www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Интернет се обърна срещу “свещените бойци” на исляма

6 Март 2009

 

Осама бин Ладен призовава от Интернет-сайта As-Sahab за “свещена война” заради израелската офанзива в Газа на 14 януари 2009 година. Снимка: Ройтерс

Според саудитските експерти по сигурността 17 000 Интернет-страници разпространяват идеологията на Ал Каида. В чатрумовете пишат млади мъже – по-скоро любопитни, отколкото радикални – които според вербовчиците на “Свещената война” трябва да бъдат целенасочено радикализирани. Срещу тях обаче вече работи цяла армия. Кои са членовете й и какви битки води, пише Александър Рицман* във в. “Ди Велт”.

След атентатите от 11 септември 2001 година Осама бин Ладен и Ал Каида се радваха на голяма популярност в Саудитска Арабия. В последвалите няколко години обаче, след десетките атентати срещу саудитци и чужденци в кралството, нещата се промениха. Защото саудитският крал беше определен от Ал Каида като “агент” на САЩ и трябваше да бъде свален. Това щеше да е първата стъпка към “халифата” – тоталитарната ислямска държава в Близкия Изток – която е основната цел на Бин Ладен и на привържениците му.

Забележително е, че освен реакциите на държавата, се появиха и индивидуални инициативи, които се противопоставяха на екстремистката идеология на Ал Каида. Така през 2004 година ислямски учени стартираха проекта Sakinah (спокойствие). Целта му беше да откъсне радикализираните мюсюлмани от екстремизма чрез Интернет, тъй като през последните няколко години Световната мрежа се превърна в най-важното пропагандно и финансово оръжие, както и средство за вербуване от страна на “свещените бойци” - джихадистите. През декември 2007 година саудитските експерти по сигурността съобщиха, че в мрежата има 17 000 Интернет-сайта, които подкрепят идеологията на Ал Каида. Сред тях са както официалните пропагандни страници като As-Sahab (продукт на медийния отдел на Ал Каида), така и страниците на нейни симпатизанти по целия свят.

В Sakinah работят 70 доброволци, сред които юристи, социолози и психиатри, разделени на две групи. Едните архивират екстремистката пропаганда, за да изследват начина на мислене и идеологията на екстремистите възможно най-подробно. Другата група влиза в чатрумуве, следи дискусиите и често се включва в дебатите. Абдула Ансари от университета “Джордж Вашингтон” твърди, че повечето от дебатиращите в мрежата са мъже, под 25 години, които са по-скоро любопитни, отколкото религиозни фанатици. Ал Каида се насочва точно към тях. Вербовчиците на организацията ги търсят целенасочено, за да ги радикализират.

И точно в този момент в играта се включва Sakinah. Един от основателите й описва целта на групата по следния начин: “Искаме да разговаряме с онези, които са солидарни с терористичните атаки, но не са участвали в тях, за да предотвратим участието им и в бъдеще. Защото онези, които заявяват солидарност, най-вероятно занапред ще се превърнат в помощници или извършители.” Активистите на Sakinah, сред които има и бивши екстремисти, влизат в чатрумувете на симпатизантите на Ал Каида по спорни теми, като канят отзовалите се на лични разговори. Понякога те се проточват със седмици или с месеци, но накрая се публикуват.

През януари 2008 година Sakinah обяви, че наблюдава и анализира над 1500 ислямистки уебстраници, благодарение на което от Ал Каида са се отказали 722 мъже и 155 жени. Приблизително 70 процента от тях произлизат от Арабския полуостров, останалите са от други ислямски държави и от Запада. Разбира се, тези цифри трудно може да бъдат проверени. Освен това критиците твърдят, че групите едва ли работят без държавна подкрепа. Много правителства, сред които немското, британското, американското, алжирското и кувейтското, наблюдават радикалните Интернет-платформи, а някои от тях позволяват на сътрудниците си да действат явно или под прикритие в ислямистките чатрумуве.

