плакати и гарвани….

Плакати на швейцарската Народна партия, представящи българи и румънци като черни гарвани, разкъсващи Швейцария. Снимка: Ройтерс

Защо, попита ме един френски дипломат преди два дни, не се тревожите за корупцията и за безнаказаната ви престъпност, а се ядосвате на един чешки художник…?” Този човек, прекарал доста години в България, все още чете нашите вестници с голямо любопитство и недоумява от каруцарския език, търпян в статии и форуми… “Ето тази словесна изява на част от българите показва сериозни симптоми на болезнено изоставане от другата Европа…”, ми каза горчиво той. Каква ирония само, че първият български филм се е казвал “Българан е галант”… Впрочем, изглежда доста такъв капитал от галантност и финес ни се приписва през вековете. Оставяме настрана Алеко и неговия герой с мускалите; не ни се иска да вярваме Чърчил да е казал, че си честитим след баня… Нито че едни съседи от юг ни нарекли “Вулгари”, идващо от трайни вулгарни навици, които според нашите социолози днес се изразяват в едни от най-сочните псувни в света между шофьори и пешеходци в София. По ни се иска “Булгари” да е символ на приятен аромат, свързван с италианската козметична марка, вероятно тръгнала към Флоренция от Тракия през далечното средновековие. Така поне ми се иска да бъде.

Но Теодор Димитров, за когото споменах по-горе, си е направил труда да събере в една тънка книжка, издадена в Женева в 2002 г., и озаглавена “ЗА БЪЛГАРИТЕ”, няколко мнения на видни личности за нас. Превел е извадки от това, което Волтер (жител на Женева 1755-1759 г.) е написал в ония далечни години… Много хубави думи той казва за нас, но има един момент, който е покъртителен: “Думата българин, така както е била произнасяна, е означавала мътна и неопределена псувня, прилагана на всеки, който има варварски и корумпирани нрави. Затова при господството на крал Свети Людовик, свещеникът Робер, голям инквизитор и злодеец, е бил юридически обвинен като БЪЛГАРИН от селищата на Пикардия. Крал Филип Красавеца дал този епитет на Папа Бонифас VII” (текстът е по оригинала на Димитров) В края на есето си обаче Волтер ни реабилитира напълно и понятието българин става синоним на хубост и здраве… (стр. 20) Слава Богу. Защото в началото на есето си за нас Волтер споменава, че името “българин” се дава на всеки, “който не се подчинява и на тия, които нямат никакво уважение към дамите…” Ай, ай, ай…

В
другите две съчинения за нас, отпречатани от Теодор Димитров в Женева (7 години преди референдума с гарваните), Луи-Фердинанд Селин описва един “оригинален анархист-Българин”, който повече напомня за Мусолини с речника си, отколкото на някой от нашите политици. Но спомените на писателя Емил Ажар (Ромен Гари) като млад дипломат в София след Втората Световна война са убийствен “Молотов коктейл” от сарказъм и самоирония… Първото е към нашия политически елит тогава, второто към самия себе си. Недоверието към чужденците било толкова силно, че “…в София познавах един швейцарски дипломат, който носеше ключа (от сейфа в посолството) под мъдете си.” (правописът запазен - б. а.) Разказвам всичко това, защото е свързано с българи и Швейцария… Предполага се, че повечето, които гласуват в Неделя, отдавна не са препрочитали нито Волтер, нито Ромен Гари “за българите”.

Но да се върнем към основната тема: само нас ли ни одумват? Само ние ли се изяждаме помежду си? Марко Тотевци ли сме? Много трудно е да се отговори еднозначно на това. Животът не е само черни гарвани и бели лястовици. Когато преди 10-12 години маса народ в България изгоря от съмнителни банки, алчни “банкери” и всякакви пирамиди, всички на Запад от Виена ни гледаха управниците с презрение. И нас, и албанците, и македонците и т.н., щото и там пирамида до пирамида, “банкер до банкера”. Сега се оказа, че и голяма част от Запада е Хеопсова пирамида. И то каква! Погледнете случая “Мадофф” в Ню Йорк. Прахосал $50 милиарда… Ами другите банки, включително и швейцарски? “Катедралата” Ю Би Ес (UBS), най-голямата гордост на хората тук, е бледа сянка на себе си отпреди година. От “Креди Сюис” също тече кръв… И от много други.

