www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ванга закри афганистански вестник от отвъдното

22 Февруари 2009

 

Портрет на Ванга в къщата-музей в Петрич. Снимка: Булфото

Баба Ванга, българска ясновидка и сляпа предсказателка на съдбата, по невнимание закри от отвъдното “Пеймен” - един от най-уважаваните вестници в Афганистан.

Как стана това? Според вестника, слуховете водят до афганистанския президент като основен двигател зад заплахите, които в крайна сметка доведоха до неговото спиране. До закриването се стигна след като “Пеймен” погрешка публикува “богохулна” статия, наречена “Предсказание за Трета световна война” - историята на българската прорицателка Баба Ванга, нейния драматичен живот и ужасяващи видения за ядрена война.

Обидната статия е публикувана явно погрешно. Тя има поразително сходно заглавие с онази, която вестникът е възнамерявал да публикува: “Ще има ли Трета световна война?” Лесна грешка в ерата на интернет журналистиката. Едната има богохулно съдържание, другата е безвредна, но “Пеймен” за нещастие публикували неправилната. Неговите редактори бързо забелязаха грешката и веднага се извиниха за публикацията.

“Ние сме в бизнеса на журналистиката, където тези грешки се случват”, обясниха те в открито писмо извинение към религиозните учени в страната. “Прегледът на досегашното съдържание на вестника показва, че последователно е уважавал исляма и е зачитал религиозните чувства на читателите”, казаха те. Това беше грешка, ние сме наясно и се извиняваме, многократно изтъкнаха редакторите. Но напразно. Редакцията на вестника беше блокирана и Върховният съд разпореди колективен арест на журналистите. Те бяха освободени часове по-късно, но техният колега, редакторът на новините, остана в ареста за 10 дни.

Причина за шумотевицата стана богохулният въвеждащ параграф на статията. В него се казваше, че световните религии нямат доказателства за своите учения за живота след смъртта и оставят въпроса за произхода на човечеството и т.н. като нерешена мистерия. С други думи, това предполагаше, че пророците са лъжци.

Веднага след публикацията, “Пеймен” заявиха, че съдържанието на статията е неприемливо и се извиниха за грешката - но напразно. Според вестника слуховете, които циркулират, сочат като виновник президента Карзай. На президента, според слуховете, му е омръзнало “Пеймен” постоянно да критикува неговата администрация и е видял в погрешното публикуване на статията удобна възможност да го накара да замълчи.

“Пеймен” беше открит критик на Карзай. Вестникът не криеше мнението си, че постоянното сочене на Пакистан като източник на всички злини цели да отвлече вниманието от множеството провали на неговата администрация. Когато доклади обявиха, че войната срещу тероризма ще се разпространи в Пакистан през 2008 г., политика, подкрепяна силно от Карзай, “Пеймен” предупреди Кабул да не се меся в Пакистан, тъй като, ако бъде провокиран, Исламабад може да отвърне. Карзай отхвърли тези страхове и увери обществеността, че афганистанската армия е способна да защити неговите граници.

“Пеймен” се усъмни в твърденията на Карзай: “Как ще успее правителството, което дори не може да гарантира сигурността в столицата, да защити отдалечените граници на Кабул?” Вестникът се оказа прав, когато бунтовници атакуваха правосъдното и образователното министерство в центъра на Кабул миналата седмица. Войната срещу терора се пренесе и в Пакистан, но в Кабул вече не е безопасно. “Пеймен” беше прав, а Карзай грешеше.

Историята с Баба Ванга и случайната й намеса в затварянето на “Пеймен” е тъжна и иронична. “Пеймен” е точно обратното на Баба Ванга. Сляпата българка е имала видения; афганистанският вестник имаше факти. Ясновидката предсказваше ядрена война между мюсюлмани и християни; афганистанският вестник обсъждаше учението на Кришнамурти, етническата философия и религиозния плурализъм. Баба Ванга е повече в съзвучие със стария Афганистан, където политическите кариери се градяха върху митове като този за молла Омар, който сам си извадил окото, когато бил ранен.

“Пеймен”, напротив, беше изцяло за съвременния, градски Афганистан, място, където разследващата журналистика през последните години доведе до демистификация на политиката, като отделяше фактите от измислицата, истината от въображаемото. “Пеймен” публикуваше статии със заглавия като “Как да се избегнат глупавите предразсъдъци”.

Милата Баба, от друга страна, вярваше, че през 2111 г. човечеството ще се състои от роботи. И все пак погрешното публикуване на историята за Баба Ванга доведе до затварянето на най-интелектуалния, либерален и безпристрастен вестник в Афганистан. В този инцидентен сблъсък на афганистанския рационализъм с българския свръхнатурализъм, афганистанците са истинските губещи. “Пеймен” изпълняваше важна обществена служба, в страна, където религиозното чувство е политизирано до такава степен, че ислямът се е превърнал в източник на конфликти, вместо на единство. (Помислете за иронията на водения от талибаните джихад срещу “Ислямска република Афганистан”).

“Пеймен” предоставяше много необходимо религиозно познание чрез публикуването на академични, но лесни за разбиране статии за религията, така че неговите читатели, въоръжени с разбиране, да не паднат жертва на войнстващия религиозен фундаментализъм. За съжаление на президента Карзай, войнстващият фундаментализъм се оказва много по-сериозна заплаха за неговото управление от вестника, за който се твърди, че е закрит от него.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) ВЕЛЗЕВУЛЪ
    АЛО ВЕСТНИКА МНОГО СВРЪХНАТУРАЛНО ВИ Е ПРЕВЕДЕНА СТАТИЯТА БЕ! КОЯ СТАЖАНТ-ВЕЩИЦА Е ЯХАЛА МЕТЛАТА, ДА СИ ПРИЗНАЕ БЕЗ БОЙ!
  2. 2) хъм
    горният вещар с какво точно в превода не е съгласен? мен ми се вижда съвсем приличен.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com