Работата на Sakinah показва, че и недържавни организации имат възможността да се ангажират в борбата с Ал Каида. А все повече мюсюлмани разбират, че екстремисти като Ал Каида, Хизбула, Хамас и талибаните са проблем, с който може да се захванат по-активно, отколкото до момента. Защото повечето жертви на ислямския тероризъм са самите мюсюлмани. Който не се присъедини към Ал Каида и подобните групировки, се превръща в “изменник” и в обект на преследване.

В Германия също има десетки чатрумуве, в които дискутират симпатизанти на терористични организации. Може би и тук ще се намерят няколко мюсюлмани, които ще покажат смелост и ще допринесат в борбата срещу самопровъзгласилите се за “свещени бойци”.

*Александър Рицман е политически анализатор и старши сътрудник в Европейската фондация за демокрация в Брюксел.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Nekonventsionalen
  Предлагам виртуалното пространство да се профилактира и от болшевишките и разните там комунистически идеологии,които също спъват развитието на световните дела. А с проявите на ислямските фундаменталисти и "борците"за халифат ,трябва да сме безкомпромисни-никакви шансове,идеите им да стигат да посетители на виртуалното пространство
 2. 2) Ал Гайда
  Чудна работа са компютрите на Ал Кайда. Изглежда са осъществили някакъв технологичен скок и работят на кефир.В Афганистанските пещери без ток и мрежа , как ли имат достъп до интернет, умъ ми не го побира. Вероятно са изградили мрежа от хамили, а хамиларите са програмни администратори!
 3. 3) Карго
  Гайдо, ако имаш кинти за приемно-предавателна чиния и съответното оборудване, нямаш грижи с нета където и да си. Гарантирана 100Mb/s връзка.
 4. 4) Ал Гайда
  До Карго. Стига да са невидимки...
 5. 5) Мунчо
  Проблема с талибаните идва от бедността и невежеството. Повечето, които се подвизават в нет-пространсвото, са склонни на тероризъм, до толкова, колкото ние да протестираме пред народното събрание. В тоя ред на мисли, дали има хора, които да разубеждават останалите да не прптестират?
 6. 6) Косми му Барах
  Жалко,че си нямаме и ние една терористична организация...Първо да гръмне центровете на ЧЕЗ-когато няма хора,а после и Народното събрание-когато има...
 7. 7) чичата
  бенладен е на отглеждане в ленгли вирджиния и чака обама да го обръсне и пусне в друга мисия/ там е фрашкано с пакистански бомбаджии, вече трето поколение, след руското влизане в кабул, които от време на време изперколясват и почват да стрелят по паркинга пред сиайей
 8. 8) Anonymous
  до 6. Нямаму турористи, но имаме жени терористки. Една невръстна още мома зарази държавния ни глава с трипер и го извади за малко от голямото му заиграване на шведска тройка с БСП-ДПС-НДСВ
 9. 9) Anonymous
  Възможно е, както събориха близнаците на 11 Септември, антитерористи да извършват терористични актове срещу самите мюсолмани от името на Алкаида.
 10. 10) чичата
  8-ми, ти ревнуваш май, че седефчов не е попаднал на теб/ това е естествено възпитание на човек от провинцията изкарал студентския си живот в дървеница/ ценностната система на днешния българин включва: gsm, лаптоп, порно, VW-3ка, безбрачно съжителство, братовчед в испания, система на крадене на топло, ток, вода и ддс, система за мониторинг в съседа с който се състезаваш(нарича се "гледане в чужда чиния)/ та ти с държавната глава ли се мериш или царя ти се струва вече малък, що не се мериш с него/ и той има gsm
 11. 11) Nekonventsionalen
  Лесно е да се надрусаш с а н т и -някого,или анти-нещо си,трудно е, да си признаеш,че друсайки се се самоубиваш или продаваш душата си.Тази версия за CIA и бен Ладен ,вече не плоди,както и огромния арсенал от проп-к л и ш е т а на неудачници и зареждащите ги с анти-оптимизъм политически измамкиризи.А относно сайтовете на ислямистите-нищо за чудене...ще ги има и ще се влиза в тях и от Хаймалая.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com