Днес същото радио, което следи полета на гарваните, съобщи, че шефът на Ю Би Ес, въпреки огромните загуби на банката, ще вземе 2 милиона франка годишна заплата, а Ю Би Ес ще раздаде 2 милиарда франка премии… Като скочи народът, като полудяха вестниците от бяс. По всяка вероятност 80% от премиите ще се раздадат на нископлатените чиновници, а заплатата на големия банкер няма да е два, а ще спадне на 1 милион…

Разликата между нашите и част от швейцарските банкери е, че тези последните започнаха да се срамуват от цялата ситуация. Днес прочетох, че в Цюрих, “Меката” на банките, която осигурява над 10% от работните места в кантона, църквата е организирала специални групи от пастори да успокояват нервите на виновните банкери…

А някои сигурно има защо да се чувстват виновни: голямата одиторска фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG) днес съобщи, че през 2008 финансовите институции на Швейцария са присвоили дискретно сумата от близо 1 милиард франка от обикновени граждани. Даже описаха как един банкер поставял парите в найлонови пликчета и ги криел под земята в близката гора… Една моя бивша колежка от бившия СССР се премести да работи в престижна банка в Женева с руски клиенти… Сега иска пак да се връща при нас.

Защо разказвам всичко това? Защото, за разлика от нас, швейцарците решително ще си почистят авгиевите обори без да се оплакват, че светът не ги разбира. Няма и на ум да им дойде мисълта, че са Марко Тотевци. Че ги нарочват… Където има сухо дърво, безмилостно ще го отсекат, да не пречи на гората…

И ще продължат напред, като си извадят поука, гледайки назад. И ще продължават да правят най-хубавия шоколад, превъзходни сирена, най-добрите корабни двигатели (въпреки че нямат море), най-добрите текстилни, печатарски и прочие машини, фармацевтика, химия, туризъм и малко часовници за разнообразие… Така, между другото. И да им се чудиш как намират национално съгласие, след като имат 4 официални езика. Ние имаме един и все едно че сме глухонеми. Нито се чуваме, нито се разбираме.

Но да не се отчайваме. 200-годишнината на Чарлз Дарвин ни подсеща, че еволюцията продължава. Оцеляват само силните. И референдумът може да ни подсети какви поуки да си извлечем. Особено от швейцарците, и въпреки случая с гарваните и Ганчо Ганев. Нека го забравим, и да гледаме с надежда към тези, които ще направят така, че един бъдещ Волтер, или Русо, да кажат на чеха Черни, че сме най-чистата република в Европа. Като Сингапур в Азия, и като Швейцария на Балканите.

Искрено Ваш,
Енчо Господинов
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  добре че са еврейчетата та да е такава "силна" Швейцария
 2. 2) Nekonventsionalen
  Абсолютно,сърдим се на дно чешко художниче,а не си вършим нашта работа ,за да имат по-човешки представи за нас другите и за да направим живота си по-смислен и Родината си по-авторитетна и атрактивна за останалите.Ние наистина се излагаме-правим от райското кътче,чалгаджийско сборище.
 3. 3) Anonymous
  "И да им се чудиш как намират национално съгласие, след като имат 4 официални езика. Ние имаме един и все едно че сме глухонеми. Нито се чуваме, нито се разбираме." Мненията са живо доказателство на гореописаното: Автора говори за Швеицария,№1 говори за някакви еврейчета, №2 за чешки художник насред българската чалга, а аз, ни в клин , ни в ръкав ще си изплача болката че Мтел години наред ни взема парите за абонамент , а обхват и мобилна телефония не знаем какво е из Поломието (Табачка)...
 4. 4) Ура
  Дядо Енчо, беше позамлъкнал, нямаш спира и твориш! Златен век създаваш ти на българската каканижнина!
 5. 5) дмк
  Според мен най-големият недостатък на българите е това, че те винаги стават като другите. Във всяка друга нация (поне от тези, за които знам нещо) чужденецът е по-ниско от кореняка и, за да се приобщи, той се стреми да прави като местните. Само при нас е обратното, както беше казал един от класиците ни- в България да си чужденец е все едно да си поне принц!
 6. 6) До М-Тел
  Побъркахте човека с това непокритие!Направете нещо за тази Табачка!
 7. 7) Приятна млада жена
  До 5: като те гледам как реагира6, или си на 160 години, или напълно изкукуригал... Не познавам автора, но той младее много, ако се съди по писането му... Пък ако иска6 свежо писане за такива като тебе, погледни към Волтер и Емил Ажар, споменати в статията.Има какво да ти светне.
 8. 8) дмк
  ПМЖ, или както и да ти се иска да се казваш. Преди да пишеш добре прочети и разбери написаното.
 9. 9) Anonymous
  Коментира се статията, а не кой какво не разбрал или някъде прочел...
 10. 10) чичата
  жено, ти оная същата ли си дето беше прекрасна
 11. 11) Теодора
  Много добре написана статия и много интересна. Тъй като аз живея в момента в Италия и съм близо до швейцарската граница, останах потресена, когато видях гореспоменатите плакати. Това е линк към постинга ми по повода: http://tessy.blog.bg/viewpost.php?id=274058 Искам само да добавя, че може да сме всякакви, но дмк от коментар номер 5 има право, само не знам, доколко е недостатък това. Според мен си е чисто предимство, защото не се държим като варвари като сме в чужбина (по- голямата част от нас). Затова на мен лично ми стана много болно и обидно от тези плакати. Интересно ми е да разбера как ще гласуват.
 12. 12) дмк
  Това определено е предимство, но когато сме зад граница. Поне аз имам немалко познати, кои извън Бг се реализират много успешно (и, доколкото знам, това е валидно за много голяма част от българите в чужбина). За съжаление същото качество е огромен недостатък тогава, когато сме у дома. Вижте германци, англичани, французи и т.н.. Който отиде там е принуден да се съобразява с техните нрави и правила. И, ако иска да прогресира, не след дълго става като тях (е,има и изключения, разбира се). Само при нас на чужденеца му свалят шапка и му се кланят доземи, като че ли от него ...още

 13. 13) хамалин
  няма такъв народ и няма да има,който да заобича друг.става дума за уважение и тези разлики са грамадни.друго:нашето изоставане не е болезнено,както го пише господин енчо,а е болестно,което също е съвсем различно.забележката на френеца,че се ядосваме на черни,казва толкова за нас,че ако сме малко по-умни,ще започнем да се усещаме.а за нашата словесна изява,то тя е продукт на невъзпитание и ниска култура,а те пък са си чисти производни на мисловната ни изостаналост.няма нищо за чудене при нас:налице е колективна мисловна недостатъчност,меко казано,за да не подскочат щипнатите умници.колкото до *пъстрите личности*,ако е от устата на атакаджия,ще си е направо работа за прокуратурата,поради ...още

 14. 14) Чалгаджи Югоисточен
  Ние от групата на баъ Мангал Бангиев сме възмуТрени от този автор и от Бойко и ут Оли Рен и ут комисаро Баро-то и целуту ЕК и целуту ЕС. Къ мой така би керътъ,къ мое ,дъ нъ ашлъдисувъти с въртъ и киречъ-мътриал сни биле...Гъ сти толку памитливи мътриал зъ кво сми тогай,ъ къжети ми вий,ъ?
 15. 15) Pilota
  И.Хаджийски до Волтер и Ажар,дали пък може да се извади заключение,че Българин = галант,едва ли!Предпоставка за развитие на всеки народ е не само Природата която го заобикаля,а и това кой на какво го учи /в семейството,в училището ,в работата/ и какъв личен пример дава.Сто и повече години след Освобождението на България от"османско присъствие" разбирай турско робство,тези от които е зависела съдбата на Народа не са си мърдали и пръста да направят нещо по въпроса!Принудения да оцелява при всякакви обстоятелства българин не желае да се социялизира и не го прави !Иначе на думи политици от всякакъв род и вид тръбят ...още

 16. 16) Ко-пилот
  Като гледам този преди Пилота май се стяга на път за Женева...Майко мила. Пилоте,пилоте, докъде я докарахме
 17. 17) Манго Джери
  Ура, спе4елихме референдума. Благодарим на Бате Баросу за подкрепата.Сега остава да покажем на света, 4е сме 4исти,спретнати и дисциплинирани. И уважаваме законите, пред които вси4ки българи сме равни. Запретваме ръкави да направим от София Женева и от Тутракан Базел. Хайде на работа,братя и сестри.
 18. 18) Ицо Статистиката
  Браво, спечелихме референдума, въпреки че традиционно песимистичните българи не вярват в успеха. Аз от 1 месец споделям моята прогноза, че ще спечелим, но никой не ми вярваше.
 19. 19) чичата
  туй материалче виси тук от началото на февруари/ по ТV рекламират един препарат за мухъл и плесен САВО, що не го пробате
 20. 20) Петя
  Прав е авторът - никъде не е само черно и никъде не е само бяло. Нужно е да сме широко скроени и да мислим как да оправим първо себе си. И работа, естествено, много работа.
 21. 21) Ж.Ж.Русо
  Само да ви кажа не6то ново: откак мина референдума, а с пролетта и времето в Женева се позатопли, броят на гостува6тите тук професионални просяци, предимно от северната съседка на България, се увели4и многократно. Радвам се за възможността на 4естни българи и румънци да работят тук, но направо им се 4удя на храбростта на тези дето гласуваха против гарваните.... Все едно България да си отвори вратите за вси4ки косовари на които свободна При6тина не им харесва.... А статията на автора е много актуална и то4на.
 22. 22) giimi
  Малко късно видях статията. Но пък през юли обиколих Швейцария. Много ми хареса, въпреки разминаването с моите представи. Очаквах нещо студено, надменно, неуютно. Оказа се едно много земно, човешко, уредено кътче. За мен само е неестествено преселението на всякакви екзотични нации в Алпите. В това отношение българското присъствие е незабележимо. Азия и Арабия са ни изпреварили с километри! Нашата група бе маскирана по-скоро като немска (кола, езици), а и сме си възпитани и дисциплинирани. Така че не се отличавахме от пейзажа и нямахме никакви проблеми, по скоро прекарахме една чудесна почивка. Най-добре се почувствах обаче не в Цюрих, не даже ...още

 23. 23) Anonymous
  Ха! Енчо говори за покойния Теодор Димитров. Ще си позволя да довърша историята, която без съмнение ще е интересна за четящите. Теодор Димитров бил най-преуспелия българин в Женева, дългогодишен шеф библиотекар в ООН. Но всичко хубаво си има край. Животът се изтърколил. Теодор, който бил жарък патриот, но нямал деца, завещал къщата и колекцията си от изкуство на българската държава, след което починал. Като умрял, българското министерство на културата командирала комисия от трима експерти, мъж началник с две жени подчинени, които да опишат колекцията. Комисията кацнала в Женева, настанила се на хотел, наплюнчила си молива и взела да описва вещите. ...още

 24. 24) Bulfin@abv.bg
  Енчо ,винаги си ми харесвал,още като пишехме "теми по български език" в Смолница. Искам да разбера от теб в този в-к защо се лобира с анахронизми, нямам предвид теб!
 25. 25) диктатор,терорист,спекулант,престъпник
  Viva Швейцария!Да са живи и здрави еврейчетата че добре да ни пазят паричките!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com